12 yaşında beni meriç nehrine balığa götüren babam sayesinde tanıştığım nehirde sazan avcılığını sizlere analatma ihtiyacı duydum inşallah tecrübelerimden faydalanırsınız.benim için her zaman ilk ve asla değişilmez olmuştur nehir avcılığı,kafamı ne zaman dinlemek istesem ilk önce bir ağacın gölgesinde akan bir suyun yamacımda oltalarımı atmak isterim bu bana büyük huzur verir,nehirde sazan avcılığı, gölde ki sazan avından çok farklı sistemler ve meşakat gerektirir,avcılığı çok daha zor dur. KÖK SEÇİMİ-ilk önce doğru yer seçimi yapmak gerekir,nehirde doğru yer ;doğru taban,doğru akıntı,doğru derinlik,gibi birçok faktörden oluşur.buna göre sazan tutmak istiyorsanız,ilk önce bir kök bulmanız gerekir,bulmanız yetmez birde çok sessiz bir yer olması şartı vardır,bu kök suyun kıyısından suya düşmüş bir ağaç da olabilir suyun içinde kalmış eski köklerden de olabilir ama olmazsa olmazlardan dır.çünkü sazan bu köklerdeki kurtçuklar,ve buraya takılıp kalan besinlerle beslenir.eğer bu köke yakın bir bizim tabirimizle kum altı,yani suyun ortalarında küçük bir adacık çıkıp oralarda rahat ça oynayabileceği oynak tabir ettiğimiz yerlerden varsa,herşey mükemmeldir. AKINTI-seçtiğiniz kökte ikinci bakmanız gereken önemli faktör akıntı nın hızı dır.akıntı sizin 30 luk veya en fazla 40 lık kurşununuzu hareket ettiremeyecek şekilde seçilmelidir yani hafif akıntılı kökler ideal bir avcılık verir,daha sert akıntılarda kökün arkası da çalışabilir ama her zaman kökün su girişinde avlanmak daha doğrudur. bir diğer akıntı esası da akıntının köke dik girmesidir,yani kökün ucundan geçen akıntılı köke sazan girmeyebilir direk kenara kadar yani kıyıya kadar akıntı vurmalıdır. TABAN-taban seçiminde ise kesinlikle tabanın sert olması gerekir batan yerlerde sazan aramayın bu kesin kes bir durumdur çok defa bunu ispat etmişimdir,genelde kurşundan da anlaşılır ,ama şimdi marker şamandıralar var bunlarla yapıyı belirleyebilirsiniz. DERİNLİK-derinliğe gelince en az 1.5 metre ister sazan daha sığda vurması pek olası değildir derin kökleri tercih eder kendini daha rahat hisseder,ama aşırı derin yar larda yatak yapmaz. YEMLEME-nehirde sazan tutmak, beslemeden tamamen şansa hareketten öteye gidemez,beslemek ana şarttır,bunun için bazı hazırlıklar ve meşakatlar vardır bunun başında ne ile tutucağınızı önceden belirlemeniz gerekir,ben nehir sazan avcılığında iğneye giydirilmiş hamur ile avlanmışımdır her zaman buna göre yemleme şu esaslarda yapılmalıdır. önce büyükçe bir çuval bulmanız gerekir, bu çuvalı çok yerinden bir sigara yardımı ile sigara büyüklüğünde delmeniz gerekir.delme işlemini yaptıktan sonra,içine besleyeceğiniz yemi koyabilirsiniz.bu yemi bildiğimiz ekmeği su ile karıştırıp iyice yoğurarak hazırlayabilirsiniz,yemlerin şekilleri yumruk büyüklüğünde toplar şeklinde olmalıdır,kesinlikle mısır unu gibi akıntıda çabuk dağılacak şeyler kullanılmamalıdır,top şekline getirip iyice yoğurmamamızın sebebi,çabuk dağılmasını engellemektir.daha sonra bu topları çuvalın içine koyup,büyükte bir taş ilave ettikten sonra, bir tel ile kökün en kıyısına lirsiniz ,kenarına asmamızın sebebi iğnenizin takılmaması içindir,balık tutarkende sık sık küçük hamur parçaları ile yemleme yapmak gerekir av dan ayrılırkende ceviz büyüklüğünde hamur topları atılması şart dır,bu yem torbasının görünmez olması çok önemli bir unsurdur,diğer balıkçıların görmesi yaptığının uğraşı bir anda bitirebilir. balığın alışması ve yatak yapması için birkaç