arkadaslar ulkemiz sularinda bulunan orfoz ve lahoz baliklarinin nesli tukenmekte...sirkulerde de avlanmasi yasak olan turler arasinda..bir gun oltaniza veya zipkiniza gelen bir orfozu oldurmemek icin bu yaziyi okuyalim...o zaman eminimki bir kez daha dusuneceksiniz... saygilarimla Vefakar Orfoz Av sırasında balıkçı ve dalgıçların başına gelen çoğu olay bilim adamlarına ışık tutacak cinsten. Son derece ilginç bir balık çeşidi olan orfoz hakkında çeşitli duygusal hikayeler anlatılıyor. Lohos her sene bir kilo alarak büyürmüş. Yani üç kilo ağırlığındaki bir lahos 3 yaşında demek miş. 100 yıl kadar yaşayabilen orfoz'u avlamaya kıyamayan balıkçı ve dalgıçların sayısı ise gün geçtikçe artıyor, neden mi?. Tuzağa kolay düştüğü için saf balık olarak bilinen orfoz yaşadığı süre boyunca yuvasını hiç terketmezmiş. Zıpkından kaçabilirse kayaların arasına girip yanaklarını balon gibi şişirir beklermiş. Merakına yenilip tekrar dışarı çıktığında da kendisini bekleyen avcının zıpkını ucunda ölürmüş. Uzun süre can çekişerek öldüğü için dalgıç ve balıkçılar ortak bir karar alarak orfoz avlamamaya yemin etmişler. Hatta "Hepimizin bir Orfozu vardır" diyen dalgıç ve balıkçılar onların yerini kimseye söylemez, köfteden böreğe kadar balığın sevdiği herşeyi ayaklarına götürerek onları beslermiş. Ege ve Akdeniz'de yakalanan küçük orfozların tekrar denize bırakılmalarının bir nedeni de buymuş. Fethiye Dalış Okulu öğrencilerine balık gösterebilmek için hiç avlamadıkları bir orfoz varmış. Bu amaçla balığa doğal ortamında 7-8 yıl yem götürüp beslemişler. Hatta orfoza isimde takmışlar Yaşar diyorlarmış. Ne var ki yaşar son yıllarda hiç görülmemiş. Tecrübeli balıkçıların anlattıklarına göre orfozların ilginç bir hayat hikayesi var. Balık erkek doğmuyor fakat belirli bir yaşa gelince erkek oluyor ve bir seferliğine dişiyi dölleyip sonra da ölüyor. Bu güne dek orfozun erkeğini gören yada yakalayan balıkçı olmadığı söyleniyor. alinti....
Paylasim icin sagol........... - Bizim "usta" balikcilardan baska, bir bilimsel bir kaynak? ......... meraktan soruyorum Selam ve saygilar....
orfoz baliginin uremesi hakkinda bilimsel veriler pek mevcut degil..ama yazida anlatilanlarin bir cogu dogrudur..eksik olan seylerde var bu balik hakkinda...mesela muren baligi ile ayni kovukta yasayabilen bir canlidir..dusun ikiside ne kadar yirtici...yuvasini asla terketmez olayina gelince gencken bir kovuga girmis orfoz bir gun benim oltama takildi suya dalip baktigimda buyuk bir kayanin ustunde kucuk bir delige gittigini gordum oltamin oltayi cekince ucunda 2kg civari bir orfoz vardi...ama baligin delikten cikmasi mumkun degildi...tasin her yerini didik didik ettim ne baska bir yol var ne gecis...anliyacagin yavruyken girdigi kovukta buyuyerek artik oradan cikamaz duruma gelmis...
Marmaris'te dalış denemesi yapar iken dive master arkadaşlar aynı hikayeleri anlatmıştı. Kendisinin beslediği bir orfoz yaklaşık 80 kg kadar imiş. Adınıda Osman koymuş Köfte, ekmek veriyorlarmış balık çok alışmış dalgıçlara. Yalnız ben daha fazlasını biliyorum bazı kendini bilmez kişiler tüp ile gece dalışı yaparak bu balıkları avlıyorlar. Restaurantlara bakmanız yeterli. Hepsinde zıpkın ile vurulmuş 4-5 kg'lık orfoz'lar görebiliyorsunuz. Bir tanesi bana anlatma cesareti göstermişti hatta bende benide davet edin diye çok ısrar etmiştim. Tabiki avlamam söz konusu bile olamaz bu soruyu sormayın bile amacım yerlerini öğrenmek idi. Ama bu arkadaş benden oldukça çekindi ve daha fazla sır vermedi. Kazak asıllı 7-8 yıldır Türkiye'de yaşayan biri idi diye hatırlıyorum ekip kurmuşlar kendilerine... Kara avına sonuna kadar karşı olduğum gibi Orfoz avınada şiddet ile karşıyım. Ama ne yazıkki halkımız her ama her konuda çok cahil ve bilinçsiz... Bundan 3 sene önce zıpkın ile şansa bir Lagos vurmuştum 1,5 kg kadardı. Sonra tabi öğrenince çok üzülmüştüm ama şu anda insanlar ile savaş vermeye devam ediyorum...
