Şu ana kadar duyduklarım mırlanların çok derin sularda yaşadıkları. Daha çok trol yömtemiyle ve gırgırlarla yakalanıyor bildiğim kadarıyla. Derin sularda parakete ile yakalandığınıda söylerler. Fakat benim öğrenmek istediğim bu balığın olta ile yakalanma şekli! Taş balıklarını taşın yerlerini öğrenerek bir anlamda nerede olduğunu bulmuş oluyoruz, Fakat mırlanın daha çok kumluk ve çamur bölgelerde yaşadığını söylerler. Marmarada heryer kum! Dolayısıyla bu balık nasıl bulunur nasıl tutulur? 100-120 metre derinliklerde yaşadığı söyleniyor. Aceba bu derinliklere gelip çapa atmadan fileto istaritleri kurşundan sonra 3 lü takım yapıp akıntıda kayarak mı aramak gerekiyor? Aslında bu balığın yerini nasıl bulurum, bunu öğrenmek istiyorum.Bir bilgisi olan ve beni aydınlatacak biri varsa çok memnun olurum. Teşekkürler.
Mırlan dediğin balık bizim bakalyaro dediğimiz balık olsa gerek. yani Merliccius merliccus bu balık ; 1) Derin su balığıdır. 2) Gece avlanır ve canlı balık peşinde koşar ve olta ile avı sıkıntılıdır. 3) İspanya ve italyda 300-500 metrelerde paragatla 4-5 kiliolukları avlanır. Bizde paragatla ticari olarak sadece saroz da avlanır. Bu demek değildirki başka yerde avlanmaz, avlanır ancak troller neslini baya bi tüketti. 4) O yüzden çamur ve düz zeminlerden ziyade taşlık bölgelerde yakalama şansı daha yüksektir. 5) 200 ila 600 metrelerde mandagöz mercan avlarken tessadüfen oltaya atlamaktadır. Yem olarak sardalye kullan, sardalye yoksa istavrit, kolyoz veya başka beyaz balık eti kullanabilirsin. oltada 3 iğne az gelir yemin taradığı alanın fazla olması için en az 10 iğne kullan. 6) Derin su balığı ve her mevsim olmasına karşın Akdeniz de mart nisanda daha iyi av vermektedir. Marmara için bir fikrim yok. bol şanslar
bizim avlandığımız yerler silivri bölgesi, buralarda fay çukurları olduğu için genelde 120 metre derinlikten sonrası birden 1 kilometre derinliğe düşüyor. Bu fay hatlarına her gittiğimde dolaşan büyük balıkçı gemilerinden gördüm. Sanırım kırıkların tam kenarını tarıyorlar. Bende buralarda aramayı düşünüyorum. Fakat gece oralara gidilmez, korkar insan karadan 13-14 km uzakta benim olduğum yerde ve bu yüzden dalgalarda çok büyük, çapalamak, çalışmak tam bir mesele.
Tuncay kardeşimiz,mırlan balığından neyi kastettiğini açıklamamakta ısrar etmekte,Erhan bey bir varsayımda bulunarak konuya açıklık getirmeye çalışmış.Bu konuda bir yorumda ben yapayım bari Mırlan terimi,merlan sözcüğünün dejenere edilmesiyle ortaya çıkmış bir terim.Merlan ,bildiğimiz Mezgit balığıdır(Merlangius merlangus euxinus) israil,italya,fransa,ispanya,almanya,rusya vs.de ve ülkemizdede zaman zaman bu balık merlan olarak adlandırılır. Erhan beyin bahsettiği balık ise berlam (Merluccius merluccius)balığıdır ve yanlış olarak bakalyaro olarak adlandırılmaktadır(bilim ve teknik sitesi dahil) Oysa bu terimin aslı yunanca bacaliaros(BAKALYAROS)DUR ve yunanlılar mezgiti bu isimle ifade ederler.berlamada aynı adı kullanırlar ki diğer bir çok akdeniz ülkesindede merlan ,hem mezgit hemde berlam için kullanılmaktadır,ama ayrı isimleride mevcuttur(merluzio,merluce,merluz vs.).Yunanlı berlam için başka isim kullanmaz,bizdede Karadeniz ve marmarada yaygın olarak her iki balığada mezgit denmektedir. Özetle,merlan(mırlan) mezgit balığıdır,berlam balığının bakalyoro adıyla anılması kavram kargaşasına yol açar,zaten varolan berlam ismi kullanılmalıdır. Burada bir soru tekrar karşımıza çıkmakta ''sevgili Tuncay,mırlan olarak öğrendiğin balıktan kastın mezgitmidir yoksa berlammı
Evet bahsettiğim balık Bakalyaros istanbulda balık satanlar mırlan, kara mezgit veya bayanlara satarken kılçığı çok az olduğu tavuk balığı derler. Ne kadar çok ismi varmış bu balığın) ilginç olan nerede ve nasıl bulunabileceği ve hangi takımla tutulacağı hakkında ismi kadar bilgi bulunmaması. Ne gizemli bir balıkmış