Merhabalar öncelikle bütcem bu 2 makine arasında 2 makine arasından hangisini seçerdiniz malum öğrenci olduğundan fiyatı bunların 2 katı olan surf makinelere gücüm yetmediği için bu makineler arasında seçim yapacağım. Boğazda rapala ve çapari tarzı avlarda kullanmak istiyorum. Teşekkürler.
Kafa olarak ben okuma raw II 55 aldım tavsiye ederim ama penn markaya hiç bakmadım onunda iyi modelleri var ancak bence okuma cedros 55 ben şimdiki aklım olsa onu alırdım
bu ikisi arasından penn affinity daha iyidir.Aynı bütçeyle ebayden daiwa emblem pro 6000a alabilirsin.
http://avfoni.com/urun/okuma-cedros-cj-serisi-olta-makinesi Bu model de güzel , esasında hepsi çin üretimi okumanın dünyadaki bütün üretiminin çin olduğunu söylemişti resmi web sitesinden biri amerikadan gönderecekti made in china yazıyor dedi bende turkiyedede oyle gerek yok dedim cengiz balıkçıliktan aldım
Selâmlar , Birbirinden farkli konsepte 2 makina. Mukayesede teraziyi fazla oynatmamak icin RAW II 65 FD ile PENN AFFINITY AF7000 ni karsilastirmayi uygun buldum. Malzeme ve yapim olarak her ikiside piyasanin saygin markalarindan. Yanliz biri (Okuma) bobin seklindede görüldügü gibi, dikine av yapim (JIGGING) yaninda , SIRTI ve DOWNRIGGER tekniklerine cok uygun ! Fren gücü 16 kg. ve 1 Turda 86,5 cm toplamasi var ! Malûm ,, 86,5 cm olarak belirtilen miktar makinenin son 10 Metre icindeki sarimi ! Yani bobinin dolu oldugu hali ifade ediyor ve böylesine bir bobinden misina veya örgü ,, 80 metre bosaldigi zaman , makinenin sarmaya baslayacagi miktar 65 70 cm arasinda olabiliyor !! Zira her makinenin fabrikasinin verdigi 1 kol turu sarimi son metreleri , yani makarasinin dolu oldugu ani ifade ediyor ! Kisaca,, buradada bazi uzak hesaplama sekillerinde rastladigimiz gibi,, 80 Metreye at sonra tekrar 86 cm toplamaya basla hesabi , varsayimi yanlis oluyor ! Bu hususta her makine ,, bobinindeki o anki misina capi ( Misal,, 4cm) x pi (3,1416) x rasyo (4:8) degerinde misina sariyor ! Yahut sarmaya basliyor ! Genel kaide olarak,, bobindeki sarilmis misinanin capi arttikca , 1 kol turunda sarilan miktar ARTIYOR ,, bu cap azalinca (Uzaga attik) 1 kol turu sarim AZALIYOR ! Izahatimizi ,, Okuma RAW II 65 FD ye uygulayacak ve verilen bilgiler dogrultusunda makinemizin 1 kol turunda 86,5 cm toppladiginin bilinciyle hesaplayacak olursak , 86,5 : 4.8 : 3,1416 = 5,7 Cm yani , makinenin dolu oldugu andaki misina capi oluyor ! Simdi atis yapip makinemizden 80 metre bosalttigimizda bobin capi 1,2 Cm azalip bobindeki kalan misina capimizda 4,5Cm olsa ,, o andan itibaren makine ,, 4,5 x 4,8 x 3,1416 = +- 68 cm ile sarmaya baslayor !!!! Neticede bu konu ,, her makine alanin makineyi kullanma sekline (Teknigine)göre düsünmesi gereken bir husus olarak önem kazaniyor ! Iste bu noktada fazla uzak olmayan yani 70-80 metrelerde gerek taze yemle beklemeli , gerekse uygun sahtelerle at-cek yapilabilecek evsafta görülse bile 1 kol turu sarimdan yola cikilarak düsünülmesi gerekiyor ! PENN AFFINITY 7000 de , seklinde görüldügü üzere uzak mesafe yani , Surfcasting , Istanbul bogaz avciligi (Surf teknigi disinda bir uygulama) , tatli su sazan avciligi gibi tekniklerin uygulanmasina cok yatkin ve 1 kol turu sarimi okuma Rawa esit (86cm.) ve fren gücüde 9 kg.olarak görülmekte. Yanliz ne varki ,,, bobin yapisi gittikce kissedilir sekilde genisleyen silindirik bir koni seklinde ve sığ ! Yani misina birakirken okuma gibi bobininde misina azalmasindan dolayi cukurlasma olmuyor yani sarim capindan cok az kaybediyor ve neticede ,, uzak mesafelerden toplamaya baslarken cok fazla bir kayba ugramiyor !! Netice olarak,, her iki makinenin birbirinden FARKLI uygulama alanlarina göre tercih edilmesi daha uygun oluyor ! Fren gücüne ihtiyac duyulacak teknikler icin Okuma ideal oluyor ! Yanliz 100 150 veya daha fazla derinliklerde jigging yapiyorsaniz , 50 cm sarimlarla toplamaya basliyorsunuz demektirki , 150 kol turu kacinilmazdir ! Bir diyer husussa yedek kafasinin olmayisi ! Ama, hic bir markada olmayan bir garanti kapsaminda ve arkasindada cok ciddî bir servis gücü var ! Penn Affinity ise yedek makarali ve agir sarim vitesinden dolayi torku yüksek ! Not: Penn affinity 8000 ,, Affinity 7000 den 73 ,, Okuma RAW II 65 tende 31 gr daha agir !! Ayrica ,, bobin kapasitesi daha fazla ve 1 kol turunda toplama neredeyse 1 Metre ! Bu tip tercihlere girerken unutulmamasi gereken bir makine !
Aynen abi katılıyorum yazın için çok teşekkür ederim. Zaten Raw2 bulamıyorum hiç bir yerde mecburen Penn Affinity 8000'e doğru ilerleme yolundayım
Raw ii nerde bulamıyorsun dostum , 80 lik kafa 600 gramdan fazla çeker onu nasıl sallicaksin ? Benim raw 2 ,55 500 gram , bana kalırsa sen alacağın ürünü bir mağazaya gidip gözünle gör incele eline al bak , pişman olma derim
Penn affinity traktör gibidir , orta tip makinası olan diğer avdaşların aynı ortam ve şartlarda 20 m ilerisine attırır..erimi çok iyidir bende bu makinaya hakın zamanda sahip oldum.. Bana göre kıyıdan av için penn aff 7 Tekne vs de kullanmak için raw
kardeş birde şu makineye bir bak derim ben aldım iyi makine http://www.mcavmarketi.com/lineaeffe-stylum-surf-70-pmu2315 bu siteden 244 tl den aldım başka sitelerde 350 tl civarında en uygun fiyat burda bulup aldım 13+1 bilyalı yedek makaralı uzağa atışlarda çok iyi ve misinayı çok sıkı sarıyor hiç dolaştırmıyor