Arkadaşlar merhaba. Okuma power liner PL865 makina aldım. Fakat balıkçılığa yeni başladığım için ilk kez bir makinam oldu ve bunu kullanmayı hiç bilmiyorum. Aşağıdaki linkte makina resmini koydum o resimde numara verdiğim hareketli parçalar ne işe yarıyor yada nasıl kullanılıyor yardımcı olursanız çok sevinirim(ayrıca gri bir parça daha var onu bu resimde göremedim, dolayısıyla numaralandıramadım). Bir başka merak ettiğim konu ise kalama vermek bu işi bu makinada nasıl yapabilirim? tüm arkadaşlara rasgele. http://www.hizliupload.com/img/78914526891031084908.bmp
2. no ile işaretlediğin nokta kalama ayarı yapar.. makina kapalıyken misinayı elinle çektiğinde makina kendi kendine misina salacaktır.. ancak çok gevşek ya da çok sert olmamasında fayda var.. 1. no: kalama ayarınını kilididir.. kalama ayarı kapalıyken birden açmak icap ederse 1. no'lu koldan pratik bir şekilde kalama açabilirsin.. 4. no'lu alanda da gevşek bırakarak ya da sıkarak önden kalama verebilirsin ancak çok fazla sıkıştırmadan bir kere sıkıp kalama ayarı için kullanmamanı öneririm.. ayrıca bu alandan makarayı sökebiliyorsun.. Bu makinada çok anormal bir balık tutmayacaksan (3 4 kilo ve üzeri) kalamaya ihtiyacın olacağını sanmıyorum.. ayrıca küçük balıkları çekerken yavaş sarmanı tavsiye ederim çünkü devri fazla olduğundan kaçırma ihtimalin artıyor.. Makaranın tam altındaki küçük gri kol (onu kastettiğini tahmin ediyorum) makinın kilididir.. aynı zamanda 3 No'lu noktada bu işlevi görebilir.. Ancak 3. No'lu alanın ne işe yaradığını bilmiyorsan bu makinayı da herhangi bir makinayı da kullanamazsın.. gidip bilen birilerine sorman gerekecek.. Ki bunu bilmiyen birinin bu makinayı satın alması biraz ilginç
değerli ahtapot2 arkadaşım öncelikle verdiğin bilgiler için çok teşekkür ederim. Kafamdaki soru işaretleri sayende ortadan kalktı. balık avına hayatımda ilk kez bu yaz başlayacağım bu konuda hiç bir bilgim yok öte yandan forumdan tavsiyelerle bir olta takımı oluşturdum. makinayı elime aldım az çok bazı yerlerini çözdüm ama doğrumu çözdüm eksiksizmi çözdüm onu da bilmiyorum o yüzden forumdaki arkadaşlara danışıp kesin bilgiler alarak makinayı doğru kullanmayı öğreneceğimi düşündüm. açıkçası hiç bir bilgim olmadan makinayı çok karıştırmak yada makinayla bazı işlemler yaparak zarar verebilirim diye korktum. Ancak 3. No'lu alanın ne işe yaradığını bilmiyorsan bu makinayı da herhangi bir makinayı da kullanamazsın.. gidip bilen birilerine sorman gerekecek.. Ki bunu bilmiyen birinin bu makinayı satın alması biraz ilginç bu makinayı satın almamı ilginç bulmuşsun o da şöyle; mesela 3 nolu resimdeki teli açarak misinayı makaraya bana göre daha kolay bir şekilde sarmamı sağladı bunu öğrendim. ilk önceleri sadece av esnasında misinayı salarken yada makaraya toplarken düzenli sarma işlemini gerçekleştiriyor diye düşünmüştüm. aslında bir ek işlevi daha olduğunu öğrenmiş oldum. bilmemek ayıp değil öğrenmemek ayıp bencede. Rasgele.
