Önden kalamalı makinede, kalamayı hassaslaştırmak..

Konu, 'Makineler' kısmında jigging tarafından paylaşıldı.

1. jigging

jigging Caner

Favori Kamış:
    Penn spinfisher surf & Lineaeffe sorrento & Lucky Craft ESG II
    Favori Makine:
    Penn Surfmaster 750 & Shimano Ultegra XTB & Exage 4000fa & shimano twinpower 4000xg
    En İyi Avı:
    seni meraklı, hadi ordan... nazar değdireceksin..
    Birtane önden kalamalı dam quick bir makinem var.

Bunu farklı bir amaç için kullanmak üzere kalama ayarını normalden çok ama çok hassas ayarlamak istiyorum.

Kalamayı sonuna kadar açtığımızda şuan istediğim kadar hassas değil.. ben istiyorum ki sudaki dalganın etkisi bile makarayı döndürsün.. hatta rüzgar bile misinaya baskı yaparak makarayı döndürsün..

Daha önce tecrübesi olan var mı bu konu ile ilgili?..

Ayrıca bu modifiye makinede ileriye yönelik hasar oluşturur mu? yani bu kadar hassas ve sürekli bu sistem ile kullanıldığında makarada yada kalama sisteminde arıza meydana gelebilirmi daha sonra?

2. balli

balli m.nuri akkaya

Favori Kamış:
    D.A.M Telespin 3 mt. 10/30gr.
    Favori Makine:
    Shimano Hyperloop 4000 RB
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan
    "Çok ince iş. Çok-çok ince bir iş." Yazınızı okuyunca yazmaktan kendimi alamadım.:) ;)

Sevgili Caner, umarım aradığınız cevabı bulursunuz.:rolleyes:

3. Bandırmalı

Bandırmalı mustafa

Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    karagöz (1,500gr)Kırlangıç (2kg) Minekop(3kg) Levrek (2kg)
    bu kadar hassasiyetlik sana ne avantaj sağlıyacakki bence koskoca bir hiç 400-500grlık balıklarıda kalamayla alacak durumda değilsin heralde kalama büyük balıkları en az 1kg ve üstü balıkları yormak için kullanılan bir sistemdir ;)

4. Balikci34

Balikci34 selim

Favori Kamış:
    Sportex,Shimano
    Favori Makine:
    Shimano,Daiwa,Dam,Abu
    En İyi Avı:
    Turna
    Var tabikide,kalamanin cok ince ayarlanmasini istiyorsan,kalama disklerini yaglaman gerekir ama daha sonra kalamayi tam kapatamazsin,bunun icin özel yaglarda var...

5. ozan

ozan Ozan

sonra balık sertçe bi vuruş yapıp duracak. senin makinanın kafası dönmeye devam edecek ve bi sürü misinayı kafaya sarıp dolaştıracak. sonra balık bi depar daha yapacak dolaşık misinadan kalama veremediğin içi misina çaaat edip kopacak. sende ne büyüktü ya diye dövüneceksin. sabah kahvesinde falın böyle çıktı. ;)

6. unique

unique Cüneyt Eşsiz

Bu kadar hassas bir ayar yapmaktan ziyade, makinanın makarasının mil üzerinde sadece kayıyor olması ve hiç sıkılmaması gerekli bence.

Peki bunun kullanım amacı ne olacak :confused:

7. atakule team

atakule team hüseyin

Favori Kamış:
    Bass Pro Shops® extrime xps Mitchell Elite Spin DAIWA EXCELER, EXSF662MHFS 1.98
    Favori Makine:
    shimano sustain 2500 fg shimano exsence 3000cı4
    En İyi Avı:
    hedefim 120 cm
    Selam

caner abicim biz kalamayı hep iri büyük balıklarda kullandık :D
    merakımızı gidersen de bizde aydınlansak nede kullanacaksın :D :D :D

8. Balikci34

Balikci34 selim

Favori Kamış:
    Sportex,Shimano
    Favori Makine:
    Shimano,Daiwa,Dam,Abu
    En İyi Avı:
    Turna
    Arkadaslar caner zanedersem hassas kalamadan bahsediyor,yoksa av esnasinda kalamayi tamamen acip avlanmadan bahsetmiyor,en azindan ben öyle anladim,önden kalamanin makinenin icindeki parcalarla bir alakasi yoktur,makaranin icindeki disklerin sıkışmasi ve gevsemesi ile ayarlanir.bu disklerin dogru yaglanip kalamanin daha hassas olmasini saglayabiliriz,bunun icin extra yaglarda mevcuttur,internetten alabilecegimiz benim bildigim tek site bu altta vermis oldugum sitedir...
    http://smoothdrag.com/price.html

9. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Bu bence, toptan yanlış bir çözüm..

