nasıl yapılır.

Konu, 'Kıyıdan Balık Avcılığı' kısmında yavsan tarafından paylaşıldı.

  1. yavsan

    yavsan soner

    Mesajlar:
    216
    Şehir:
    antalya
    Favori Kamış:
    remixon
    Favori Makine:
    remixon
    En İyi Avı:
    levrek 4 kg
    Merhabalar. İş değişikliği nedeni ile belekte ki verimli avlağımı terkedip beldibinin taşlık kayalık kıyılarında avlanmak zorunda kaldım. Çalıştığımdan dolayı fazla vakit bulamadığımdan ancak işe gitmeden önce yada işden sonra avlanma olanağı bulabiliyorum. Sorunum şu daha önce taşlık kayalık alanlarda av yapmadığımdan maket balıklarımı taktırmaktan korkuyorum. Es kaza biri balık yakalanırsa nasıl davrqanacağımıda bilmiyorum. Yardımcı olursanız sevinirim. Teşekkürler.
     
  2. nicholai hel

    nicholai hel Aykut

    Mesajlar:
    1.170
    Şehir:
    Antalya
    Selam Soner. :)
    Daha önce konuştuğumuz Beldibi zamanları geldi demek. İnşallah hayırlı olur, keyifli olur. Ama Belek'teki kapanışı levreği alarak müthiş yapmıştın. İnşallah hız kesilmeden devamı gelir. :thumb:

    At-çek konusunda ikimizde acemiyiz :) ama konuyu boş görünce, en azından amatörden amatöre tavsiyeler gelsin istedim. Zaten üstadlar hataları düzeltecek, eksikleri tamamlayacaklardır. Ben kendime göre yazayım...

    En önemli konu: Mera bilgisi. Avlanacağın bölge veya bölgeleri suyun çok durgun ve güneşin etkili olduğu bir günde çok detaylı incelemelisin. Hatta imkanın varsa önce yukarıdan bir yerden, sonra avlanacağın noktadan tehlikeli olabilecek sığ kayaları teker teker aklına yazmalısın. Yazmalısın çünkü kapalı hava - dalgalı denizde, ve hatta gece, karanlıkta bunları göremeyeceksin, ama yerlerini bilmen gerekecek. Yaz olsa dalıp bakman müthiş faydalı olurdu tabii. Şimdi sığ gördüğün kayaları belirleyip ne kadar sığ olduklarını aşağı yukarı tahmin edeceksin. Bunları ne kadar ezberlesen o kadar iyi çünkü aslında bu kayaların hemen sağından solundan sahteni geçirecek şekilde yapacağın atışlarda skor üretmen daha olası olacaktır, zira sende bilirsin ki avcılar bu kayaların etrafında avlanmayı severler.

    İkinci en önemli konu, kalama ayarın. Bunu nasıl yapman konusunda merak ettiklerin varsa ayrıca bildiğim, öğrendiğim kadarıyla anlatırım. Kalama ayarını, klipsinin ve düğümünün dayanım gücünün 10-20% altına kadar sıkman avantajlı olacaktır. Iskarmoz için mesela bu çok önemli değildir bana göre, 60-70 cmlik ıskarmozlar bile cüssesinden beklenecek direnci genelde göstermiyor, ama mesela bir grida, vatoz ya da akya palazı çok güçlü direnç gösterip diplemek isteyebilir. Kayalık ortamda bunu istemezsin. Takımına güvendiğin, ani kafalarla koparmayacak şekilde mümkün olan en sert ayarı bulmak zorundasın. Ve bunu değiştirmemeli, ve hatta uygun bir kalemle bu ayarı makinan üzerinde işaretlemelisin.

    Bir diğer konu elbette sahte seçimi. Sanırım elindeki sahteleri gündüz gözüyle yüzdürmüş ve dalma derinliklerini gözlemlemişsindir. Avlanacağın meraya göre daları olan sahteleri kullanırsan zaten takılma ihtimalini minimuma indirirsin. Elbette su üstüler ve 20-40 cm dalarlılar oldukça güvenlidir. Ayrıca hedefindeki balıklara da en uygun olanları bunlar.

    Ama kayalık alanların önemli bir avantajı genelde aniden derinleşmeleri ve birçok sürprize açık olmalarıdır. Bu nedenle ilk değindiğim konuya tam anlamıyla hakim olduktan sonra 1 mt ve hatta üzerinde dalan bir sahteyi de uygun açıyla, sığ kayaların aralarındaki derin boşluklarda denemek beklenmedik sürprizler getirebilir. ;)

    Aklıma gelen son bir konu, fazlaca dalgalı denizde o sığ kayalardan uzak dur, çünkü hem etrafı çokça karışık ve köpüklü olacağı için avcıların yaklaşıp sahteni görmeleri zor olacaktır, zaten o kadar yanaşmazlar, hem de 20-30 cm dalarlı sahteni bu kayanın üzerinden normal zamanlarda korkmadan geçirdiğin halde, dalga tam bu kayanın üzerinde alçaldığı anda sahten oradan geçecek şekilde denk gelirse derinlik 50 cm bile olsa su alçalacağı için takabilirsin.

    Yeni avlağın en az eskisi kadar verimli olsun inşallah.. :thumb:
    Rastgele dostum...
     
