Olta Seçimi

Konu, 'Takım Çantası' kısmında Sinan Eroğlu tarafından paylaşıldı.

1. Sinan Eroğlu

Sinan Eroğlu Sinan

Öncelikle herkese selam,

Sizlere sormak istediğim bir kaç soru var, Profesyonel ağabeylerimiz,ablalarımız,arkadaşlarımız,kardeşler imiz ben balık tutma hobisini 12-13 yaşımdan beri ege'de kendi yazlığımızda kendi çapımda elimden geldiğince araştırarak, öğrenerek ve deneme yanılma yöntemleri ile öğrenmeye başladım, 18 yaşıma geldiğimde bir dalgıç kursuna yazılıp sertifika aldım "tüplü", zıpkınla dalıp avlanma "genelde ahtapot avı" yöntemi ile hobi olarak yarı profesyonel şekilde sürdürmeye başladım, ancak egede malum ülke şartlarından dolayı 1 ay anca kalabildiğim için geri kalan 11 ay Marmara da bundan 8-9 sene evvel balık tutmaya başladığım yıllarda yani 12-13yaşlarımda iken aldığım emektar oltamla sürdürmeye devam ettim, artık olta konusunda da yarı profesyonel şekilde devam etmek istiyorum ve yeni bir olta takımı almak istiyorum lakin şuan ki oltam özellikle çapari atarken çok yoruyor "makineden dolayı değil kamış ağır" makine de sürekli bozuluyor onarmaktan da sıkıldım artık emekliye ayırmak lazım emektarı hehe neysesSatıcılara pek güvenemiyoruz zira alacağım ürün hakkında ne kadar çok bilgi edinirsem o kadar az kazık yemiş olurum onlarda haklı tabi para kazanıyorlar bu işten az biraz kandırmaca olacaktır., Şuan ki bütçem 200-250 tl civarı Mayıs ayının ortasında Kaliteli bir kamış, Haziran ayı başında da kaliteli bir makine almak istiyorum. Düşüncem 100 lira Kamış 100 lira makineye ayırmak ancak bilmediğim şeyler var, o profesyonel ağabeylerimiz,ablalarımız,arkadaşlarımız ve kardeşlerimize sormak istedim.
    Sorularım:
    -Sizce 150 lira kamışa 60-70 lira makineye ayırmak mı daha mantıklı ? yoksa 100 lira kamışa 100 lira makineyemi ayırmalıyım, bütçem 200-250 lira arası olacak
    - Kamış alırken neye dikkat etmeliyim?
    - Makine alırken neye dikkat etmeliyim?
    - Hangi markaları tercih etmeliyim? nasıl bir takım almalıyım?
    - Şuan kafamda marka olarak Albastar var? Sizce nasıl bir seçim

Saygılar şimdiden çok Teşekkür ederim

2. KARAHANLI07

KARAHANLI07 Metin Özgür Doğan

Favori Kamış:
    OKUMA-SHİMANO-D.A.M
    Favori Makine:
    OKUMA-SHİMANO-D.A.M
    En İyi Avı:
    dostlarım
    Sinan kardeşim merhaba.Öncelikle kamışa 150 tl makineye de 60-70 hatta mümkünse 60-10tl ayırmanı öneririm.kamış seçiminde kamışların genelinin ağırlıkları hemen hemen aynıdır.eğer genel klasmanın çok çok altında ağırlıkta mesela;4,20cm lik kamışlar ortalama 400-450gr ağırlıkta ise ve senin karşına 350gr ağırlığı olan bir kamış çıkarsa bir kez daha düşün derim ben.kamışta özellikle dikkat etmen gereken şeylerden birisi de ki bana göre en önemlisi,porselenleri dir.fuji den oldukça memnunum. makinalara gelince zannederim 50lik ve üzeri makineler alıcaksın.hafif olsun diye plastik ağıtlıklı malzemeler kullanmış makinelerden uzak dur ve bol bilyalı olsun.avlanma yöntemin yemli ve çapari olarak düşünürsek formumuzda genel av raporlarını incelemeni ve insanların hangi marka ve modelleri genelde kullandığını belirlemeni öneririm.sağlıcakla kal..