Böyle bir ihtiyaç varsa, bir baitrunner makine alınır, olay biter..

Örneğin:

Bu makinanın, makarasına tepeden bastırınca boşa çıkar, fırıl fırıl dönebilir. Eğer biraz hızlıca dönerse, bip bip öter, lambası yanar. Ama bu konumuz değil. O mavi okla gösterilen yerde bir halka mevcuttur. Bu halka üzerinde, kırmızı bir çizgi, karşısında da başka çizgiler var dikkat edersiniz. Halkayı çevirerek, makaranın sıkılığını ayarlayabilirsiniz, hassas bir şekilde..

Başka bait runner makinelerde de benzer düzenekler mevcuttur.

Balık vurunca, bu makinede sarmaya başlarsınız, başkalarında bir düğmeye vs. basarsınız, normal kalamaya geçer alet..

Zira, asıl mesele, balık vurduğunda, kalamayı doğru çekere ayarlayabilmektir. Fazla sıkarsanız, misina kopar, az sıkarsanız boşu boşuna güreşir, yeterince çabuk yoramazsınız balığı..

Bu makineler bu iş için var..

Peki yağlasak, iyice gevşetsek vs? Kalamayı iyice gevşetmek, makarayı da sökmek için kullanılan mil bağlantısını gevşetmek demek. Büyük ihtimalle o çevirme düğmesi çok gevşetildiği için düşer, denize gider, ardından da makara takip eder, sağda soldaki balıkçıların alay konusu olursunuz.. Bu kalama, sert olmak için yapılmıştır, bahsettiğin istek faydalı olduğu içinde, öyle kullanım için baitrunner denen şey icat edilmiştir.

Kalamaların hassas ayarlanabilmesi, istenen bir özelliktir, iyi bir makinenin belirleyicilerinden biridir. Fakat bu hassas ayarlama, kalamyı boşa çıkarma değil, 5 ila 6 kg arasında 5.1, 5.2,... 5.9. 6.0 kg gibi ayarlayabilme demektir. Eğer siz makarayı azıcık sıkınca, laap diye misli ile kuvvete geliyorsa, azıcık çevirme ile birden çok sıkıyorsa, genelde kopan misina o avın akıbeti olur. Kalama ayarı çevrildikçe, buna göre yavaş yavaş sıkılaşmalı, hassa ayar sağlamalı, ufak tefek kaçırmaları tolere edebilmelidir.

10. jigging

jigging Caner

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Penn Surfmaster 750 & Shimano Ultegra XTB & Exage 4000fa & shimano twinpower 4000xg
    En İyi Avı:
    Cevap yazan herkese teşekkür ederim.

Selim abi sağolsun beni anlamış.

Zaten konuda bahsetmiştim, "farklı bir amaç için kullanmak üzere.." diye.

Yani amacım, kalamanın normalden aşırı derece hassas olmasını sağlamak.. Herhangi bir balıkla boğuşmak vs. için değil.

Misina üzerine tüy deyse makaranın dönmesini sağlamak.. belki biraz imkansız hani tüy olmazda, dalga çarptığında dönse yine kafi..

Modifiye sonrası ister istemez kalamanın normalden fazla hassaslaşması, iri bir balık ile boğuşmada bana dezavantaj sağlayacağını biliyorum.. çünkü kalamayı ne kadar sıkarsam sıkayım, biliyorum ki ayarı bi kere bozuldu, 0'a bile getirsem belki dönecek..

İşte modifiye olmadan bu sorunu çözebilirsem daha iyi olacak aslında, yani makinenin işlevini bozmadan yapabilirsem elbette güzel olur.

Aklıma şuda gelmedi değil; atış yaptıktan sonra, makarayı makineden söküp lolipop çubuğuna takıp yine makinede sabitleştirmek.. ama aşırı bir rüzgar, dalga yada asılmada makine fırlar gider diye korktuğumdan vazgeçtim.

Neden böyle birşey istediğimi daha sonra detaylıca anlatayım, zira makineler kategorisinde uygun olmayacak.

Serdar abi önerin içinde ayrıca teşekkür ederim sanada, ya buna benzer bir makine tedarik edeceğim yada elimdeki makineyi değerlendirebilirsem olabildiğince hassaslaştırıp amacına uygun kullanacağım.

Aslında elimde baitrunner özellikli makine var ama bu amaç için kullanmak istemiyorum, çünkü bu özelliği taşıyan makinemi daha sıklıkla olmazsa olmaz bir avımda kullanıyorum.

