Okuma V System

Konu, 'Makineler' kısmında Balikci34 tarafından paylaşıldı.

1. Balikci34

Balikci34 selim

Favori Kamış:
    Sportex,Shimano
    Favori Makine:
    Shimano,Daiwa,Dam,Abu
    En İyi Avı:
    Turna
    Okuma markasının en iyilerinden gösterilen V system,in iç aksamlarını gösteren bir resim...

2. furunotr

furunotr Haluk

Oldukça hoş görünüyor; yalnız kapağı yarım bırakacakların tamamen kaldırsalarmış sistem daha iyi anlaşılacaktı... Eos dedikleri eliptik dişli çok net görülüyor ama...:)

3. Balikci34

Balikci34 selim

Favori Kamış:
    Sportex,Shimano
    Favori Makine:
    Shimano,Daiwa,Dam,Abu
    En İyi Avı:
    Turna
    Kapağı tamamen kaldırsalar,makine çalışmayabilirdi,halbuki makine halen çalışır vaziyette..Aslında ben o bahsi geçen eos sisteminden fazla bir şey beklemiyorum,bu makinalara wormshaft ekleselermiş daha iyi olurmuş gibime geliyor..Bence wormshaftlı makineler,daha düzgün misina sarıyorlar...

4. shadowpane

shadowpane Hakan

Favori Kamış:
    Shimano Antares/Vengeance/SuperAero Lineaffe_Spider Surf Okuma_VSystem/hellios/x-safina
    Favori Makine:
    Daiwa_Entoh/Ballistic Shimano_Aernos/KİSU/BULL'S AlbaStar.Pasha 60
    En İyi Avı:
    Yayın/Turna/Alabalık Eşkina/Levrek/Palamut/Lüfer/Kalkan
    paylaşım için teşekkürler,

5. furunotr

furunotr Haluk

Evet wormshaft daha düzgün sarar; ancak belli kalite makinalarda; bazılarında wormshaft oluyor ama öylesine; zira yükseklik mesafesini kısa tutuyorlar; bir de vargel sistemin daha sağlam olduğu fikrini savunanlar var wormshafta göre ki bu da tartışılabilir bir konu... Eos ise aslında klasik vargel sistemi; ancak dişli eliptik yapıda olduğu için kafa yüksekliği daha fazla tutulabiliyor ve düzgün bir sarım elde edilebiliyor; yine de her iki sistem tartışmaya açık...

6. Balikci34

Balikci34 selim

Favori Kamış:
    Sportex,Shimano
    Favori Makine:
    Shimano,Daiwa,Dam,Abu
    En İyi Avı:
    Turna
    Şöyle bir olay var,WS olmayan makinelerde yük tamamen dişlilere biner,bu dişliler genelde aluminyum,çinko veya azda olsa prinçten yapılır,wormshaft ise genelde paslanmaz çelikten yapılır,Eh bu böyle olunca,hangisinin daha dayanıklı olduğu ortaya çıkar zaten..Ama şuda var,genelde wormshaftlı bir makina atış yapılan avlarda kulanılırken,WS olmayan makineler,dikey avlarda kulanılır..

Bu arada shimanoda Wormshaft,değişik adlarda geçer,mesela Aero Wrap+2 sped Oscilation,Aero Wrap+slow Oscilation gibi.
    Daiwa makinelerinde nasıl adlandırılıyor,tam olarak bilmiyorum,belki CrossWarp yada Flat Wind olarak geçiyor ama tam olarak emin değilim...

7. Balikci34

Balikci34 selim

Favori Kamış:
    Sportex,Shimano
    Favori Makine:
    Shimano,Daiwa,Dam,Abu
    En İyi Avı:
    Turna
    Makinaların içlerine şöyle bir bakarsak...

1-Makina ayağı
    2-Kol tutacağı
    3-Makina ayak uzantısı
    4-Dişliler
    5-Döneç/Rotor
    6-Bilyeler/şekilde kırmızımsı renklerle gösterilen yerler
    7-Makara/Misina Bobini
    8-Makinanın fren sistemi/Kalama
    9-Fren sistemini oluşturan Diskler
    10-Misina sarım yuvası/Misinayı makaraya toplayan yuva
    11-Döneç yada Rotor kolu
    12-Geri dönüşüm kapatılımı
    13-Makinanın teli
    14-Makinayı harekete geçiren kol

Ama bu yukarıdaki resimde numaralandırılmamış üç bölüm daha var,bunlarda sarı renkle gösterilen ok,ana dişli-Mavi renkle gösterilen ok,makinanın aksı(mil)-kırmızı renkle gösterilmiş olan,Wormshaft...

8. mehmet0625

mehmet0625 Mehmet

Favori Kamış:
    okuma v system 240cm 10-40
    Favori Makine:
    shımano exage 4000 fd
    En İyi Avı:
    Lambuka 63 CM
    okumanın at-çek için en iyi kamışı ve makinesi hangisi?

