bundan 15-20 sene önce çıkıyordu ben en son turnayı 1998 yılında gördüm ondan sonra ne duydum nede gördüm
Sülalemin büyük bir kısmı ömerli, sırapınar ve şilenin diger beldelerinde yaşıyor ve içlerinde çok sayıda balık tutmuyı seven var.30 kg lık sazan ın çıktığını gördüm ama turnayı ne gördüm ne de duydum..
1988'de olta ile 1996'da ise şuan yasal olmayan bir yöntemle (cahillik diyelim) toplamda 3 adet turna yakaladım ama en son turnayı 1998'de gözlerimle gördüm barajın çok eski geçmişinide araştırırsanız bir zamanlar bu barajın turna dolu olduğunu öğrenirsiniz
çocukluğumda (yaklaşık 6-7 yaşlarımda - yani sene 1981-82 lerde) ömerli barajına pikniğe gitmiştik. gölün kıyısında 2 adam balık tutyordu. önlerinde bir livar vardı suyun içinde. livarda uzun uzun balıklar vardı. sormuştuk bunlar ne diye. adamlar "turna balığı" demişlerdi. çok iyi hatırlıyorum hadiseyi çünkü daha önce öyle bir balık hiç görmemiştim. ama artık ömerli de bırak turnayı aynalı sazan bile görmek nerdeyse imkansız hale geldi.
ben de 84 lerde gitmiştim yüksek bir tepeden baktıgımda binlerce kırmızı renkte balığı sürü halinde yemlendiğini görmüştüm. hala aklımda soru işaretidir kırmızı balıklar.
Sevgili Kardeşim 70'li senelerin özellikle başlarında Ömerli belkide değil Türkiyenin Dünyanın en bol Turna barındıran bir barajıydı.Yüksekce bir yerden sakin bir havada bakıldığında onlarcasını su üstünde adeta uyur gibi hareketsiz durduklarını izler,aralarından hangisini istersek sahtemizi atar ve alırdık. Bir günde yüz tane yakalamak bile şaşırtıcı bir rakam olmazdı.Zaten pek avcısıda yoktu. Bu verimi senelerce devam etti.Ancak 80'li yılların ortalarına doğru,Ömerliden borularla su alınıpta Kızkulesi civarından,aynı simdilerde Tüp Gecit projesi gibi deniz altından Rumeli yakasına su verildikten sonra hızla Turnalar azalmaya başladı. Turna balığı kolayına girdiği bir yerden yok olmaz.Maalesef bunun ilk örneklerinden biri Ömerlide olmustur.Sebebi ise üreme imkanı bulamamasıdır.Yoksa sonradan muhtelif sazanların dev boyutlara eriştiği bir yerden turna yok olmazdı. Turna tabiyatı icabı yumurtalarını ilknahar aylarına doğru,suların en yüksek olduğu zamanlarda saz,yada agaç kalıntıları üstlerine bırakır.Buralar ise su seviyesi düşüşünden ilk etkilenen yerlerdir.Karşı tarafa bol su verildiğinde,yağışlarda azalıp,hava sıcaklığınında etkisiyle su seviyesinde hızlı düşüş gercekleştiğinde yumurtalar acıkta kalıp yavru balık cıkışı tamamen ortadan kalka,kalka son turnalar ancak doksanlı senelerin sonlarına kadar dayanabilşdi.Bugünlerde artık yok olmuşlardır. Ancak Ömerliden cıkan Riva deresinin bazı yerlerinde varlıklarını azda olsa sürdürmektedirler.Bu bölgelerde yayında vardır. Sevgiyle kal
Vedat amca sitede senden daha güvenilir bir kaynak olamazdı heralde bu konuda.. Gözümde öyle güzel canlandı ki Ömerli'nin o eski hali, keşke yetişebilseydik..Acaba Ömerli'den hala o zamanlarda ki gibi su çekiliyor mu?yani Ömerli'ye bugün Turna salsak üreyebilir mi?Bizi biraz da olsa israil sazanından kurtarsa yeter.
teşşekkürler hepinize kıymetli abilerim verdiginiz bilgiler için teşekkürederim hepinize hayırlı ve bereketli hafta sonları
rica ederiz reşit kardeş bizler bildiklerimizi öğretmek bilmediklerimizide öğrenmek için buradayız sana tavsiye turna yakalamak istiyorsan sazlıbosna veya tayakadın taraflarına git
Yazılanları okuyunca insanın tuyleri urperiyor.. Her ne kadar 70 li yılalrda dunyada olmasamda.ömerlide hic balıga gitmesemde... su an terkos sazlıbosna da turna turunun varlıgının bundan 10 20 sene sonra o sularda tukenebilecegini dusunmek cok uzucu..insanlar eskiden balık yakalamayı bilmiyorlardı ekipman bu denli yoktu gunumuze nazaran.. balık bulucular tekneler botlar ..sayılı dukkan varken heryerde av malzemesi satan dukkanlar.BİLİNCİZ AVLANMA.. neyse baska bisey soylemek istiyorum bu su urunleri denen kurum ( sarı kagıt alırken gordum gecen sene o kadar memur hiicbise yapmıyorlar geyik muhabbeti ...yazık.... ) bunlar avlanmayı yasaklayıp birkac sene ..turna yavruları bırakıp tekrardan eski gunlere donse fena olmaz dı ..
Sevgili Delikanlı Maalesef cekilmekte Ancak Ömerliye su takviyeside yapılmakta.Birde Büyük Melen Projesi hayata gecerde Ömerliyede burdan takviye yapılırsa Ömerlideki ani su seviyesi düşüşü yaşanmaz ve belki turna atılırsada ürer.BU sadece bir umut.Ancak dediğim gibi Riva deresinin üst kısımlarında halende turna ve yayın vardır. Sevgiyle kal
Sağol sevgili Aytekin sen birde Kücükcekmece gölünü bilseydin.70'li yılların başlarında o kadare cok Turna vardıki.Hem oranın Turnaları dahada sıhhatli ve büyük olurlardı.Suyu zıpkıncıların bile avalanabilecekleri kadar temiz ve berraktı. Hey gidi eski günler. Sevgiyle kal
sende sağolasın vedat amca küçük çekmeceyide iyi biliyorum 70 lerin sonlarından 1992 yılına kadar olan arada firuz köyle altınşehir arasında hem avlandım hem balık yakaladım kayıkla gezerken suyun derinlikleri görünüyordu sazlıklar ve su bitkileri ağaç gibi olmuş suyun üstüne doğru uzanıyordu üzerlerinden geçerken içimi korku kaplardı şimdi o günleri arar olduk inşallah gelecektede bu günlerimizi aramayız
Konuyu hortlatayım.Ömerli barajında turnanın var olduğunu duydum.Tutanları da biliyorum.Fakat balık sayısı az.geçen sene bir iki kiloluk tutan olmuş fakat balık az olduğu için gitmeye değmez.Bugün turna için ömerli barajına gittik.ortam turnaya uygundu fakat ne takip ne de balık alamadık.oradaki bir amca turna olduğunu fakat seyrek olduğunu söyledi