Neden tekneden avlarda kasnak kullanılıyor?

Konu, 'Tekneden Balık Avcılığı' kısmında azimli tarafından paylaşıldı.

1. azimli

azimli ADEM

Favori Makine:
    RYOBİ ECUSİMA 6000 Vİ DAM SPEEDCAST 850
    selamlar;

ustalar yeni başlayanlar sizlere bi soru sormak istiyorum.forumda okuduğum ve gördüğüm kadarı ile tekneden avda çoğunluk kasnak kullanıyor çok fazla kamış kullanan görmedim şimdi bunun nedeni aşağıdaki kuzuların vuruşlarını kafa atata gelmelerini hissetmekmi yoksa av esnasında kolaylık ve daha garanti olduğu içinmi elle çekiliyor. teşekkürler

2. belekbeach

belekbeach süleyman

Favori Kamış:
    shımano catana dx,shımano hyperloop 30-50ıbs,remixon hurricane
    Favori Makine:
    Banax sx4000c,Spro Hardliner lcs1050,DAİWA Exceler 4000A HA,OKUMA Ceymar c-40,Daiwa Procaster 4000 A
    En İyi Avı:
    7.25 kg levrek,5.300 akya,2.7 kg yayın
    bence bunun sebebi maliyetler. tekneden zevkli avcılık yapmak için alınacak takımlar için 150-200 tl maliyeti gözden çıkarmalı.

3. ozkan_askan

ozkan_askan ÖZKAN AŞKAN

Favori Kamış:
    Alba star 3,90 - Alba Star İstanbul 1942 4,20 cm. D.A.M 2,70 cm. telespin, Alba Star Apache 2.40cm
    Favori Makine:
    Okuma Boxter 65 , Alba Star KK 55 , Lineaeffe rapid seal fd 40 , shimano hyperloop 25
    Ben teknede avlanmayı tecrübe etmiş biri olarak şunu söyleyebilirim. Teknede veya kayıkta 2,40 ve 3,60 vs. ebatlarında bir kamışla avlanmak yer açısından oldukça zor oluyor. Eğer sizin tekneniz yada kayığınız ufaksa uzun bir kamış alan darlığı açısında size eziyet çektirir. El oltaları dediğiniz gibi hem balığın vuruşunu daha iyi hissetmeyi sağlar ve hemde dar alanda rahatça avlanmanıza olanak sağlar.
    Profil resmimden de görebileceğiniz gibi 5 mt. lik bir sandalda 3.60 mt. lik bir kamışla avlanmaya çalışıyorum :) Oldukça zor oluyor doğrusu. Bende kamışın ilk 2 parçasını kapatıyorum .

4. enginköp

enginköp engin köprülü

Bende süleyman beye katılıyorum.Tekneden avcılık için herhangi sıradan bi takım özellikle ucuz kalitesiz bir makina kullanırsan zaten misinayı sarmak eziyet oluyor.hatta çoğu dandik makina sarmıyor bile misinayı.BU yüzden ya kaliteli bi takım yapıcaksın ya da kasnak kullanıcaksın.kasnak kullanırsan da çektiğin misinayı düz pürüzsüz bir yere toplarsan ve dikkatli atıp çekersen problem yok.ama özellikle ebatları küçük zodyak bot veya polyester de isen ve takım taklavatın çok yer kaplıyo ise o misinayı toplucak yeri bulmak dahi çok zor oluyor.
    diğer mevzu ise tamamen zevk meselesi.Bazı arkadaşlar da tamamen balığı çekerken ki direnişini kafa atışlarını hissetmekten zevk alıyor ve kasnak kullanıyor.
    Şahsen ben genelde zodyak ile derin suda av yaptığım için şöyle yapıyorum.kısa bi bot kamışı ve kaliteli bi makinam var.takımı dibe salıyorum ama misinayı mutlaka elime alıyorum ve balığın dokunuşlarını ve vuruşlarını daha iyi hisediyorum kamışa nazaran.Tasmayı yapıp balığı alınca da misinayı makina vasıtası ile topluyorum.

5. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Kimisi masraftan kaçınıyor. Ama pek çokları bu sebepten değilde, daha makul sebeplerden el oltasını tercih ediyor.

Kamış kullanımında her iki elde meşgul. Ama el oltasında bir eliniz boşta kalıyor. O elle de tekneyi idare ediyorsunuz zaten.

