Jandarmanın tutanak tutmadan ve cezai yaptırım uygulamadan oltalarıma el koydu.Böyle bir hakkı varmıdır.Eger yoksa nasıl bir yol izlemeliyim.(takımlarım arasında sportif avcılıga uymayan hiç cisim yoktu (paraşüt-germe gibi))
Merhaba, elbette sebepsiz yere böyle bir şeyin olması söz konusu değil. Ama öğrenmek isterim; 1- Avlandığınız yer neresi? 2- Avladığınız tür nedir? Vereceğiniz cevaba göre daha sağlıklı cevap verebilirim.
Ceyhun bey bazen vatandaş haklarını bilmediği ve hakkını usulüne göre aramadığı zaman böyle durumlar olabiliyor.Sormadınızmı hangi konun yasak cezaya binaen el konuluyor? Deseydiniz memur bey cezamı yazın diye.
Böyle şey olmaz,biraz detay vermen lazım. El koymada dahi haklı sebep varsa zabıt tutulması lazım.Ne yani gaspmı yapıyorlar. Olmaz öyle şey,koınuyu bir aç bakalım.
Ceyhun boyle birseyin olmasi mumkun degil bir avukat olarak sunu soyleyebilirim olay anlattigin gibiyse malesef hem jandarma hem sen bilincsiz davranmissiniz takimlarini vermemen gerekirdi eger tutanak altina alinmasini israrla isteseydin bunu yapmaya cesaret edemezlerdi. Bana boyle birsey yapsalar kesinlikle vermez ve karakola gidip ifademin alinmasini ve olayin resmiyete dokulmesini talep ederdim
Sevgili Kardeşim Şu olayı detaylarıyla bir yazarsan hem senin problemin çözülür hemde diğer arkadaşlarımızın başına böyle bir olay gelirse herkes bilinçlenmiş olur,detayları yaz bekliyoruz. SAYGILARIMLA
Selamlar.. Bu foruma epeyce bir süreden beri üye olmayı düşünüyordum.. Ancak hali hazırda bir kaç forum üyeliğim olunca erteliyordum.. Öncelikle aynı olay benim başıma 2006 yılında Demre Dalyan koyunda geldi.. Merada balık avının yasak olduğunu bilmiyordum.. 20 lik misine ve 6 no tek olta ile av yapmaya başladım.. Hoop attımm kaçtı, hoop ikinci atış ve yarım kilo üstü bir kefal poşette.. Derken aniden kırmızı bir kartal geldi içinden yarı resmi iki bey indi ve burda avlanmak yasak haberin yokmu diye sordular.. Durumu izah ettim oltalarıma (daha önce benim gibi avlanana rastlamamışlar ) el koydular.. Ancak iyi niyetlerinden ötürü zabıt tutmadılar ve ceza kesmediler.. Bende senin aynı durumla karşılaştığını düşünüyorum.. Senin siciline böyle basit bir sebepten işlenmesin ayrıca maddi cezada vermemek için oltalarına el koymuş olabilirler..
Kusura bakmasınlar kimse ama rüsvet vermek gibi bişey olmuş resmen...... yapılacak bir cezai yaptırım var ise bunu belgelendirme usulü ile yaptırım uygulanır egerki elinizde kullandıgınız materyaller ( balık tutma ekipmanları ) yasalar geregi kullanımı yasak olan ürünler ise örnegin ruhsatsız ve teskeresiz av tüfegi fileli olta trol av vs. belgesi olmadığı halde kullanılan ağ gibi ekipmanlarının belgelendirerek alma haklarına sahipler ve aldıkları an zaten cezai işlem uygulamak zorundadırlar.. bana pek Etik bir davranış gibi gelmedi görevi kötüye kullanmaktan başka bişey degil düşüncesindeyim ve sıfr bu zihniyet yüzünden kaybediyoruz.. ayrıca şunuda belirtmek gerekir alıkoyulan her ürün makbuz karşılıgı alınması ve o makbuzun bir nüshasının da depoya çekildikten sonra işlenmesi gerekmektedir. böylece vatandaş hakkını aradıgında ürününü bulabilmesi kolaylaşır ... şahsi fikrimi sorarsanız sizin oltalar bence hiiçççç depoya ulaşmamıştır.. geçmiş olsun demekten başka bişey yapılmaz
Aslında daha önce benzer olay doğada ve gece vakti benimde başıma gelmişti. Jandarma oldumu soru sorulmaz. direk eller yukarı. onlar gerekli araştırmaları yaparlar şüpheli bir durumun varmı yokmu diye. Zira bizide sordulama yaptıktan sonra serbest bırakmışlardı. Belkide konuyu buraya hiç açamamna bile gerek yoktu. oyüzden sordum. madem açtın ne olduğunu tam bilelim yeni bir kanun felan çıkmış ise ona göre davranalım. rastgelsin
