Arkadaşlar uzun yıllardır balıkçıyım yaklaşık 20 yıl diyebiliriz ama nedense bir türlü makineye cesaret edemiyorum bana sanki manuelin tadını vermez gibi geliyor bu konuda ne düşünüyorsunuz? Bu arada tekneden ve yaklaşık 30-35 kulaçtan avlanıyorum.
40 liraya al bitane abi. Beğenmezsen verirsin birine olur biter. shimano hyperloop makine bide kamış al 20 liralık. İşini görür.
İş göreceğini pek sanmam. Zevkle başka olabilir elbette. Ama makine kamış olayından aynı zevki almak için, iyi bir makine, karbon kamış ve ip misina lazım.
100-150 liralık bir makine bugün alacağım hala karar vermiş değilim okuma 65 b mi yoksa roba 8000 mi alayım bilemiyorum. Amma zor işmiş
Hiç böyle bir konu açılmamış sanırım bunun sebebi İstanbulda ve İzmir de hep makine kullanılması mesela Dörtyolda tekne ile açılan arkadaşlarımızın yüzde 70 i kasnak olta (manuel ) kullanıyor. Ama koca internetde bunun kıyaslanması yapılmamış benim ilgincime gitti doğrusu. Hiç aranızda manuelden makineye geçen yok mu?
Anladığım kadarıyla,yemli dip avı yapıyorsunuz.Bu av için makine kullanımına geçmenize gerek yok diye düşünmekteyim.Makine-kamış,daha derin suda,kıyıdan gerek at çek, gerekse beklemeli surf avlarında avantaj(kolaylık,rahatlık) sağlar. El ile açığa yüz metre sallayabilen,yarım metre taşın üzerinde 0.15 misinayı dolaştırmadan(bez sererdim ıslatıp) yüzlerce defa atıp toplayabilen eski bir el avcısı olmama rağmen,zamanla her işi makineyle yapmaya alışınca,zoka ve sürtme tekniğiyle zaman zaman kullanmak zorunda kaldığım el takımlarını toplarken(0.60 misineyi bile ) arapsaçına çeviriyorum artık Eğer tek tip avlanıyorsanız,bu melekenizi kaybetmemeniz açısından hiç bulaşmayın makine işine üstelik kamış işini öğrenene kadar,elin verdiği hissin yüzde onu zevk ve hassasiyetten mahrum kalır,en usta olduğunuzda da ancak yüzde elli oranda işin zevkine varırsınız. Tüm bunları max.elli metrelerde ,yemli avlandığınızı farz ederek söylüyorum rastgelsin.
Sivrice'de bir Orhan abimiz vardır. Bilirsiniz belki, Orhan Küçükbiçmen. Kendisinde boy boy kamışlar, makineler diziyle mevcuttur. Ama o herşeyi el oltası ile tutar. El oltası çok iyidir, çok süperdir demiyorum. Ama kamış ve makineyle, el oltasından aldığınız zevki almak çok zor. Bunu verecek kamış, misina, makine vs. kafadan 1000 TL ancak. Ama mesela, jigging yapacağım, birden fazla takım kullanacağım filan diyorsanız, o zaman bunlar elzem. Bu durumda da iyi bir takım gene en az 1000 TL tutar.
150 cm'lik 15 tl'lik ince bi kamış,10 tl'lik 20'llik discovery makine,0.15 kaliteli 10 tl 'lik misine,10 tl'lik mepps marka 1 no döner kaşık,derede en kral kırmızı benekliyi avlatır.Toplam maliyet 45 tl. Aynı balığı avlamak için daiwa battle game 20 makine(1400 tl) ve daiwa vertical kamış(400 tl) kullanınca zevkten dört köşe olmazsın,zaten dört köşesindir,parayı harcayacak yer bulamayıp,gariban balıkların peşine düşmüş macera arıyorsundur
Avlatır mı, avlatır tabi. Ama el oltasının zevkini vermez. O zevki almak için en azından dyneema misina kullanmak lazım ki, sadece misina 40-50 TL tutar. Neden? Ucuz kamışlar polyester ve fiberglass. Vuruşları emer, hissettirmez. İp misina elzemdir aynı hassasiyette vuruşları hissetmek için. Ucuz makinada ip misina ile geçinemez. Dahası bir de sarma tarafı var. El oltasıyla basitçe çekebildiğiniz 400gr kurşunu çekecek makine o ucuz makineler değil. El ile kolayca topladığınız 100gr kurşun, makinede bariz bir yorucu şey olacaktır. Birde irice bir balık denk geldiğini düşün. Konu tutar, tutmaz, iş görür meselesi değil. Konu el oltasının rahatlığı ve zevkini verecek mi konusu.
Verdiğim örnekte alabalık avlanıyor serdar Beş m genişlikte çalılı çırpılı 50 cm derinlikte bi dere,mepsi atacağın mesafe max.5 m.tutacağın balıkta 500 gr. Yani,yapacağın ava göre maliyetin değişken olduğunu vurgulamak için verildi bu örnek.Her takımın 1000 tl maliyete gereksinim duymadığını belirtmek maksatlı.
Çok iyi anlatmışsınız yani diyorsunuz ki kardeşim el oltası zevklidir ama mecburiyetin yoksa diyorsunuz. Sonuçta Galata köprüsünde kayalıkta kıyıda avalnıyorsan makinesiz zaten olmaz ama ben hep tekenede ve hep 30 kulaçta avlanıyorum makine aldık ama hayırlısı bakalım.