merhaba sevgili dostlar, gökkuşağı alabalığı avına gidiyorum sık sık. 1 hafta önce balık iyi vuruyordu. ( at-çek yaparak avlanıyorum) ama ne olduysa son 1 haftadır balık birden vurmayı kesti. tık bile demiyor neredeyse. sanki yer yarıldı içine girdiler. yumurtlamaz deniyor ama benim kanaatim yumurtlamaya çekildiği yönünde. çünkü gittiğim her kıyıda yavru balık sürüsü görüyorum. bu konuda bilgisi olan var mı acaba? nereye gittiler dersiniz?
Güzel soru Cevap verilmemesinin bir kaç nedeni olabilir, 1: bulunduğun gölü tanıyamamak. 2 : Orada avcılık yapamamak. 3: Gökalası hakkında yeterli bilginin olmaması gibi. Şahsi düşüncem; 1: Yer değiştirmiş olabilir. 2: Rahatsız edilmiş olabilir. 3: Aşırı sıcaktan bunalıp dip´e çekilmiş olabilir. Şahsi tavsiyem; 1: Çok balığa gidip hiç tutamadan geldiğim oldu, yanımda ki arkadaşlarım tuttu ben hiç tutamadım, ama canım sıkılmadı, nedeni ise ben balık toplamaya gitmiyorum, sadece şehirin ..oktan havasından ve ortamından kurtulup kendimi dinlemek, at-çek yaparak egzersiz yapmak, dostlarımla beraber olmak vb. nedenler ile gidiyorum. 2: Eğer her gittiğinde balık yakalama gibi bir düşüncen var ise bu iş sana göre değil güzel insan, eğer düşüncende her gittiğimde onlarca balık tutup tanıyanlara kendimi ıspatlamak gibi bir düşüncen ya da buz dolabını doldurmak gibi bir düşüncen olmadığını düşünüyorum ve öyle ise bu işi bırak ya da bulunduğun ortamdan zevk al, oralara gidemeyen insanları düşünerek mutlu ol. Sevgilerimle
ALABALIK Gökkuşağı alabalığı kenedi kendini üreyemez.Ancak bu mevsimden sonra nisan ayı sonuna kadar havyarlı oluyor.Sizin avlakta büyük ihtimal hava şartları değişti balık avı verimi değişir.
sevgilerinize mukabele ederek sözlerime başlamak isterim. herkes mutabıktır ki bu işin temel öznesi balıktır ve avcı da balığı arayarak geçirir av zamanını, bundan daha doğal birşey asla söz konusu olamaz. ve balığı bulamadığında kendisinden daha tecrübeli insanların olduğu bir platforma sorar. spin işini hakkı ile yapan, sirkülere harfiyen uyan, hatta yasal sınırların ötesinde kendi sınırları olan, kalite avdan haz duyan bir olta sporcusuyum. bu iş için sarf ettiğim para bin liraların ötesindedir, değil buz dolabı bu para ile evi balık doldururdum. derdim asla balık değildir öyle ki asla 30 cm altında balık alı koymam haberiniz olsun. eğer öyle olsaydı şamandıralı sistemler tercih ederdim çünkü avlandığım bölgede bahsi geçen sistem çok daha iyi iş çıkarır. kaldı ki balık alamıyoruz diye bir cümle kesinlikle sarf etmedim. vuruş olmuyor diye serzenişte bulundum, belki de yakala bırak avcısıyım, ne dersiniz? ben sadece tutkulu bir spinciyim ama sizin hangi ruh hali ile yukarıda ki metni kaleme aldığınızı bilemiyorum. konuya oldukça önyargılı yaklaştığınızı düşünüyorum. şunu da unutmadan söylemek isterim ki tavsiyede bulunurken ya da reçete yazarken önce hastalığın ne olduğunu tespit etmelisiniz. hoşça kalın.
evet havalar yurt genelinde değişiyor, sular gittikçe soğuyor. aslında suyun sıcaklığının düşmesi balığın kıyıya yaklaşması, yüzeye gelmesi anlamına geliyor diye düşünüyorum.
