Neye niyet neye kısmet, çapari ile kocagöz mercan avım.

Konu, 'Denizlerimizden Güncel Av Raporları' kısmında Vedat Abayoğlu tarafından paylaşıldı.

1. Vedat Abayoğlu

Vedat Abayoğlu Vedat Abayoglu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Değerli üyeler

Marmara denizi genel olarak mercan familyasının hemen her türünün bir zamanlar barındığı,en iri bireylerinin bulunduğu ve av verdiği bir iç denizimizdi.

Özellikle bu aylarda Kuzey Ege açıklarındaki banklardan yurdumuz sularına giren trofe fangri mercan sürülerinin bir kısmı,Saroz sularına,diğeri Çanakkale boğazı marifetiyle Marmaraya,diğer bir kolu ise daha güneye Ege sularına kısmi göçlerde bulunmaktadır.

Halende bu durum,elbette eski günlerin yoğunluğunda olmasada devam etmektedir.

2 aydır yoğun olarak devam eden mercan avlarımda önemli azalma başlayınca bende hedefimi Marmara fangrilerine çevirdim.

Aldığım istihbarat ve israrlı davetler üzerine bu Pazar günün 230 kg yol katederek gece yarısı saat 5'te tek başıma yola çıkarakmüthiş birsürüşle 2saat15 dakika içinde Bigaya vardım.

Bu büyük ilçeyi pek sevdim.

İçinden ağır akan berrakca bir ırmak üzerinde onlarca ördek,kaz ve aralarına karışmış yeşilbaşyabani ördeklerini büyük bir hazla seyrettim.

Necmi Fidan kardeşimin ırmak kenarındaki Kafesinin oralardaydım.

Benidavet eden Hasan kardeşimi muhtelif kereler aradıysamda,halen kalkmamış olduğunu anlayıp,oralardaki bir lokantada güzelce çorbamı içtim.

Neticede 9 gibi,avcılar klubü başkanı Zühtü ve Hasanla buluşup yola koyulduk.

Bu iki kardeşim,ilişikte sizlere bir resmini yollayacağım müthiş fangrilerden ikisini geçen hafta kandırabilmişler ve bir diğer ikisine ise maalesef misinalarını koparttırmışlardı.

İşte beni buralara getiren sebep buydu.

Limana vardık.İnanılmaz bir sis vardı.Görüş mesafesi en fazla 100 metre kadardı.

Köylüler b öylesine bir havada deniize çıkılmaması gereğinden bahsetselerde,üstelik Zühtü kardeşimde tereddüdüde düşsede israrlarım sonucu açıldık.

Öyle yaçok uzaklardan ben bu balıklar için gelmemişmiydim.

Üstelik kurt puslu havayı zaten severdi.

O havada kerterizi çok zor bulduk.Yanımda muhtelif kalamar,jig ve yemlitakım düzenlerim vardı.

Fangriler oradaysa illaki bir,ikisini kandırabilirdim,kendime güvenim tamdı.

Saatlerde denedik,fangrilerden eser yoktu.

Yemli düzenlerimi tırtıklayan yüreğimi hoplatan birşeyler aşağılarda geziniyordu ama fangri değildiler.

Kardeşler yemli düzenleriyle devam ederken,Zühtü Hasana bir ara bol beyaz floşlu,beyaz orta boy iğneli bir çapari verdi.

Hasan ilk denemesinde iki adet balık çekti.

Bunlar resmen derinsu kocagöz mercana,yanal çizgilerinin başlangıcında iri beneğede sahip olmak üzere çok benzeyen mercanlardı.

Renkleri penbeye çalsada açık renkteydiler,tombul ve besiliydiler.

Senelerdir yaşadığım yörede bir İstanbul çaparicisi olarak tonlarca iri uskumru ve kolyoz yakalayan birisi olarak heves ettim ve Hasandan çapariyiistedim kamışıma taktım ve başladım.

İlişikte bazı kareleri sunuyorum.Ayrıca bir video görüntümde var.

İşte sizlere çapari ile kocagözmercan avım.

Sevgi ve saygımla kalınız.

Buda videosu;

https://www.facebook.com/photo.php?v=10151901837650197&set=o.384573071656110&type=2&theater

Oysa bunların peşindeydik öyle ya Hasan geçen hafta 2 adet 1 ve 3 kg alabilmiş 0,45 miisinasını ise bir deve koparttırmıştı.İşte hayalimde kalan eski günlerin fangrileri.

