gerçekten çok üzülüyorum yazık bee nedir bu trıvırıcılardan çektiğimizzz http://www.izlesene.com/video/balik-nasil-tutulur-ser%FDkten-selamlar/478712
3 yıl önce eklenmiş bir video. Büyük bir ihtimalle videoyu yükleyen kişiler tırıvırının yasak olduğunu ve verdiği zararı bilmiyorlardı. Tek temennim; Videoyu ekleyen kişilerin geçen zaman zarfında hatalarının farkına varmış olmaları.
Geçen yıl, avlandığım avlakta sık sık bu tırıvırılarla karşılaşıyordum. Adamlar atmış, bırakıp gitmişler, unutmuşlar. Bazıları da kırılmış, suyun içinde kalmış. Bir seferinde sudan çıkardığım bir tırıvırıda tam 7 balık gördüm. Tümü de ölmüştü. Yalnız şu dikkatimi çekti: Avlandığım avlakta en fazla alabalık olmasına rağmen, tırıvırılarda hiç alabalık yoktu. Genellikle bıyıklılar (bekir) tırıvırıya yakalanmıştı (Avlakta, kırmızı pulllu alabalık, gökkuşağı alabalık, bekir ve kasna vardı.) Bunu alabalığın gözlerinin çok keskin olmasına ve bundan dolayı tırıvırıyı suda görerek ondan uzak durmasına yordum. Bekirlere acımakla beraber, "En azından alabalıklar bu lanet şeye yakalanmıyor." diye biraz olsun sevinmiştim.
tırıvırı kullanmayı düşünenler hala var. zira bizim iş yerinde çalışan kaynakcı bir abi var benim balıkla ilgilendiğimi biliyor bana tırıvırı nerden bulabilirim her yerde yasaklanmış dedi. anlattım ne kadar zararlı olduğunu adam yinede olsun dedi kullanıcam dedi. sonra işin ceza kısmını anlattım jandarma gelirse büyük para cezası keser dedim olsun dedi bir kere tırıvırı kullanırken jandarma gelmiş misinayı kamıştan kesip orda yerde bir taşa bağlamış hemen, jandarma sorduğunda tırıvırı varmı diye yok demiş. zaten benim oltam da koptu demiş. kaç kere uyardım bazen ikna oluyor ama bazende ya beni kızdırmak için ya da gerçekten de tırıvırı olsa kullanırım hala diyor. inşallah şaka yapıyordur. birde bana ömerli barajında eskiden çok turna olduğunu söylerdi şimdi neden hiç yok diyor işte böyle cahil insanlara laf anlatmakla uğraşıyoruz...
Ah hocam keşke öyle olsa. Ama maalesef alabalıklar da tırıvırının öldürücü tuzağına düşüyor. Kuzgun'da, Karagöl'de az mı rastladık o yürek dağlayan görüntülere...
Daha geçen gece ruyamda gördüm, askerdeyim (biz genelde asteğmen olarak yapıyoruz) haftasonu ava gitmişim bi göle. Derken orda bi grup tırıvırıcı görüyorum. Gidip yanlarına anlatıyorum yok olmuyor, anlamamakta ısrar edip pisleşiyorlar.... Jandarmayı çağırıp yakalatıyorum bunları, etrafta ne kadar çerçöp,tırıvırı varsa hepsini de temizletiyordum hava kararana kadar.... Kabusumuz olmuş resmen.....
Merhaba bu olay kullananlardan ziyade satıcıların sucu bu gün Antalya sarısu deresinde iki kişi ile tırıvırı kullandıkları için nerede ise kavga ediyorduk.Ama biz sert çıkınca geri adım attılar ama tırıvırıları alıp gittiler ve bu gün aldıklarını söylediler.Şimdi suç kimde bu kişiler bunun yasak olduğunu bile bilmiyorlar bence.
