arkadaşlar zargana tutmak için bir olta takımı aldımda. 0.20 lik 100metrelik misine taktım. ancak misine makarayı hiç doldurmadı gibi bişi oldu. Acaba oltayı atarkene bunun bi zararı olurmu ? yöntem ve fikirlerinizi bekliyorum arkadaşlar ....
Bence oltaya 100 metre misina yerine 200 metre sardırmalısın 0.20 misina zargana için şu aşamada normal olabilir ama oltaya sardıracağın misina en az 0.30 olmalı tabii avlanacağın balıklara göre değişir ama istanbulda çıkan balıkların hepsini 030 misinayla avlaman normal ama lüfere yada mırmır karagöz gibi balıklara olta atacaksan bence en ideali 0.35 ama misinanın kalitesine de dikkat etmelisin.
Misina kalınlığı balıktan balığa ve atış mesafesine göre oldukça farklı kalınlıklarda kullanılabilir. Bence makinana 0.30 kaliteli bir misina sardır tutacağın balığa göre kösteği inceltip kalınlaştırırsın. 0.30 misina İstanbul da eşkinayı hariç tutarsak eğer her balığa yeter de artar.
Zararın olur. Ama diğer etkenler de var ve bunlar daha da zararı olan etkenlerdir. Misina kalitesi misina kalınlığı kamış makine uyumu misina sarılı kafanın deforme olması vs vs Tavsiyem alt tarafa en ucuzundan 040 yada 050 lik 100m misina sarıp üstüne sizin 020 yi takmanız daha iyi olacaktır.
0.30 luk misina ile eşkina da tuttum. Burda yanlış olan zargana için takım yapılacak misinanın makineye sarılmasıdır. Makineye sarılan misina dediğiniz gibi istanbul için 0.30 0.35 normal. 0.20 eğer çok sağlam ve kaliteli ise spin takıma sarmak için uygundur. Standart 0.20 ise hem makineyi doldurmaz hem de atıp çekerken çok kolay gam yapar. Bence bu misina makineden boşaltılmalı ve yerine uygun miktarda 0.30 luk misina sarılmalı.
ben bu oltaya 0.35 lik misina sarıp üstüne 0.20 sarsam dediğiniz gibi. Arada düğüm attımı misina oraya takılıyor bu sorunu nasıl halledebilirim.
makinen kaç m kaçlık misina alıyor üzerinde yazar. Ona uygun bir misina sarabilirsin. Ek yapmak takılmalara neden olabiliyor. O yüzden tamamını aynı kalınlıkta sar. makaranın 3mm kadar içerisine kadar doldur. Fazla sararsan bu sefer atarken kusma yapabilir.
0.35 misinanın ucuna bir klipsli fırdöndü tak. Sonra köstekleri veya diğer takımları fırdöndünün klipsine takarak hallet.
makinenin üstünde 390/0.30 370/0.35 260/0.40 yazıyor 300 metre ek yeri olmıyan 0.35 lik misinayı olta satan biryerden bulabilirmiyim ? carfourda hep 100metrelik satılıyor
Yavuz kardeşim 0.35 sarma 0.35 sararsan eğer atış erimin bayağı bir düşer, bence 0.30 sar. Eğer bulabilirsen bobin halinde pelican 0.30 600 m olarak satılıyor onlardan al işini hayli hayli görür.
Hayır düğüm yeri sorun çıkarmaz. ek yeri olmazan binlerce misina satan yüzlerce dükkan var. 300m heryerde bulabilirsin. Misina olarak şiddetle awa-shima misinaları öneriyorum. Sağlam ve gam yapmaz Yeni çıktı. Üsküdar Ergin balıkçılıkta veya Engin balıkçılığın internet sitesinde var.
teşekkürler ozaman şimdi inicem çarşıya bitane oltacı arıcam 0.30 luk sardıracağım. bide zargana için yem olarak balıkçıdan hangi balığı almamı tawsiye edersin
Hamsi kullanıyorlar daha çok fleto kesip ama 20 senedir filan zarganaya olta atmadım. Eskiden top mop kullanmadan ispariden yaprak yem çıkartıp akıntıya atardık yem akıntıyla sürüklenirken yapışırdı. Bu arada turuncu ve beya ipek de kullanabilirsin illakin hamsi kullanmana gerek yok.
Yavuz kardeşim, Öncelikle misinaya gelelim; bugünlerde bende sargan tutmayı deniyorum. Misinayı eskiden 0,30-0,35 kullanıyordum. Bu sene 0,25 kullanıyorum. (18 kg. çekeri var.) Sargan topuyla atacaksan gayet uzağa gidiyor. Ağırlıkla veya sargan zokasıyla atacaksan etkisi ne olur, misinanın zedelenmesi artar da kopar mı bilemem. Ben 150 m. sardım. Oltanın derin değilde dar ve uzunlamasına giden bir makarası varsa sürtünme azalır, daha uzağa atabilirsin. Misinanın ucuna takacağın sargan topunun misinayı zedelemesini önlemek için arkadaşların bahsettiği klipsli fırdöndü tak. Topun ucuna da tercihen 0,12-0,15 lik misina, sarganlar irikıyımsa 0,20 misina tak. (ben bir zamanlar 1 m. boyunda sargan yakaladım, ama iskelenin üzerine ince misinanın kopmasından dolayı çekemedim. Balık iskeleye kadar geldi, iskeleye alırken çırpındığı için misina zedelendi ve koptu. Tabi bende akıntıya bırakma yapıp derinlerden yakalamıştım. Topla olsaydı farklı olabilirdi.) Yem konusunda; Ben Rize/Fındıklı'da genelde ilk etapta Gümüş balığı kullanıyorum. İlk sarganı yakaladıktan sonra (tabi sargan ölünce) kuyruk kısmından gayet ince ve uzunlamasına fleto çıkarıp takıyorum. Ama hamsinin yerini hiçbiri tutamıyor. Birde hamsi zamanı geldiğinde sürü içinde yakalanan ince sardalyalarda iyi iş görüyor. İstavritten, hatta onu da bulamadığıda barbundan çıkardığım fletoyada sargan daldı. Sargan zokasıyla atacaksan misinanın daha kalın olmasını tavsiye ederim.
çok teşekkürler bugün akşam yemeğinde 1 kilo hamsi war kilosu 7 tl den aldım 6-7 tanesini filan yem yapıcam 200m 0.30 lık misina sardım makineye. zaragana topunada 0.20 lik misina aldım. Umarım busefer elim boş gelmem
Hamsi hernekadar güzel yem de olsa çok taze olmazsa atış sırasında kopup dağılma ihtimali büyüktür. Yani sizin hamsilerin avda kullanılması baya bir zor olabilir. Sardalya bu açıdan daha kullanışlıdır. Sağlamlık ve parlaklığıyla en güzel zargana yemi yeni yakalanmış zargana etidir. Önerim ilk zarganayı ipek, sardalya, hamsi ne olursa olsun yakaladıktan sonra yine zargana eti ile ava devam edin. 020 misina kalın geleceğinden zargana topunda av bereketini düşürür. 012 misina kullanmanızı ve top sonrası köstek bedeni olabildiğince (kamış boyuna yakın) uzun tutmanızı bereketli bir av için öneririm. rasgele