Nefes tutma ile ilgili soru?

Konu, 'Zıpkınla Balık Avcılığı' kısmında fatih2607 tarafından paylaşıldı.

1. fatih2607

fatih2607 Fatih ÖZTÜRK

Favori Kamış:
    Silverstar Elegance 360
    Favori Makine:
    CORMORAN BIG BEN 7Pi 5000
    En İyi Avı:
    Sargoz 1050 gr. Eşkina 1350 gr.
    Arkadaşlar merhaba, bir süredir zıpkınla avcılık konusunda arkadaşların bu konuda yazmış oldukları bilgi ve makaleleri okuyorum. Emeği geçen herkese özellikle Onur arkadaşıma teşekkür ediyorum. Özellikle son bir haftadır nefes tutma antrenmanı yapıyorum. ilk başladığımda 120 sn. dün kendimi zorlayarak 230 saniye tuttum, bugün kendimi çok zorlamadan 4-5 defa 140-150 saniye kadar nefesimi tutabildim. Benim öğrenmek istediğim ben antrenmanları hiç kıprdamadan oturarak veya ayakta yapıyorum peki suda nefesimi tahminen ne kadar tutabilirim? Şuan 150 sn. tutuyorum bu süre suda ne kadar düşer?

2. cem76

cem76

Favori Kamış:
    olta,zıpkın
    En İyi Avı:
    levrek 14 kilo,kırlangıç 5 kilo,kalkan 8 kilo,karagöz 6 kilo
    su altında yarısını tutsan iyidir.buda en çok tuttuğun sürenin yarısı kadar oluyor.derin inişlerde bu süreyi aşarsan sığ su bayılması oluşur.birçok dalgıç bu sebeble hayatını kaybetmekte o yüzden dip süreleri çok dikkat edilmesi gereken bir nokta gereksiz zorlamalar hayatın kaybedilmesine neden olabilmektedir.

3. Su altında balığı agoşon dışında hareket ile aradığımızdan Vücudumuz durağan halde olduğundan çok oksijen harcar..Buna ilave olarak su altında sizin heyecanınız,hareketlerinizde oksijen kullanımını yani su altında kalış sürenizi etkiler..Ancak kabaca karadaki sürenin 3/2 si kadar süre su altında kalabilirsiniz..Bazı tekniklerle ilk birkaç seferde kalış süresi uzatılabilsede bu yöntem riskleri nedeniyle önerilmez..(özellikle sığ su bayılmasına sebep olduğundan)

Dalışta ciğerlerinizde ideal hava ile dalmalısınız..Derin bir nefes ve şiş yanaklarla dalmak uzun süre kalmanızı sağlamaz..Rahat bir ciğer basıncı ile dalmalısınız..

genelde rahat dalış için yani nefes ayarı için..iki elinizi birleştirin yere parelel olarak tutun..Yavaş yavaş derin nefes alın..(nefesle beraber elleriniz biraz yukarı kalkacaktır) nefesiniz yavaş yavaş bırakın bu esnada kollarınız aşağıya doğru düşer.. kol ağırlığını en az hissettiğiniz durum dalış için uygun olan durumdur..

zaman içerisinde kendinizi iyi tanıyıp,tecrübe kazandıkça bu süre uzayacaktır..Hatta bazen size uzaktaki balığın yaklaşmasını beklerken inanılmaz sürelerle karşılaşacaksınız..;)..işte tehlike burda başlar..;)

Son düzenleme: 25 Ocak 2008
  4. fatih2607

fatih2607 Fatih ÖZTÜRK

Favori Kamış:
    Silverstar Elegance 360
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Teşekkürler, biraz daha çalışıp su altında 130 sn kadar kalabilecek kadar kendimi geliştirebilirsem bu süre 10 m için sanırım yeterli olacak. Bu işe yeni başladığım için zaman zaman sorularımla sizleri sıkabilirim ama bu işi hakkıyla yapmak istiyorum. Yardımcı olan herkese şimdiden teşekkürler.

5. Ne demek amacımız paylaşmak..;)

ama şimdi çok önemli işlerim var..balığa gidiyorum...:D :D :D

6. 56561

56561 Yücel

Favori Kamış:
    Daiwa Sensor Red Surf 4.00, Daiwa Procaster Samfish 2.10
    Favori Makine:
    Shimano Catana 4000FA, Ryobi Ecuisma 8000vi
    En İyi Avı:
    10.5 kg rus kefali, 5.250 Levrek, 1573gr kofana
    Başlangıcta 7 metreyi geçmeni önermiyorum, inan yeni dalmaya başlayan birisi için 10 metre kritik bir derinliktir, maksimum 7 metrede tekniğini geliştirmeni tavsiye ederim, 7 metrede 150 sn süreyi bulduğunda, aynı süreyi derinliği 1 er metre arttırarak yakalamayı dene, böylece daha stabil dalış süreleri elde edebilirsin

7. Rastafarian

Rastafarian

Favori Kamış:
    Zıpkın,RoketAtar:)
    En İyi Avı:
    Akya - 9,5
    Slm kardeş ilk başlarda ben nefesi 1 20 tutabiliyordum .Sonra sitedeki konuları okudum ve her gün antrenman yapmaya başladım zaten basketbol oyuncusuyum bununla kondisyon olduğu için ciğerler daha çok gelişiyor.
    Karada nefes tuttuğumda dün 4 28 yaptım ama suyun altında baya bi düşüyor karadakine nazaran.Antrenmanı ayakta yada oturarak yaparsan konsantre zor oluyor tabi bu benim deneyimin herkesde farklı olabilir.Yatarak çalışman daha verimli oluyor. kolay gelsin

8. fatih2607

fatih2607 Fatih ÖZTÜRK

Favori Kamış:
    Silverstar Elegance 360
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Arkadaşlar verdiğiniz cevaplar için çok teşekkür ederim.

9. harunyılmaz

harunyılmaz HARUN

Favori Kamış:
    zıpkın
    En İyi Avı:
    levrek
    bence kendini denizde bir noktaya sabitlen ya mesela ben bu hobyi yapıyorsam dahada saglıklı dalışlar yapacagına enin ol kendini hiç zorlamadan zorlukları başara bilmenin tek bir çörümü var herşey beyininde bitiyor bence dogru yol bu yalnışsa yanlış diyin?

10. ıceman

ıceman orhan

En İyi Avı:
    kefal,zargana,lüfer,mırmır
    Dünya rekoru yeni kırıldı ve 11 dakika diye biliyorum.Ayrıca eleman akvaryumda yoga felan yapıyodu.