örgü inceleme: P-Line Armored (kaplamalı örgü)

Konu, 'Misinalar' kısmında yunusemreklk tarafından paylaşıldı.

1. yunusemreklk

yunusemreklk yunus emre

Favori Kamış:
    Procatch Carbospin
    Favori Makine:
    Okuma Avenger
    En İyi Avı:
    3kg Bıyıklı- 4 KG TURNA 10+kg-Aynalıı
    Selamlar balıkavı sakinleri,

geçenlerde normal örgüsünü kullandığım p-line (amerikan) marka misinanın kaplamalı (armored) olanından sipariş ettim.

birkaç test sonucu hemen iade ettim.
    nedeni ve genel gözlemlerim şu şekilde
    eksiler:
    (0.28) kalınlık kaplamalı örgü misina için
    - misina gerçek çekerinin çok altında 0.25 monoyu daha zor koparıyorum
    - üzerinde Spiderdeki gibi kaplama var (balmumu) fakat altındaki lifler örgü şeklinde değil üst üste onlarca katman. yani kaplama sıyrılınca hemen tüy olup kopuyor.
    - en büyük problem düğümde. alb. palomar. berkley braid. uni vb. ne kadar düğüm kullandıysam ıslatıp hafif sıkınca kaplama düğümün sıkan yerinden sıyrılıyor ve yine eldivensiz asılınca çıt diye kopuyor.

herhangi bir + sını tespit edemedim.

örnek vermek gerekirse bir remixon .20 örgüyü ya da aynı misinanın 0.08 örgüsünü asıldığımda (p-line braid) eldivensiz koparamıyorum. ama ne hikmetse 0.26 kaplamalı örgü misina berbat, tek testte koptu, defalarca denendi yine ilk asılmada koptu.

ve sonuç: suya hiç girmeden iade edildi. kesinlikle tavsiye etmiyorum fakat aynı misinanın düz örgüsü fena değil, yeşil olanı 0.16-0.20 at çek için kullanılabilir sağlam ama rengi çabuk atıyor, biraz su tutuyor

2. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Buralarda çokca yazmışımdır. Ama mesela şurada apaçık yazmışım, kaç sene evvel:

http://balikavi.net/forum/showthread.php?t=50417

Bak ne demişim:

Kısaca örgü misina denince, her örgü öyle sağlam olacak diye bir şey yok. Sağlam olan Dyneema. Dyneema daha çok örgü olarak kullanılıyor diye, her örgü denen misina sağlam olacak diye bir kaide yok.

Gelelim bu misinaya. Bu misinanın sağlam olmak gibi bir iddiası yok ki zaten. Bu misina, örgü misinanın yumuşaklığı, kolay boşalmasının atışa faydasını sağlar. Tipik dyneema hemen hiç esnemez. Bu yüzden de gürültülüdür, bilhassa rüzgarlı havalarda. Bazen keman gibi çaldığını duyabilirsiniz. Bu ses pek çok avcı balığı ürkütür. Söz konusu P-Line armored misinanın üstün özelliği, bu şekilde ses yapmıyor oluşudur.

Yani bu misina, bazı koşullarda sessiz, gürültüsüz olmakla balığı daha çok cezbedici olmayı düşünen bir ürün. Bu ürün alınırken, böyle bir ihtiyaç varsa, buna binaen tercih edilmeli zaten. Siz sağlam olsun diye düşündüyseniz, baştan yanılmışsınız. Bu, spin kamış alıp boğazda 180 gr kurşun atmaya gitmek gibi bir şey.

Çok kez söylemişimdir, misina alırken bakılacak en son şeydir sağlamlık. Bu misinanın sessiz olma özelliği, pek çok durumda, av performansını misliyle artırabilecek, nadir bulunan, önemli bir özellik. Sağlamlığı ise, evet, dyneema kadar, belki de üst segment mono kadar bile değil, ama bu önemli değil ki. Sağlam ama balığı korkutup kaçıran bir misina ne işe yarar ki?

3. yunusemreklk

yunusemreklk yunus emre

Favori Kamış:
    Procatch Carbospin
    Favori Makine:
    Okuma Avenger
    En İyi Avı:
    3kg Bıyıklı- 4 KG TURNA 10+kg-Aynalıı
    evet o güzel ama üstad düğüm tutmayınca iş sıkıntıya biniyor. hani düğümünüzü atıp elle hafif test edersiniz ya o an az daha boğar kendisini. işte o an misina kaplamayı tamamen sıyırıyor ve kopuyor. kopmasa da ikinci çekişinde. ben hiç suya sokmadım ama. ilişkensiz yerde, belki su üstünde denenebilir. sessiz olacağını ve uzak atış sağlayacağını söyleyebilirim kaplaması o açıdan güzeldi.