Oltayı attıktan sonra.....

Konu, 'Kıyıdan Balık Avcılığı' kısmında korkutsa tarafından paylaşıldı.

1. korkutsa

korkutsa Korkut

Merhaba,

Sitenize ilk defa yazıyorum. Şu ana kadar 3 kez balığa çktım. Çabuk alıştım. Benim siz ustalara danışacaklarım var.

Oltayı attık diyelim. Balığın yemi aldığını ve oltaya vurduğunu hissediyorum elimle. O anda beklemliyim iyice iğneye takılsın yoksa hemen çekmelimiyim. Her ikisini de defalarca denedim fakat sadece elden biraz küçük bir isparoz, birkaç tanede kaya balığı yakalayabildim bugüne kadar. Neyi yanlış yapıyorum tam çözmüş değilim.
    Tasmalama hareketi yapıyorum balık çoktan yemi almış kaçmış oluyor. Yapmayıp iyice takılsın ondan sonra tasmalama yapayım diyorum daha bugüne kadar olmadı böyle birşey. Hiç takılmıyor kuzucuklar. Diğer balıkçıklara bakıyorum onlar zil takıp uçlarına oltaların yatıyorlar. Demek ki balık yeme ilk dokunmduğunda çekmek gerekmiyor oltayı. İyice takılmasını beklemek gerekiyor dedim kendi kendime. En sonunda sizlere sormaya karar verdim.
    Onca balığı nasıl yakalıyorsunuz?????

2. kedi

kedi kazim

Favori Kamış:
    Okuma
    Favori Makine:
    Okuma
    Hoşgeldin Korkut bey sorduğun soru çok fazla cevabı var.
    Daha çok ayrıntı vermen gerekiyor
    Beklemek ve Tasmalamak hedef balığa göre değişir.
    Tabi buna mevsim ve avlandığın meranında etkileri vardır.
    Ama yazında bi şey dikkatimi çekti. Yemi küçük balıklar tırtıklayıp yiyorlardır.
    Kullandığın takım ve yemi nerde avlandığını ve ne tutmak istediğini yazarsan daha iyi yardımcı olabiliriz.

3. eozsoyeri

eozsoyeri Erdem Özsoyeri

Bu hedef balığa,kullandığın yeme,kancaya hatta oltanın ucunun hassaslığına göre bile değişir.Tecrübe ile gelişecek diyelim :)

4. korkutsa

korkutsa Korkut

cevaplar için teşekkürler. Ben farketmez sanıyordum demek ki çoook yanılıyormuşum. O kadar ki bir arkadaş 3 ve 6 numara iğne aldırdı 40 gr kurşunla, başka bir arkadaş yok dedi bunlar iş yapmaz ne tutacaksın bunlarla 1 numara iğne ve 80 gr kurşun aldırdı. Halbuki işin özü avlanacağım yere göre çok çıkan balıkları belirleyip ona göre takım hazırlamalıymışım. Forumu biraz daha okuyup iyice bilgi sahibi olayım en doğrusu.

Aslında çoğu zaman avlak yerim İzmir sahil evleri ve inciraltındaki yerler olacak. Mırmır çıktığını gördüm. Geçen sene de Çipura ve lidaki çekiyorlarmış. Bende 3. ava çıkışımda ilk defa bir isparoz yakaladım. avlak yeri sahil evleri kumluk, inciraltı kayalık. Buna göre ne yapmalıyım. Hedefe mırmır koysak daha kolay olur sanırım.

Bir de atmaya başladık farketttik ki küçük balıkalr tırtıklıyor yemi. Bu durumda daha küçük iğneli bir takıma mı geçmeliyim?

5. crank

crank AYDIN

Favori Kamış:
    balzer diabolo
    Favori Makine:
    banax sx4000
    En İyi Avı:
    2.5kg yayın
    mırmır tutarsın hem zevkli hem tutması kolay ama en önemlisi mırmır icin boru kurdu bulmalısın ve iyi bir avlak yeri bulduktan sonra tek köstekli akıntıya göre 75 gr kurşunla 7 8 numara igne ile bir takım yap kurduda igneye boru şeklinde geçir ve takımı denize yollla sabırla bekle bu hayvanın ilk vuruşu şiddetli olur sonra pek anlamazsın ilk vuruştan sonra sakin bir şekilde tasmala ve çek hepsi bukadar ;)

6. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Bence, sizin yemi takarken bir sorununuz var. Ben kendi boyundan büyük iğne ile yakalanmış pek çok balık bilirim.. Evet, küçük iğne daha iyidir, kesinlikle ama, yemi iğneye doğru takabilmek çoğu zaman daha iyidir..

