Olmayacak Sanırım

Konu, 'Zıpkınla Balık Avcılığı' kısmında engin_drmz tarafından paylaşıldı.

1. engin_drmz

engin_drmz engin

1 yıldır zıpkınla balık avlamak istiyordum.Askerde zıpkınla avlanan iki arkadaşımdan bilgi alıp onların maceralarını dinleyince dönünce ilk işim zıpkın alıp dalmak dedim.gedim.75 lik bir zıpkın aldım palet gözlük şnorkel aldım.elbise ve ağırlık almadım.nefes alıştırması ve kulak dengelemeyi öğrendikten sonra ve birazda durumum düzelince alırım diye.
    2 hafta önce aşı koyuna gittim( göcek) ilk denememde boş döndük eve. daha sonra deli gibi boş bir zaman bekledim.2 defa plan yaptık gidemedik. sonunda geçen hafta aşı koyuna gittik (sarıgerme iztuzu arası) su çok temiz küçük kefaller falan var.oratada kayalık bir ada var oraya ulaşınca koca koca çupralar gördüm ama olmadı.çok atış yaptım vuramadım. elbisem olmadığından koyu renk bir tişort giydim yine olmadı. nefes tutma ve kulak dengelemede yapamadım.şevkim kırıldı.o hayal kırıklığına birde çok fena güneş yanıkları eklendi.( kremim olduğu halde krem sürmeye bile zaman ayırmadan hemen dalmak istedim) ayrıca zıpkın kurmaktan şimdi karnıma dokunamıyorum:( sanırım ben bu işi yapamıyacam:(

2. SarıFırtına

SarıFırtına Erkan ARSLAN

Favori Kamış:
    Kamış: S Cruve Makina: Okuma Blue Hawk
    En İyi Avı:
    2,5 Kg Sazan & 750 Gr. İskorpit

Bu konu benimde kafamı kuraclıyoe engin kardeşim ama bukadarda çabuk pes etme ama şunuda iyi bilki hiçbirşeyde acele etmek o işi başaracağını göstermez. Olayın incelikleri tam olarak öğren veya öğrenmeye çalış öncelikle ve sonra yavaş yavaş denemeler yap. Şunuda bilki herkes ilk dalışlarında 10 Kg balık ile dönmemiştir. Sende ilk bir kaç kered döneceksin ki incelikleri orada anlayacak ve onları unutmayacaksın değilmi ? sevgiyle kal. Raporlarını dört gözle baekliyorum. belki benide gaza getirirsin... ;) ;) ;)

3. babacakka

babacakka Murat Turan

Favori Kamış:
    OLTA,ZIPKIN
    En İyi Avı:
    YAYIN 12 kg,LEVREK (DENİZ)2-3 kg
    Engin kardeşim, sana naçizane bazı hatırlatmalar yapmak isterim.Öncelikle bu işte istek olmalı ki bu sende fazlasıyla var, unutma ki zıpkınla avcılıkta birinci kural avının ortamına uyum sağlamaktır.Bu da nasıl oluyor,sessiz olmak,üzerinde kamuflaj tarzı elbise olmak vs.... bu uzayıpta gider.İşin başında bir sürü para verip elbise falan almana gerek yok.Ama ne olursa olsun yanında bıçak muhakkak bulunsun.Elindeki takımla bence fazla açılmadan kıyılarda taşlık ve eriştelik yerlerde dolaş.Hedefin öncelikle kefal,sarpa ve ısparoz gibi meraklı ve çok kaçmayan balıklar olsun.Bunlarla kendini geliştirirsin,sitede anlatılan taktikleri ( agoşon vs ) iyice okur ve denersin.Yemiyeceğin balığa ve Müren gibi saldırgan balıklara sakın zıpkın sıkma.Aklıma gelmişken zıpkın kurmakta birkaç püf nokta vardır.Su dışında sakın zıpkın kurma,zıpkını suya girdikten sonra iyice bükülerek ve kolların zıpkına paralel olarak tek seferde cek,görüceksin çok kolay olacak.Elbise kullanmıyorsan bence zıpkının kabzasının arkasına bildiğin bulaşık süngerini sağlam bir misina ile sar ve fazlalığı yak.Böylece karnın acımaz.Rastgele..

4. engin_drmz

engin_drmz engin

Erkan Bey teşekürler.okuyorum bazıları yeniyim acemiyim diyor ikinci daluışımda vurdum balığımı ndiyor bende vuramayınca kötü oldum.ama pes etmicem bildiğim birkaç yer daha var oralardan umutluyum.inşallah vurup fotografını yüklerim buraya.

5. engin_drmz

engin_drmz engin

Murat Bey burda dalma nefes tutma agaşon gibi bilgileri okumaktan gözlerim ağrıdı ama uygulama olmayınca olmuyor. zıpkının arka kısmına sünger işi hoşuma gitti ilk fırsatta yapacam o dediğinizi.kefale falan atış yaptım ama olmadı demekki eksiğim var daha ama pes etmiyecem yapacam Allahın izniyle.teşekürler.