3. wolk23

wolk23 Volkan GÖKHAN

Favori Kamış:
    MAVER ELİTE TİTANİUM 430
    Favori Makine:
    DAİWA SALTIGA SURF 5500 - SHIMANO ULTEGRA 10000 XSB
    En İyi Avı:
    EN BÜYÜĞÜNÜ HENÜZ YAKALAMADIM. ŞİMDİLİK LÜFERLER, PALAMUTLAR
    SİNAN ÖNCELİKLE MERHABA. SATICILARIN TAVIRLARINDAN VE YAKLAŞIMLARINDAN ENDİŞE ETTİĞİNİ GÖRÜYORUM. BENİM TAVSİYEM ÜSKÜDAR DA CENGİZ BALIKÇILIK VAR, BEN ORADAN ALIŞ VERİŞ YAPMAYA GİTTİĞİMDE ÇOK YARDIMCI OLDULAR. YAKINDAN İLGİLENDİLER VE GEREKSİZ HARCAMA YAPMAMINDA ÖNÜNE GEÇTİLER. EĞER SANA UYUYORSA MEVKİİ OLARAK TAVSİYE EDERİM ORAYI. GİDİP GÖRMEKTE FAYDA VAR. BU ARADA BEN KASIM AYINDA OKUMA SALİNA 4,20 3 PARÇALI KAMIŞ ALDIM VE YİNE OKUMA AVENGER 65 MAKİNA ALDIM. TOPLAM 200 tl. YE ÖDEDİM YANILMIYORSAM 7 TAKSİT.

İYİ GÜNLER.

4. Yenerbey31

Yenerbey31 Levent AKSOY

Favori Kamış:
    Seytan oltasi
    Bende iki ay once 200 tl lik bir surf takim ariyordum ve neticede kamis olarak lineaffe s-flex 4.20 100-250 gram action makina olarakta Okuma distance 6000 aldim ve gayet memnunum.200 tl civarina mal olmustu.Simdiki fiyatlari nedir bilmiyorum.Rastgele :thumb:

5. isottevfik

isottevfik Tevfik

Favori Kamış:
    SHIMANO Catana BX 240 Tele
    Favori Makine:
    SHIMANO BIOMASTER 5000 CFB
    Sinan kardeşim;

Güzel bir hobiye merak salmışsınız. Bu merakınız, zamanla ilerleyecek ve almak istediğiniz ürünler, bu gün için yeterli gibi görünsede, 3-5 ay sonra çok alt seviyelerde olduğunu görecek, 2. bir masrafa gireceksin. Onun için araştır, soruştur, gözlemle ve kendi standartlarında nasıl bir ekipman gerekli kararını ver. Portföyünü daraltmak isterim. Shimano, Daiwa ve Okuma ürünleri üzerinde yoğunlaş, stiline ve bütçene uygun olan 8-10 alternatif ürün seç ve en sonunda bunlar içerisinden değerlendirme yap. Portföyüne aldığın seçenekleri, linkleriye burada konu açarsanz, sitedeki amatör oltacı arkadaşlarımız görüş ve değerlendirmelerini belirteceklerdir. Dolayısıyla, satıcıyla olan diyaloglarında, ne istediğini bilen alıcı olarak bulunur ve sağlıklı bir alış veriş yaparsınız.

6. roy

roy roy

Favori Kamış:
    Ron Thompson heavy telecoast, daiwa crossfire,lineaeffe extreme,Pezon&Michel Rafale pro pike
    Favori Makine:
    Daiwa tournement entoh 5500, Mitchell compact gold 7000 , Okuma Razor 65, Daiwa procaster A 4000
    Bütce bu ise makina mitchelle silver 700 veya avosurf 70lik , kamis lineaeffe sflex 4.20m öneririm.

7. Sinan Eroğlu

Sinan Eroğlu Sinan

Cevaplar için herkese çok teşekkür ederim, zaten ortalama 40 günlük bir sürem var paranın elime geçmesine o zaman ben o süre dahilin de hem forumda önerilen ürünlere bakarım, hemde kendi almayı düşündüğüm ürünlerin özelliklerini daha iyi öğrenip bir liste yaparım, bu listeye göre profesyonel ağabeylerimiz,ablalarımız,kardeşlerimiz,arkadaşlarımız ile güzel bir değerlendirme yaparız en uygunu hangisi olduğuna karar veririz, yalnız benim merak ettiğim bir şey daha var, olta seçiminde benim boyum önemlimi ? yani kendi boyuma uygun bir kamış mı almalıyım? 1,80 boyundayım