7. Merhaba,
    Ben Korkut arkadasimin geldigi noktaya bile gelemedim..
    Oltayi attim durim mi cekiyim mi yemin tirtiklandigini hissediyorum ama napmam gerekiyor..
    Ustalar ve abiler bu kadar olmaz dicek ama gercekten oltayi attim napmam gerekiyor.. Gemlik - narli.da baliga cikiyorum 3 gundur..midye kullandim, boru kurdu kullandim..sadece ot baligi die bisi tuttum (onuda ordaki abi soyledi) anladgm kadariyla her baligin ayri takimi ve taktigi var ama gene de genel olarak oltayi attim sonra napmaliyimmmm...

Cuma gunu istanbul.a donuyorum acaba pazar gunu baliga cikacak bi ustamiz beni cirak olarak yanina alip sabirlica benim cahil sorularima cevap verebilir mi? Boyle bi etkinlik yapabilir miyiz? Biraz isi anlayip kendime guzel bi takim cantasi yapip o yer bu yer baliga cikmak isterim... Simdiden tesekkurler..

8. duyar

duyar İsa

Favori Kamış:
    65lik okuma makine+lineaeefe Turnafresh 3.90 kamış
    En İyi Avı:
    600 gr.Kefal
    Merhaba Kutay.
    Aslında bu konuda o kadar sıkıntıya düşmeye gerek yok.Önemli olan oltayı güzel bir şekilde yemleyip güvenli bir şekildede sallamaktır.Olta sudayken arkadaşlarında dediği gibi balığa göre değişecektir durum.Bazen istavrit bile tasmalama isterken bazen tasmalamadan bile iğneye takılır.Ama özel balıklar vardır.Mesela izmarit muhakkak tasmalama ve çok hassas kamış gerektirir ve oltayı elinden bırakmadan hissettiğin anda tasmalaman gerekir.Oltanda belirgin bir titreşim varsa hafif bir tasmalamanın hiçbir zararı yoktur.Sadece emin olmuş olursun.Eğer tasmalamadan sonra hala titreşim varsa balığın iğnede olduğuna kanaat getirebilirsin.
    Vakit geçtikçe de bu işi çıraklık yapmadan bile öğrenebilirsin.Hemde böyle güzel bir form bulmuşken fırsat buldukça oku.Çok iyi anlatım yapan ustaların açıklamalarını kaçırma derim.Ben çıktı alıp ders çalışır gibi serviste eve dönerken okuyorum merak ettiğim konuları.Tavsiye ederim.
    Bol balıklı avların olsun.

9. Serdar UsLu

Serdar UsLu Serdar

Favori Kamış:
    Ryobi 295 40-125 g
    En İyi Avı:
    Grida 4 Kg
    Merhabalar,korkut ve kutay arkadaşlar.
    Balık tutmak demek denize holtayı atıyorsun uçuna bir yem takıp balığı bekliyorsun tırtıklarsa tasmalama yapıyorusun demek değildir.Balıklarınca Kendilerine göre yem yeme.yemi şeçme gibi özelliği vardır bazı balıklar yemi emerek yemektelerdir bazı balıklar ise gördüğü an bir hamlede yerler bu ne demek yani hangi balığa attığını bilip tasmalamayı ona göre yapmalısın birde misina kalınlığı iğne büyüklüğü gerçekten önemlidir yanında bir kişi 28`lik bir misina ile oldukça balık yakalar ama aynı yere sen 40`lık misina ile atarsın bir tık bile demez balık neden senin misina kalındır balığı ürkütür yemine bile yaklaşmaz.Yeni avlanmaya başlayan arkadaşlarda şu vardır (seni asla kasdetmiyorum ) balık yiçek olduktan sonra ne atarsan at yer gibi düşünürler ama asla öyle birşey yoktur.balık tutmakta çok önemli faktörler vardır.
    avlak yerinin önemi ,denizin durumu (o gün dalgalımı veya dalgasız mı ) avlak yerinin kayalık mı yoksa kumsaldan olmasımı gibi gibi değişik çok nedenler vardır.bence sen sizin avlaklarınızda hangi balıklar çıkıyor onu bir öğren burda forumda o balıkların hangi misina ve igne ,hangi yem ve hava durumunda nasıl atılması gerektiği çok güzel anlatımlar var bunlardan faydalana bilirsin. aklına takılan birşey olduğu zaman bildiğimiz kadar seninle paylaşırız.
    Pazar günü umarım doğru avlakta doğru takımlarla balık yakalamanın keyfine varırsın. rastgele

Ve bence şunu asla unutma 40 gün taban eti 1 gün av eti :D

10. Isa ve Serdar arkadasim tesekkurler oncelikle, Isa dedigin gb bu forum gibi guzel bi kaynak var elimizde..ama ben su an gemlik- Narli da baliga cikiyorum dip tasli ve tas limanin arka tarafindayim..Burda forum.u cep tel.inden takip etmeye calisiyorum ve zor oluyor ama dedigin gb forumda ki konulari cikti alip kendime bi defter yapcam ki hep yanimda olsun:)