6. SarıFırtına

SarıFırtına Erkan ARSLAN

Favori Kamış:
    Kamış: S Cruve Makina: Okuma Blue Hawk
    En İyi Avı:
    2,5 Kg Sazan & 750 Gr. İskorpit

Umudunu kaybetmediğin sürece olur bu iş engin kardeş. Ama işi şöylede düşün herkes balık tutar ama dalmayı pek kimse düşünmez veya düşünmek istemez sen en azından buna ilk adımı atmışsın. Sonuç illaki balık vurmak olmamalı bence su altı güzelliklerini de zamanla seversin sanırım. İşin bu yanı bile insanı mutlu etmeye değer sanırım... Sevgiyle Kal...

7. engin_drmz

engin_drmz engin

Bak orası doğru.Aşı koyu dedğim yerde sualtı muhteşem gerçekten.o güzellikleri görmek bile yeter dediğiniz gibi.

8. crazy_fısher

crazy_fısher burak sökmen

Favori Kamış:
    zıpkın,olta,
    En İyi Avı:
    5kg levrek:)3,5 kilo beyaz laos(kum gridası)
    Hiçkimse bu işi anasının karnında öğrenmedi.Biraz zaman size yetecek;)Bende 10 yıldan fazla zamandır dalarım.Benimde boş döndüğüm çok olur.Hatta vurduğum en büyük balık 1.500gr kefal.nunda bir gözü kördü:D:D:D

9. ozan

ozan Ozan

kuzen bizim profesyonel alanımız olta zıpkın yan alan ondan;)

10. Selamlar engin..
    Öncelikle bu işe yeni başlayan biri olarak çoğu insanın yaşadığı karamsarlığı yaşadığını söyleyebilirim..İnsanlar zıpkını ellerine alıp daldıklarında suda her gördüklerini vurabileceklerini sanıp ilk denemeler sonunda olan doğal başarısızlık sonucu bu işi yapamayacağım diye düşünürler..Oysaki bu iş zamanla eksikliklerin giderilmesi,kazanılan tecrübe ile keyifli bir hal alacaktır..Öncelikle balığın ıskalanması çok normaldir..Çünkü zıpkının arkasından bakan dalıcı kabze-göz yükseklik farkını genelde göz ardı edip zıpkının ucunda olan balığı ıskalar,Bununla beraber şişin ucundaki kelebeğin durumunun aksi yönüne oluşan sapmada 3-4 metrelik mesafede dikkat edilmesi gereken bir durumdur..

Dalışa ilk başlayan kişilerde nefes tutma su altında genellikle 20-25 saniye ile sınırlı kalır..Bunun nedeni terbiye edilmemiş vücutta oluşan karbondiyoksit yükselmesi sonucu beynin nefes al komutudur..Zamanla bu duruma alışan bünye ve öğreneceğiniz teknikler ile artacaktır..Ancak bu işe başlamadan önce SSB yani "sığ su bayılması" konusunu mutlaka öğrenin..Hiperventilasyondan kaçının..dalıştan önce sık ve derin alınan nefes kandaki Oksiyen miktarını artırarak dalış esnasında artan karbondioksit miktarı sonucu beynın göndereceği Nefes al komutunu geciktirecektir..Yüzeye çıkış esnasında basınçtan kurtulan akciğerler genişlerken kan akışı nedeniyle vücutta yarattığı Vakum sonucu ani bir oksijen tüketimi sonucu SSB oluşur..Çoğu zaman tek olan dalıcı yardım alamadığından karada birkaç dakikada düzelecek bu olay sonucu ciddi hayati sorun yaşarlar..

Çok dolu bir akciğer diyaframa yapacağı baskı nedeniyle aslında su altı kalış süresini kısaltır..Bunun yerine rahatlatılmış akciğerle dalış süre açısından daha verimlidir..

Zıpkının kurulması olayına gelince..Çıplak dalan birinin helede sert lastiğe sahip olan zıpkını kurması zordur..İmkanının varsa kabze arkasına vücuda göre nispeten daha sert olan bir nesne kullanarak ve tek seferde seri şekilde kertğe oturtun..Eğer sık yapılan birkaç deneme sonucunda başarı sağlanamamışsa dinlenip tekrar deneyin..Bir süre sonra el alışkanlığı kazandığınızda bunun ne kadar kolay olduğuna inanamayacaksınız..;)

Dalış aslında bir ekipmanlar bütünüdür..çıplak dalışta zor elde edilen sonuçlar dalış elbisesi ve ağırlıklar ile daha kolay elde edilir..Daldığınız yere uygun bir kamufle elbise çok önemlidir..Hatta parlak bir şiş bile gizlenmediğinde balıklar için bir uyarıdır..

