Merhabalar Olta balık tutmaktayım,tuttuğum yer çok kayalık sanırım bu yüzden sürekli olta takılıyor iğne kopuyor ya da yamuluyor. Çipura karagözde dip oltası ile tutuluyor sanırsam. Dip oltası ile takılmaması için ne yapabilirim. ?
Merhaba Faruk.Dip oltası mecburen takılır.Ağırlık takıp attığın olta dibi bulur muhakkak ve eğer kayalık ve kalın yosunlar varsada muhakkak dolanır.Suya ne kadar dik halde bırakır toplarsan olatını o kadar risk azalır.Tabi bu konuda püfnokta bilenler varsa paylaşacaktır muhakkak.
Derinliği biliyorsan şamandıralı takım yapabilirsin.Fakat takımı yatırman gerektiği durumlarda kurşun şekli önemli olmakta.Genelde ben iskandil kurşun kullanıyorum.Bir de lastik hortumun ucuna takılan kurşunlar var.Takılmayı büyük oranda azaltıyor.Resmini bulursam ekleyeceğim.
Çok kayalık ve sürekli takılıyorsa bence şansını başka yerde dene, yada üstadın da dediği gibi eğer derinliği biliyorsan şamandıralı at..
Eğer iğneler takılıyorsa, şöyle bir şey çözüm olabilir: http://urun.gittigidiyor.com/Matzuo-2-0-Weedless-Baitholder-Sickle-Hooks_W0QQidZZ17492448 Veya: Bu tür iğneler, çok daha az takılırlar.. Kurşun için, şöyle bir formül önerebilirim. Kurşun boyunun 2 katı boyda bir PPRC boru bulun. Kurşunu bir uçtan içine sokun. Ama tamamını değil, tutacak kadar. Japon vs. döküp sabitleyin. Borunun kalan kısmını köpük, mantar vs. ile doldurun. En uca bir delik açıp vs. hafif ucundan bağlayıp kullanın. Böylece, kurşun dibe inince, kurşun tarafı zemine otururken, diğer tarafı havaya kalkar, kayaların vs. üzerinde kalır. Kolay kolay takılmaz..
Bende geçen gün adana/karataş daydım.Kayalıklar vardı.Abilerime sordum hepsinde şamandıra takımı vardı benmki hep takılıyordu.Kayalıktata karagöz felan çıkıyor dediler.Bende artık şamandıra takımımla gideceğim.
Çok pratik ve yararlı bilgiler için teşekkürler. Birde şu iğneler ile ilgili biraz daha detaylı bilgi verebilirmisiz kullanım şekli yeri vs. yani sadece kayalık yerlerde takılmayı önlemesi için geliştirilmiş sistemler değil sanırım. Diğer paylaşımlarınızı da takip ediyorum her zaman fırsat bulup teşekkür edemiyorsamda hepsi çok faydalı ve arşivlik bilgiler. Cevap için şimdiden teşekkürler...
plastik oyuncak toplar var.ceviz büyüklüğünde oluyorlar.tamamen yuvarlak.bu topları maket bıçağı ile kes içine fırdöndülü kurşununu koy sonra japon yapıştırıcısı ile yapıştır.mis gibi bir çözüm.şu ana kadar hiç takılmadı.fotoğraf makinem olsa sana bir örneğini gösterirdim ama malesef yok.umarım işine yarar ..
Yada bunların dışında tavsiye edeceğim; "stoper" diye bir şey var her balıkçıda vardır. misineye sıkıştırılan makinanın misine dönmesine engel olmayan ufak plastik bir top. Bunu istedigin derinliğe ayarlarsan ve sırasıyla misina,stoper,misina,şamandıra,kurşun,fırdöndü ve iğneler yaparsan bu sayede gene oltan denizde dik durur.
Spider isimli üyemiz Mert EREN'in daha önce çizip yolladığı bir resim. linki bulamadım pcye kaydetmişim.
Serhat merhaba, Bu düzenek konu sahibi Faruk’un yarasına merhem olmaz. Dip oltasını takılmalardan kurtaracak bir öneri istemiş kendisi.
Nuri Abi merhaba, eğer derinlik biliniyorsa biz bu düzeneği kullanıyoruz dip oltalarında. böylelikle takım dik durduğu için takılma olmuyor. Şekil 2 deki düzenek yerine klasik ikili dip oltasını yerleştirin tamam
Evet Serhat, derinlik biliniyorsa ve zeminin yapısı da değişken değilse olabilir. Ancak, mesela kıyıdan 80 mt ötedeki derinliği nasıl tespit edeceğiz. Özel cihazlarla bunu yapmak mümkün olsa da, herkesin bu imkanı çoğu kere yok. Bu konuda öneriniz nedir? Ayrıca takım dik dursa da akıntı ve rüzgarla sürüklenmesi kaçınılmazdır. Zeminin tamamen düz yada düze yakın olması gerekir zira, bir yerlere yine takılır. Ne dersin?
