Merhaba arkadaşlar..Yıllardır balığa gönül vermiş biri olarak her geçen sene azalan balık tür ve sayısı şahsen canımı yakıyor..Ben balık tutmayı babamdan öğrendim ama kendi çocuklarıma balıkların ancak resmini göstermek istemiyorum..Özellikle son 3-5 senede Çanakkaleden Antalyaya kadar olta atmadığımız yer kalmadı..Çok şükür yiyeceğimiz kadar balık tuttuk ancak zevk aldınızmı derseniz kocaman bir hayır..Biliyorum bu konu defalarca konuşuldu ama konuşmaktan başka neler yapabiliriz..bunu tartışalım istiyorum..Sanal ortamlarda insanlar organize olup buluşabiliyor ve tepkilerini dile getiriyor..Yunanistan kadar olamadık sızlanmalarını tüm arkadaşlardan duyuyorum ama biliyorsunuzki ülkemizde yetkililer dürtmeden harakete geçmez..ne diyorsunuz arkadaşlar..kimi nasıl dürtelim..denizlerimizi balıklarımızı nasıl koruyacağız..YOKSA NERDE BU BALIKLAR DİYE AĞLAMAYA DEVAMMI EDECEĞİZ..
İnanın sportif balıkçılık yada Yapay refis yapmadığımız müddetçe biraz zor balık buluruz inanın oteki ülkelerdeki gibi. İnsanlar yakalıyor ama kanun nızam ve koruma değerlerinide kesinlikle biliyorlar.
Benim bildiğim hepinizin bildiğidir arkadaşlar..Eski balık artık yok..Bununda bir sürü sebebi var..İşte küresel ısınma,denizlerin aşırı kirlenmesi,bilinçsiz avlanma vs vs..Bilmediğim ise bunu nasıl engelleyeceğiz..Böyle oturup saatlerce konuşarak hiçbir şeyi değiştiremediğimizi hepimiz bilmeli ve kabul etmeliyiz..Devletin siyasetin bu konuda yıllardır kolunu kıpırdatmadığıda ortada..ne yapacağız peki,oturup seyredecekmiyiz..yapacak şeylerimiz olmalı ve bunu HEP BİRLİKTE EYLEME DÖKMELİYİZ diye düşünüyorum..sorunda bu zaten..NEYİ NASIL YAPACAĞIZ..??
Balık avcılığının her türlüsü 2 sene serbest 1 sene yasak olmalı, o kadar çok avlanılıyor ki hayvanlar nesillerinin devamı olan döngüyü tamamlayamadan av oluyorlar. İnsanoğlu doğaya vahşice saldırıyor ama sonunda kendi kendini yok edeceğinin farkında değil.
iyide bu yasağı kim koyacak..hadi devlet yasağı resmen koydu bunu kim denetleyecek..balık sektöründe hem çiftlik yetiştiriciliğinde hem doğal avlarda büyük paralar döndüğü gerçektir..bence bu işin mali tarafı iyi analiz edilmeden sonuç almak zor..dönen çarka çomak sokulmasından hem devletin hem yetiştiricilerin hemde zamansız ve usulsüz avlanan balık satıcılarının rahatsız olacağını düşünüyorum..devlet daha balık çiftlikleri konusunu düzene bağlayıp yoluna koyamadı..bu kadar cahilane,sadece günü kurtarmaya yönelik ve çiftlik sermayesine hizmet eden anlayıştan nasıl bir iyileştirme düzenleme beklenirki..devlet işin ticari boyutunu alacağı vergiyi vs düşünüp hareket etmektedir..
Yasayı da devlet koyacak , denetimi de devlet yapacak , işinin adı ne ? Halk da buna uyacak (ya seve seve yada seve seve). Başka yolu yok .Bir kuruş borcu olan adamı iğne deliğine girse bulan devlet , isterse yasayı da koyar denetimide yapar . İstemiyorsa onu bilemem . Bu kısa vadede balıkların rahat bir nefes almasını sağlar . Ancak kalıcı bir çözüm için eğitim şart . Ana okulundan itibaren ... Hayvan sevgisi , doğa sevgisi ve insanların bu konudaki sorumlulukları hakkındaki derslerle ...... Eğitim sistemimizde doğanın güzelliğini , kırılganlığını ve bizimde doğanın bir parçası olduğumuzu , bundan dolayı sorumluluklarımızın olduğunu anlatan bir ders yok malesef .
