Olta kamışı seçimi yardım lütfen.

Konu, 'Kamışlar' kısmında Thunder tarafından paylaşıldı.

  1. Thunder

    Thunder Barış

    Mesajlar:
    1
    Şehir:
    Ukrayna / Kiev
    Genel olarak büyük tatlı sularda ( göl ve nehirlerde ) beklemeli yemli sazan avlarında kullanabileceğim, arada şamandıra takıpta kullanabileceğim bir olta kamışı arayışındayım. 3.60m uzunluğunda 3 parçadan oluşan Daiwa Black Widow kamışı yada benzeri bir kamış almayı düşünürken Shimano FX XT ROD 270XH 2.70M 50 - 100 GR atarlı kamışa rastladım hoşumada gitti hem hafifliği hemde daha çok yönlü kullanılabilir gibi düşünüyorum örnek olarak spin kamışı fakat atarı 50-100 olduğu için yemli sazan avında kullanabilirim gibi uygun bir makine ile ve şamandıralı av içinde uygun ayrıca hafif ve istediğim takdirde spin avınada dönebilirim gibi düşünüyorum. Doğru mu düşünüyorum yoksa yemli sazan avında yetersiz kalır mı ? Hangi kamış türünü tercih etmeliyim yardımlarınız bekliyorum teşekkür ederim şimdiden herkese.
     
  2. DÜSSELDORFLU

    DÜSSELDORFLU Boran RESNE

    Yaş:
    79
    Mesajlar:
    238
    Şehir:
    Düsseldorf
    Herkese selamlar, iyi aksamlar...

    Yukarda belirttiginiz kamislardan Shimano olani , bahsettiginiz av sekli icin uygun degil ! O tip kamislar daha ziyade Hareketli AVLARDA yani anî derinlesen kiyi seritlerinde veya bottan dikine yapilacak avlarda kullanildiklari gibi,,, tatli sularda YAYIN avlarinda kullanilirlar ! Kisaca,, beklemeli avlar icin tavsiye edilmesi yanlis olur !!!!! Zira, boy ve atar araligina göre , kullanim alani farkli !

    ...............

    Sazan kamislariysa, farkli bir konseptle üretilirler ! Bu yüzden, agirliklari, esneme sekilleri, LBS cinsinden atar hesaplari farklidir ! Baktiginiz 3,60m lik DAIWA Black Widow, üklemiz tatli sularinda yasayan sazan popülasyona problemsiz hitap edecek 3LBS‘ lik güclü sinifa ait GERCEK BIR SAZAN KAMISI ! Yani + - 10 KG.lik sazanlari cekebilir nitelikte ! Ayrica , bana göre en büyük artisi 2 parca olusu ! Yani atislarda,, ürettigi enerjinin tamamini aksiyonuna aktarabilen bir yapida ! Buda ,, ciddî mesafelerin kamisi oldugunu gösteriyor.

    Ingiliz ölcülerine göre 1 LBS 453,5 gr. dir.

    3 LBS = 1360 gr.

    Bu durumda 3 LBS gücünde bir kamis, „TEST CURVE“ denilen testte,, ( KAMIS yatay pozisyonda iken ucuna baglanan 1360 GR lik agirlikla KIVRILAN KAMIS UCUNUN DIKEY iz düsümü,,,, KIVRILMANIN DISINDA KALAN, YERE PARALEL gövdenin yatay iz düsümüyle 90 derece aci yapacak sekilde kesisiyor ! )

    http://www.angeln-alex.de/html/body_testkurve.html

    Buradan yola cikilarak kamisin atar ARALIGI hesap edilirken,
    Anglo saksonlar, test kürve’deki rakami (1360) kullaniyorlar !


    Kimi önce 16 ya bölüp 1360 : 16 = 85 Gr.
    Kimisi , 1 once agirliktan (28,3 Gr.) yola cikarak , 3 x 28,3 = 85 Gr.


    Kimide önce 20 ye bölüp ,, (1360:20 = 68 gr.)
    sonrada cikan rakama (68) yarisini ilâve aderek max. atari buluyor.


    68 + 34 = 102 gr.

    Yani,, bütün bu karmasa icinde 3 LBS lik (1360 gr.) kürve’ye sahip DAIWA Black Widow kamisin atar araligi 85 - 102 gr. görünüyor !

    ……………………………..

    Bir baska husussa, “GENELDE“ sazan avlarinda kaydirmali yani balik yemi aldiktan sonra, misinayi otomatik olarak bloke edip igneyi oturtan mekanizmaya sahip arkadan frenli makineler kullanilmasi ! Hatta son 5-6 senedir, bilinen markalar, önden frenli SURFCASTING makinelere ilave ettikleri yeni fren sistemleriyle makineyi hem denizde hemde tatli sularda (sazan avlarinda) tercih edilir hale getirdiler…

    Bu durumda makine ve bütce konularinada aciklik getirmek gerekecek ..

    Ama,, denizdede beklemeli avlar yapacagim diyorsan, her türlü suda farkli tekniklerde kullanabilecegin 2,90m – 3,60 arasi SHORE JIGGING kamislara yönelmenin daha dogru olacagini söyleyebilirim !

    Meselâ,
    Savage Gear
    Salt 1DFR Shore Distance Spin 366cm 120g
    SGS2 Long Casting 290cm 30-70g

    DAIWA
    Daiwa Legalis 290cm 28-84g Shore Jigging Spin Kamışı
    Daiwa Spitfire Seabass 300 Cm 28-84 Gr Shore Jigging
    Daiwa Legalis Shore Jigging 320 Cm 28-84 Gr Shore Jigging

    Gibi !

    Bu arada arastirma yaparken göze carpan bir sürü yanlisliktanda bahsetmem gerekecek..
    Bunlarin basinda, deniz av malzemeleri satan yerlerin cogunun yaptigi ise yabanci olduklari problemi gelmekte ! Hele hele, internet ortamini kullanarak 7-24 yazip cizenlere ,, yaptiklari tavsiyelere ve FOTOGRAFLI sekilde (!) satmayi hedefledikleri malzemelere cok ama cok dikkat etmek gerekir !


    Yukarda, tavsiye edecegim kamislarin basinda, 3,66 m ve 120 gr atari olan Savage Gear gelmekte. Her türlü kosulda, TATLI veya TUZLU sularda,, 50 – 90gr.lik takimlarla, kiyidan yapilacak avlarda tüm ihtiyaclari sorunsuz karsilayacak bir kamis !

    Fakat,, beklemeli avlar yaninda , hafif sahtelerle kiyidan (at cekle) YATAY JIGGING’de yapmak isterim diyorsan, kamis uzunlugunu 2,90 m – 3,20 m arasinda düsünüp , gerek Savage Gear’in (2,90m 30 -70gr) gerekse DAIWA’nin önerdigim kamislarindan birini alarbilirsin !

    Kamisa karar verirsen, makineyide o karara göre secmek gerekecegi icin simdilik konuya girmiyorum..

    Malûm, hem bütce, hemde agirlik, hem vites (Rasyo) , hem sarim kapasitesi, hem 1 turda sarim, hem misina, hemde örgü ip meselesi !

    Saglicakla,,