merhabalar. sahil seridin de balık tutarken çok fazla dibe takılıyor takım ve genelde kopmayla sonuclanıyor bunu önlemeye yarayan bi yöntem bir metod yada bir kursun vs. varmıdır. simdiden ilginiz için tesekkürler
tesbih kurşun kullanabilirsin şamandıralı olta kullanabilirsin Köstekleri kısa ve birbirine yakın tutabilirsin. Oltayı attıktan sonra hiç hareket ettirmeyim, toplarkende çok hızlı yere temas ettirmeden çekebilirsin
Merhaba arkadaşım. Ben takılmaları en aza indirmek için şu kurşunlardan kullanıyorum.http://www.avmarketi.com/asp/product/6563/8088-070-D-A-M-TYROLEAN-ESNEK-TUP-SURF-KURSUN-70-GR
hah tam da merak ettiğim şeyi paylaşmışsınız. takılmaları nasıl azaltıyor bu, sudayken zemine yatıyormu dikmi duruyor?
Benı kıyı balıkcılıgından soguttu bu takılmalar yukarıda verdıgınız kursun bende var ama hiç denemedim nasıl verimlimi bari?
Bu tüp kurşun bence "kurşundan kaynaklı" takılmaları %75 kesiyor, hiç takılma olmuyor demiyorum ama baya azalttığını biliyorum. Ama iğneden olan takılmalarda tabi bi faydası yok.banghead Sudayken zemine yatıyor ama alanı büyük olduğu için kayaların arasına girmiyor, takılma azalıyor. Ayrıca tüpün içine fosforlu maddelerden konularak balıkların ilgisi yeme doğru çekilebiliyor.
Merhaba, Hiç denemedim ama kıyıdan avlanırken takılmalara karşı birkaç önlem okumuştum. Umarım yanlış hatırlamıyorumdur. 1- Yumurta kurşun kullanılmalı, 2- Tek köstek ve iğne içe dönük olanından tercih edilmeli, 3- Torba kurşun yapıp atın. Hem kesenize hemde çevreye faydası çok. 4- Takımı çekerken aralıksız ve yüksek hızda çekin. Torba kurşunda şöyle idi; Küçük bir dikdörtgen kese. İçine su geçiren cinsten ve kolay yırtılmayan. Sanırım mobilya döşemecelirinden bedava ve bolca bulunuabilir. Bu kesenin içine küçük çakıl taşları. Takılırsada sorun olmaz içindekide zaten kurşun değil. Yanılmıyorumdum anımsadıklarımdan umarım...
ben igneden takılmalardan kurtulmak için bedene fırdonduyle bağlıyorum igneyi ,böylece koparsa hangi fırdondüdense takılan ordan kopuyor
dostum fırdöndülü kurşunları tercih edersen faydasını görürüsün, oltayı seri bi şekilde çekmeninde faydası var.
Takılmanın önünü alamazsın denizin dibi bilinmez bir derya nerde ne var?? arkadaşımızın kullandıgı çubuk kurşunun bir avantajı var.. midyelik ve kırmalık alanlarda genelde kurşun sürüklenirken midyelerin veta kırmalıkların arasına girer sıkışır burada sözkonusu olan kurşun eger enli ise takılma olanagı yükselir yok çubuk ise aradan kayar geçer. dediği gibi daha az takılır..ince uzun mermi gibi kurşunları tercih etmek lazım,, iğnelerin ucunun degişik olmasıda farketmez buna katılmıyorum..mantıklı değil.. malum iğnede yem taklıdır..yemsiz iğne dahi olsa .iğne ucu içe dönük veya dışa dönük arasında 1mm fark yoktur.. kısacası kıyı avcılıgında taşlık -kırmalık oldugunu bildiğiniz alanda eliniz mahkum malzeme tüketmeye..
Üstat fırdöndülü kurşun kullanır ve kurşun tarafındaki iğneyi biraz daha yukarıda tutarak takımı hazırlarsan daha az takılmalar oluyor
Takımın gerisine şamandıra bağlasan? takımı dipte yukarıda tutar ama çekerken daha yukarıdan gelmesini sağlar? Birde hedef balığına göre köstek düğümlerini daha gevçek yaparsan en azından takılan kösteği kaybedersin.
Takılmayı engellemek çok zordur ama alınacak bazı tedbirler ile takımı dipte bırakmadan kurtarabilirsiniz. Oltayı attığınız yer takılmaya müsaitse,attığınız anda takımın boşluğunu fazla almayın,kurşun düştüğü yerde bırakmaya çalışın,balık vurduğunda veya yem değiştirmek için oltayı çekecekseniz,misinanın boşluğunu kamışı yere çok yakın mesafeye getirerek alın,boşluğu aldıktan sonra tatlı sert bir hareket ile kamışı dik vaziyete getirip hızla sarmaya başlayın,kesinlikle boşluk vermeyin,kamışı diktiğiniz anda takım yerden yukarı kalkacak ve seri bir şekilde sardığınız sürece yukarıdan gelecektir,boşluk verirseniz tekrar dibe inecek ve muhtemelen takılacaktır. Eğer takım takılmış ise,kamışı yere bırakıp misnayı elle tutun,sol elinizle misinayı gergin tutup sağ elinizle misinayı sert hareketler ile çekip bırakın,bunu yaparken sol eliniz mutlaka sabit kalsın,yapacağınız bu hareket takımın az da olsa geriye gitmesini sağlayacaktır,bu hareketi 8-10 defa yapın takım kurtulmuyorsa ( kurtulma ihtimali yüksektir ) elle çekerek misinanın kopmasını sağlayın,kesinlikle kamış ile zorlamayın,hem kamışa,hem makineye zarar verebilirsiniz. Çok ağır kurşun kullanmıyorsanız,takımlarınızı linkteki fırdöndüden kullanarak yapın,anlatacağım takım sayesinde gerek kıyıdan,gerekse tekneden takılan takımlarınızı sadece kurşunu feda ederek kurtarabilirsiniz. Örneğin ; Makinede kullandığınız misina 0,35 mm,üçlü köstek yaptığınızı varsayarsak fırdöndüler arasında yine 0,35 mm misina kullanın,en son fırdöndüden sonra kurşunu takacağınız misinayı 0,26-0,28 mm veya daha da ince yapın,kurşun takıldığın da hafif bir zorlama ile en ince yerden takım kopacaktır. http://www.avmarketi.com/asp/product/11074/OKUMA-UCLU-RULMANLI-FIRDONDU-1-0-NO Rastgelsin.
Teşekürler Orhan abi senin dedigin düzenegin tam tersini yapıyorum kursunu bedene 0.40 mm misina ile bağlıyorum atarken kopmasın diye İgneleri 0.28mm den yapıyorum