Bu sebeple elimdeki dam quick'i değerlendirme yoluna gitmiştim.. ama eğer başaramazsam mecburen bu özelliği taşıyan ikinci bir makineyi muhakkak edinmem lazım.. ama işin aslı elimdeki yapabilirsem çok iyi olacak, bu yüzden sizlere danışmadan kurcalamak istemedim.

11. jigging

jigging Caner

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Selim abi sağolasın yukarıdada yazmıştım anlamışsın beni..

Peki bu diskleri ne tür bir yağ ile yağlamamız lazım ki istediğimin olabildiğince en yakını ve etkilisi olabilsin? sanırım gres olmaz, çok çok ince bir yağ mı lazım.. kısaca yağın içeriğini öğrenebilirsem burlardan tedarik etmeye çalışacağım.

12. jigging

jigging Caner

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Serdar abi, peki mevcut makineyi yağlama yada modifiye ile, kalamanın bazı bölümlerini bozmadan müdehale edebilmek mümkünmüdür?

Yani, kalama ayarı 1'den 9'a kadar ayar var sayalım, ben sadece 9'daki ayarın olabildiğince aşırı hassaslaşmasını istiyorum. Diğer 1'den 8'e kadar olan ayarlar olduğu gibi dursun bozulmasın, sadece 9'uncu seviyedeki ayar ile oynamak istiyorum.

Böyle birşey mümkün müdür?

13. Balikci34

Balikci34 selim

Favori Kamış:
    Sportex,Shimano
    Favori Makine:
    Shimano,Daiwa,Dam,Abu
    En İyi Avı:
    Turna
    Abicim nerede kulanacagini yazarsan belki daha degisik bir olanakta sunabiliriz,avlanmak istedigin sekli söyle bizde fikir yürütelim,ben"nigrin"adi altinda satilan gres yagindan kulaniyorum,makinanin her yerine kulanmis oldugum bu yagi cok az olmak üzere discklerede sürüyorum(sayet gerekli ise),degisik yaglarin oldugunu biliyorum ama avrupada var varmi nerelerde satilir bilmiyorum acikcasi...

14. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Sevgili caner, ne yapmak istediğini anlamış değilim.. O kadar boşta kalama istiyorsan, aç makinenin telini, sal gitsin kendince misina.. Yok, biraz sıkı olsun mu? Kamışın kılavuzuna biraz kağıt filan tepiştir, oradan frenlesin..

Tam olarak nasıl bir atraksiyon düşündüğünü bilseydik, belki daha iyi bir şey önerebilirdik.. Ama kalamalar, boşta dönmek için yapılmaz..

Bahsettiğin gibi bir şey, baitrunnerlerde var olan bir şey.. Baitrunner sisteminin varlık sebebi bu zaten..

15. jigging

jigging Caner

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Selim ve Serdar abi şöyle izah edeyim, avlandığım bölgede büyük yırtıcılar var. Bunlar çok küçük gamitlere tenezzül etmiyorlar, gamitler irileştikçede avlanmaları zor oluyor.. ağızları kağıt gibi olan bu iri gamitleri avlamak için olabildiğince aşırı hassas kalama ayarına ihtiyacım var, ancak mesele bundan sonra başlıyor.. amacım bu gamitleri yakalayıp alıkoymak değil, aksine kıyıya çekmeden yakalandığı yerde, etrafında ve daha derin sularda yüzdürmek.. çünkü hırsızlı bir düzenek hazırlayacağım, bu sayede hem gamiti hırpalamamış olacağım hemde balık şoka girip ölme riski taşımadan saatlerce derin sularda yüzdürme şansına sahip olacağım.

16. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Eğer sorun buysa.. Çember iğne kullan. Damaksız iğne kullan.. Bu ilk tavsiye..

O kadar hassas kalama ayarı yerine, söylediğim gibi, makinenin telini aç olsun bitsin..

Hoş, bu senin çözümün değil gibime geliyor. Eğer o kadar zayıfsa bunların damakları, aradaki misinanın sürtünmesi senin kalama boşluğundan fazla olacaktır..

Fakat, gamit çok yakaladık, yakalıyoruz, bu bahsettiğin sorun pek başımızı ağrıtmadı.. O yüzden, sorunun kalama sorunu değil, iğne vs. sorunu olması daha muhtemel gibi duruyor..

