Sizlerle beraber olmadığım zamanda teknem ile yapmış olduğum balık avlarım. Bu sefer de denize yalnız açıldım, bayram dolayasıyla Ankara'dan kızım, damadım ve torunlarım geldi, onlara balık yedirmek için söz vermiştim, bende bugün gene mercan avına bakacağım, Conta kaptan bugünde tatilde, bayram üstü oda ailesinin yanına gitme hazırlıkları yapıyor, denize açıldım, yemlerim hazır taze sülünez ve taze sardalyalarım hazır, takımlarımı da gayet itina ile hazırladım, Mercan avı her na kadar devamlı aynı av gibi olsada her seferinde bizleredeğişik duygular değişik heyecanlar yaşatan çok zevkli bir balık avı, bu avda önemli olana avlandığımız nerada mercan olması, eğer meracanların bulunduğu taşı bulduysak, mercanlarda açsa yemi seviyorlar ve yeme saldırıyorlarsa o zaman bu av çok güzel geçeçek demektir, tabi buradaki en önemli unsurlardan biride havanın sakin olması ve denizde akıntıların az olması, eğer denizde sular, akıntılar çok fazla ise mercan avını da olumsuz etkiler, ilk başta takımı akıntıdan dolayı ıslık çalar gibi öttürür, bu da balığı ürkütür, yeme aldırış etmez, birde denize saldığımız takım denizin akıntıları yüzünde çok uzaklara gider ve mercan taçından uzaklasır, bizde saatlerce boşu boşuna bekleriz, işte denizin sakin olması mercan avımızda başarılı olmamızı sağlar, meran avınada yemin çok önemi verdır, yem taze ve gayet sıkı olmalı eğer yem gevşek olursa balık bu yemi dudakları ile kolayca alır ve devamlı balıkları boşu boşuna beklersiniz, demekki kullandığımız yemlerin taze ve sağlam yemler olmasına dikkat etmemiz lazım, son kullandığım takımımı üç köstekli yaptım, köstekler 10 cm civarında aralarında 21 cm bir mesafe bırakıyorum, yani iki köstek hiç bir zaman birbirine girmiyor, yemleri takarkaen iki defa veya üç defa yeme iliştiriyorum, burada dikkat edilecek en önemli husus mutlaka iğnenin uç tarafı yemin dışına çıkmalıdır, işte bu uç marcanı hemen yakalar, eğer uç yemin içersinde kalırsa balık bunu hemen kusar ve oltaya takılmaz, yemi denizin dibine saldığımız zaman kurşunu dibe deydiğini hissettiğimiz an o şekilde bırakalım, ne çok boşlayalım nede çok sıkı gergin bir şekilde tutalım, kurşunu dipteki taşlara vurup kalktığını hissetmeliyiz, sıra mercanın yemi tık tıklamasına geldi, eğer tık tık diye bir vuruş hiseettiğiniz an takımı yukarıya doğru hafifçe kaldırın, bazen balık ilk tıkta yemi alır o zaman ister istemez tasmalama zorunda kalırız bu şekilde de mercan balığı oltamızdadır, mercan olduğu yakalanan balığın sağa ve sola sert kafa atışlarından belli olur, eğer balık kendi halinde yukarıya doğru, hareketsiz olarak geliyorsa bu genellikle hannosdur, yani hani,mercan balığı kaç tane yakalarsanız yakalayın mercan takımını bozulmaz, hiç gam yapmaz, aynı takımı günlerce kullanabilirsiniz, her avdan sonra takım tatlı suyla güzelce yıkanmalı ve tuzu alınmalıdır, bu arada takıma hannoslar dadandıysa bu mercan takımını hemen değiştirmek gerekir, zira takımın köstekleri hemen gam yapar ve takım bazulur, her zaman teknede yedek mercan takımlarımızın bulunmasında fayda vardır. Bugün de güzel mercanlar avladım, sizlere de rastgelsin, bu arada yapmış olduğun avlarımı benimle her zaman paylaşmanız beni son derece mutlu etmektedir, ben de vakit bulduğum sürece sizlerin yapmış olduğunuz balık avlarınızı paylaşmaktan çok mutluluk duymaktayım, bu arada gözümden kaçan yorumlayamadığım bazı raporlar ve avlar için sizlerden özür dilerim. Burada bu güzel balık avı paylaşım sitesinde mümkün olduğu kadar yaptığımız balık avlarımızı paylaşalım, Sivrice 'den siz sevgili balıkçı kardeşlerime arkadaşlarıma selamlar, sevgiler,hepiniz hoşçakalın. Mercan takımı. Mercan takımım Köstekler ve beden yozuri mirage 035 Flora carbon veya gece veya daha büyük mercan için 041 gene aynı misina. İğneler sadece iki adet Canella 2/0 mercan iğnesi 1532 Z Fransız , köstek boyu 13 cm civarında iki köstek arası 27 cm, köstekle kurşun mesafesi 5 cm, bedenin boyu 50 cm civarlarında, ağırlık olarak suya göre 200 gr dan 300 grma kadar kurşun, alt ve üst taraflarda güzel çalışan fırdöndüler.