Serdar valla benim olta.da is yok herhalde:) istanbul.a gidince yeni bi kamis ve makine alcam ama ne alcama istanbul.da karar vercem..midye.yi sitede yazdigi gb igneye takmaya calisiyorum atiyorum cektigimde sadece midyenin kas kismi olan sinirleri kaliyo yumusak etinden eser yok:))) bugun de gitcem son bisi diyicem NARLIda izmarit karagoz var diyo forumda...bana bi takim tavsiye eder misiniz?

11. Kuleli

Kuleli Bilal

Favori Kamış:
    Lineaeffe ım casting 420 - Omer Excalibur 82
    Favori Makine:
    Effe Titanic TT65
    En İyi Avı:
    Levrek
    Arkadaşım midyeyi cıkarır cıkarmaz iğneyemi takıyon ?. 1.si Eğer çıkarır çıkarmaz iğneye takıyosun olmaz çünkü kendin bile diyon yem çok yumuşak olduğundan oltayı savururken midye havada uçabilir.
    2.si yemi balıklar çalmış olabilir yani yemi oltaya iyi takamamışsan balık bu yemi çok kolay çalabilir özelliklede izmarit gibi bir balıksa

Sana tavsiyem midyeyi güzelce cıkartıntan sonra bi gazete kağıdına ser çünkü suyu çekecekdir ondan sonra onu güzelce bir tuzla yaklaşık 15-20 dk güneşte beklettikten sonra midyelerini kullanabilirsin ama tavsiyem birgün dolapta bekletilmelidir. böyle kullanınca yem iğneden daha zor çıkar vede daha verimli bir av olur

12. Tesekkurler bugun kurutcam ama dolaba koyamam..gunluk midye cikartiyorum ama tuzluyip kurutcam bugun..

13. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Tuzlarken aşırı tuz koyarsan, kavurursun yemleri, buna dikkat et.. Sanki yiyecekmiş gibi tuzlaman kafi gelir.

Tavsiyem, midyeleri ayıkla. Gölge bir yerde, tülbent, eski bez vs. gibi pamuk bir bezin, yada gazete kağıdının üzerine, iyice yayarak ser. Bir kez sanki salataya, mısıra vs. tuz döker gibi tuzla ve bekle. Midyeler suyunu salacak, alttaki bezi, gazeteyi neyse ıslatacaktır iyice. Bu durumda, bezi değiştir, bu kez midyelerin öbür tarafını ser. Tekrar tuzla, gene salataya eker gibi, aşırı değil.

Midyeler gene suyunu salar, altlarını iyice ıslatır. Bu kez tekrar başka bir bez (yada bezin, gazetenin kuru kalan kısımlarına) yeniden ser. 1-2 saat sonra çevir onları, mümkünse gene kuru bez gazete üzerine koy.. İyice sularını salınca, ki 4-5 saatte hazır olur, bir poşete toplayıp buzdolabında sakla. Makul yol, akşam bir iki defa böyle çevirip, bezi değiştirip vs. sonra sabaha kadar kurumaya bırakmaktır.

Böyle yapınca midyeler, hiç kurutulmamış gibi formda olacaktır. Fakat, iğneden dağılmayacak, balık kolayca çalamayacak kadar sertleşirler. Güneşe koyarsan, UV ışık hücreleri parçalar, bu yüzden aşırı su yitimi olur, midye fazla kurur, kayış gibi olur. Bu haliylede iş yapar ama, tarif ettiğim şekilde yaparsan hissedilir derecede daha iyi netice alırsın..

14. kilicbey

kilicbey İsmail Kiliç

En İyi Avı:
    MIRMIr. 1.5 Kg LEVREK2 Kg Köpekbalığı 1 metre.
    Korkut ve Kutay kardeşlerim 1. hedef av 2. ava göre takım 3.ava göre yem 4. ava göre kamış 5. ava göre mekan 6. avlağın zemin etütü bunlar gibi daha sayabileceğimiz birçok bilinmesi gereken bilgilere sahip olmak , buda zaman içerisinde hem deneme yanılma metodu ile hemde çevrendeki ustalar sayesinde öğrenilir, hemen usta balıkcı olmaya çalışmayın çabuk bıkarsınız herşeyi zamanla sindire sindire öğrenirseniz kolay kolay olarakta unutmazsınız.

15. demir01

demir01 gürsel demir

En İyi Avı:
    70cm minekop
    velhasılı balıkçılık tecrübe işi arkadaşlar