Kefali çoğumuz dandik balıklar kategorisinde görürüz. Cumartesi günü Yeniköy'de fotoğrafladığım bu yakışıklı ise her amatör balıkçının rüyalarını süsleyecek bir tosuncuktu. Nerede nasıl yakalanmış bilemiyorum. Satıcı Rus kefali dedi. Ben bu kadar irilerini pek görmediğim için türünü de ayırt edemedim. Resimden ne kadar belli oluyor bilemiyorum ama çok iriydi. Resimdeki lüferler en az 35 cm. Kefalin renkleri de bir harikaydı, yüzgeçleri kırmızı, pulları mavi-kırmızı tonlarında gerçekten çok güzel bir balıktı. Bilgili arkadaşlardan yorum alabilir miyiz, nedir neyin nesidir bu kefal, nerelere takılır, ne yer ne içer, yakalama şansımız var mı?
Altın rengi pullarıyla Tatlısu kefaline çok benziyor ama o olmadığı kesin gerçekten güzel balıkmış.Tahminen boyu 50 - 60 cm civarı bişey.Googleden arattırdım rus kefali evet.Dikkatimi çeken bi nokta oldu.Bu lüferlerin normaldede kuyrukları kırmızımı oluyor ?
Evet iri lüferlerin kuyrukları bazen kızarıyor. Belli bir büyüklüğe gelince mi oluyor yoksa mevsimsel bir durum mu onu tam bilemiyorum.
Aret o kefalin çok daha büyüklerini mayıs ayında arnavutköy fenerinin sol tarafında çarpma ile yakalıyorlar. Gidip seyredebilirsin. Her taraf kan revan sanırsın ki kurban kesmişler.
Selam Kadem, Mayıs ayında bahsettiğin avları gördüm ama bu kadar büyüğünü yakaladıklarını görmemiştim. Gerçekten tam bir vahşet o, balık avcılığından başka her şeye benziyor yaptıkları. Ayrıca zıpkıncı da iniyordu oraya, akıntıda sürüklenmemek için suya boru çakmış ona tutunup balık bekliyordu.
3-4 sene evvel kafası koyun kafası kadar vardı bir kefal leğende pataranıyodu kan revan içinde. Benim bacağım kadar vardı.
Bundan büyüklerini oltayla tuttum bu balığın. Lakin bu paşa biraz zayıflamış. normalde bu ebatta bir rus kefali daha tombul olur. Profil fotomdaki balıkta 3,5-4 kg civarı bir rus kefali .
Bu balık buraların yerli balığı değil herhalde göç ediyor. Klasik kefal takımlarıyla falan yakalayanı görmedim hiç. Hele marmarada hiç görmedim.. Tadı veya avcılığıyla ilgili hiç fikrim yok..
Sevgili Aret bu bir Rus kefali, eğer Haziran ayında Sinop'a gelirsen 3-5 kiloluk gerçek bir tosunu sana avlattırabilirim. Burada bazı yıllar çok bol oluyor. 5 kiloluğunu gördüm, yunus gibi birşeydi. Yalnız eti fazla tutulmuyor. Kilosu bol olduğunda 1.5 TL ye kadar düşüyor . Has kefal yada altınbaşla mukayese edilemiyecek fazla değerli olmayan, kılçıklı bir balık.
İnşallah Yakup abi, sizinle hangi balık olursa olsun avını yapmak rüya gibi olur. Ben de Rus kefalinin ruslar tarafından tatlı su balığı ile kefalin kırması olarak üretilmiş yapay bir tür olduğunu ve balık çiftliklerinden kaçarak Karadeniz'e yayıldığını okumuştum. Bilemiyorum ne kadar doğru. Tadını bilemem ama görünüş olarak harika bir balık. Yalnız resimlediğim balık da 3 kilonun üzerindeydi, heralde fotoğraftan pek belli olmuyor.
Köpekbalığı mı? Bu bana pek mümkün gözükmedi. Yakup Hoca'nın bu konudaki değerlendirmesini almak isterim eğer mesajı okursa.
Her zaman beklerim, bilhassa sonbaharlar burada bereketli olur. Baharda ve yazın alabalığa gider yada kasnaya kaşık çeviririz. Bu balık Sarıdeniz'e (Çin ile Japonya arasında) ait bilinen bir kefal türü. Yani melez değil. Karadenize kültür (yetiştirme) amaçlı getirilmiş, sonrada istilacı olarak yayılmış. Yerli kefallerin yaşam alanını istila ettiği için ben sevemedim bir türlü. Zaten son üç yıldır Azak denizinde gırgır ağı ile yoğun avlandığı için eskisi kadar bol kıyılarımıza gelmiyor.
Lüfer enteresan bir balık, yakalandı mı kuzuya dönüşüyor. Geçen sene bir çinekop yakalamıştım. Onu küçük istavritlerle birlikte kovaya koydum. Bir süre onlarla birlikte yüzdü. Sonra başka çinekop gelmeyince, çinekopun da tavasını sevmediğim için, bu fazla büyük olmayan balığı alıp denize geri attım. Denize düştüğü anda büyük bir hızla orada yüzen kıraçalara saldırdı ve birini parçaladı.
bende bir yerde okumuştum köpek balığı ve kefalden üretildi yırtıcılığı8nı köpek balığından alıyormuş felan filan diye bende yaznaın yalancısıyım tabi internete okunan herşeyde doğru olmuyor.
Rus kefali buralardan haziran başı geçişe başlarlar ve Ağustosta su üzerinde yattıkları gözle görülebilir. Birçok kişi tasvip etmesede çırpma ile yakalaması çok ama çok büyük ustalık gerektirir herkesin yapabileceği bir av değildir. Hatta nasıl olduğunu merak eden olursa Youtubeye birisi Rus kefali diye videolar eklemiş bakabilirsiniz. Eti gevşek olup,sarıkulak kadar olmasada lezzetini beğendiğim bir balıktır(Hatta bugün balıkçıbarınağında buğulamasını yedim). Ben 7200 grlık yakalananı gördüm,birde benim kaçırıp diğer arkadaşımın yakaladığı 7400 grlık varki içim yanar.