2. volex21

volex21 Volkan

Favori Kamış:
    Okuma V System 2.40 Lineaeffe Spirit Surf 3.90 (fiyat performans 9/10)
    Favori Makine:
    Spro Red Arc 20'lik (Fiyat/Performans : 8/10)
    En İyi Avı:
    Levrek (57 cm - 2.100 gr ) Sargoz (700 GR kadar) Palamut (40 cm üzeri), Lüfer 40 cm, Çipura 950 gr
    Kısmet Vedat amca, o balıklar orada durmuş olsaydı mutlaka bizde görürdük. :)

Mercanın çapariye meyletmesi de oldukça ilginç ve güzel olmuş bence.
    Balıklar kovaya gelişi güzel atılmayıp, aynı yöne bakar şekilde sıralanması hoş olmuş. :) (Balıkçı tezgahını anımsatmadı değil. :D)

Rapor dilini yazmadan geçemeyeceğim; bu raporun daha bir içten, daha bir samimiyce ve ayrıntılarıyla yazılmış ki, beni de tüm duygularıyla içine çekti.

Hedeflediğin avlara da kavuşmanı, sağlıklı ve huzurlu yaşamanı temenni ederim. Gönlünce rastgelsin... :)

3. miller01

miller01 ali ihsan

Favori Kamış:
    OKUMA V SYSTEM 240cm DAIWA REGAL TELESPIN 15-60GR 2.75M
    Favori Makine:
    SPRO Passion 720 Ryobi Ecusima 4000 VI,Okuma Trio 55 Red Core
    En İyi Avı:
    SIRA ONDA...
    Maşallah Vedat Amca yine gözümüz gönlümüz açıldı sağlık ve sıhhatle daha nice dolu dolu avlar dilerim...

4. Çim adam

Çim adam Aydın

Vedat abi, öncelikle yeni teknen hayırlı olsun,bol bereketli avların olsun,raporunuz çok güzeldi kaleminize sağlık, umarım en kısa sürede battal boy frangiler oltandızda olur :)

5. greeneyess

greeneyess volkan

Favori Kamış:
    ALBA STAR BLUEFİSH 420
    Favori Makine:
    Spro Super Caster 460fd
    En İyi Avı:
    levrek 50 cm,minekop 45cm , zargana 65cm
    Bu işe yeni gönül vermiş birisi olarak bilgi, beceri ve deneyimlerinizden faydalanmak benim gibi yeni başlayanlar için bulunmaz bir nimet.Oltanızın her daim dolu olması dilekleriyle rastgele...

6. Emre

Emre Emre

Favori Kamış:
    Lineaeffe Spider Surfer 420cm, Okuma V-System 2,40
    Favori Makine:
    Shimano EXAGE 6000 FC, Daiwa Windcast S 5500, Okuma Safina 40
    En İyi Avı:
    Levrek 8kilo
    Kısmetse bir dahaki sefere frangriler sizi tekrardan ziyaret edeceklerdir Vedat bey.
    Başarilarinizin devamini dilerim.

7. vayacon

vayacon Gürel

Vedat amca inanın sizin bu işe duyduğunuz sevdayı gıptayla izliyorum.
    Balık size gelmezse hiç üşenmeden siz balığa gidiyorsunuz ve bu sevdadan geri kalmıyorsunuz.
    Diğer yandan bu işin merakla ve araştırmacı yanımızla ne kadar ilişkili olduğunu da bir kez daha gördük bu raporla. Çapari ve mercan... olmaz demeyip yeni şeyler denemek gerek...
    Umarım gönlünüzdeki trofeye en kısa zamanda kavuşursunuz.
    Saygılarımla.

8. volkanules

volkanules Volkan

Favori Kamış:
    Yashino
    Favori Makine:
    mitchell
    En İyi Avı:
    4.300 Eşkina
    kısmet vedat amca alttaki resimler 15 sene önce marmaris olması lazım hey gidi günler hey

9. Querorz

Querorz Fatih

Vedat Amca, acaba tekneden çapari kullanımı hakkında bilgi verebilir misiniz bize? Hemen teknenin dibine indirip yukarı jigging yapar gibi çekmemiz mi gerekir yoksa oltayı ileri mi sallamak gerekir?

