merhaba arkadaşlar Muğla Sarıgerme plajına gittim bugün sabah kayalıklardan dip olta ile tavuk attım tuttuklarım aşağıda ama tam emin değilim ne olduklarından hepsi bu sanırım dil balığı ama yinede onaylarsanız sevinirim? Birde Yenmesinde sakınca varmı? buna mezgit dediler ama internetteki fotolara benzetemedim pek birde buna benzer zehirli varmış ama onun üstünde siyah bir yüzgeç varmış hatta diğer balıkçılar tutmuş onu gösterdiler seninki mezgit dediler ama güvenemedim Bu balığıda kimse bilmiyor kimi yeniyor diyor kimi yenmez kimi de tavuk eti gibidir diyor bu balıkların yenilip yenmediğini ve ne olduklarını bilen varsa yardım etsin ona göre temizleyip hazırlayacağım noT: ilk doğru düzgün deniz avim dı ama normal bi balık gelmedi yani bana da
En sondaki resimde olan renkli balık Iskaroz yani papağan balığıdır. Renklerinin güzelliğinden dolayı hiçbir zaman alıkoymadım. İlk resimde olan balıklar bol bol tuttuğunuz balıklar bana pisi balığı gibi geldi. sondan 2. resimdeki sadece altını gördüğümüz balık , sırtını tam görmediğim için %100 emin olamamakla birlikte Trakonya ya benzettim. Kafasının arkasında ulunan sırtında 3 adet siyah iğnesi varsa odur. Aman dikkat edin çok zehirlidir. Diğer balığı bilmiyorum
verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim evet 1. pisi hatta dere pisisi miş lezzetli diiyorlar sanırım oda dil balığı ailesinden 2. resimdeki yan yatan ile diğer aynı balık biri ufak biri büyük ama aynı dişleri falan var ondan birini yan yatırıp çektim. dediğin giiz trakonya değil sanırım çünkü siyah yüzgeç bile yok ve balık dişli olduğundan iğneyi çıkarmak için komple avuçladım batan bişeyde yok gayet yumuşak bi balık 3. siz ıskaroz deyince internette arattım aynı balığın resmini buldum bu forumda sorulmuş antalyadan Ustura Balığı imiş. valla hocam denizden babam çıksa yerim modundayım sebebi 3 ay oldu bana hediye olta geleli ilk defa normal balık tuttum daha önce 1 tane karagöz oda olta taşa takıldı oltayı çekerken fırladı iğne kafasına saplanmıştı 2. resim hakkında hala bişey bylamadım :S
Onun irisidir irisi Nice avlarınız olsun. Balıkçılığa da yeni başlamışsınız güzel bir hobi ama bilinçli bir şekilde yapılırsa tabi Buda benden olsun cep telefonunuzda olsun birde yanınızda mezura tamamdır
aslında ustura balığı-fare balığı- biraz üzüldüm gerçekten çok güzel kovama bakan bi daha baktı birde nasıl bir canlı ise sabah tuttum yanımdaki bana dedi bu balık izmarit yenir eti güzel olur koydum kovaya diğerlerini tuttum hepsi akşama kadar nallari dikti bu akşam dönerken hala canlıydı sabah 8 den akşam 4 e kadar hayvan ölmedi öğlen tuttuklarım bile gitti ama o ölmedi çok garip bişey bazıları eti güzel diyor bazılar yavan belkide yemicem üzüldüm şimdi neyse öğrenmiş olduk bi daha yapmayız. bu arada 2. balık ne *** çok merak ettim hala bulamadım eve geldiğimden hatta avlak yerinde bile internetten bakıyorum hala yok kaya balığının bi türü diyen de var Benthophilinae olabilir ama baktım resimlerde dişini göremedim bendekinde bi diş var akıllara zarar yazarken aklıma geldi 1-2 resmini daha çektim
Ben bilemeyeceğim ama üstatlarımız en kısa zamanda bilgi verirler. Gerçi bugün cumartesi, forum sakin oluyor Mezgit ailesinden bir balık sanırım
Sağdaki lapingillerden Xyrichtys novacula. Türkçe'de Ustura Balığı diye geçer. Eti makbul olmayan balıklardandır ama yenmesinde zarar yoktur. İkili olan Kertenkele balıkları ailesinden Synodus saurus. Türkçe'de lokum, zurna, kertenkele balığı isimleriyle anılır. Eti yenilir ve genelde lezzetli bulunur. Kızartma yapmaya uygundur. Yassı olanlar küçük pisi balıkları ailesinden olup kızartılarak yenilen makbul balıklardır. Dere pisisi değil bunlar.
Ali yakın zamanda sarıgermedeydim yaklaşık 10 gün kaldım.O balıklar pisi lokum fare balığı.belki lokum balığına başka yerlerde başka bir isim ile de söyleniyordur bilmiyorum.sarıgerme kıyıları sabahtan akşama kadar küçük bir olta ile ortalama 7-8mt önüne attığında bu tip balıklardan kolayca yakalarsın. az olsun öz olsun istersen önce karides tuzağı kullanıp 7-8cm lik büyük canlı karideslerden avlamaya çalış. sonra tulumu giy çayboğazına git beline kadar suya gir ve akıntıya karşı dikkat et. kurşunsuz 0.30 dan bir şeytan oltası yap ve karidesin kuyruğundan iğneye bağla.sonra akıntıya bırak. 50-60mt civarlarında gezer durur o... birinci gün olmasa ikinci yada üçüncü gününde ya sağlam bir vuruş ya sağlam bir mücadele ve kaçış ya da sağlam bir balık yakalarsın... bunu yem olarak kefal yavrusu ile de uygulaman mümkün....
Lokum balığı anım, ilk defa gece avında rastgeldi, deniz balıkları kültürüm yalnızca bilindik " çipura,levrek,ve bazı zehirli türler trakonya, iskorpit" vs idi. 3'lü takıma 2 balık geldi biri çipura diğeri lokum balığı imiş,trakonya yada türevi olabilir sanıp dikkatle yanlardan tuttuğum anda irkildim, derisi iri zımpara gibiydi panikleyip hayvancaazı fırlatmıştım, nasıl olduysa iğneden sıyrılıp denize uçtu, umarım halen sağdır ^^ Hasılı, temkinli olmak araştırmak sormak en iyisi.