benimde bir dalgic musterim kendileri otel aritmalarini veya iskele yapiminda dalgiclik yapiyorlar..ve 60-70 metre derinliklerde calisirken kaynak isigina cok buyuk orfozlar ve kuzularin geldigini ve zipkinla cok buyuk balik vurduklarini ogrenmistim...benimde bildigim bircok yuva var ben elle besleme vs.yapmyorum ama her dalisimda ayni baliklari goruyordum..dediginiz gibi her restorantta veya balik halinde mevcut asil dusmanlari parakateciler...
Aynen öyle restaurant sahiplerini şikayet etmek gerek. Talep yaratmazlar ise arzda oluşmaz... Bu kadar basit! Adana'lı arkadaşlarım bilirler... Saydam Cad. arkasındaki balık pazarında satılık Orfozlar var. Soruyorum her seferinde zıpkıncılardan satın alıyoruz diyorlar. Yumurtalık, Karagöçer taraflarında vuruyorlarmış 600 gr'dan 1,5 2 kg ye kadar en fazla... Hatta bir tanesi bana dediki "bir diş hekimi arkadaş var o getiriyor. Yuvalarını biliyormuş KG'si 30 YTL'DEN ALIYORUM" Şimdi bu vatandaşı ne yapmak gerekir? Tartışsam nereye kadar? Şikayet etsem kimi?? Ne olacak? 5-10 sene sonra nesilleri tükendiğinde göreceğim bu eğitimli cahilleri...!
yapabilecek hic birseyimiz yok...sadece uyarmaktan basta..bu is icin yetkililer var ama masada oturmak varken kim cikip kontrol edecek?akdeniz bolgesinde her balikcida ve restorantta mevcut...nesli tukenmeden biz akillanmayiz...
Arkadaslar orfoz hakkında pek bilgiye sahip degildim.Sayenizde ogrendim ama bir o kadar da uzuldum..Ben cevremde pek rastlamadım ama soyledikleriniz gercekten cok üzücü..Bence birseyler yapabiliriz.Ne oldugunu bilmiyorum ama enazından bu konuları tartısmalıyız ki bir cozum yolu bulunsun..Bu bence cok maliyetli bir is ama insanlara cevre bilincini asılamak icin medyayı o veya bu sekilde kullanmalıyız..Eminimki medya sektorunde calısıp da deniz aşıgı olan bircok insan var ,onlara mail atmalıyız..Mesela Gani Müjde gibi isimlere bir sekilde sitemizin ve bizim dusuncemizde olan insanların sesini duyurmalıyız..Yol uzun ama bence biryerden baslanmalı..
Sizi kim engelleyebilir ki...Daha fazla çaba... Aslında denizlerimizi iyi bilen abilerimizden biri anlattı; Erkan (Ayral) abi Bodrum sualtı zenginliklerinin neden tam olarak açıklanmaması gerektiğini. 70 küsür yaşına gelmiş bir abi onlarca yuvaya sadece orfozlarını beslemeye gittiğini söylediğinde tüylerim ürpermişti. Erkan abi kendi bahçesinde denizaltısı filan olan mühim bir abi.( Detay isterseniz http://www.denizmagazin.com/konuk/erkanAyral.asp, http://www.aksam.com.tr/arsiv/aksam/2003/06/16/yasam/yasamprn3.html, )Tek çözüm adli makamlara şikayet ve onlara bastırmaktan geçiyor sanırım. Restoran, balıkçı vb. satış noktaları malı kimden ve nereden aldığını beyan etmek zorunda. Büyük şehir olsun, küçük yerleşim olsun sahil güvenliğin, zabıtanın vb. kamu denetçilerinin yapılan ihbara cevap vermesi gerekiyor.( Bilgi edinme hakkı ) Teknoloji gelişti cep telefonunuzla mekanıda kapsayan bir foto ile şikayetinizi yapın. (Bunu sadece orfozlar için değil denize kötü davranışlarda bulunan herkes için yapın) Çocuklarınız için yapın...( örnek yasalar; http://www.denizce.com/kirletilensu.asp, http://www.denizce.com/suurunleri.asp ) Sevgi ve Sağlıkla kalın...