Suç imal edende suç satanda suç alanda suç kullananda suç buna göz yumanda suç adam gibi caydırıcı kanun çıkarmayanlarda suç çıkan kanunları adam gibi uygulamayıp kontrol etmeyenlerde suç heerşeyden önce vicdan sahibi olmayanlarda uzun lafın kısası suç bir çok kesimde
Arkadaşlar yeni sezonun açılmasına az bir zaman kaldı,bazı balık türlerinde açıldı bile.Gözünüzü seveyim arkadaşlar yeni sezonda tırıvırı ile avlananlara göz açtırmayalım.Tutup adamlarla kavga edelim demiyorum,zaten kavgada etsek bu illet onların kanına işlemiş yine ikna olmazlar,dahada hırslanıp iyice kullanırlar. Ben diyorumki onları medeni ve bize yakışır bir biçimde uyaralım,bu illetin zararlarını onlara anlatalım eminim onlarda birazcık vijdan kırıntısı varsa bizi dinleyeceklerdir. 2010 sezonunda başımdan geçen bir olayı anlatayım.Ankara,da bir avlağa gitmiştim.Sazan ve kadife için dip oltalarımı atmış balık bekliyordum (tabi dört tane dip atmıştım ve onlarda ikişer kancalı idi,biliyorsunuz dört oltadan fazlası ve çok kancalı olması yasaktır,küspeli oltanında tamamen yasaklandığını belirtmeme gerek yok.) yanıma birisi geldi selam verip olta sallamaya başladı tabi olta dediğimde illet tırıvırıdır.Tabi ben öylece olaya seyirci kalamazdım,başladım adamın kafaya iğne gibi işlemeye.Artık ben kendi oltalarıma bakmayı unuttum adamı ikna etmek için ne taklalar atıyorum.İnanın aradan nekadar zaman geçti bilmiyorum sonunda onu ikna etmeyi başardım,tamam dedi son kez atayım sonrada tırıvırıyı sana bırakıp gideceğim,birdahada töğbe bunu kullanmayacağım.Ama ne hikmettir son atışta tırıvırıyı kopartmıştı,tabi tırıvırı suyun içinde kaldı.Ben bak dedim adama ne olduğunu gördünmü dedim,şimdi bu illeti gölden çıkaramazsak neler olacağını düşünebiliyormusun dedim,adam gerçekten üzülmüş ve utanmıştı ,keşke son atışı yapmasaydım dedi.Sonra bana kusura bakma buralar sana emanet deyip çekip gitti.Allahtan yanımda üçlü iğne ve ağır kurşunlarım vardı.bir an bile düşünmeden adamın taktırdığını tahmin ettiğim yere ağır kurşunuda takarak üçlü iğneyle başladım at-çek yapmaya.Bu arada benim oltalarım ne alemde aklıma bile gelmiyor,bu illeti sudan çıkartma teşaşı ile okadar meşgulümki.Kaçıncı atışım bilmiyorum sonunda göldeki tırıvırıya üçlü iğneyi taktırmayı ve dışarıya çıkarmayı başarabildim,tabi çıkartır çıkartmazda uygun bir yerde yaktım. Aradan nekadar bir zaman geçti bilmiyorum ,kendi oltalarımın yanına döndüğümde bir tanesinin yatar durumda ,zilininde suya düşmüş olduğunu gördüm.Büyük bir heyecanla asıldım oltaya,bizim kadife zorlaya zorlaya kıyıya geldi.Hey be ne güzel bir balıktı o öyle.iki,ikibuçuk kiloluk bir kadife almıştım,biraz daha bekledim oltaya başka balık vurmayınca evin yolunu tuttum. Yolda giderken zafer kazanmış bir komutanın edası vardı bende.Bu eda balık yakalamış olmaktan gelmiyordu,bir arkadaşımızı tırıvırı kullanmaktan vazgeçirmiş olmaktan ve takılan tırıvırıtyı gölden çıkararak yüzlerce belki binlerce balığın ve diğer su canlısının hayatını kurtarmış olmaktan geliyordu... Arkadaşlar belki diyeceksinizki göldeki tek tırıvırı senin kurtardığınmıydı,belki içeride değişik yerlerde onlarcası hatta yüzlercesi vardır.Evet bu doğru olabilir ama biz ne kadarını imha edersek kardır. Arkadaşlar sakın elde ettiğiniz başarıyı hiç yeterli değil deyip,küçümsemeyin ve mücadeleden vazgeçmeyin,sözlerimi bir nükte ile bitirirken sizleri sıktıysam özür dileyerek bitiriyorum,sevgiyle kalın.. (Adamın biri kıyıya vurmuş milyonlarca deniz yıldızını tek tek denize atmak için uğraşıp duruyormuş.Bir başka adamda onun yaptıklarını uzaktan seyrediyormuş.Sonunda seyreden adam deniz yıdızlarını umutsuzca denize göndermeye çalışan adamın yanına gidip,yaptığının çok güzel saygı duyulacak bir hareket olduğunu fakat okadar deniz yıldızını denize gönderemeyeceğini kalanlar için hiçbirşeyin farketmeyeceğini söylemiş.Adam yerden bir deniz yıldızı almış sonradan gelen adama bakarak deniz yıdızını suya bırakmış ve evet diğerleri için belki birşey farketmeyecek ama bak bunun için çok şey farketti demiş...)
çok güzel kareler abi . gerçekten çok doğru abi (sizin yaptığınız). mükkemmel bir davranış umarım bu o trıvırıcıya yumruk gibi gelmiştir