merhabalar aslında 1 ay sonra başlamayı düşünüyorum ama baştan bilgi toplamak istedim sitede bilgiler mevcut ya mesela 10m ye dalıcam 10m'ye dal ve 10'mden çık balığı bekle ve vur :S bu kadar nefesim yetmez önceden sigarada vardi :S biraktim 2 aydır yürüyüş yapiyorum? ne kadar tutat 10m ye dal çık bekle ve vur (tabi balık gelmesi şans)
nasıl yani mesele dalmak değil çıkmak ağırlık falan yanına alınca ondanmı bahsediyorsun tam anlayamadım kusura bakma kardeş
saol dostum nefes açmayla uğraşicam bide 4-5 m de takılcam acelem yok 10 yıl yine beklerim herşey garanti olsun 5dk lık heves için riske girmeye değmez zaten
İnsan vücudu dalarken vücut basınca girdiği için ciğerlerdeki oksijen çok az miktarda kullanılıyor.... Dibe ağoşana yatan bir avcı tekrar yukarıya dönmeye kalktıgı an basınç vücuttan yavas yavas çekiliyor ve bu arada vücut oksijene yükleniyor dolaylı oalarak tabiki bu işlem sırasında SIĞ SU BAYILMASI OLABİLİYOR...sığ su bayılmasıda tabiri caizse nalları dikmiş oluyosun gerçi suyun içinde onlarıda dikemiyon Lütfen Tek Asla Dalma....
Tabi hocam hemşire olsa daha iyi olur aslında ama tabi bunlar maddiyata dayanıyor bir yerde önemli olan gönüller bir olsun
Dalmak deyince aklınıza 3-4 metreye dalıp hemen geri çıkmak gelmesin. Dalmak deyince benim aklıma 3-4 metreye de dalsanız aşağıda şöyle bir 1 dakika durabiliyor olmanız gerekir. O yüzden zıpkıncılık yapacaksanız şimdilik aklınıza agaşona yatmayı pek getirmeyin derim. Sığ sularda hipervantilasyon yapmaksızın kendinizi geliştirdikten ve kendinizden emin olduktan sonra derinliğinizi arttırın. Bu iş ciddi bir iştir ve şakası olmaz.
Yav dalmak aslında güzelde eziyetli iş yav.... Yok nefes tutamıyom diye 2 yıl ağla ondan sonra nefes tutmayı öğren... Ben neden balık vuramıyorum diyede ağlıcaz sonra tabi Ketezeye Sırtıya Devam...
Erkekler ağlamaz Abi sen beni askerden sonra gör hele sağ salim bi dönem Kuzu çiftliği yapacam denizde Orkinoslar Torikler Lambukaları şu an nadasa bıraktım
Ben de Antalyadayken bi 10 metreye daldım çenemdeki bütün dolgular ağrımaya başladı zor uyudum o gece
Bizim bi polis müşteri var adam hemen hemen her sabah dalıyor 15 20 25 vın geliyor tırıs gidiyor adam için... Hatta kendisi söyledi .... Suyun altında brack dans hip-hop dance falanda yapabiliyomuş
Bahsettiğiniz olay tamamen kişinin fizyolajik yapısı ile alakalıdır..Kısaca açıklamak gerekirse Bir insanın ortalama akciğer kapasitesi 6 litredir ve bu 6 lirenin normal solunumda 2-3 litresi kullanılır...Bazı insanlarda özellikle sporla uğraşan kişilerde (Futbolcular,krosçular ..vs) 8 litreye kadar çıkarken bazı insanlarda 4 litereye kadar düşmektedir..Bayanlarda erkeklere göre daha düşüktür.. 10 metreye iniş kullanılan ağırlık ve tekniğe bağlı olarak 7-13 sn arasında sürer..Çıkışta aynı şekilde zaman alır..(bu aradaki farklar Kulak eşitleme,palet kullanma gibi nedenlerden kaynaklanır)..Yani iniş ve çıkış için ortalama 20-3 0sn zaman gerekir..Bunun dışında kalan süre apnea süremizdir ve buda tamamen kişinin yapısına,tecrübesine bağlıdır..Ancak kesin kural olmamakla beraber sağlıklı bir erkekte 1,10-1,15sn zaman iniş/çıkış dahil iyi bir zamandır..Bu zamanların fazlası tamamen tecrübe ve kişinin kendi özellikleri alakalıdır..Nefes tutma tekniği,dipte hareketsizlik,sakinlik gibi etkenler yanında ileri seviyelerde nabzın düşürülmesi gibi etkenlerede önem kazanır.. Ancak çok önemli bir nokta vardır..Kişi kendi sınırlarını bilmelidir..Beraber dalışa başladığınızda derinlerde kaybolan arkadaşınıza özenip peşinden gitmek yapılacak büyük hatadır.. Dalışta dikkat edilmesi gereken en önemli etken apnea süresini uzatılacağı düşünülerek yapılan "Hiper vantilasyon"dur..Normalden hızlı ve derin alınan nefes Kandaki karbondioksit miktarını düşürüp oksijeni yüklseltir..Ancak bu beyinde karbondioksitin azaldığında oluşan "nefes al" komutunu geçici yükseltilen oksijen nedeniyle geciktirir..Dalıcı 10 metreden çıkış esnasında yüzeye yaklaştığında düşen su basıncı nedeniyle Vücudun basınçtan kurtulmasıve genleşen kaslar ve özellikle Akciğerin genişlemesiyle bir kan vakumu oluşturur..Bu oluşan vakum nedeniyle zaten kritik seviyenin altında olan oksijen miktarı aniden bir basamak daha düşer ve beyin kendini korumak için kandaki son oksijenin kendine ayrılması için bilinç kaybı yaratır..Buna "SIĞ SU BAYILMASI "denir..Bu durumda Dışarıda 3-5sn de düzelecek bu bilinç kaybı bayılan dalıcı yardım almadığında su içerisinde boğulmakla ve hayati riskle karşı karşıya kalır..Bu dalıcılar için en önemli noktaların başında gelir.. Emmniyetli dalış için mutlaka eğitim alınmalı ve riskler bilinmelidir..Dalışın keyifli olduğu kadar tehlikeli ve telafisi olmayan bir spor olduğu akıldan çıkarılmamalıdır..
