slm balık dostları ben müreftede yaşamaktayım ve burada her balık ustasının bildiği gibi burası levrek yapıyor.benim bir sorum olacak ustalarıma levrek avında canlı yemde (kayabalığı vs.) örgü ip misina nasıl olur kullanışlı olurmu.diğer misina daha ne kadar iyi olursa olsun cabuk yıpranıyor.
Cüneyt merhaba, örgü ip misina naylon (monofil) misinadan daha incedir ve esnemez, bu nedenle kamışla atış yaparken avantajlıdır. Ancak örgü misina naylondan çok daha hassastır, suyun ltında kayalardan, midyelerden vb çok kolay hasarlanır. Bu ndenle eğer örgü misina kullanırsan önüne 2-3 metre naylon misina, eğer levreğe gidiyorsan tercihan fluorocarbon misina bağlamalısın. Fluorocarbon biraz daha pahalıdır, ancak suyun içinde neredeyse görünmez olur. Rasgele
sevgili cüneyt flora karbon misina daha iyi suda balığın görmesi hemen hemen hiç yok gibi aynı zamanda sağlam ve mukametlidir.ancak ben levrek avlarım' flora karbon kullanıyorum şu ana kadar beni yolda bırakmadı bende EYLÜL ayından itibaren sürekl levrek için Müreftedeyim gerek rapala gerek canlı yem kullanıyorum.daha detaylı bilgi için (orman'cı)lakabıyla anılan sevgili abimize sorabilirsin akşamları iskele başındaki kahvede buunuyor kendisiyle çolk güzel levrek avları yaptık. güzel avların daim olsun
Selam cüneyt abicim ben turnada ip misina kullanıyorum çok memnunum sana en son kullandığım misinaları tavsiye ederim ikisinide test ettim önce viplaş 0.10kullandın sonrada spider 0.14 lük hala kullanıyorum ama tatlısuda denizde hiç kullanmadım deniz tecrübesi olan arkadaşlar yardımcı olur diyorum dünyanın en ünlü örgü misinası . Spiderwire markasına ait inanılmaz sağlamlıkta bir örgü misina. Özel yapısı sayesinde çok yuvarlak bir sarım yapılmıştır. Bu da ürünü normal makinalarda kullanmanıza izin verir. Spin makinalarınızda güvenle kullanabilirsiniz. Yeşil renk %100 Micro fiberden imal edilmiştir. Micro fiber dizaynı ile yüksek güçlülük, Yüksek esneklikte su tutmayan yüksek duyarlılıkta bir misinadır
Bu misinalar gerçekten iyidir, tavsiye ederim.. Ama levrek için, biraz esnemesini bilen bir misinayı daha çok tavsiye ederim.. Sorun şu.. Levrek için, 6 kg çekeri olan, makul şekilde uzayabilen bir misina (kalama, kamış, iğne vs.) kafidir. Ama ip misianda bu 9 kg'ya çıkar. Yani daha kalın iğne, daha sağlam (ağır vs.) kamış, daha sağlam makine gerekir. Bu da takımın etkinliğini önemli ölçüde azaltır.
canım arkadaşım ormancı dediğin ali abiyi çok iyi tanıyorum aramız çok iyi her akşam görüşüyoruz.levrek konusunda burada benim için bir numara nasıl nasıl o levreği yakalar
sevgili Cünety işte tam ustasının yanındasın benimde selamlarımı iletirsen sevgili Ali abime sevinirim kısmet olursa inşallah görüşürüz özelden bana telefonunu bırakırsan haberleşe biliriz sevgili kardeşim ALLAHA emanet ol saygılar.
slm ını iletirim abicim akşam beraberdik gene.nerdeyse her akşam görüşüyoruz.yeterki iskeleye inelim.tel ve msn adreslerini özele bıraktım bende senden bekliyorum.kib.
Bu mısına olayını çözmek bence çok zorr Bu misina olayı bence biraz abartılıyor. Ben bölgemde levrek avına yeni başladım. Hep ince takım kullandım, ustalar öyle dediği için. Bölgemde avlanan arkadaşlara takımlarını söyleyince bana 0.35 aşağı kullanan olmadı. Hatta örgülü misinayı kullananlar çok fazla. Fc kullanan yok.Hatta örgülü misina kullanıp rapala ile arasına çelik tel bile bağlayanlar var. Hepsininde kiloluk levrek resimleri telefonlarında. Bu çelişkiyi yorumluyorum ama yineden diğer arkadaşların yorumlarını bilmek isterim. Bölgem Doğu Karadeniz. Saygılarımla..