Fakat tekneyi idare etmek gibi bir meseleniz yoksa, kamış kullanımı her zaman daha avantajlı olacaktır. Genelde yapılan, kamışı tekneye (bir kamış tutucu vs. ile) sabitlemek, onu kendi haline bırakmak ve balık gelince kullanmak şeklindedir. Böylece, balık çekmediğiniz süreçte her iki elinizde boşta kalır. Ama lüfer küt diye vurunca tasmayı atmak sorunsalı gibi meseleler aşılması gereken meseleler olarak önünüze çıkar. Bu da takımları vs. sil baştan değiştirip, sudan çıkmış balığa dönerek acemisi olduğunuz bir düzene geçmek demektir. Bu da o düzene ayak uydurana kadar size akla karayı seçtirir.

6. mufi

mufi Muvaffak İŞMEN

Favori Kamış:
    kıyı balıkçılıgı standart malzeme oltakamışı ve makine
    Favori Makine:
    Daiwa GS 9
    En İyi Avı:
    her av iyidir yeterki usule uygun olsun
    İşin aslı şudur beyler,,,

Hissetmek, balıgın vuruşunu işaret parmagının ucunda hissetmek..

olay budur.. aslında gerçek tekne avcılıgıda budur.. kamış icat oldu mertlik bozuldu..

kamışın esneme payı ,,çogu zaman balıgın tutulmasında yay gibi vazife görür ve balıgı kişi değil kamış yakalar..

ama parmak ucunda ki vuruşları hisetmek daha farklı bir olaydır balık oynuyormu ? geveliyormu ? hangi balıgın vuruşu nasıldır? nasıl hisettirir? bunlar eski balıkçıların parmaklarının öğretisi idi..

ayagının altına eski bir kilim serersin ıslatırsın (faraş tahtası üzerine) yumuşak misina kullanırsın ve misinayı bu ıslak yere açtıgında dolaşma - uçma vs olmaz.. eski balıkçıların sag el işaret parmaklarının uç kısımları nasırlıdır.. birinci bogum berbat haldedir..misina kesilmesinden .. yerine göre deriden parmaklık takarlar ama bazen üşenirler.. el de beklenen vuruşun keyfi bir başkadır..

7. achills

achills Murat Tunalı

Favori Kamış:
    El oltası
    En İyi Avı:
    Kofana,kalkan,kırlangıçlar
    Küçüklükten kalma alışkanlık olsa gerek şahsen teknede el oltası tercih ediyorum.Çünkü balığı daha iyi hissediyorum bu hoşuma gidiyor.Balık yemin etrafında dolaşıyormuş veya yemi kokluyormuş gibi bir his oluşuyor.

Çok eskiden kıyıda bile el oltası kullanırdım ama kamışlar yayılmaya başlayınca kamış kullanmaya da başladım.

Özellikle teknede çapari yaparken kamış işime çok yarıyor.Geçen hafta heveslenip 1.60 boyunda parçalı bir kamış daha aldım.Gayet güzel zevk yaptım.Kamış özellikle rüzgarlı havalarda çok iyi oluyor.Misina karışma derdi,uçma derdi yok.Oltaya özellikle akıntıda daha hakim oluyorsun.Ama yinede el oltasının da zevki bir başka !

Teknede yemli için 1.80 üzerinde kamış tercih etmem.Çünkü oltayı veya balığı içeriye alırken uzun kamış zorluk yaratıyor.

8. pitbull

pitbull Furkan Güner

Favori Kamış:
    Shimano Alivio BX 2.70- Shimano Alivio BX 1.65
    Favori Makine:
    Shimano Catana 4000 RB- Okuma Pro SPA 25
    En İyi Avı:
    Turna-52cm
    Ben genelde balığı çekerken oltayı kullanıyorum. Balığı hissetmek içinse misinayı elimle tutuyorum ve balık geldiğinde oltayla çekmeye başlıyorum. Balığı oltayla çekemesi daha zevkli bence, ama hissetme konusunda parmaklar daha keyifli :). Ben bu şekilde kullanarak hem vuruşları hissederken hem de balığı tekneye çekerken keyif alıyorum. Misina dolaşmasını da engellemiş oluyorum.

9. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Hımmm....

Sizde takımı FC yaptıktan sonra, makinaya dyneema sararak deneyin, bir görün nasıl hissediliyor balık...