bundan iki yil once babamla birlikte Erdek te copluk denilen yere ava gitmistik. her zaman avlandigimiz bir kiyi idi. sol tarafimiz askeri kamp sol ilerimizdeki burnun otesi de deniz ussu idi. arada kalan alana yazliklar yapilmis hatta iskele bile konmustu. defalarca avlandigimiz bolgede o gece yaklasik 10 kisi vardik. biz gec geldigimiz icin yazliklarin iskelesinde ancak yer bulduk digerleri burna dogru siralandi. yaklasik 1-2 saat sonra bir zodyak kiyi seridini dev bir fenerle aydinlatti. ben kiyidaki balikcilar zodyaktaki balikcilarla atisiyor ag meselesi sandim ancak daha sonra havaya uyari atesi vs gelince is ciddiye bindi meger o kesim askeri sahaymis ancak herhangi bir levha vs yoktu. sonra karadan da gelen jandarma bizim sagimizda kalan tum balikcilari topladi kelepceledi ve gitti. bize zodyak yanasti ancak bisey demedi. ertesi gun deniz ussunu aradigimda nobetci subay bize sansli oldugumuzu iskelede olmamizin bizi kurtardigini soyledi. hatta tarih 29 ekimdi ve o gece alikonulanlar 3 gun nezarette kalmislar. simdilerde o sahile tel orgu cekip uyari levhalari koydular ancak iste konu askeriye oldu mu emri alan yurdum askeri bazen kraldan cok kralci olup isin suyunu cikarabiliyor... kara avinda ve balik avinda sahada jandarma ile karsilasmayan dostlar icin klavyeden soyle yapilmali boyle zabit tutulmali gibi olmasi gereken dogrular maalesef arazide 20 yasindaki jandarma eri ve onun basindaki 20 li yaslardaki uzman jandarma icin hicbirsey ifade etmiyor... hicbir dostuma sahada bu tip olaylarla karsilasmamasini dilerim. ulkemizde jandarmaya dert anlatmak belki de en guc islerdendir....
Ülkemin azımsanmayacak bölümü olarak kişisel haklarımızı bilmememizden kaynaklanıyor, her kim arama veya sorgulama yapmaya kalksa kimlik sorma ve görme yetkiniz var art niyetli kişiler sahte elbise de giyebilirler, aracınızın veya üstünüzün aranması için arama izni olması gerekiyor, hiç bir kolluk kuvveti zapt etmeye karar verdigi emtiayı tutanak tutup haklı gerekçesini belirtmeden el koyamaz isterse en büyük makamda olsun , hukuk ilkelerine tamamen aykırı bir davranış, hakkınızı ararsanız malzemelerinizi geri alabilirsiniz veya aramayıpta o şarlatanlara güç vermiş olursunuz ama olaki öyle birileri bana denk gelir o zaman benim değilde onların vay haline. Uyan Türkiye burası demokratik bir hukuk devleti.
Sami kardeşim,sizinde dediğiniz gibi bir vatandaş olarak haklarmızın, hukuklarımızın bilincinde olmamız gereklidir. Buraya kadar sizinle hemfikirim.:thumb: :thumb: Ancak, ilgili konu hakkında en küçük bir detaya sahip değiliz. İlgili arkadaşımız sadece bu konu için foruma girerek üyelik kaydı yapmış, kendi penceresinden bakış açısıyla '' Jandarmalar oltama el koydu '' gibi beyanla görüşünü paylaşmıştır. Malumunuzdur hiç kimse '' yoğurdum ekşi demez.'' Öncelikle bu arkadaşımızın detaylara girerek, '' Ne, Nerede, Nasıl '' sorularını yanıtlaması gerekir. Konu detayları hakkında hiç bir teferruata sahip değilken, ama bilerek, ama bilmeyerek görevini yapmaya çalışan kolluk kuvvetlerimize '' ŞARLATAN '' benzetmenizi tasvip etmediğimi bildirmeyi, bu telaffuzunuzun haddini aşan bir benzetme olduğunu buradan size iletmek isterim. Hoş olmamış.
Bir arkadaşta yukarıda yazmış;balıkçılara kelepçe takıp nezarette üç gün yatırdılar diye...İşte kime güçleri yeterse...Demokrasi?? O daha uğramadı bizim buralara,inşallah yakında...
arkadaşlardan öğrendim malatyada da böyle bir durum geçen hafta yaşanmış gökkuşağı alabalığı yakalamak için malatya arguvan taraflarında bir alabalık çiftliği yanında bu olay gerçekleşiyor jandarma yaklaşık 30 civarı kamış ve makınayı toplamış hiçbir şey dememiş.... amatör balıkçıların heryerde çilesi bu herhalde kendilerini bu milletin efendisi zanneden insanlardan bu millet ne zaman kurtulacak. yanında bir rütbeli varsa yasak dönem olsun yasak avlanma biçimleri olsun kimse sana birşey demez.
Ne talihsiz bir yorum. Jamdarma böyle birşey yapmışsa GASP yapmış demektir. Ben asla takımımı teslim etmez gerekli cezai işlem neyse onu uygulamalarını isterim. Haraç keser gibi neymiş o öyle? Kime ne benim sicilime işlenip işlenmeyeceğinden. Kim oluyor da takımımı elimden alıp hiç bir evrak, tutanak vermeksizin çekip gidiyor? Burası Muz Cumhuriyeti mi?