11. crazy_fısher

crazy_fısher burak sökmen

Favori Kamış:
    zıpkın,olta,
    En İyi Avı:
    5kg levrek:)3,5 kilo beyaz laos(kum gridası)
    Mümkün tabi.Babam bu konuda uzmanlaştı ben kaldım yarı yolda:eek:

12. swordscorp

swordscorp omer ozutok

Favori Kamış:
    100 lük çift lastik ahşab
    Favori Makine:
    82 lanara
    En İyi Avı:
    4 kg kikla ispedekler karagözler ve hala hayalini kurduğum o levrek
    engin kardeşim kabzenin arkasına sünger yapıştırmaktansa dalarken giydiğin t-shirtün ön kısmına maouse pad dikersen senin için çok daha keyifli olacaktır.zira dalıl elbiselerimizin göğüs kısmındaki kısımda benzeri bir malzeme.hem tenin zarar görmeyecek hemde sen rahat edeceksin.bu arada kullandığın tüfek ne ve kaçlık lastikle kullanıyosun.özellikle 20 lik lastikler elbise ile bile kurarken can akabiliyor çünkü:)

13. free_murat

free_murat murat demirok

En İyi Avı:
    2kg eşkina 1.600 kg mırmır(zıpkın ile)
    anlaşılan asırı merakın var fakat cabuk pes edıyorsun merakın kadar azmınde olsun bence
    burada avı ne tarz yapıyorsun yanı agason teknıgı sanırım ama yetersız kalıyor olabılırsın bır cok kez attım ama vuramadım dıyorsun pekı sebebı nedır hıc dusundunmu ıskalıyormusun yoksa menzıl dısı ıken mı atıs yapıyorsun menzıl ıcıne gıren bır balıgı ıyı bır atısla almamak ımkansız gıbıdır dıkkat et lafıma ıyı bır nısan dıyorum sakın ol ve stres panık yapma sedece balıga odaklan ve hareketlerını gozlemle her ne kadar atıs yaptın ve vuramadıysanda meranın skunetı ıcın sert hareketlerden ve telastan kacın ınan bana yıne gelıceklerdır zıpkının kaclık solememıssın fakat 90 lık bır zıpkın ıle lastıklerınınde ıyı olması gerek tabıkı menzıle gıren balıgı kacırma ıhtımalın dusuk. neyse
    bence pes etme ve devam et bır gun bu tartıstıklarımızı dusunup gulecegınden emınım demek ıstedıgım o kadar zor dııl sabır uyum herseyden once saglık
    kendıne ıyı bak engncımolmayacak sanırım deme olumlu bak ve yapabılırım de olmaz ıye bır sey yoktur

14. engin_drmz

engin_drmz engin

Murat Bey çok teşekürederim.Agaşon yapmıyorum daha doğrusu yapamıyorum.elbisem ve ağırlığım yok.yüzeyden atış yapıyorum atış yaptığım balıklar biraz kuçük şişimin ucu üçlü bazen menzil dışından atsamda genelde menzil içinden iyi nişan aldıklarımda oldu ama olmadı.en kısa zamanda tekrar gidecem ve acele etmeden sakince tekrar deniyecem.Kısmetse vururuz artık:)

15. engin_drmz

engin_drmz engin

Ömer kardeş lastik ölçüsünü inan bilmiyorum.nemrod marka 75 lik zıpkın.ucuda üçlü.ilk yapmama göre benmi alıştım yoksa lastikmi gevşedi daha kolay yapıyorum ama yinede ızdırap oluyor kurması.

16. swordscorp

swordscorp omer ozutok

Favori Kamış:
    100 lük çift lastik ahşab
    Favori Makine:
    82 lanara
    En İyi Avı:
    4 kg kikla ispedekler karagözler ve hala hayalini kurduğum o levrek
    engin kardeşim.kullandığın tüfekte 16 lık lastik var bu oldukça zayıf bir tüfek üzerine bide 7 mm kalınlıkta 3 lü uç taktınmı işte süper av yaptırmıcak adamı deli edecek bir zıpkın çıkıyo ortaya.18mm lastik 6.25 tek uçlu şişle hiç bir problemin kalmaz.gayet güze balık vurursun.fakat nemrut 18 lik lastiği kaldırırmı işte onu bilmem.anlıcan sorun sende değil kombinasyonda :)

17. guapomacho

guapomacho Can

En İyi Avı:
    6.5 kg Minakop Zıpkın avı
    benn dalış elbisesi 90lık zıpkın vs vs çalışarak bi yatırım yaptım yaz tatilimdeyim ve 1 tane balık vuramadım deniz çok bulanık karadeniz fakir ben yeniyim birde bu sekilde dusun ama yılmak yok arkadasm

18. guapomacho

guapomacho Can

En İyi Avı:
    6.5 kg Minakop Zıpkın avı
    arkadasm şişimin ucu 3lü yazmışsın o yüzden vuramıyosun balıkları 3 lü uç suda yöndeğiştiriyo küçük balık vurman imkansızlaşıyo =) şişin ucunu sivri kullan

19. engin_drmz

engin_drmz engin

Ömer kardeş lastiği ve mili değiştircem ama bu seferde elimde kalırsa.en iyi ben bu zıpkın dağılana kadar kullanıyım sonra bakarız artık iyi bişey almaya

20. engin_drmz

engin_drmz engin

Can kardeş yarın gidecem tekrar denize bu sefer zıpkının orijinal ucunu kullanacam bu sefer inşallah vuracam