Of! Oof!! Yine Kaçti !!!

Konu, 'Kıyıdan Balık Avcılığı' kısmında kafkaskartalı tarafından paylaşıldı.

1. kafkaskartalı

kafkaskartalı sami

Favori Kamış:
    BALZER-ALBA
    Favori Makine:
    BALZER-ALBAnax
    En İyi Avı:
    levrek-ZARGANA-ÇİPURA
    Arkadaşlar hepinize rasgele..
    dün gece aniden telefonum çaldı arkadaşlar hadi hazırlan balığa gidiyoruz dediler. bende alel acele hazırlanıp saat 10:30 gibi yola çıktık. ve yolda arkadaşlara birazda sitem ettim niye habersiz aniden ve hemde bu saatte ?
    diye bu saat pek balık yapmaz dedim hadi sabahlasak biraz bir şeyler alabiliriz belki! ama ne desem boş balık bahane muhabbet şahane hesabı bizim acemi balıkçılarla saat gece 12:00 da oltalarımızı kıyıdan ya allah bismillah deyip savurduk. attık tık yok iyi dedim küçük balıklar ortalıkta yok! demekki müsafirlerimiz büyük olacak inşallah ben dedim demesinede onlar burda hiç bir tık yok ne biçim balıkçısın diye benimle dalga geçiyorlar. ve daha 1 saat geçmeden hadi gidelim boşuna gelmişiz falan filan !!!
    neyse kafa dinlemeye geldik ama bizim kafada şarteller attı. ya bir susun balık
    sessizliği sever diyorum yine bir kahkaha .. OLMAYAN BALIK MI? diye yine bir alay gülmeler derken benim oltanın ucu hafifçe bir gerildi bekle dedim kendi kendime bu iş sabır işidir. sanra hafif bir gerilme daha ve biir..ikiii.. ve derken
    benim oltanın ucu öyle bir sarsıldıki elime almasam senize uçacak! onlar beni seyrediyor.ulen dedim alın kepçeyi inin aşağı ben oltayı şöyle bir tasmaladım
    ama AMAN ALLAHIM!! oda ne ilk defa oltamın ucunda bu kadar büyük bir ağırlık hissediyorum inanın oltayı benimle beraber denize çekecek sanki. biraz çektim
    ama yine o hazin son 35lik misinamı ve 3 iğnemi kopartarak kayıplara karıştı..
    ULEN DEDİM KENDİ KENDİME YİNE SEN KAZANDIN!! AMATÖR BALIKÇI YİNE KATBETTİ. AMA BİRGÜN BUNUN TAM TERSİ OLACAK VE EN GÜZEL TROFEM OLARAK TARİHE GEÇECEKSİN. ve geleli daha 1 - 1-30 saat olmasına rağmen hadi gidelim yarın arkadaşın mesaisi var filan .. bir daha bir saat için beni çağırmayın.. ve dedim BALIKÇILIK RUHU TAŞIMAYAN İNSANLARLA BİR DAHA
    YOLA ÇIKMAM!! ADAMLAR 1 SAATTE STRES ATMIŞ .. HAVASINI ALMIŞLAR
    EEEE SONUÇ OLARAK 2-3 ÇİPURA OLMAYA NİYET ETMİŞ LİDAKİ.. VE TARİHE
    KAÇIRILMIŞ EN GÜZEL TROFELERDEN BİRİ OLARAK YAZILACAK BALIĞIMIZI
    ÖZGÜRLÜĞÜYLE BAŞBAŞA BIRAKARAK GERİYE DÖNDÜK!!

2. claytron

claytron ALİ

Favori Kamış:
    albastar
    En İyi Avı:
    yayın 8 kilo
    Birdenmi asıldın oltaya büyük balık yakaladıgım aman heleki misinamın buna dayanmıyacagını anladıgım zaman kesinlikle ben onu çekmem onun bana teslim olmasını beklerim şansız bir gün geçirmişsin ama her zaman dedigimiz gibi balık işi sabır işidir ve bunu bilmiyen kişilerle içinde balık tutma sevdasını taşımayan kişilerle balık avı işkenceye dönebilir

3. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Makinede kalama dene bir icat var. Bir de terazi denen icat..

Bunlar çok faydalı icatlardır, kullanmakta büyük faydalar vardır.

4. mertcan41

mertcan41 mertcan

Favori Kamış:
    alb60
    Her türlü av sabır işidir,av bir anlık SEVDA DEĞİLDİR...;)

5. kafkaskartalı

kafkaskartalı sami

Favori Kamış:
    BALZER-ALBA
    Favori Makine:
    BALZER-ALBAnax
    En İyi Avı:
    levrek-ZARGANA-ÇİPURA
    kalama o arkadaki oltayı serbes bırakan emniyete benzer şeymi?
    teraziyide anlatırsan sevinirin nasıl kullanabileceğimide izah edersen
    çok memnun olurum.. birde misinam nasıl olmalı çok kalın olursa normal balıkları alma şsnsımız zayıflıyor ince olursa kopartıyorlar.. ilgin için teşekkürler!

6. zokacı

zokacı ömer

Favori Kamış:
    shimano
    Favori Makine:
    shimano
    En İyi Avı:
    3kg levrek zıpkın
    bak dostum balık sabır işi evet o makinenin arkasındaki yeri gevşetseydin o balık koparamayıp sadece misinadan alıcaktı ve belki 2 belki 3 saatte alıcaktın o balığı belkide 10dkkada ama sen direk davranıp oltayı kırmışsın 35 numara deyip geçme ben 30 numarayla çok kefal çektim 5-6 kğ ve misnanın çekeri 5,5 yazarken sen bidahakine erken davranma yeter sen yorulma balık yorulsun...rastgele ...

