Daha önce göllerde turna konusunda yeterli tecrübem var ama nehirde hic avlanmadim. Basliklari biraz arastirdiysam da detayli bilgiye ulasamadim. Nehir turna avciligi konusunda tecrübesi ve tavsiyesi olan arkadaslarim var mi?
Öncelikle foruma hoşgeldiniz. Nehirde at çek yapacaksanız akıntıya karşı değilde akıntı yönünde yapmanız daha verimli oluyor. Yalnız akıntıdan biraz daha hızlı çekinki sahteniz aksiyonunu yapabilsin.
Bize ne tür yemlerle avlanacağınızı söylerseniz konuyu biraz daha açarız. Mesut Bey'in dediği gibi akıntı yönünde deneyin. Birde yeminizi (nehrin genişliğini bilmiyorum) akıntının ortasından değil kıyıya daha yakın yerlerde nehre paralel olarak gezdirin. Özellikle akıntı hızının iyice yavaşladığı kenarlar yukardan gelen avların rahatlıkla beklenebileceği ve turna gibi gezmekten daha çok pusuya yatan balıkların yorulmadan beklediği yerlerdir. İmza ayarlarınızı da profiliniz kısmından yaptınızmı tamamdır bu iş
Imza ayarlarimi yaptigimi zannediyorum Daha eklemem gereken bir bilgi varsa sevinirim? Her türlü (canli yem haric) yemle avlanabilirim. Nehir genisligi yer yer 50metre daha da üstüne cikabiliyor..Akintili sayilmaz.. Sadece rengi koyu yesil ..cok berrak oldugu söylenemez..Kiyilar sazlik.. Ve ölü su tabir edilen kollar da mevcut..2 yerde 1'er metre yüksekliginde selale var.. Bol bol kizilkanat ve capak cikiyor.. Yayin ve diger sazan türleri de mevcut diyorlar.. Bir de resmini ekliyorum bu kis cektigim..
Resim harika çıkmış. Suyun renginin koyu yeşil olmasını dikkate alırsak ve eğer silikon balıklardan kullanacaksanız benim tercihim görünebilirliğin artması için beyaz ve sarı gibi açık renkler derim. Ancak şu varki turna bir gün delicesine düştüğü renge başka gün hiç rağbet etmeyebiliyor. Renk tercihinde bilinen geçerli kural ise o günün şartında suyun altından gökyüzüne bakıyormuş gibi düşünün. Yani gökyüzünü fon kağıdı olarak kabul edin ve bu rengin üstünde farkedilebilecek olanı bulmaya çalışın. Mesela bulutlu havalarda mor turuncu kırmızı, yeşil ve fosforik renkler deneyin. Kullanılan yemin boyutuda çok önemli bence. Yani büyük turnaların olduğu bir avlakta çok küçük yemler daha küçük kaşıklar kullanırsanız balıklar sizin kullandığınız yem dişlerinin kovuklarını bile doldurmayacağından yerlerinden hareket etmeyebilirler. Tersi durumda ortalama turnanın olduğunda büyük yeme ise balık kaçırma ihtimalinin yüksek olmasını düşünürek yine saldırmayabilir. Nehirdeki balıkların su yüzeyinden mi yoksa daha derinlerden mi avlandığı da önemli. Bu bilgide orada kullanacağınız yemlerin ağırlık tercihinde size yardımcı olur. Su kenarında avlanan diğer avcılarda bilgi edinmenin en kolay yoludur.Turna illa derinde olur diye bir kural yok. Bence o ölü su tabir edilen kolların ağızlarını da deneyin. Su içinde bulunan ya da su üstünü kaplayan bitkilerin olduğu yerler turnanın saklanma yeridir. Önlerinde yeminizi atabileceğiniz bir yer varsa yeminizi direk oraya değilde biraz daha gerisine adeta suya bir yaprak düşüyormuş gibi sessizce düşürün ve ağır bir tempoyla o bölgeden geçirin. Sazlık önlerinde suyun durgunlaştığı cepleri deneyin. Nehirde sazan ve çapağın olduğu yerler turnanın potansiyel beslenme alanlarıdır. O iki şelalenin döküldüğü yerlerin az ilerisinde muhakkak suyun bir kısmı hızlı şekilde akıp gidiyordur ve bir tarafta da durgun bir alan kalmıştır. Bu alanlar favorimdir.Hiç bir balık görünmeyi sevmez. En iyi saklanma yerlerini kendinizce tahmin edip deneyin.Sessizlik ve suya gölge düşürmemek altın kurallardan.Bildiğiniz bilgileri tekrar ettiysem kusura bakmayın. Bol avlar..
Mesut Bey, Rifat Bey, Ilginiz ve verdiginiz cevaplar icin cok tesekkür ederim. Önerilerinizi dikkate alarak yapacagim avin raporunu en kisa zamanda ayarlayacagim Rifat Bey bu arada uzun uzun yazarak ayirdiginiz vakit icin de ayrica tesekkür ederim.