10. Kopincor

Kopincor Salih

Vedat abi senden çok işimize yarayacak bilğiler ediniyoruz. Allah uzun ömürler versin sagol

11. kale17

kale17 Kerem

Favori Kamış:
    Lineaeffe
    Favori Makine:
    Okuma
    En İyi Avı:
    KOFANA 2200 gr
    Kocagöz dediğimiz bu balıklara Çanakkale boğazında ve sarozda çok sık rastlardık. Çapariyle, sıyırtma ile, yemli hatta yem kalmadığında hava kararırken kağıt mendille bile tuttuğumuzu hatırlarım. Mercan alt türlerinden ama çok fazla büyümüyorlar diye biliyorum.

12. kale17

kale17 Kerem

Favori Kamış:
    Lineaeffe
    Favori Makine:
    Okuma
    En İyi Avı:
    KOFANA 2200 gr
    Umarım bir gün sizinle birlikte memleketim Çanakkale'de keyifli bir av yaparız Vedat abi. Bol şanslar.

13. balli

balli m.nuri akkaya

Favori Kamış:
    D.A.M Telespin 3 mt. 10/30gr.
    Favori Makine:
    Shimano Hyperloop 4000 RB
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan
    Niyet hayr, akıbet hayr olan nice yaşanılası günlere inşallah.
    Yüzündeki gülümseme bi mislü bahadır, eksik olmasın. Mahrum bırakmayasın üstadım.;)

14. Vedat Abayoğlu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Sevgili Volkan

Rapor üsluplarımızda benzerlikler seziyorum.İkimizde içten hissederek yazabiliyoruz.

Net olarak söylemem gerekirse,aslında ben gelen ziyaretci kardeşlerimin istekleri doğrultusunda avımızı gerçekleştirmeye çalışıyorum.

Bu kere kendi isteğimle hareket ettim ama olmadı.

Bir türlü denize inemeyen yeni teknem saroz sularına indiğinde sanırım çok daha çeşitli,trofeli avlar yapabileceğim.

Elbette bunları sizlerle paylaşacağım.

Sevgiler

15. Mersinli15

Mersinli15 Mustafa

Kiralık tekne

Çanakkale civarında kiralık tekne bulmak zor. kimse çıkmak istemiyor. Biga civarlarında tanıdıklarınız varmı.

16. Vedat Abayoğlu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Teşekkürler sevgili Ali İhsan,elimden geldiğince katılımlarıma devam edeceğim.

Sevgiler

17. Vedat Abayoğlu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Sevgili Aydın.

Teknem maalesef halende suya inemedi,ama illaki inecek bu ayiçinde ummaktayım.

İşte o zamansanıyorumki,biraz kerterizleri bulupta GPS'me kaydettikten sonra çok enteresajn avlara imzaatabileceğiğm.Elbette meraklı kardeşlerim hep davetlim olacaklardır.

Sevgiler

18. Vedat Abayoğlu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Sevgili Volkan

Balıkcılık olgusunun tümüyle,tüm alternatif av şekilleriyle ilgilinen,hepsinden ayrı keyf alabilen birisiyim.

Bu bakımdan banaherşeyi sorabilirsin,elimden geldiğince faydalı olmaya çalışırım.

Rasgelsin

19. Vedat Abayoğlu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    İnşallah diyelim sevgili Emre,teşekkürler.

20. Vedat Abayoğlu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Sevgili Gürel

Balık avı olgusunun insan bünyesine hem fizikman ve hemde ruhen çok şeyler kattığı malum.

Bende siz sevgili kardeşlerime,olabildiğince faydalı olabilmek,aynı keyfi yaşatabilmek için elimden geleni yapıyorum.

Balık avsızgeçen tek günüm dahi olmasın istemekte ve her fırsattan faydalanmaya çabalamaktayım.

Dünde güzel bir av günü geçirdim.Bugün ise nihayet kendimi çok yorgun hissettim ve istiharetteyim.

Trofe balık benim için tek hedef değil.Ancak elbette arada peşine düşüyorum.

Alternatif yöntemleri denemek kimi zaman çok başarılı neticeler verebiliyor.

Çapari ile mercanı daha evvelde yakaladım.Hattabir keresinde ilkönce 9 adet sonradan 19 adet erkek mercanı tek çaparide almışlığım olmuştu.

Hatta 2 sene kadar öncesinde mavi izmarit(İstanbulda kanal izmariti yada menekşederler)buralardada melina denmekte,40 iğnenin hepsini dolu çekmişliğim olmuştur.

İnce,hassas FC misinalı çapariye hemen her balık konu olmaktadır.

İlgi ve yorumlarına ise ayrıca teşekkür ediyorum.

Sevgiler