dalgıç 837 nin dediği gibi midye ve liman taşlarında kayalarda mercanlarda çok dikkat etmelisin buralarda normal misina lar gibi sıyrılıp gelmez takılırlakin çekerleri normal misinaya göre kat kat daha iyidir bende berkly in whiplash modelinin pro suyla cyrstal modeli var her ikisindede memnununn cyrstal modedi 0,06mm bunu sipin makinada kullanıyoprum raplayla atçek yapıyorum bu yaz 2,5 kiloluk akya çektim dynema banamısın demedi yalnız şöle bi dez avatajı var sahte hafif olduğundan sarımlar biraz gevşek oluyo ama atarkende sanki kurşun gibi gidiyor hatta rapala suya iner kendi boşalma hızıyla kendi kendine boşalır kafadan siz buna müdahale etmeniz lazım buna dikat etmezseniz makina dynemayı kafaya düzgün saramaz ve diğer atışınızda karışa bilir whiplash pro da aynı şekilde bendediğer makinamda 0,17mm lik var bunuda surf makinada kullanıyorum gerçekten harika uzun atışlarda çok iyi sonuç veriyor ve 75-100-125 gr kurşun atarımbana güven veriyorve hiç abanmadan kamışa yüklenmeden oldukca ileri gidiyor tabi kamışta kaliteli ama dynemanın verdiği sağlamlık duygusundan öyle atabiliyoruz aynı dynemayı zargandada kullanıyorum surf aynı makina zarganın vuruşları boyut farketmeden oldukca net hissetiriyor küçük zarganları bile olduğundan büyük sanıyorsunuz ama dediğim gibi makinaya dynema sararken ağzına kadar doldurmayın çok az eksik sarın kafadan boşalırken çok rahat boşal dığından kusma yapmasın
Bu ip misinaya çok güveniyordum açıkcası ta ki dün akşam bir lüfer abisi gelip hırsızı alıp gidene kadar. Neden lüfer abisi diyorum çünkü ben onunla normal bir lüferi çok rahat çektim deforme bile edememişti. Dün akşam yaşadığımdan sonra bidaha o misinayı sadece kurşunlara bağlarım. En iyisi misina vazgeçme derim...
Dynema ile iğne ve hırsız bağladıysanız hata yapmışsınız; çünki değil lüfer; çinekop bile çok rahat keser dişiyle; dynema yapısı buna karşı zayıftır; ancak makaraya sarıp kullandığınızda misinadan katbekat sağlamdır...
Sevgili Haluk abi, makas kesmiyor, çinekopu bu kadar abartmayalım, kaba lüfer, kofana olsa tamam diyeceğim ama
Sıradan örgü dyneema'yı çinekopta keser, kesiyorda. Ancak termal kaynaklı misinayı kesemiyor, yani fireline gibileri. Bunun temel sebebini ben zor yoldan öğrendim. Fireline ile yapınca dert olmuyordu, güzel güzel tutuyorduk. Bunu balığın dyneema'yı kesemediği gibi yorumladık. Eh, örgüde dyneema, demek onuda kesemez dedik, bir iki gece sabaha kadar hırsızı hırsızlara kaptırdık, 6 TL'lik 10 taneli 32813'lerden bir paket güme gitti Sonra farkettim ki, malum örgüler çok incecik liflerden yapılıyor. Çinekopun dişlerinin ucuda sivri. Bu lifleri ayırıyor ve onları teker teker koparıyor. Bu şekilde, kesme değilde koparma yoluyla hırsızı kapıp gidiyor. Ama kaynaklı olan fireline da lifleri ayırmayıro ve kesemiyor. Büyük lüferleri avlarken, yemli yapardık sık sık. Böyle koca zargana , bir sürü iğne filan uğraşılmaz, zaten değmez de. Yemi 5 cm kadar keser, tek iğne ile takarsınız, sapına da bir karış çelik tel koyarsınız. Velakin, bildiğimiz dışı kaplı vs. çelik telden koyarsanız, o koca lüferler (5kg en az) o çelik teli işte öyle teker teker keser. O yüzden o tür tel kullanmaz, yerine ince tek tel kullanırsınız. Tek tel olunca kesemez. Eğer sağlam olsun kesemesin diye çoklu ama kalın tel koyarsanız, bu defada balık vurmaz zaten. Ama tek tel oluvermek de kafi gelmez, kaliteli, güzel bir çelik tel olması şart olur. Bu da bu duruma benziyor. Çoklu olunca telleri, lifleri teker teker yoluyor.
Makas ile zor kesersiniz de keskin bir bıçak; dipteki midyenin keskin kenarı v.s.. çok rahat kesiyor dynemaları; gerçi ben bu malzemeyi ve türlerini çok iyi tanımıyorum ancak Serdar bey konuya daha vakıf ve çok güzel açıklamış niye kesilebildiğini zaten...