arklar yardımlarınız için çok sağolun ben en iyisi dalmıyım ya şimdi ben napim yani öğrenci olduğum için bu ders alma işi biraz zor ama bi yol gösteren olur oda ayrı bir konu ben biraz daha araştırım
dostların hepsı aslında yapman gereken seylerı sana anlattılar satırlar arasında gızlı hersey, sana gıtmen gerekn yolu da gosterıyorlar.hoca tutmana gerek yok sen kendı kendının hocası olabılırsın.yaptıgın ıs cok tehlıkelı tecrube tecrube tecrube yavas yavas ıcıne sındıre sındıre acele etmeden yol kat etmen.sunuda bılkı bu ısın tecrubelısı ustası olmaz en ustası KOZLUCA DA IKAMET EDIYO
Dalmak dusundugunuz kadar zor bir olay degildir..Eger ki kulak basıncınızı iyi ayarlayabiliyorsanız bahsettiginiz derinliklere inmek çok basittir..Fakat nefes tutmak ayrı bir olaydır..Sonuçta siz balık avlamak için daldıgınıza gore agaşona yatmanız gerekecek bu da bir sure suyun dibinde beklemenizi gerektirecektir.İşte sorunda burada çıkıyor.. Unutmayın ki dışarıda 1dk nefesini tutan birisi aynı başarıyı su altındaki basınctan dolayı gosteremez..Su altında nefes kapasitenizi etkileyen bircok faktor vardır..Nabız hızınız bile oksijen tuketme surenizi etkileyecektir.. Size soyleyecegim gunden gune artan metreler ,ve su dısında yapacagınız nefes egzersizleriyle deneyim kazanmanız gerekliligidir..Goreceksiniz cok kısa surede bahsettiginiz metreler cocuk oyuncagı gelecektir.. Ama önce deneyim ve guvenlik ..
burda yazılanları dıkkatle ve hayretle okudum.tabııkı herseyden once ınsanın saglıgı.bır ıkı yazı ve erdal kardesımın yazdıgı bılımsel yazının harıcındekılerın yazdıklarını ılk defa bu ısı yapacak olan kısının okuması durumunda sudan nefret edecegı kesın. arkadaslar yazıları yazarken tabııkı uyarıcı seylerıde yazacagız ama sogutucu ve urkutucu seyler yazmak bu su altı dunyasına haksızlık.evınızde nasıl akvaryum seyredıyorsanız sualtındada oyle.tek fark ıse heyecan katan zıpkın.avlayabılırsenız yada vurmaya deger balık gorursenız.sankı zıpkından nefret edıyorsunuzda bu nefretınızı burda aktarıyorsunuz. ben asagı yukarı 1.5 senedır bu ısı yapmaya calısıyorum.ve 110 kıloyum.gobegımde bıra dan dolayı artık balkon dııl ama teras olmus durumda.1.5 senedır bıra ısınede zıpkıncılık sayesınde son vermıs durumdayım.ılk suya gırdıgımde boyum kadar asagıya ınemıyordum(1.88 cm)kıyıda dolasıyordum.dedıgınız gıbı her suya gırmem tecrube her asagıya ınmeye calısmam tecrube ve ben bunları eklıye eklıye su an 3.5 -4 m ye ınmeye basladım agasonum cok kısada olsa. Kardesım gır suya yavas yavas asagılara ınersın.balık vurmasanda kıyıda kayalıklarda o muthıs dunyayı seyret bu bıle yeterlı.)