17. Balikci34

Balikci34 selim

Favori Kamış:
    Sportex,Shimano
    Favori Makine:
    Shimano,Daiwa,Dam,Abu
    En İyi Avı:
    Turna
    Caner ben senin yerinde olsam,makinanin geri dönüsüm dügmesini acar,kalamayi elimle rotoru stoplayarak verirdim,kalamanin disklerini yaglarsan,kalama daha hassas olacaktir ama senin sorununu giderirmi tam bilmiyorum,bahsetmis oldugun baligi degilde tatlisularda buna benzer balik olan bir balik geliyor aklima,tasmalamayi hizli yaparsan ve kalama iyi degilse baligin agzi yirtiliyor,ben geri dönüsüm dügmesini acarak bu sorunu gideriyorum,tabi biraz denemen gerekecektir bu sekilde avlanmayi ama en hassas kalamanin bu oldugunu söyleyebilirim...

18. jigging

jigging Caner

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Serdar Abi şöyle birşey var, mesela gamiti kıyıya çektin, karaya aldın.. iğneyi çıkarıp, canlı düzeneğe taktın ve atmaya çalıştın.

Atış esnasında bir çok zaman balık şoka giriyor, suya düştüğünde balık bayılıyor yada bu tür benzeri durumlar yüzünden yüzemez hale geliyor, takımdaki kurşun vs. elbette dezavantaj, direkt balığı dibe indiriyor ilk etapta.

Bu tür bir kalama sistemi bana avantajları şu olacak;

1. Balığı kıyıya çekmeden, yakalandığı yerde (60 / 90 metre vs.) yüzdürebilmek.

2. Bu mesafelere atış yapmayacağım için balık şoka girmeden yakalandığı yerde yüzebilecek ve hareketinden ödün vermeyecek.

3. Yakalandığı mesafe ne olursa olsun, daha uzağına da balığın can havli ile yüzebileceği hesap edildiğinde, gamitin derin sularda yüzmesi daha büyük yırtıcıların hedefi haline gelebilecek demektir.

Makinenin telini açmak ve kılavuza ediğin gibi kağıt v.b. sıkıştırmak sadece %50 çözüm oluyor benim durumum için..

Neden %50? çünkü; hafif bir sıkıştırma bile yapılmış olsa kılavuzda, makara misina haznesi serbest kalacağından, rüzgarın etkisi makaradaki misinayı dışarı boşaltabilip, karıştırabilecek ve her seferinde bu dışarı boşalan misinayı elle makaraya sarmakta vakit kaybı olacak.

Bu yüzden kalamasal bir yöntem daha sağlıklı gibi duruyor şu aşamada, yani benim istediğim çözüme göre.

Sizce güzel bir yöntem değil mi abi?

Gamitin yakalandığı yerde, derinlik ne olursa olsun yüzdürebilmek... hemde şoka girme riski olmadan..

19. jigging

jigging Caner

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Selim abi aynen bahsettiğin gibi bir durum var ama benim amacım bununla birlikte balığı kıyıya almadan, tekrardan iğneyi ağzından çıkarıp, canlı yem düzeneğine transfer etmeden, balığı yaralamadan ve atış esnaasında şoka sokmadan, yakalandığı yerde yüzdürebilmek.. derinlik ne olursa olsun.

Geri dönüşüm düğmeside mantıklı abi ama geçmişte çok kötü anılarım var bununla ilgili.. açık unuttuğum zamanlar oluyordu istemeden, hani atış öncesi takımı ayarlarsınız ya geri dönüşümü açıp, unutuyordum bazen.. bekleme esnasında balık vurunca doğal olarak makara geriye doğru dönüp misina açılıyordu ama birbirine dolanıyordu yani misina makayara tam tersine dolanıyordu..

Benim durumum da aynı sorun yaşanırmı açıkçası bilemiyorum, aslında bir denemek lazım.. biliyorum istediğim şey çok zahmetli hatta çoğu insan der ne gerek var ama avantajlar göz önüne alındığında bence daha iri yırtıcıları avlamak için kıyıdan en güzel seçenek bence.

20. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Gamit yakalandığı yerde emin ol ki bir yolunu bulup kurtulacaktır.. Kurtulmaması için, daha doğru düzgün bir şekilde iğneye takılması lazım..

Senin derdinin çözümü kalama değil, tahmin ettiğim gibi.. Senin ilacın, asansör..

Misinaya kurşunu takar, atarsın gider, gittiği yere kadar, takım filan olmadığındna baya bir gider zaten... Sonra, gamiti 1-2 kulaç bir bedenin klipsli fırdöndü takılı olmayan tarafına güzelce takarsın. Ardından, klipsi attığın makineden giden bedene geçirir, salarsın gider, o yerini bulur..

Forumda bir arat, muhakkak vardır asansör takımı kullanımına dair bir şeyler..

Senin ızdırabının dermanı bu gibi görünüyor bana.. Aklına yatıyor mu?