Ama elbette doğru, el oltası ile hissetmek daha rahat. Fakat buradaki husus, kamışın niteliği. Yumuşak, mesela dolgu fiberglass bir kamış, sağır olur, hissedemezsiniz. Fakat sert malzemeli, hızlı aksiyonlu aksiyonlu bir kamış, çok daha iyi hissettirir el oltasından.

Ama bu zevk meselesidir. Herkes nasıl daha çok zevk alıyorsa elbette öyle tutacaktır.

Fakat, teknik bir analiz yaparsak, makine ve kamış el oltasına göre çok çok daha fazla avantaj sağlar. Eh, bu avantajlara ihtiyacınız var mı? Varsa eğer o zaman kamış zaruret olur. Ama yoksa, hangisi daha zevkli geliyorsa, o kullanılır elbette. Bu açıdan tartışmanın pek anlamı yoktur.

10. azimli

azimli ADEM

Favori Makine:
    evet bende normalde kamış kullanıyorum remixon hurricane 1,20 ancak yeterli hassasiyet yok makinamda çok kaliteli değilcyr .bu konuyuda zaten birdahaki gidişimde denesemmi denemesemmi merak ettiğim için açtım.ama denemekte fayda var gibime geliyor balığı hissetmekte cabası.ilginize teşekkür ederim muvaffak abinin öneriside güzel peki misinayı çekerken içinde su olan bi kovaya boşaltsak nası olur acaba muvaffak abi nedersiniz :confused:

11. belekbeach

belekbeach süleyman

Favori Kamış:
    shımano catana dx,shımano hyperloop 30-50ıbs,remixon hurricane
    Favori Makine:
    Banax sx4000c,Spro Hardliner lcs1050,DAİWA Exceler 4000A HA,OKUMA Ceymar c-40,Daiwa Procaster 4000 A
    En İyi Avı:
    7.25 kg levrek,5.300 akya,2.7 kg yayın
    benim sana önerim 1.65 veya 1.80 arası kamışla birlikte 60-70 kafa 4.5:1 oranlı makine ile kaliteli 40 lık misina sararsın zevkli avcılıklar yaparsın kamışın parçalı olmasada olur.

12. twobali

twobali

Şimdiye kadar kasnak konusunda söylenelere katılmakla birlikte kamışın en büyük avantajı oltayı uzağa atmaktır.Ancak teknede böyle bir ihtiyacta yoktur.Belki 100m. derinlikten oltayı çekmek için kullanılabilir.Balıkların oltayla oynaşmasını parmaklarının ucunda hissetmek çok güzeldir.

13. 33orfoz

33orfoz Mustafa

Favori Makine:
    Makina kullanmam , balık ile aramda misinadan başka bir şey istemem...
    En İyi Avı:
    Ceylan - 6,5 kg , 8 Tane Barracuda
    Eline sağlık Muvaffak Abi :) Bir soru ancak bu kadar net cevaplanabilirdi ...

14. azimli

azimli ADEM

Favori Makine:
    kasnakta kalın misina kullansak

kasnak kullanımında kasnakta max.kaç mm lik misina kullanmak grekir kalınmisina kullanımında karışma olayı aza inerdiye düşünüyorum hemde misinayı kavramak ve çekmek dahamı kolay olur yoksa problemmi çıkartır.siz nedersiniz mesela 0,70 gibi takımda yine 0,35 kullanmak kaydıyla

15. mufi

mufi Muvaffak İŞMEN

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Daiwa GS 9
    En İyi Avı:
    Sevgili Adem misina kalınlaştıkça karışma olasılıgı azalır ama eldeki hassasiyet te azalır.. misina inceldikçe karışma olasılıgı artar ama daha hassas olur.. ortasını nasıl bulacaksın.. alacagın misinaya baglı olarak ve derinlige baglı olarak 0.35 ten 0.50 ye kadar yolu var.. elini kollıyarak parmagına zarar vermeden her kulacı tekneye alabilirsen 40 lık misina da olur 45 likte..