Pür dikkat okudum raporunuzu.Çok değerli bilgilerinizi yine bizimle paylaştığınız için çok teşşekür ederim.Sizin gibi büyüklerimizden daha öğreneceğimiz çok şeyler var.Balıklar cok güzel gözüküyor.Afiyet olsun
Ellerine sağlık, ne güzelde yazmışsın. Güzel bilgiler ve güzel resimler için teşekkürler. Okudukça içim açılıyor, denizi ve balıkları gördükçe içimi mutluluk kaplıyor. Sağlık, sıhhat, bol muhabbet ve güzel avlar dilerim.
Çok teşekkürler Atilla kardeşim, sende Üsküdar'da yaşıyorsun, ben de Fatih Karagümrüğün çocuğuyum, ilk denizde tekne ile Yenikapı 'da kürek çekmeyi öğrendim ve balık tutmaya başladım sene 1959 lar o senelerde tahtalara sarılmış hazır takımlar vardı iki iğne ile ucundada küçük bir kurşun iki yem midyeden takıp denize atar balık tutmaya çalışırdık bu güzel tutkuda o anlardan itibaren başladı, arada sırada arkadaşlarla çıktığımız çapari avında çok güzel istavritleri unutamam, şimdi ise artık emekliyin, uzun senelerden beri Çanakkale Assos Sivrice'de yaşamaktayım, ilk iki senem Assos yani Behramkale'de geçti, sonra Sivrice Sokakağzı'na geldim, burada da teknem ile balık avlarına başladım, hava güzel oldukça, sağlığımda yerindeyse hilafsız hergün denizse açılır ve balık avlarım, Fakat buradaki balıklar artık İstanbul'da yoklar ben sırtıda Torikleri, palamutları, barakudaları , Sinaritleri avlıyorum, inşallah gün gelir İstanbul'umuzda da bu balıkları avlama şansımız olur, bu arada bu avımda gördüğünüz gibi İstanbulda boğazda Mercan balığı yok çok eskiler olduğunu söylerlerdi burada ise günlerimiz mercan avlamakla geçiyor, ben mercanları sadece dip takımı ile el oltası kullanarak avlarım, teknem bir amatör balıkçı teknesi olduğu için olta balıkçılı dışında başka bir av yapamazsın kimseyede yaptırmazlar, onun için inşallah sende buralara geldiğinde beraberde balığa çıkarız bu mercanlardan avlarız, bir anda bana <istanbul'umu hatılattın taaa çocukluğuma gittim, sana da güzel avlar dilerim sevgiler hoşçakal.
Çok teşekkürler Volkan kardeşim, elimden geldiğince denize açılıp çeşitli balıkları tutmaya çalışıyorum, sadece el oltası kullanarak avlanırım, yani babadab dededen kalan çok eski usullerle tabi kullandığım takımlar malzemeler çok kaliteli bunun yanında kullandığım yemlerin her zaman taze olmasına dikkat ederim, bu mercanların büyük olmalarının nedeni çok derinlerde bulduğumuz mercan taşlarında avlamaktayız, bu avları bazen 150 metrelere kadar inerek yaptığımız oluyor, tabi çok uzun zamandan beri bu avlara verdiğim emeklerimin karşılığını aldığımı söyleyebilirim, insan emekli olduktan sonra vakti daha çok okuyor, bende her zaman boş vakitlerimde denize çıkarak ve istikrarı elden bırakmadan avlarıma devam ederek bu noktalara geldim, artık her denize açılışımda azda olsa yemek için balığımızı deniz anadan almaktayız, buarada sizlerle paylaşmakta beni çok mutlu ediyor, inşallah sana da güzel mercan avları nasip olur, sevgiler hoşçakal.
Orhan baba, adeta bir kitap gibisiniz.Okudukça tadına doyamıyoruz.Bu forumda bu kadar bilginizi ve tecrübenizi üşenmeden bizimle paylaşmanızda en az o balıkları tutmak kadar meşakkatli bir iş Allah size uzun ve güzel ömürler nasip etsinde, sizde bu değerli bilgilerinizi bize aktarmaya devam edin! Saygılarımla...
Çok teşekkürler sevgili İsa kardeşim, emekli olduktan sonra her şeyi bir yana bırakıp Sivrice'ye yerleştim, birde tekne alarak kendimi balık tutmaya adadım, bulunduğumuz bölge denizin çeşitli ve bereketli balıkları için çok zengin bir yer olduğunu söylemek zorundayım, ama hergün denizde balık tutarak kendime ait çeşitli uygulamalarıla çok yol kat ettiğimi söylemeyi isterim ama ben bu konularda çok konuşmak yerine yapmış olduğum avlardan zaten her şey anlaşıldığı için birde kendimi kanıtmak için fazla bir şeyler söylemeye gerek görmüyorum, imzamın altına bakıldığında bütün avlarımı görebilirsiniz bunlarda beni anlatıyor zaten,her şey bir tarafa burada en güzel olan sizlerşe sevgi ve saygı içersinde güzel paylaşımlar, iyiki varsınız. selamlar sevgiler hoşçakalın.