çinekop ve sarıkanat alabilirsin diye düşünüyorum bende de berkley whiplash pro var piyasada bulabileceğin en kaliteli dynemaların başını çeker ama bunların tek kusuru kesme konusunda bahsedildiği gibi başarılı değiller ama çeker konusunda ve avlardaki hasasiyet konusunda üstlerine toz kondurmuyorlar serdar abinin dediği gibi 5kg lık bi lüfer artık o lüferlikten çıkmış kofanalık olmuş derler ona zaten de misina ne dynema nede çelik tel dayanır eğer palayı yutmuşsa tamamen çelik telde bağlasınız bikaç kafadan sonra keser. lüfer işinde daha çok gideceğin avlaktaki balığın boyuna göre takım hazırlarsan başarılı olursun bu en doğrusu şuan kumpasla ölçtüm elimde 520mm pala uzunluğu olan iğnede var 385mm olnada var320mm olda var 260mm olanda var dahada küçüğüde var ama daha küçükleri lüfere gelmez boylarıdan bahsettiğim iğnler baştan sona doğru sıralarsak kofana , lüfer ,sarıkanat, çinekop için diyebiliriz bu sıralamaya göre takım hazırladığımızda kofana için iğnesinin pala uzunluğu ve hırsızınnıda etkisiyle 1ci iğneyi yutmuş olsada hırsızı yutamıyacak kofanın dişleri palaya gelicek o yüzden kesemiyecek kofananın saldıracağı yem diğerlerine göre büyük olacağından iğnede şamandırada büyük olacaktır bu yüzden takım kofana için hazırlanmış olur diğer takımlarda aynı sırayala iğneler ve takımlar küçülür lüfer türü balıklarda benim dikkatimi çeken boyları büyüdükce kendilerine güvenleri tam ve gözleri kan bürümüş oluyo bu yüzden kofana takımıyla başka bi balığı(çinekop sarı kanat) yakalamak dahazor hatta imkansız olur öncelikle avlağınızda bu türün hangi boyu çıkıyo bunu gözlemleyin takımınızı hazırlayın gidin rastgele ama baktınız çinekop çıkıyo sizde ona göre takım hazırladınız sürünün içine kofanlarda karışmış 1 önceki akşam hep çinekop vardı geldi sizin çinekop takımını kopardı ne oldu şimdi başarısız bi takım eğer denizde o anda kofana takımı olsaydı kofanayı almıştınız almıştınız peki bunun tam tersininde ola bilceğinide unutmayın bu seferde iğnler ben burdayım diyecek kocaman bi mantar parlayacak çinekopta bu takıma vurmayacaktır o yüzden avlarda 100 % başarı sağlayamayız çünkü biz ama törüz ve bu sistem yani oltacılık ilk çağlardan bize emanet kalan bi hobi neyse biraz ahkam kesmek gibi oldu ama bu lüfer avında durum böyledir sadece çelik tel veya dyenma kurtarmıyor avınızı seceğiniz iğne taktığınız mantar, yem ama en önemlisi avlağınızı tanımanız ve orada sürekli gözlem yapmanız bu da sizin avlarınaza ve ustalığınıza yansır balık dediğiniz canlı sürekli gezer orada lüfer çıkmıyorsa başka bişey vardır yada kısa süre önce oradan başka bişey geçmiştir ardındanda başka bişey geçeçektir sırayla bu böyle döngü şeklinde ilerler hadi rast gele
Hocam ben o bahse konu olan misine ile baba lüfer çektim sadece deforme etmişti yani ilk defa kullandığım bişey değil. Çinekop falan zaten zarar bile veremiyor. Yine o balığıda alırdım ama tasma vurmakta geciktiğim için hırsız gitti.iğnelere saplansaydı hayvan kestirmezdim misineyide.
Beklemeli avlarda, uzun pala iğnedense, kısa pala iğneyi sapını tekli çelik tel (rezistans teli bilhassa) ile bağlayarak kullanmak daha iyi netice verir. Uzun pala iğnelerin beklemeli avda hem yemi kasması, ağırlık yapması ve kötü göstermesi, hemde balığa saplanmakta daha başarısız olmaları sorunu vardır. Eğer yemi çekmiyorsanız, yerinde duruyorsa, iğnenin geniş ağız, köşesiz bir dirsek, kısa pala ve ucunun hafif içeriye bakıyor olması avcılığını artırır. Ama bu özellikler, mesela uzun olta yaparken, çaparide vs. ters tepki yapar, takımın başarısını azaltır.
Ben de 0,20 monoflament ile çektim lüferi; ancak dişine denk gelmedi, gelse idi ne benim 0,20 ne de sizin örmeniz dayanmazdı; kesip giderdi onu lüfer...