Arkadaşlar merhaba.Balık işine merak sarmış birisi olarak bu site ile tanıştım ne ile ilgili bilgi bakmaya kalksam burada gördüm ve anladımki doğru yerdeyim.Yaklaşık bir aydır tatlı su ve özellikle sazan avcılığına merak sardım. Affınıza sığınarak bu hafta başımdan geçen bir olayı anlatıp sizin fikirlerinizi almak isterim. hafta sonu bir arkadaşımıda yanıma alarak sazan olduğunu bildiğim bir gölete gittim. Kışın balığın derin sulara çekildiğini okumuştum bende günün en sıcak saaatlerinde belki 1-2 saat bir şansım olabilir diye o saatleri seçtim. Oltamıza sabah yine buradan aldığım bir hamur tarifini kullanarak oltamızı salladık ve yaklaşık 5 dk sonra balık vurmaya başladı fakat biz bekledik, acele etmedik daha sonra çok kuvvetli kamış sarsılınca balığı tasmaladık ve çekmeye başladık. Biraz çekiyoruz fakat makineyi çok dehşet derecede zorlamaya başladı , kalama ayarını biraz açtık misina kopmasın diye balık çok zorladıgında misina biraz boşalıyor, biz biraz çekiyoruz derken en son arkadaş makinenin kolunu kırdı . artık balığı çekemiyorduk hemen misinayı kesip diger kamışın makinesine bağlayıp ondan çekmeye çalışalım dedik. zaten kopacak gibi olan kamışın u gibi olması vs 10-15 dk lık uğraşmadan sonra sabırsızlıgımıza yenik düşüp çekelim dedik tabi bizim merdiven altı imalat 20 liralık makinelerimizle zor olacağını bile bile başladık çekmeye fakat ne olduysa herşey boşaldı ve olan oldu balığımız kaçmıştı ama peki neden diye düşünürken yine sitede sazanların karaya yaklaştıkça delirdiklerini sığlaşan yerde kuyruk vurarak kurtulmaya çalışması ile ilgili bilgiye ulaştım. kaçırdıgım balıktan hemen sonra tekrar yemi akıp aynı yere kamışı salladık ordada 10 dk sürdü sürmedi yine çok sağlam bir balık vurdu ve yine aynı olaylar tekerrür ediyor derken bu seerde köstekteki iğneyi kopardı Şimdi siz üstadlarımıza sormak isterim. Bizim bu avlağımızın olduğu yerde sanırım 20-30 metre dengesiz cukurları olan sığlık bir alan ondan sonra derinlik başlıyor. benim düşüncem ise biz balıgı karaya yaklaştırdıkça balık sığlık alanda bu kuyruk darbelerini kullanıp kaçtı.Biz böyle bir avlakta nasıl bu işi başarabiliriz. bunun için internetten özel bir makine sipariş ettim . OKuma Max-4 Carp 60 http://www.avmarketi.com/asp/product/9566/OKUMA-MAX-4-CARP-60-MAKINE bu makinenin bana faydası oalcagını düşünüyorum en azından merdiven altı imalat ile 10 turda çevirdiğimiz makara ile sarılan 1 metreyi 1 seferde sarabilir diye düşünüyorum nede olsa abuzer marka değil. Benim bu avlaktan balık alabilmem için ne yapmam gerektiği konusunda yada böyle sığ yerlerde neler yapılabilir konusunda siz üstadlarımdan yardım beklemekteyim. 1 haftadır kafamın içinde dönüp duruyor kaçırdığım sazan bu arada bana iğne , misina , vb ekipman tavsiyelerinde de bulunabilrisiniz. örgü misina bile kullanmayı düşünüyorum sırf misina kopar korkusu ile
geçmiş olsun mustafa ben kendime bir sazan takımı hazırlıyorum makina kamış ve misinaları kısayollarını ekliyeceğim bu takım ile 10-15 kiloluk sazan rahat yakalanır diye düşünüyorum(iğne bağlama,iğnenin misinayla bedene bağlanması ve iğne kırılması hariç)http://www.avmarketi.com/asp/product/6970/OKUMA-LONBOW-LBII-665-MAKINE http://www.avmarketi.com/asp/product/15586/0-40-SUFIX-ELITE-MISINA-300mt http://www.avmarketi.com/asp/product/10443/FLADEN-CHIEFTAIN-BEACH-TELE-350-100-210G-SURF-KAMIS birde büyük sazan için mutlaka kepçe yanında bulunsun
Öncelikle hoşgeldin abi. Makinenin kolu kırıldığında elinizle çekseydiniz keşke. Kaçlık misina kullandığınızı öğrenebilir miyim acaba?
Senin bahsettiğin ürünlere bakıyorum Sazancıı teşekkür ederim. Hoşbulduk Bahtiyar olayın ayrıntısına girecek olursak zaten kol kırıldıktan sonra elle tutarken misinayı misina çok gerilmişti misinanın çekeri 10 kg idi bu yeşil siyah renkli sazan için olan esnek misinalardan . Elle çekseydim kopacaktı muhtemelen zaten biz başka makineye aktarıp kalama yardımıyla yorup alırız dedik ama heyacanımıza yenik düşük başladık çekmeye tuttugumuz yer öyle bir yerki ilerisi sığ sonra derin sonra yine sığ ileriside komple derinleşiyor. biz çekerken iğneden kurtuldu muhtemelende bir tarafını yırttı balıkcağız. Emre arazi üsttede dediğim gibi sığ sonra derinleşiyor sonra yine sığ sonra ilerisi sürekli derin ya inan arkadaş çıkarttı ayakkabıları suya girecekti ama derinli sığlı bir yerdi. birde bu sığ yerlerde en az kaç cm bizi kurtarır yani balığın şu sığda kuyruk vurma olayını yapmasını engellelebiliriz.
Mustafa Bey, sazan avından çok fazla anlamasam da tatlı su da avlandığım için bir kaç konuda yardımcı olabilirim. Tarif ettiğin yerde tahminlerim arasında. Sipariş verdiğin makina bir arkadaşımda vardı ve kullanımı çok rahat ve çekeri de bir o kadar kuvvetli. Bizim makinaların arasında bulunan 20 tl lik makinalar insana kafayı yedirtir. Tabi parasına göre mal oluyor. 2-3 kg aralığında ki sazanlarda kısmen sıkıntı olmasa da daha üst kg.larda makina kolu kopması benimde başıma gelen olaylardan. İğne olarak benim tavsiyem sesame ve gamakatsunun sazan için olan iğnelerinden olur. Takım olarakta makina tamam olduğuna göre yanına bir surf kamışla sazanların korkulu rüyası olabilirsin. Bunlar benim nacizane tavsiyelerim. Keyifli ve bilinçli avlar dilerim.
Emrah bey verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim, tavsiyenize uyup bahsettiğiniz iğnelerden alacağım,deneyip tecrübe etmek lazım , ayrıca diğer arkadaşlarımın tavsiyesinede uyacağım, bir daha tövbe çekmem kıyıya balığı gerekirse 1 saat bekleyeceğim.
makineniz ne kadar güçlü olursa olsun, misinanın ve kancanız ne kadar sağlam olursa olsun, balığı yormadan kıyıya çekmeyin derim bende.
Ahmet bey zaten tecrübesizliğimden kendimize dersler çıkarttık. Balık güç gösterdikçe artık zorlamayacagım amacım öncelikle balığa zarar vermemek olacak , enerjisi varken balık kendisine daha çok zarar verebilir bunun farkındayım o yüzden herkesin dediği gibi balığı yorup kıyıya almak en doğru olanı. Teşekkür ederim.