Forumda İstavrit çaparisi ile ilgili bütün konuları okudum. Bu bilgiler sayesinde yavaş yavaş çaparilerimi kendim yapmaya da başladım. Birkaç arkadaşım değinmiş ama kimse "neden çaparilerimizi kendimiz yapmalıyız" konusunda yeterli açıklamada bulunmamış. Hazır çapariler bir lira gibi gayet makul fiyatlara satılırken ve birçok seçenek sunarken çaparilerimizi neden kendimiz bağlamalıyız hazırlarda malzeme kalitesizliği ya da başka bir sorun mu var acaba? Kendileri yapan arkadaşlar sırf bu işten zevk aldıkları için mi yapıyorlar yoksa artı tarafları çok mu ? idk Biraz uzun oldu, kusura bakmayın. Üstadlardan yardım bekliyorum
selam yalçın benim balık aşkım daha 9-10 yaşlarında dedem sayesinde başladı .yazları büyükada da tekneyle beni balığa götürürdü.fakat o zaman denizlerimizde kolyoslar,uskumrular,kırlangıçlar ve daha niceleri vardı.o zaman istavrite,kolyosa yaptığımız çaparilerin iğnesini bugün insanlar nerdeyse lüfere atıyor balık iriydi haliylede iğnelerde öyle.iğnelere sadece martıdan düşen tüylerden sarardık.şimdi balıklar ufak iğnelerde haliyle ufak onlarada tüy,sim vb. sarmak daha zor. (bana göre) ama hala 3lü klasik dip takımlarımı ,mırmır takımlarını ve yemli takımları kendim yapıyorum.ve deneyimlerimden söylüyorum hem daha kaliteli iğne hem daha kaliteli misina heleki hayalet yada diğer ismiyle florocarbon misinalarla yemli takımlarımla av yaptığım yerlerdeki diğer kişilerden fazla balık aldım.etrafımdaki diğer insanlar aynı yem aynı tip takımla attığımı gördüğünde şaşırıyorlardı oysa benim düşüncem aradaki fark kullandığım kaliteli malzemelerin farkıydı.eğer vaktin birazda sabrın varsa neden çaparini kendin yapmıyasın.muhakkak farklı olacaktır buna eminim.hem sağlamlık hemde avcılık açısından.sana hayırlı avlar dilerim.
bence de hazır çapari kullanmak mantıklı, ama zamanınız varsa ve bu beceriye sahipseniz kendi çaparin gibisi olmaz, kullandığın köstekten, kullandığın renklere kadar hepsini istediğin gibi yapabilirsin. hazır çapariden farkı kalitesi olacağını düşünüyorum. can beyin dediği gibi, daha dayanıklı ve görünmez misina, kaliteli kanca vs,
evde şu an 350/400 köstek var değişik renk lerde ,kamış boyu 4,50 mt olunca yaptığım çaparilerde 15 li oluyor en az bazen ipin ucunu kaçırıyorum galiba 20 li çapari açtığım oldu şimdi kendimden örnek verecegim takımımı kendi istediğim hayalini kafamda kurduğum gibi yapıyorum .düğümlerimden eminim hangi suda dolaşır karışır dediysem aynende öyle oldu , hazır takımlarda normal bir avda diyelimki 3/5 takım harcadın oda tabi en iyi koşullarda ,e ben tek çapariyle hiç bozulmadan akşam ediyorum yani bu iş daha eğlenceli elinde yaptığın takımın huyunu suyunu biliyosun e insansın egonda mevcut yanı başında avcı biri gelip vay be çapariye bak nerden aldın usta diye sorupta ben yapıyorum abicim demenin ayrı bir gurur verici yanı da var ne bilim var olu var işte
Hazır çapariler yeteri kadar kaliteli olmuyor. ben hazır çapariye bir dur dedim artık. Kayıp gidiyor köstekler. eğer aldığın bir yer varsa söyleyebilir misin ?
Tebrik ederim çaparileriniz için. Köstekler arası mesafeyi ne kadar ayarlıyorsunuz ? Üstteki kösteğin iğnesinin ucu ile alttaki kösteğin düğümü arasına ne kadar mesafe bırakıyorsunuz ? Biraz yanlış yerde oldu soru ama kusura bakmayın artık. Hem çapariyi yapacak soru soran arkadaşın da fikri olur
gerçekten çaparileri elde yapmak çok zevkli. eğer sende kendin çapari yapmaktan zevk alıyosan mutlaka yapmalısın. bende 5 aydır kendi çaparilerimi kendim yapıyorum hazır takımlardan çok daha dayanıklı hele malzemeni kaliteli seçersen faydasını çok görürsün. Buda benim en son olduğım malzemeden yaptığım çapari bakalım randuman verecek mi http://c1201.hizliresim.com/t/q/201q4.jpg
Sanırı yorumlar sana yeteri kadar fikir vermiştir arkadaşım. Aaaaaah ah valla istanbulda çapari..... özledim valla.şöööyle ellerimle hazırladığım çapari kösteklerini avlak başında hiç acele etmeden kendinden emin tek tek bağlamak.O ki standart takımlarda 10 lu takım varken ben 6 lı 7 li yapardım en fazla ama öyle bir ince takım olurduki oofffffff.Balığı yakalar tıpış tıpış evime dönerdim
Hazırlarda kullanılan iğneler ucuz ve kalitesiz. Kaliteli kullanılanlar olsa bile tüy uzunluğu, sim rengi-miktarı vs. istediğimiz gibi olmuyor. Bu yüzden de evde el yapımı çapari herzaman daha avcı oluyor.
Verdiğiniz cevaplara ayrı ayrı teşekkürler... Çoğu takımlarımı kendim hazırlarım zaten. hazırlarına, kullanılanlara şöyle bir bakmam yeterli oluyor. malzemelerimi temin edip o balık avında kullanacağım takımlarımı yapmaya başlıyorum. Birkaç denemeden sonra en kötüsü hazır satılanlar kadar güzel olna takımlar yapabiliyorum Ama istavrit çaparisi hazırlamak başlı başına bir zanaat işi. kösteklere saracağınız kandırıcıların malzemesi, rengi, şekilleri; köstek boyutları, aralıkları misina kalınlıkları o kadar çok değişken işin içine giriyor ki en sonunda kafam karma karışık malzemeler elimde kalıveriyor. Neyi nasıl yapacağını bilmek ve bunu alışkanlık haline getirmek çok önemli sanırım. Bu da herşeyin ilacı olan zamana bağlı yine...