sevgili arkadaşlarım bizim niğde de avlak bölgesi çok azdır.Geceden balığa gitmemize rağmen tuttuğumuz sazan balıklarının boyu 10 cm ila 15 cm arası değişiyor bu balıkların büyüme şansı yokmudur die düşünecek olursak tabiki var ama niğdede ağ atma olayı yüksek olduğundan büyük balık kalmıyor. asıl konuya girmek istiyorum niğdedeki avlat bölgeleri genişletmek için uğraşıyoruz ama bu konuda destek olacak arkadaşlar bulamamaktayız.bizde istiyoruz ki başka şehirlere gitmeyelim kendi memleketimizden turna veya levrek tutalım peki bu levrek ve turna yavrularını temin edebileceğimiz yer varmı. kayseriden,nevşehir,aksaray,konya illerinden turna balığı tutup niğdedeki göletlere atıldığı zaman ilerleyen senelerde daha iyi avlak olur diye düşündüm.turna tutup attık diyelim bunun herhangibi şuç unsuru varmıdır...bu konuda destek ve bilgi verecek arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim
aksarayda turna mı çıkıyormuş tavsiyem böyle bir işe girişmeyin..meranın doğasının yapısını bozarsınız.akar suyun,göletin içeriği ne derece dolu bilinmiyor. yasak olduğunu tahmin ediyorum..ancak gölet yetkili kişiler tarafından analiz edilir se..uygun görülürse kaynak yapılabilinir..eğerki böyle birşey yapılırsa..ben o gölde sudağın olmasını yeğlerim..zira turnaya göre daha insaflı bir avcı balık..
Nizam bey merhaba geçenlerde niğde de fatih galeride aynı sohbeti yapmıştık . öncelikle başka bir bölgeden balık transferi kesinlikle yasak . bunu yasal yollarla kadir arkadaşımın dediği şekilde yapmamız gerek niğdemiz de bir çok baraj var hemen hemen hepsine gittim aralarında iri balık çıkan yerler hala mevcut ama bende aynı dertten müzdaribim turna yakalamak için kayseriye gidiyoruz levrek yakalamak için konya ya . bu konuda yapabileceğimiz ne varsa ben ve arkadaşlarım elimizden gelen desteği veririz . uluağaçta levrek dikilitaş ta turna eynellide alabalık tutmayı hangi niğdeli amatör avcı istemezki . fakat tekrar ediyorum bu çok sakıncalı ve yasal olmayan bir durum . yani bizim buraya yeni büyük bir baraj yapılırsa bizde bastırırsak su da o balıklar için uygunsa dediğimiz dişli balıklar atlabilir . saygılar
Herşey böyle başladı zaten ,tıpkı ''cehenneme giden yol iyi niyet taşlarıyla döşelidir'' ünlü sözündeki gibi.kimi akvaryumunda beslediği balıktan sıkılıp götürdü saldı göle(denizli çivril gölü ve dolayısıyla b. menderes nehri),kimi turna istedi,sıkılmıştı sazanlardan,iki kovada taşıdı turnaları ,getirdi saldı köyündeki gölete.GÖLET TAŞTI BİR SENE,karıştı turnalar yakındaki nehre,sildi süpürdü avcı balık görmemiş balıkları.Sonra,birbirini yedi turnalar,nehri ot kapladı,otları yiyen balıkların nesli tükenmişti çünkü.Yurdum iç suları,bu tür iyi niyetli eylemlerle ,birer birer kaybediyor doğal türlerini,göllerimiz israil sazanları,levrekler vs. ile istila halinde.Dağ sularımız amerikalı gökalaların hizmetinde. Sevgili kardeşlerim,geridönüşü mümkün olmayan bu tür eylemlerden uzak duralım,kanunende yasaklanmış,canlı balıkları aşılama sevdasından vazgeçelim.LÜTFEN,NE YAPALIM NE DE YAPILMASINA GÖZ YUMALIM. HERKESE RAST GELSİN.
Bildiğim kadarıyla sazan değil de turna ve tatlısu levreğinin taşınıp aktarılması, izinsiz başka bir sulağa salınması yasak onun dısında bakanlıktan yardım isteyebilirsiniz ancak pek bi faydasının olacagını sanmıyorum ayrıca yasak olması dışında turna ve levrek gibi balıkları bulunduğunuz avlağa salmanız ve orada üremeleri o sulakdaki canlı popülasyonunu değiştirebilir sikayetci oldugunuz 10cm lik sazanlarıda bulamayabilirsiniz...
Madde 18 derki,amatör balıkçılıkta avlanmış her türlü balığın,canlı olarak nakledilmesi ve başka kaynaklara bırakılması yasaktır Yani hiçbir balığın ,amatörlerce sağa sola aşılanmasına izin verilmiyor, yasaktır.Endemik bir alabalık türüne , binlerce yıldır yaşam sağlayan bir dağ gölüne,sazan bırakıldığını düşünelim bi an ....ne olur??? ALLAH KORUSUN...
Yasak sadece formalite. Asıl mesele, bunu yaparak o gölün doğal hayatını geri dönülemez şekilde bozacak olmanız.