7. ADANALI01

ADANALI01

samı kardes kacana uzuldum ama anlatımında bır seyı ve son derece haklı oldugun bır konu ıcınde balıkcılık sevdası olmayanla yola cıkmıcaksın sahsen ben kardesımde olsa cıkmam ınsan demotıve oluyor ve avında guzel gecmıyor ınankı bız farklı ınsanlarız dıyorum ve sana yenı avlar dılıyorum.

8. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Makinenin kafasını tut şöyle, çevir, dönüyor mu? İyice zorlarsan dönecek.. Ama bu iyi değil..

Makaranın üstünde veya makinenin arkasında bir ayar şeysi olacak. Onu çevirince, makara gevşeyecek, daha kolay dönebilecek. İşte o şeye ve bu mekanizmaya kalama denir.

Bazı makinelerde makarayı tamamen ve hemen boşa alan bir tertibat bulunur. Bu kalama değil, yemkoşturan (uydu mu, uymuştur herhalde, aslı adı: baitrunner) dır..

Şimdi de terazi.. Yaylı teraziler kütle değil, kuvvet ölçer. Şimdi bir takım yapıyorsun. Bu takımın iğnesini sağlam bir yere takıyorsun. Takımın fırdöndüye takılacak yerinden o yaylı teraziye takıyorsun. Terazini asılacak yerini, sert bir boru, tornavida vs. ile tutuyorsun. Çekiyorsun, çekiyorsun ve gözün terazide oluyor. Bir an geliyor, takım kopuyor, koptuğu gibi, öbür iğne, misina vs. hışım gibi suratına geliyor, gözünü çıkarıyor.. Aman aman bunu istemeyiz. Bu olmayacak şekilde bir tedbir alıp bu testi yapıp, senin takımda kullandığını misina, iğne vs. her neyse, kaç kg. çakiyor bunu test ediyorsun.

Diyelim 2.5 kg çıktı. Bunun 3/4'ü ne eder? 3 üs 7.5, dörde böl 2.000 gr filan.. Şimdi, teraziyi, makineden gelen yerdeki fırdöndüye tak. Teraziyi yavaş yavaş asılıp 2 kg'ya getir. Şimdi kalamayı yavaş yavaş gevşet, misina salmaya başlayınca, öylece bırak..

Şimdi ne olacak, bir şey misinayı 2 kg ile asılınca, kalama misina boşaltacak.

Senin takımın ise 2.5 kg'da kopuyor. O halde, 2.5 kg asılan bir şey olunca, kalmadan misina boşalacak, 2 kg bir asılma gücüyle misinayı salacak. Bu durumda, makaradaki misina bitene kadar, o takımın kopma ihtimali var mı?

2 kg2dan fazla çeken bir balık vurursa.. Balıkların sudaki ağırlığı %10 kütlesi kadardır ancak. Yani balığın sudaki ağrılığı, kg'luk balık için yarım kilodur. Bir sürü acayip hesabı var ama, boşver bunu şimdi, bu balık bir orkinos ise mesela, ki çok hızlı yüzer, 300 kg'luk orkinos o sürate çıkmak için, 65 kg kadar bir kuvvet gerektirir. Demekki, koca orkinos ancak 65 kg kuvvet ile çekebilmektedir. Daha güçlü çekebilse, daha hızlı giderdi.. Şimdi, senin 5 kg'luk balıkta, en fazla 1 kg çekiş gücü verebilir. Kasları buna göredir. Ve bu son sürat, depar koşusu demektir. Canlılar böyle deparı uzun süre yapamaz. Çabucak yorulur, güçten düşer, kuyruğunu vuracak dermanı kalmaz. Bu süre balığına ve uyuglanan sabit güce göre değişir..

Neyse, balık sürkeli harekette bu kadar ancak güç verebilir, velakin kafa atarken, çok yüksek G kuvvetleri oluşturabilir. Bu durumda 5 kg'luk balık, -türün göre- 10 kg vuruş yapabilir. Ama kalama ayarlı ise, bu vuruş boşa gider. Ama yük asılı olacağı için, elbet yorulur bir zaman ve onu kıyıya alabilirsiniz..

http://floridasportfishing.com/magazine/images/stories/tips-tales/igfa/+grass-carp==-08050001.jpg

Yukarıdaki balık, 0.20 (2 lb) misina ile, 42 dakika süren bir güreş sonrasında, Jason Land tarafından, Florence, Ky., USA ' da, 27 Nisan 2008 tarihinde tutulmuşturç Ağırlığı 19.79 kg olarak tescil edilmiştir.

Bu 1 kg çekeri olan misinanın 20 kiloluk kavgacı sazanı çekebiliyor olduğunu düşünürseniz, sanırım ne demek istediğimi anlarsınız. Bunun sırrı ustalıktır, tamam ama, alet işler, el övünür, işleyen alet, kalamadır bu işlerde..

İşin doğrusu şu ki, bu yüzden işte, usta olan balıkçı asla "amanda sağlam misina" arayışına girmez. Sağlamlığa yüz vermez.. O gam yapmama, sıyrılmama, düğüm tutma, görünmezlik vs. gibi ustalığının telafiye imkan vermeyeceği özelliklere yönelir..