gün beklemeniz gerekecektir,ama bu birkaç gün içinde mutlaka sabah akşam bu köke balık tutmasanızda oturmanız gerekir,bunun sebebi küçük büyük birçok balığın burdan besleneceği ve dışardan da bu hareketin anlaşılabileceğidir,ayrıca nehir kıyısında bir yerde vurmadığı zaman yer değiştitrilir biri burayı farkederse bir daha oturamazsınız o yüzden gözden uzak olması gerekiyor.bu esaslara göre yemlemeyi de yaptıktan sonra. MALZEME SEÇİMİ- MAKİNA-makinanın 40 lık olması yeterlidir,ama en önemlisi makinanın kalamasının sıkı kontrada iken bile sıkışmadan çalışmasıdır,balığı köke salmamanız gerekeceği için 5-10 metrekare de balığı yormanız gerekicek, ve buda da ancak kontranızın çok iyi olması ile mümkün. MİSİNA-buna bağlı olarak da misina seçimi de 40 lık dan aşağı olmamalıdır,sağlam misinalar tercih edilmelidir ama bunun da üzerine çıkılırsa sazanın misinayı görme ihtimali var dır muhakkak.misina seçiminde en önemli kaide,görünmez misinaların seçilmesi dir,buna çok dikkat etmeniz gerekir. KAMIŞLAR-kamış seçimine gelince;mutlak olarak 5-25 veya 10-30 sağlam kamışlar seçilmesi şarttır.geçen 23 seneye baktığımda 10-30 gr kamışların,diğer daha sert kamışlara göre 8 kat daha fazla vuruş aldığını tespit ettim,kamışların boyuna gelince en iyi boy 2.70 dir,daha kısası kenara çok yanaşabilir 3 metre bazı yerlerde gerekebilir ama bunun üstüne çıkmanız doğru olmaz,etrafınız ağaçlık olacağı için hareket kabiliyetiniz ile ilgili bir konudur ,ama ondan da önemlisi kısa kamış kullanmanızın sebebi,balığı rahat kepçeye alabilmeniz içinde gerekli bir kaidedir. KEPÇELER-kepçeler mutlak olarak olmasada tercihen üçgen ve katlanabilir olmalıdır,genelde yalnız yapılan bir avcılık olduğu ve balığı kendinize çekmeniz gerektiği için tercih edilir,katlanır olmasıda dik yar larda hareket kabiliyetinizi arttırır. KULLANILAN TAKIM-kullanılan takım direk misinaya bağlı hiçbir şekilde ek olmayan bir sistem dir ,bunun sebebi sazanın hem görmemesi hemde koparmaması içindir. en fazla 40 lık misinaya kadar çıkmanızı tavsiye etmiştim ,eğer misinaya ek yaparsanız, misinayı zayıflatmış olursunuz,sıkı kontra çalışacağınız için bu kaideler uygulanmalıdır , nehir balıkçılığında sazanın koparması sık duyulan bir konudur,bunun en büyük sebebi bu kaidelere uymamaktır. TAKIMIN YAPIMI-önce gezer kurşununuzu misinaya geçirin,bu kursun iki tarafı kli ve mümkün olduğu kadar elips olmalıdır, takımın köklere vs.takılmasını önler,daha sonra misinaya pamuk ipliğinle kör düğüm yaparak bir stoper yapın,bu düğüm suya girince sıkıp gezer olacaktır zayıf olursa bir tane daha bağlayın,günümüzde saydam stoperlerden de kullanabiliriz ama ben tavsiye etmiyorum,çünkü pamuk ipliği çok doğal duruyor,ve ağaçlardan kopan pamukçuklara birebir benziyor.daha sonra misinaya direk iğneyi bağlayın,iğneler 1ve 2 no olmalıdır buna göre iğneyi kapatmak için kullandığınız yem miktarı yemin büyüklüğünü belirleyecek ve bu büyüklükteki hamuru diğer küçük balıklar kolay bozamayacaktır,hani bildiğiniz gibi boili de bu sorun yüzünden ihtiyaç olmuştur.hamuru mutlak olarak iğne gözükmiyecek şekilde olması gerekir,iğnenin bir kısmı açıkta kalırsa veya küçük balıklar tarafından yem bozulursa değiştirilmelidir.yemin şekli armut şeklinde yuvarlağa yakın şekilde olmalıdır. TUTUCU-kamış tutucuları esnek malzemeden yapılmalı ve ani bir şekilde kamışı çıkarabileceğiniz düzenekler olmalıdır,piyasada çok çeşitleri satılmaktadır , benim tavsiyem elinizden geliyorsa kendinizin yapması dır. YEMİN HAZIRLANMASI-kullanacaklarınız; ekmek içi,mısır unu,küspe tozu.