9. furunotr

furunotr Haluk

Hangi amaç için kullanacağınıza bağlı; evet amaç at-çek te; sanıyorum wtd aksiyonu v.s. gibi durumlarda makinanın devri ve kamış sertliğinin farklı olması gerekiyor...

10. Balikci34

Balikci34 selim

Favori Kamış:
    Sportex,Shimano
    Favori Makine:
    Shimano,Daiwa,Dam,Abu
    En İyi Avı:
    Turna
    Size malzememi lazım,at çek için,ultra hafif,hafif,orta ve ağır şeklinde ayıracak olursak,size bu at çek şekillerinden hangisi uyar,bunu bilerek yorum yapmak daha doğru olur...

11. mehmet0625

mehmet0625 Mehmet

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    shımano exage 4000 fd
    En İyi Avı:
    Lambuka 63 CM

levrek ve diğer avcı balıklar için at-çek kamışı ve makinası hangisidir okumanın en iyileri

12. mehmet0625

mehmet0625 Mehmet

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    shımano exage 4000 fd
    En İyi Avı:
    Lambuka 63 CM
    levrek ve diğer avcı balıklar için at-çek kamışı ve makinası hangisidir okumanın en iyileri

13. Balikci34

Balikci34 selim

Favori Kamış:
    Sportex,Shimano
    Favori Makine:
    Shimano,Daiwa,Dam,Abu
    En İyi Avı:
    Turna
    Ben marka ismi vermeden sadece şunu diyebilirim,makine en az 40 lık kafalı ve wormshaft'lı bir makina,kamış ise en az 2,7m olmalı..

14. furunotr

furunotr Haluk

Çok kapsamlı bir soru olmuş; benim bu konuda bilgim yok denecek kadar az; ancak markayı bir yana bırakacak olursak spin deyip geçmemek gerekiyor; farklı avlanma tarzları var ve bu tarzlar ile birlikte kullanıcı alışkanlıklarına göre ürün seçimi yapmak gerekebiliyor... Ayrıca mükemmel diye nitelenebilecek ve her işi aynı derecede görecek bir ürün mevcut değil henüz; avlanma disiplinize göre diğer faktörleri de gözönünde bulundurarak seçiminizi bu doğrultuda yapmanızı öneririm...

Örneğin popper için sert bir kamış ile olabildiğince yüksek devirli bir makina önerir spin avcıları; eğer geçmiş konuları incelenseniz faydalı bilgiler bulacağınıza inanıyorum...

15. furunotr

furunotr Haluk

Selim bey wormshatft ı olmayan makinalarında gayet güzel çalıştığını görüyorum; bu konu bu kadar önemli mi??? Wormshaft'ın avantaj ve dezavantajlarının ne olduğuna bir bakmak gerekiyor sanırım... Nisbeten yeni bir teknoloji sayılabilir; ve wormshaft'a sahip olmayan makinalar ile de gayet efektif avlar yapılabiliyor sanıyorum...

16. Balikci34

Balikci34 selim

Favori Kamış:
    Sportex,Shimano
    Favori Makine:
    Shimano,Daiwa,Dam,Abu
    En İyi Avı:
    Turna
    Wormshaftı olmayan makine ile balık avlanamaz demiyorum zaten Haluk Bey,şimdi önümüze sunulan iki tür dişli makina var,Excenter ve Wormshaft,ben diyorumki wormshfat,excenter dişlisine göre daha sağlam oluyor ve daha düzgün misina sarıyor..Avavtaj,dezavantj durumuna gelince,ben bu güne kadar wormshaftı olan bir makinenin,excenter dişlisine karşı bir dez avantajını görmedim,dahası var,eksiği yok...

17. furunotr

furunotr Haluk

Aynı klas bir makinada tek bir fark görebildim açıkçası; git-gel yolu daha fazlalaştırılabiliyor wormshaftta ve kafa yüksekliği çoğaltılabiliyor... Bu da teorik olarak çıkış mesafesini yani atış erimini arttırmakta (teorik dediğime bakmayın; kesin ölçemediğim için öyle söylüyorum yoksa arttığı inancındayım). Ancak bazıları wormshaftlı sistemlerin daha nazik ve hassas; var-gel sisteminin ise daha sağlam olduğunu iddia etmekte... Kalitesi düşük bir üründe olasıdır bence... Wormshaf ya da var-gel... İki sistemde de sarımı çok düzgün olan makinalar mevcut... Uzun yıllar kullanmış olduğum ve herhangibir problem yaratmayan makinam mevcut elimde; wormshafta sahip makinaları henüz birkaç yıldır kullanmaktayım; eğer daha uzun vade kullanabilir isem sistemin sağlamlığı hakkında kişisel bir fikrim oluşacaktır...

Düzgün sarım olayı bence farksız; tek tespit edebildiğim fark kafa yüksekliği; o da var-gel iniş çıkışının daha kısa bir mesafede olabilmesi teknik yapısı gereği; yalnız Okuma bu sorunu EOS dişli sistemi ile çözmüş görünüyor... Tabii bu sistemim zayıf ya da güçlü yanları var mıdır??? Bilemiyorum doğrusu...