Ya en basit örnek biz amatör balıkçıyız keyifçi olarak balığa çıkıyoruz yakaladığımız 3-5 balık onunda sınır altı olanları salıyoruz en azından dikkat ediyoruz ama trolcüler kaçak avlanan balıkçıları denetlemek yerine sahil güvenlik bizim sarı belge varmı ona bakıyor ya arkadaş ben denize zarar vermiyorumki onlar veriyor bune iştir ya anlayamadım gittim.
Turizmin halk tarafından benimsendiği ve sahilde yaşayanların hemen hepsinin bu sektörden geçimlerini sağladığı Yunanistan'da balıkçılık bize göre sıfıra yakın yapılıyor.Ben sürekli takip etmekteyim, amatör balıkçıların yakaladıkları sinaritleri, orfozları, akyaları, ıskataryaları gördükçe imreniyorum adamlara. Turizmden geçimini sağlayan birisi olarak sahilde yaşayan kesimi bu sektöre yöneltmeninde bir çözüm olabileceğini düşünüyorum ancak bu alt yapıyı kim hazırlayacak eğitimini kim verecek???
eee..sonuç.. arkadaşların yazdığı mesajlardan anladığım şudur..biz daha çook ağlarız balık yok diye..En basit videolara bile yüzlerce yorum yapılırken böyle önemli bir soruna sadece 3-5 cevap gelmesi çok acıdır..Bu toprakların en büyük sorunu budur işte...herkes herşeyden şikayetçi herkes herşeyi biliyor ama düzeltmek için kimse kılını kıpırdatmıyor..ne bekliyorsunuz..gökten bir emir gelecek ve birden denizler temizlenip balıkmı dolacak sanıyorsunuz..yada herkes sorunun farkında ama çözümü herkes devletten bekliyor..Abilerim,kardeşlerim..o güzel kıçlarınızı rahat sıcak yerlerinden kaldırmadıktan sonra daha çook ağlarız.. benim fikrim bu yada benzer amatör balık avı sitelerinde organize olup bir gün belirlenmeli..tüm ülke çapında istanbul,izmir,antalya vs neresi olursa olsun bu işe gönül vermiş herkesin toplu bir eylem yapmasının faydalı olacağına inanıyorum..nasıl ki burdan organize olup av için buluşabiliyoruz böyle faydalı bir eylem içinde birlik olabiliriz diye düşünüyorum..yada ilgili bakanlıklara gönderilmek üzere örnek bir dilekçe hazırlanıp herkesin aynı adrese göndermeside bence bir çözüm olabilir..Bu organizyon için site yönetiminden ve tüm arkadaşlardan fikir bekliyorum..herkes bilmelidirki balık avı SADECE AV DEĞİLDİR..DOĞAYI DENİZLERİ TÜM DÜNYAYI KORUMAK İÇİÇE YAŞAMAK VE GELECEK NESİLLERE TERTEMİZ BİR DÜNYA BIRAKABİLMEK İÇİN OLUŞTURULAN BİR KÜLTÜRDÜR..HAREKET ZAMANI ÇOKTAN GELİP GEÇMEDİMİ...ne dersiniz?
Seninki kaç santim? - Greenpeace Arkadaşlar merhaba, Yıllar önce küçücük bir çocukken tatlı su kamışları olta yapar nehir kenarlarında avlanırdım. Tatlısu tecrübem var ama denizde bir iki defa avlandım sadece. Yakın zamanda İzmir dolaylarında avlanmaya başladım. Tecrübelerinizden faydalanmak için sizin forumu bir aydır takip ediyorum. Çok değerli yazılar, tecrübe paylaşımları var herkesin emeğine sağlık. Gelelim konumuza. Geçen yıllarda greenpeace hepimizin gördüğü balık populasyonu azalması problemini gündemine taşıdı ve "Seninki Kaç Santıim" gibi ilgi çekici bir isimle proje başlattı. Bu proje çerçevesinde hepimizin yapabilecekleri var. -Uygun ölçülere sahip olmayan balıkları satın almayarak işe başlayabiliriz. -Uygun ölçülere sahip olmayan balık satan dükkanları belediyelere şikayet edebiliriz. Bunu yapmasak bile en azından bu kişileri uyarabiliriz. Projenin linki aşağıda. Rastgele dostlar www.kacsantim.org