öncelikle ekmeğin bayat olması gerekir,taze ekmek lastik gibi olur ,sazan tercih etmez ve balığı taktırma esnasında iğne içinden kolay kurtulmaz,tavsiye etmem,ekmek içini çıkardıktan sonra bir miktar mısır ununu içine biraz su koyarak kısık ateşte ,koyu kıvama gelene kadar karıştırın, yakmamaya çok dikkat edin,küspe tozunu da bunun içine katarak,ekmeğin içine iyice yoğurarak karıştırın ve her zaman serinde tutmaya çalışın ıslak bir bez en iyisi,mısır ununu fazla koymamaya dikkat edin çok cıvık olmasına sebep olur,vanilye gibi kokuları tavsiye etmiyorum denemelerimde ,çok ta farklılık göstermediğini aksine ,aşırısının balığa rahatsızlık verdiğini de gözlemledim. Bunları hepsini yaptıktan sonra oltanızı suya atmanıza sıra gelmiştir,öncelikle çok dikkatli bir şekilde balık tutacağınız bölgeye gelmeniz gerekir adeta parmak ucunda,daha sonrada her hazırlığınızı oturarak yapmanız ve suya görüntü vermemeniz gerekir ayakta kalmanız balığın sizi görmesine sebep olacaktır,hamurunuzu güzelce iğneye giydirip köke yakın bir yere oltanızı atın,hafif çekip takılmadığını kontrol edip oltanızı yerine takın ,balık ilk oltaya geldiğinde hiç ummadığınız bir şekilde kamışın ucuna 1 cm lik küçük darbeler ile 15-20 defa dokunacaktır,bu davranış gerçekten sazanın ne kadar akıllı bir balık olduğunu ve ayrıca farklı yerlerde farklı beslenme şekilleri geliştirdiğini göstermektedir,daha sonra yemi algılayıp kamışınızı aşağıya doğru eğecektir 1 metre aşağı eğene kadar bekleyin,ve kamışı hızla taktırın,iğne hamurun içinde olduğu için bu işlem bir kaç sefer tekrarlanabilir,sessiz olduğunuz sürece tekrar tekrar oltanıza basacak ordan ayrılmıyacaktır.balık takıldıktan sonraki süreç tecrübelerinize ve kabiliyetinize bağlı,balığı çıkarıp çıkaramamk size bağlı,ama burda edineceğiniz tecrübe daha sonraları balığı daha geniş yerlerde daha rahat çekmenizi sağlayacak bir tecrübedir. Dediğim gibi sazan avının en zor avcılığı nehirde sazan avcılığı dır diye düşünüyorum,çok yakınsınız aranızda sadece 5 metre var adeta balığın orda olduğunu hissediyorsunuz,mükemmel bir adrenalin. HEPİNİZE RASTGELE.
Böylesine kıymetli bir konunun tekrar tekrar okunması gerek. İşin aslı tam da Bilent Bey size göre bir avlağım var, kısmet olur da gelirseniz birgün seve seve rehberlik ederim. Harika bilgiler, tecrübe etmek insan hayatının özü olsa gerek.. Eline sağlık.
Saol bilent abi.Bu bilgiler çok işime yarayacak.Bende anlattığınız gibi bir bölgede sazan almaya calısıyorum.Tekrar tesekkürler.Emeğine sağlık.. Rastgele..
25 yıldır meriç ve tuncada avlanmaktayım. Söylediklerinize harfiyen katılıyorum. Özellikle suyun viraj yaptığı bölgelerdeki kökler benim favorim. Tabiki beslemek şartıyla..
Cok guzel bir tecrube paylasimi.Ben hic nehirde avlamadim sazan i ama birgun denk gelirse burada okuduklarimin hepsini uygulayacagim.Bu bilgileri ogrendigim cok cok iyi oldu. Sadece bayat ekmek olayina takildim Daha once bayat ekmek ile taze odun ekmeginden yaptigim hamurlari kiyasladigimda taze odun ekmegiyle yapilan hamurlarin daha cok is yaptigini gozlemledim.Ama herzaman birseye inanirim : "Her yigidin pilav yemesi farklidir" Iste bu da boyle birsey olmasi gerek Cok tesekkurler,cok kiymetli bilgiler bunlar. Rastgele Bilent Abicim...
Paylaşım için teşekkürler Bilent Bey,gerçekten emek harcamışsınız.Uzun makale ama okuması sıkıcı değil.Benim gibi öğrenme safhasındakiler için faydalı.