Genelde iğne takılıyor ama krom bir kanca kullanıyorsanız, tek bir ihtimal kurşun takılıyor.. bunuda oltayı yavaş çekerek değilde hızlıca kurşunu dipten kaldırarak duraksız çekmeye başlayınca sorun çözülüyor. Barış abinin bahsettiği takılmayan kurşundan kastı şu olmalı:
Nuri abi elbette o kadar uzak mesafeler için değil bu özellikle eşkina avında kayalık zeminde kullandığımız bir düzenek bu. akıntılı havalarda ise dip oltasının kurşun ağırlığını arttırarak sürüklenmeyi önlemeye çalışıyoruz. Elbetteki yüzde yüz takılmayacak diye bir durum söz konusu değil ama dediğim gibi özellikle eşkina-karagöz gibi taş balıklarında kullandığımız yöntem bu şekilde.
3 cm çapında, 15 cm kadar PPRC boru bulun. İki tarafına göre, bir kapak kesin. Kapak malzemesi olarak, elektronik malzeme satıcılarında bulabileceğiniz baskılı devre epoksi pertinaskları, bakırlı epoksi plaketler gayet iyi netcie verir: Yapıştırıcılarla araları iyidir, sağlamdırlar. Kapakların ortasından cidarı kalın bir plastik / metal ince boru geçecek şekilde delin. Eğer kalın cidarlı boru bulamazsanız, yada hiç boru bulamazsanız.. Bir tükenmez kalem alın, içindeki boruyu üfleyip vs. boşaltın mürekkepini. Bir ucundan 3-4 mm boşluk verip, bir miktar ince polyester ipliği düğümleyin, tek sıra düzgünce, boydan boya sarın. Üzerine azıcık japon yapıştırıcı dökün. Her tarafıan dökmeyin, sadece uçlara çok az. Böylece açılmaz. Bekleyin kurusun. Akabinde cift bileşikli epoksi ile sargının üzerini boydan boya kaplayın. Kuruyunca, taş gibi bir boru olacaktır. Bu ne zahmet, ne eziyet? 30m dipteki basınç, benim diyen boruyu kolayca patlatır. Kullanacağınız boru bu iş için değil, unutmayın. Bunu yapınca, kapakların arasına bu boruyu koyun, birleşim yerine içten epoksi yapıştırıcı dökün. Borunun cidarına epoksiyi tekrar sürüp, kapakları kapatın. Bekleyin, kurusun.. Kuruması bitince şamandıra hazır.. Bunun bir ucuna, bir sünger şamandıranın konik sivri tarafını kesip, japonla yapıştırın. Yani uç tarafı sivri olsun, havayı yarsın.. Bu gayet kullanışlı bir şamandıradır ama bu noktada faydalı olmaz. Boru geçirdik, çünkü yapmışken, şamandıra niyetine de kullanalım. Şimdi, makineden gelen bedeni bir 100 gr fırdöndülü kurşunun gözünden geçirin. Bağlamayın, geçirin. Bu misinayı şamandıranın sivri tarafından sokup geçirin, düz taraftan çıkınca, bir halka, fırdöndü vs takın, geri kaçamasın, sağlam bir şey olsun.. Şimdi bu müştemilatı, derinliğine bakacağınız yere atın.. Dibe oturunca sarın, sarın, ta ki şamandıranın kurşuna tık diye dokunduğunu hissedene kadar. Sonra, makinayı boşa alıp, geri boşa sararak bırakın, bırakın, şamandıraya suyun üstünde görene kadar. Kaç tur geri çevirdiğinizi sayın. İşte size oranın derinliği, tur cinsinden.. Bu derinlik kadar stoperi geri çekersiniz, olur biter.. Yüksek akıntı olmayan pek çok yerde, bu müştemilat iş görür. Zaten yüksek akıntılı yerlerde ilişken çok fazla olmaz.. Olsa da şamandıra işi de pek olmaz.. Bu sistem denizde faydalıdır ama, asıl faydası tatlı sudadır. Bununla, deniz/göl dibindeki yükseltileri, kayalıkları vs. kolayca bulabilirsiniz. Piyasada, derin denecek kadar derin suya, yani, 15-20m basınca dayanacak ve arkasındaki misinayı çekip yüzeye çıkacak boyda şamandıra pek fazla yok.. Varsa öyle sağlam ve baba bir şamandıra, yerini gösterip milleti imalat çilesinden kurtarabilirsiniz.. Hazır bir kaç, güçlendirilmiş boru vardı, durun bir resmini çekeyim.. Az sonra eklerim..
Tarif ettiğim sargılı boru şöyle bir şey: Burada, o folyo gibi şey ne diye sorulacaktır. Bu bildiğimiz aluminyum folyo. Kullandığım çift bileşikli epoksi, 24 saatte ancak kuruyan bir şey olduğu için, epoksiyi bastıktan sorna sarılmış ipliğin üzerine, bir folyo ile sıkıca kapladım. Böyle yapmayınca akıyor, sarkıyor.. Eğer ihtiyaç olursa, aklınızda olsun.. Folyo, kenarlardan burunca güzelce tutuyor, kolay oluyor..
Sevgili Sedar, Daha yazınızı görür görmez afalladım. Bir sürü emek-zaman harcayarak anlattığınız sistemi okumaya başlayınca da bu şaşkınlığım daha da arttı. Kafamda şöyle bir tartmaya başladım ancak, anladım ki şuan ki ruh haliyle bu işin üstesinden gelmem çok zor. Yazınıza bir mim koydum inşallah daha dingin bir zamanımda konuyu enine boyuna anlamaya çalışarak uygulamasını denemek isterim. Ancak peşinen teşekkürlerimi sunarım yine de. Zira emeğiniz bunu fazlasıyla hak ediyor.