Abi Ege'de yazlık olunca olunca böyle bir hobi'den uzak kalamıyoruz, bir kere tadına baktım daha da vazgeçemedim hele ki Ege'de zıpkınla dalmak çok müthiş gece olsun, sabaha karşı olsun suyun altı ayrı güzelliklere sahip =) , bir sefer de marmara'da dalayım dedim de gerçekten denizlerimizi korumalıyız, marmara ölmek üzere resmen, suyun altında neredeyse hiç bir şey gözükmüyor ve hep pislik dolu olduğunu gördüm 1-2 saat boyunca suyun altından şişe ayakkabı gibi şeyleri çıkardım can sıkıntısına, balığa giderken pitbull cinsi köpeğimi de yanıma alıyorum genelde, eğittim onuda az çok ben balık tutarken oda suya girip su üzrindeki poşet, pet şişeleri çıkarıp kenara bırakıyor daha sonra onları çöpe atıyoruz benim yaptığımla belki hiç bir şey olmaz ama en azından çevreye örnek olabiliriz diye düşünüyorum, görüyorum ki çoğu balıkçı arkadaşımız, ağabeylerimiz ne tuttuğu yavru balığı geri suya atıyor ne de açtığı çapari vs ürünlerin poşetlerini çöpe atmak için kenarda bekletmiyor, direkt atıyor suya sinirimi bozuyor 1-2 sefer bu yüzden kavga ettim bir kaç kişi ile, hatta bir seferinde adamı denize atmamak için zor tuttum kendimi. İşaret parmağı büyüklüğünde balık tutmuş aldı taşın üzerinde bıraktı, ya madem almayacaksın ki alma o balığı zaten, at denize niye taşın üzerine koyuyorsun yazık cidden,eğer böyle giderse ileride marmara daha kötü bir hal alacak. :(

8. Sinan Eroğlu

Sinan Eroğlu Sinan

Ha birde eklemek istediğim bir şey daha var, Turna ve Yayın'da düşünüyorum ona uygun bir olta da olursa iyi olur aslında :S

9. rockchy

rockchy furkan aksakal

En İyi Avı:
    25 cm sarıkanat
    sinan kardeşim sen sen ol gece zıpkınla dalma, yasak ;) hadi kal sağlıcakla :)

10. Sinan Eroğlu

Sinan Eroğlu Sinan

bilmiyordum madem öyle, gece zıpkınla balık avı yapmam bir daha uyarınız için teşekkür ederim

11. Yenerbey31

Yenerbey31 Levent AKSOY

Favori Kamış:
    Seytan oltasi
    Sinan kamisin boyu farketmez onemli olan atis teknigi.Yani uzak atis yapmak icin baya pratik yapmak gerekiyor.Sadece kursunla pratik yapmak gerekli.Ben 2 aydir ugrasiyorum hala istedigim atislari yapabilmis degilim.Kamislar bolumunde biraz arastirma yaparsan orda uzak atislar icin bazi oneriler var.Benim boyumda 1.90 ama kamisi uzaga atmak icin hicbir faydasini goremedim daha:D
    Rastgelsin:thumb:

12. cyhnckr

cyhnckr Ceyhun

Favori Kamış:
    Shimano Ultegra, Major Craft Solpara 275 50gr, Italcanna Jigging
    Favori Makine:
    Penn Affinity, Daiwa Emblem Pro 6000A, FinNor Marquesa 40II,Daiwa Exceler 4000HA,Daiwa Saltist 4500
    En İyi Avı:
    43cm palamut , 50cm Lüfer , 7,5kg Sarıkuyruk
    benim boyun 185, 420 kamış kullanıyorum düne kadar boyuma uygun diyordum taki 450 cedrosu elime alana kadar :D

Sinan,

Öncelikler Tevifk abinin dediği gibi Shimano Daiwa Okuma bu markalardan bak. Ve hemen karar verip alma. Bir süre bekleyip örneğin bir ay bekleyip daha iyi bir takım alabilecek durumdaysan kesinlikle bütçem 250 diyip karar verme. Ev araba bu mantıkla aldığımız takımlarla dolu. Başlangıç için bile olsa iyi takımlarla başla ki ileride işine yarasınlar.