Arkadaşlar Okuma markası hangi ülkenin ürünü... ben trios40 aldım made in Chaına yazıyor kafam karıştı .... bu marka Chına markası mı ?
http://www.okumafishing.com/ Taiwan,ve made in china doğrudur. çoğu markanın olduğu gibi Okuma'nın da fabrikası çinde. Daiwa alırken farkettim daiwa'nın bile çinde fabrikası var. http://www.daiwa.com/Contact/
bence o kadar kafanıza takmayın, Çin malı olması kalitesiz olduğu anlamına gelmez. Sipariş veren firma kalite/fiyat oranını sipariş verirken ayarlar. Çok kaliteli malzemede çok kalitesiz malzemede aynı fabrikada üretilebilir. Daha önce ithalat yaptığım için biliyorum konuyu, bir örnek vermek istiyorum. Pclerde kullanılan ucuz speakerların mdfleri çöpten toplanan ahşaplar işlenerek yapılıyor. Ama bu tamamen sipariş verenin elinde, kaliteli ürün kendini belli eder zaten. Yada kullandığımız ucuz mouseların çoğu Çinde çöpten toplanan plastik malzemelerden yapılıyor. Ama kaliteli mal istenirse plastik malzeme özel olarak sipariş veriliyor. Çin'den gelen ucuz malların kanserojen olması bu yüzden! Türkiye'de az maliyet çok kar amaçlı firmalar en ucuz malı tercih eder fakat dünya çapında çalışan firmalar kalite kontrol bölümlerinde bunları devamlı denetler.
okuma gibi büyük şirketler, ürünlerini hangi ülkede üretirse üretsinler belli bir üretim standardını korumak zorundadırlar.ucuz iş gücü için çin e giden bir çok büyük firma var ve biz onların mallarını alıp kullanıyoruz.kısacası çin de üretiliyor diye kalitesiz olduğu anlamına gelmez.hem daha düne kadar bir çok firma ülkemizi tercih ediyordu.unutulmasın ki biz hala renault a araba üretip yurt dışına satıyoruz.
Arkadaslarin yukarida dedigi gibi, bir urunun Cin'de yapilmis olmasi illa ki kalitesiz oldugu anlamina gelmez. Balik malzemesinde oldugu gibi, her turlu elektronik, mekanik ev aleti, muzik enstrumani, saat, telefon gibi, basta Japon menseli olmak uzere buyuk markalarin urunu olarak akliniza ne geliyorsa, artik cogunlukla Cin'de uretiliyor. Marka belli bir kalite standardini sart kostuysa, Cin'deki fabrika ona gore uretmek zorunda. Hokkabazlik olmaz yani. Tabi bu demek degil ki Cin'de yapilan hersey kaliteli. Hala cogu Cin urunu cok kalitesiz ama bunlar markanin kontrolu disinda, Cinlilerin inisiyatifiyle uretilen ucuz urunler. Artik is o hale geldi ki bazi bilindik markalarin urunlerinde "made in China" ibaresini gorunce orijinal oldugunu gorup rahatlayabiliyoruz. Ucuz is gucu ve hammadde, ulastirma, vs, gibi gerekcelerle urununu Cin'de urettirmeyi tercih ettigini bildigimiz bir markanin bir urununun uzerinde Cin degil de baska bir yerde uretildigi yaziyorsa sahte olma ihtimali var demektir. Herhalde bundan sonra "Cin malindan korkma, sahtesinden kork" diyecegiz.
Uzaya kendi imkânlarıyla insan gönderen ülkeler şu ana kadar ABD, Rusya (Sovyetler Birliği) ve Çindir. çin mallarını küçümsemeyin çinden ne isterseniz onu yapar 1 lirayada 1000 lirayada o yüzden made in china ya takılmayın. tüm markaların kalite standartları vardır üretim yeri neresi olursa olsun ondan taviz vermezler.
şahsen çin malından uzak durmaya çalışıyorum ama nafile heryerde çin işi amerikada ve dünyada neden işsizliğin ekonomik düşüklüğün giderek arttığı ortada. ÇİN sadece alıp satıyoruz, üretmiyoruz. serbest olarak hep üretken sektörlerde iş yaptım kaybettim. keşke çinden alıp dükkanda satsaydım şimdi birşeylerim olurdu
Reno markası fransız ama türkiyede üretiliyor o zaman avrupalı aaa ben türk malı istemem diyebilirmi..vs vs...önemli olan markanın garantisi bilinirliği ciddiyeti ...Ama en önemli şey bence bizim işçimizin yiyeceği ekmeği çinlinin yemesidir.
Bir sohbet esnasında ithalatla uğraşan birisi Çinli Asla Pazarlık Yapmaz,Parana Göre Mal Üretir demişti.
Çok spesifik olmayan (Van Staal) gibi markalar hariç nerede ise Çin'de üretilmeyen birşey yok konumuz ile ilgili... Shimano Makinalar Japonya ve Malezya'da üretiliyor, Daiwa'nın üst seriler Japonya gerisi Çin'de yapılıyor bildiğim kadarıyla... Penn dahil aklınıza gelebilecek her marka artık Çin'de üretiliyor sorunuza cevap olacak ise... Önemli olan makinanın işe yararlılığı ve kullanılan malzeme ile işçilik kalitesi; bu durumda Okuma markası fiyat performans olarak öne çıkıyor haliyle... (Özellikle Raw II'yi pek de beğendim... ) Bu arada Çin'de üretilen mallar için Çin malı diyemeyiz sanıyorum; ancak Çin'de üretiliyor diyebiliriz... Günümüzde Daiwa, DAM, Penn, Sheaeksprea, Okuma v.s. birçok firmanın ürünleri Çin'de üretiliyor olmasına rağmen bu ürünler Japonya, Amerika, Taiwan v.s. menşeli ürünlerdir...