3. No'lu alandan makarayı çıkarıp makinanın bilyelere giden kısmına sıvı gres yağı damlatmanı da ek olarak önerebilirim.. Eğer sıvı gres bulamazsan balık malzemeleri satan bir yere benzer maddeleri sormanda yine fayda var.. Ancak sıvı gres işlev olarak hem bilyaların dönmesinde hem de koruyucu özelliği bakımından çok faydalı olacaktır.. Sıvı gresi ayda 1 kere uygulamanda fayda var ve makinın dış yüzeyi ile 3 no'lu alanda misinanın geçtiği yatağı için de rahatlıkla kullanabilirsin.. Ancak benzer koruyucu maddeleri dış yüzey için uygulamamanı tavsiye ederim.. aksi takdirde korozyona yol açacaktır.. Misina sarımı yaparken yine malzeme satan birinden yardım almanı öneririm.. İlk 150 200 metreyi 0,35 ya da 0,40 sarıp sonraki 150 metreyi 0,30 misina sardırdın mı (orda şoklama düğümü yani iki misinanın bağlanmasını sağlayan düğümü de gösterirler) atış yaparken de performansını arttıracaktır.. He ilerde daha büyük boy balıklar tutacaksan makarayı değiştirebilirsin..Aldığın makarada yanlış hatırlamıyorsam yedek kafa yoktu ancak kaliteli 0,30 misina yine de işini görür diye tahmin ediyorum.. Başlangıç yapan biri için iyi bir makina seçimi yapmışsın gerçekten.. Güle güle kullan.. Allah bol bereketli avlar nasip etsin..
verdiğin kıymetli bilgilerden dolayı çok teşekkür ederim ahtapot2 arkadaşım. tavsiyen üzerine sıvı gresi temin edeceğim ve dediklerini aynen yapacağım. ilk 150-200 mt'yi dediğin gibi 0,35 misina ile saracağım. düğüm atma videosu bulmuştum onu izleyerek şoklama düğümünü uygulayacağım. öte yandan makinanın kutusundan misinayı sarmak için siyah renkli bir yedek kafa çıktı. çok işime yarayacak diye düşünüyorum. evet başlangıç yapmak için forumdaki arkadaşlardan iyi birkaç makine tavsiye etmelerini istemiştim sağolsunlar yardımcı oldular. şimdi sen de iyi bir makina olduğunu söylediğin için makine seçiminde hata yapmadığımı daha iyi anladım. temennilerin için ayrıca teşekkür ederim. allah sanada bol bereketli avlar nasip etsin ahtapot2 arkadaşım.
refik kullandığın makina Baitfeeder(shimano da baitrunner yada başka markalarda başka isim) tipi bir makina genelde sazancılar kullanır, ben denizde çipura,sargoz ve mırmır gibi balıklarda aynı makinayı kullanıyorum çift kalama sistemli bir makina önden ve arkadan kalama 1 numaradaki kolu yukarı kaldırdığında 2 numarada işaretlediğin arka kalama sistemi devreye girer 2numaradaki kalamanın mümkün olduğunda gevşek hatta boşta dönmesini öneririm (çevirme kolunu çevirdiğinde kolun attığını göreceksin o zaman önden kalamaya geçer ) 4 numara ön kalama ayarını yapacağın yer, kalama ayarını sıkılığını o parçayı sağa, sola çevirerek ayarlarsın kalama ayarının nasıl yapılması gerektiğiyle ilgili videolar bir çok sitede var aratırsan çıkar vedat babanın kalama ayarı ile ilgili vedeosu internette var sana ayar konusunda iyi bir rehber olur. 3 numaralı parça klepe teli yada mekik teli atış yapacağın zaman açarsın atış yaptıktan sonra kapatırsın misinanın belli orana boşluğunu alırsın arka kalamanın devreye girmesini istiyorsan 1 numaralı mandalı yukarı kaldırırsın istemiyorsan öyle bırakırsın. ben bu makinayı tek iğneli sistemde yada kurşunun gezer olacağı sistemlerde kullanıyorum başka şekilde de kullanılabilir.
bir şeyi daha unutmuşum makinanın gövdesinin altında bir kilit daha var o kilit geri dönüş kilidi sağa veya sola çevirdiğinde kilit devreye girer veye devre dışı kalır. ayrıca makinaya alışırsan keyif alacağın bir makina olacaktır diye düşünüyorum.
Verdiğin değerli bilgiler için çok teşekkür ederim sevgili academisyum. makinaya alıştım dediğin gibi kullanırken gerçekten keyif veren bir makinaymış. oltalarımı çoğaltmayı düşünüyorum yine bu makinadan almayı düşünüyorum. rastegele academisyum arkadaşım. şansın açık balığın bol olsun.