merhaba arkadaslar 2 yıl oncesıne kadar yetıskın orfozları gorebılıyordum fakat artık yok lutfen avlayanınız varsa orfoz balıgı ıle ılgılı bılgı edının ve gerekırse avını uzun bır sure yapmayın ve yaptırmayın...tesekkurler...
Orfoz hermafrodit(belli yaşa kadar dişi, sonrasında erkek yada tam tersi) bir balık olup, cinsel olgunluğa eriştiği zaman dişi cinsiyet organlarına sahiptir. Hayatının belirli bir dönemini dişi olarak geçirdikten sonra 18. yaşına geldiğinde dişi cinsiyet organları kaybolarak yerine erkek cinsiyet organları gelişir ve hayatının geri kalanını erkek olarak yaşar. Orfozun disilige erisme boyu 43cm, erkeklige erisme boyu 81 cm'dir. Yani 40 cm den kucuk olan her orfoz bebedir.Orfoz bunun yanında nufus olarakta disi/erkek yogunlugunda belirli oranlari tutturmak zorundadir. 3.5 disiye en az bir erkek olmak zorundadir. Bir orfozun disi olarak kaldigi 10 yil boyunca kendinden once ki nesillerden erkeklige erismis bir es bulmasi zorunludur. Şimdi güzel kardeşim üreyebilmesi için 18 yaşına gelmesi gereken bir balığı avlamak mı yoksa avlamayıp da varlığını sürdürmesini ve çoğalmasını beklemek mi? Söylediklerim yanlış anlaşılmasın Ancak bu balığı avlarken inan ki bunları da düşünmek lazım. Bunun için bu balıkları bana sorarsanız yakalarsanız bile fotograflayın ve salın derim. Kaynak:vikipedi ve baliktayiz
Bende geçen gün bu konuya değindimm ben tuttuğum her orfozu salacağıma yemin ettim o balıkla ilgili şeyleri okuduktan sonra böyle olmuştum.
Sevgili Bünyamin, hassasiyetini anlıyorum ve sanırım genel bir hatırlatmada bulunmuşsun. Yoksa, Nazım da seninle aynı kanaatte ve "orfozlar nerede" diyerek, bu nadide balıkların hiç bir surette avlanılmaması gerektiğine dikkat çekmiş. Selamlar.
Orfoz balığı avcılığı denince; balığın yaşama limitine duyduğum saygıdan konunun geri kalanını gözden kaçırmışım. Evet bu genel olarak bir hatırlatma olarak anlaşılmalıdır.
faydalı bılgıler ıcın tesekkur ederım.aslına bakarsanız bahsettıklerınızı bende bılıyorum cok oncelerı arastırmıstım.Ve o donemlen bu yana bebe dıye nıtelendırdıgınız orfozları yakalamıyorum ya da salıverııyorum fakat balık tezgahlarında henuz 2 ayı doldurmamıs orfozlar goruyorum.devletın bu turu koruma altına alması(gercek anlamada sozde deıl)gerekmektedır.Bellı boyut ve yasın altındakı orfozların satısını yasakladıkları taktırde tıcarı amaclı avıda otomatık olarak ortadan kalkacaktır.Torunlarıma daha once yakaladıgım orfozların resımlerını gosterdıgımde ''bu ne ben hıc boyle bır balık gormedım'' demelerını ıstemıyorum... saygılar..