Bence düşüncende haklısın. Yani bu mevsimde balığın kaşığa daha iyi gelmesi lazım. Biz Erzurum'da bile ta aralık aylarına kadar verimli avlanıyorduk (Birkaç aydır iş dolayısıyla balığa gitmediğim için "avlanıyorduk" diyorum ). Ortadan kaybolmasının sebebi başka olsa gerek. Balığın üremesi meselesine gelince bu konu daha önce forumda tartışılmıştı. Aklımda kalan önemli anekdotları yazayım: Yakup hoca "Gökkuşağı alabalığı kendiliğinden üreyemez." tezinin yanlış olduğunu, anavatanı olan Kuzey Amerika'ya benzer uygun ortam ve sıcaklığı bulduğunda üreyebileceğini söylemişti. Bir başka arkadaşın fikri de bana makul gelmişti. Diyordu ki "Gökkuşağı alabalığının kendiliğinden üreyememesi olgusu çiftliklerdeki anaçlar için geçerlidir. Çiftliklerdeki anaçlar sürekli elle sağıldığı için bunların karın kasları zarar görmekte ve yumurta dökme esnasında gerekli kasılmayı sağlayamamaktadır. Eğer balık yavruyken suya kaçmış/bırakılmış ise bunların karın kasları sağlam olacağından uygun ortam bulduğunda yumurtlayabilir." Şahsen ben de yumurtlayabileceği fikrindeyim. Zira şimdiye kadar gittiğim bütün avlaklarda her dönem yavru balıklar gördüm.
Değerli kardeşim yazılarımda sizi incetecek veya rencide edecek şekilde algılanmasını istemem ki, benim sizin sorunuza cevap ta da rencide edecek şekilde yazılmamıştır. Eğer öyle bir şey algıladıysanız şahsınızdan özür dilerim. Bir balık için asla bir gönül kırmam, tekrar özür dilerim.
Değerli abim, Atatürk Üniv. Su Ürünlerinde ki yetki arkadaşımız bizim müşterimiz ve çoğu zaman ava çıktığımız arkadaşımız, onunla bu konuyu çok kere istişare ettik ve kendisi yetkili olarak üreme yapamadığını söyledi. en azından bizim buralar da ki balıklar. Diğer sizin bahsettiğiniz küçük balıklar havuzlardan kaçan balıklar
Gökkuşağı alabalığının Türkiyeakarsularında üreyemediği sanılmaktaydı.Ancak sonradan emin olunduki uygun sularda üreyebilmektedirler. Havalarhayli sıcak gitmekte sanırımsoğuklar iyice hissedildiğinde aktifleşeceklerdir.
Sevgili abim, dolaştığım tüm kıyılarda yavru sürüleri ile karşılaşıyorum. bu kadar yavrunun alabalık üretim tesislerinden kaçmasına herhalde imkan yoktur bundan eminim çünkü sayıları hiçte azımsanmayacak düzeydeler. Amerika'da ne kadar sıra dışı bir ekolojik durum varsa anlayamadım gitti sonuçta aynı kürenin içerisindeyiz bu balık sularımızda tüm hayatta kalma fonksiyonlarını gerçekleştiriyor ama nasıl oluyorsa üreme, baskın içgüdüdür, gerçekleştiremiyor. bence de söylediğiniz gibi bal gibi de ürüyorlar. bu aralar ortalarda yoklar, havyarlı olanlara rast gelmiştim. muhtemelen orduyu güçlendirmeye gittiler En derin saygılarımla.
benim sorum tam da balıklarla alakalı idi, kişilerle değil. öncelikle benim algım değil, özrünüz sizin nasıl davrandığınızı anladığınızda değerli olacaktır. hoşça kalın.
Sevgili Vedat Abim, bende sizler gibi düşünmekteyim. Sevgili gökalalar soğuklarda kendilerini daha çok göstereceklerdir. Saygılarımla Sevgili Üstad.
kendimce bende birşeyler paylaşayım.neticede doğada yaşayan bir türdür gökkuşağı alabalığı ve temel içgüdüleri vardır kafesten kacan yavru balıklar zamanla doğaya adepte olabilmektedir yaratılış fıtratı vardır vr üreyebilmektedir benim avlağımdada hatırı sayılır miktarda yavru gökkuşağı var.