  3. yavsan

    yavsan soner

    Mesajlar:
    216
    Şehir:
    antalya
    Favori Kamış:
    remixon
    Favori Makine:
    remixon
    En İyi Avı:
    levrek 4 kg
    Sağolasın Aykut. Önerilerini dikkate alıp ona göre davranacağım. Geçen gün seninle konuştuğumuz balıkçı barınağı gibi bir yer vardıya dün oraya gittim. İçeride 15 20 adet küçük tekne vardı. Barınağın denize açılan kısmını taş ve kaylarla çevirmişler yandan teknelerin geçebileceği büyüklükte bir açıklık bırakmışlardı. Çevirme yapılan taş ve kayaların ucuna kadar gittim ve yukardan şöyle bi baktım dip kayalık görünüyordu. Aralarda yüzen kefal sürüleri ve ne olduklarını bilmediğim küçük balık sürüleri gördüm dışardan görebildiğim kadarı ile. Mera bana umut verdi. Daha deneme fırsatı bulamadım ama ilk fırsatta deneyeceğim. Umarım volexin başıan gelenler benim başımada gelmez. Balık tutacağım diye sahteleri o kıyılarda bırakıp gelmeyiz. Not; Bu barınağın olduğu yer yemli av içinde çok uygun bir yer olduğu izlenimi bıraktı bende.Şamandıralı oltayla dibe yakın derinliklerde güzel balık yakalanabilir diye düşünüyorum. Bana kalsa hız kesmemde iş güç işte biliyorsun ha deyince gidilemiyor ava. Fakirliğin gözü çıksın ekmek kavgası yüzünden vakit kalmıyor başka şeylere. Ancak bir yerlerden vakit çalarsam gidebiliyorum balığa.Geçen levreği yakaladığımdada işten kaytarmıştım biliyorsun.
    En kısa zamanda görüşmek ve birlikte avlanmak dileğiyle.
     
  4. nicholai hel

    nicholai hel Aykut

    Mesajlar:
    1.170
    Şehir:
    Antalya
    Evet ben de o konuşmamızdan sonra barınağın haritasına ve fotoğraflarına baktım. Ava çok müsait bir yer olmuş. Fotoğraflardan dip tarafını göremedim ama sanırım çok güçlü olmasa da bir akarsu karışıyor oradan denize. Eğer öyle tatlı su karışımı varsa o barınağın içi ve ağzında levrek de aranabilir. ;)

    O mendireklere çıkabilmene sevindim çünkü orası sanki bir otelin sahiline bağlı gibi gelmişti bana. Bana sorarsan o mendireklerin ucundan her yönü çok iyi ezberle. Sonra barınağın içinden başlayıp yelpaze şeklinde en açığa kadar atışlar yaparsın. Açığa yapacağın atışlarda ıskarmoz ihtimali yüksek. Ayrıca meraya ilk geldiğinde barınağın en dibinden sessizce başla, yavaş yavaş o mendireklere kadar levreği yokla derim.

    Yemli için dediğin gibi seçenek çok orada. Benim sana Beldibi boyunca 7-9 metredeki plakalıklarda bulunur dediğim balıklar o mendirek taşları nedeniyle yanaşmışlardır oralara, yuvalanmışlardır. Melanur, kefal ve sokar şansın yüksek yemli takımlarda. Ardından karagöz, mırmır gelebilir. Bence Belek'dekinden daha iyi bir avlak buldun. ;) Levrek oradaki kadar olmayabilir ama çeşitliliği değerlendirebilirsen boş da döndürmez. :thumb:
     
  5. KARAHANLI07

    KARAHANLI07 Metin Özgür Doğan

    Yaş:
    45
    Mesajlar:
    2.055
    Şehir:
    ANTALYA-MERKEZ
    Favori Kamış:
    OKUMA-SHİMANO-D.A.M
    Favori Makine:
    OKUMA-SHİMANO-D.A.M
    En İyi Avı:
    dostlarım
    ilk önce keşif yapmalısın.kendine birkaç tane yer belirlemelisin ve derin batarlı sahteleri kullanmaktan kaçınmalısın bence:)
     
  6. yavsan

    yavsan soner

    Mesajlar:
    216
    Şehir:
    antalya
    Favori Kamış:
    remixon
    Favori Makine:
    remixon
    En İyi Avı:
    levrek 4 kg
    Oraya çıkabilmemin nedeni o otelde çalışıyor olmamdır aykutçum.Başkasının geçmesine de pek imkan yok.Balık tutmaya müsade edecekler mi yada problem çıkaracaklar mı bilemiyorum. Olmazsa diğer taraflardan atar o kıyıları tararım.

    Sağol metincim önerilerin için beraber bi gidemedik ava. Ama kaleiçine gittiğin bir gün takılacam sana müsadenle. Bu pazar olabilir mesela.
     
  7. nicholai hel

    nicholai hel Aykut

    Mesajlar:
    1.170
    Şehir:
    Antalya
    :)
    Hayırlı olsun. Rastgele.
     
  8. KARAHANLI07

    KARAHANLI07 Metin Özgür Doğan

    Yaş:
    45
    Mesajlar:
    2.055
    Şehir:
    ANTALYA-MERKEZ
    Favori Kamış:
    OKUMA-SHİMANO-D.A.M
    Favori Makine:
    OKUMA-SHİMANO-D.A.M
    En İyi Avı:
    dostlarım
    Soner şu anda İstanbuldayım işimiz perşembe günü ya da cuma günü biterse geri döneriz ben balığa çıkmadan önce sana mutlaka haber vericem.Gelirken fotorar makineside al ama:D
     
  9. yavsan

    yavsan soner

    Mesajlar:
    216
    Şehir:
    antalya
    Favori Kamış:
    remixon
    Favori Makine:
    remixon
    En İyi Avı:
    levrek 4 kg
    Oldu pazar sabahı fotoğraf makinesi hazır olacak.