balık vurdugu anda kolunu yukarı veya içe dogru yaptıgın ilk hamlede balık takılır bunu garantiye almak için diger el ve kol ile yine seri şekilde 2. bir çekiş yapılır..bu ilk iki asılış toplam 2 m. gibi takımı yukarı alır.. bu tekniği izleyerek görmek lazım. daha sonraki çekim hareketi yavaş ama sabit bir hızda boşluk vermeden teknenin içine dogru. küpeştenin hizasından dahada aşagıda yapılmasında fayda vardır kimi balıkçı misinayı küpeşteye yapıştırır ve teknenin içine dogru almaya başlar kısa hareketler ile.. bu sistem misinanın bir yerde toplanmasını saglar dagılmasını önler hatta bazı balıkçılar 50 cm çaplı alçak bir plastik legeni de kullanırlar hava rüzgarlı ise bu legene su doldurup misinaıyı bunun içine toplarlar.. oltacı teknelerinde küpeşteler sanki bıçakla kesilmiş gibi çizik içindedir..

parmak bogumlarını korumak için deriden vinylex ten bir parmaklık yapılır boru şeklinde parmaga takılır.. sag el ile bekleme yapıyorsan sag baş parmaga bir muhafaza geçirirsin ama balıgı beklerken misina baş parmak ile orta parmak arasında durur.. işaret parmagını düz bir şekilde karşıya dogru tuttarsın balık vurdu ve takıldı ondan sonra çekerken işaret parmagı devreye girer.. koruyucu parmagı korur olası iri balkta misina parmak bougmuna gömülür..aman dikkatli ol..

Sakın ha teknede el misinası olarak ip -dakron vs kullanma.. cart diye keser parmagını..:(

seçimin deneme ve derinlik ile baglantılı olacaktır illaki misina kalınlıgı hakkında tavsiyede bulunamam..:eek:

16. azimli

azimli ADEM

Favori Makine:
    abi ben sana nediyeyim bilmiyorumki zahmet etmişsin:eek: bukadar açıklama yapmışsın süpersin hakikaten çok çok teşekkür ederim yazdıklarını dikkatlice okudum tavsiyelerini ve uyarılarını dikkate alacağımdan emin olabilirsin .tekrar tekrar teşekkürler normalde akbük tarafına gidiyoruz derinkik 70/80 metre civarıydı.nasipse kazıklıya gitmeyi düşünüyoruz oraların derinlikleri hakkında bilgi sahibi dğilim

17. ALİCO

ALİCO AliCo

Favori Kamış:
    D.A.M El oltası
    Favori Makine:
    0,33 beden FC
    En İyi Avı:
    Herhalde Toriklerdir. Kofanalarda olabilir.ispendek 13,8 kg, Kırlangıçlar.vs.vs.
    değerli ağabey

size bu konuda katılamıyorum bilinenin tam aksine misina ufaldıkça değil kalınlaştıkça daha iyi hissedilir. hele hele uzak ve derin sularda ve akıntılı noktalarda.

18. mufi

mufi Muvaffak İŞMEN

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Daiwa GS 9
    En İyi Avı:
    Aliçom valla benim düşüncem bu ince takım hassas takım.. akıntı kalın misinayı daha fazla öteler - ince misina daha iyi yerinde kalır.. ince malzeme suyu keser.. kardeşimizin olayı ege denizi.. benim 2-3 kez avlandıgım yerden bahsediyor..:)

19. mufi

mufi Muvaffak İŞMEN

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Daiwa GS 9
    En İyi Avı:
    sevgili Adem oradan 3 kez balık tutum bu yaz derinlikler 30-50 m arasında muhtelif yerlerden çıkar balık..kıyıdan avlananlarda vardır..mercan-çipura-mırmır-barbun-iri istavrit- en çok takılan türlerdir.. açıklar daha derindir ama gerekyoktur 30-40-50 m lerde denk geldimi gayet güzel mercan tutulur.. bende bir dostumun daveti ile onun teknesine gitmiştim..

20. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Muvaffak abi, hele akıntı ve ağır kurşun binince, ince misina lastik gibi uzar kolayca. Bu yüzden pek hissettirmez. Kalın misina, kalın olmakla sert olur, kolay kolay uzamaz. Bu sayede de daha rahat hissettirir.

Ama burada bir husus atlanıyor. Misina, misinaya eşit değildir. Kimi misina olur kolayca esner. Kimi misina olur hiç esnemez. ASSO'nun mesela, Double strength lastik gibi uzar ama Classic nerdeyse hiç uzamaz. Bu iki misina aynı çapta balığı hissettirmekte daha farklı netice verir, hemde çok çok farklı.