Örgü Misina Alarak Hatamı Yaptım?

Konu, 'Misinalar' kısmında anathema tarafından paylaşıldı.

1. anathema

anathema ersen

Favori Kamış:
    Shimano Catana BX 2.40
    Favori Makine:
    Okuma Trio 30 S
    En İyi Avı:
    LeVreK
    Selamlar,
    Daha önce forumda da paylaştığım üzere bugün hedefimde olan makinayı (Okuma Trio 30 S ) satın aldım. Bununla birlikte Savagear Adrenaline 0.13mm örgü misina alıp yeni makinama sardım. Makina üzerinde de iyi duruyor. Fakat iş misinanın ucuna klipsi bağlamaya gelince sorun başladı. Klipsi sıkıca bapladıktan sonra klipsin ucundan asılınca misina, tam düğümün olduğu noktadan kopuyor. Ya ben doğru bağlayamıyorum ki normal monofilin misinayıda aynı şekilde bağlarken sorun yaşamıyordum, yada ucuna illaki fluoro carbon misina bağlayıp klipsi sonramı bağlamalıyım?:confused: Şu an için işin içinden çıkamadım idk tecrübelerinize dayanarak neler yapmam gerektiğini söylerseniz sevinirim.
    Saygılar

2. western222

western222 Süleyman

Favori Kamış:
    RON THOMSON TYRAN 2.70 cm
    Favori Makine:
    DAM QUICK EFFZETT 735 RD
    bende de berkley whiplash örgü sarılı.klipse bağlamada değil de atışta düğüm olursa ,düğümden kopabiliyor (ağır rapalalarda).:(

3. GündüzGezen

GündüzGezen Şenol

Favori Kamış:
    Shimano Nexave CX 7-21gr. & Lineaeffe S-Curve Spinning 240 & Shimano Alivio TE 6000 / 360
    Favori Makine:
    Shimano Nexave 2500 FB & D.A.M Quick Effzett FDS 735 & D.A.M 860 SLR Surf
    En İyi Avı:
    Söylemem nazar değer :)
    Farklı düğümler deneyin yine kopuyorsa, aldığınız örgü misina çürük demektir.
    Belki güneş gördü rafta yada serinin imalatında problem var belli olmaz.
    Zira düğümler düzgün ise ve küçücük klipsi iki parmağınızla tuttuğunuzu düşünürsek bu kadarcık kuvvete dayanamayan örgü misina olmaz.

4. tenten_52

tenten_52 ahmet yıldız

Favori Kamış:
    eagle carbo tech
    En İyi Avı:
    Levrek 2kg
    Ben Aldığım örgü misinada düğümlerde sıkıntı yaşamadım ama 10 atışımdan 8 inde misina birbirine dolandı nasıl oluyor anlamadım ama sararken mutlaka dolanıyor oltaya en ufak bi boşluk verdiğimde dolandı. bende bıktım artık avmı yapıcam düğümmü çözücem misina gibi kolayd açözülmüyor. söktüm tekrar makineden misina sardım. ne yapabiliriz örgü misinalar konusunda tecrübeli arkadaşlar var ise tavsiyeler beklerizz.

5. pitbull

pitbull Furkan Güner

Favori Kamış:
    Shimano Alivio BX 2.70- Shimano Alivio BX 1.65
    Favori Makine:
    Shimano Catana 4000 RB- Okuma Pro SPA 25
    En İyi Avı:
    Turna-52cm
    Ben de örgü misina almayı düşünüyordum ve beni düşündüren 2 şey de başıma gelebilir demekki. Düğüm ve sararken dolaşma gözümü korkutuyordu.

6. SahEmre

SahEmre Emre

Favori Kamış:
    Okuma Salina 4.20 Salina 100-200 - Lineaeffe Extreme Cast 4.40 180gr. - Okuma V-System 240 10-40g
    Favori Makine:
    Ryobi Proskyer Nose Power - Shakespeare Mach 1 XT
    En İyi Avı:
    Küçük beyaz; 7 cm. Kuzey batı Antartika Sığlıkları..
    bu misinalar için tasarlanmış ve üretici tarafından tavsiye edilen özel düğümler var arkadaşlar bunları araştırın.

7. SahEmre

SahEmre Emre

Favori Kamış:
    Okuma Salina 4.20 Salina 100-200 - Lineaeffe Extreme Cast 4.40 180gr. - Okuma V-System 240 10-40g
    Favori Makine:
    Ryobi Proskyer Nose Power - Shakespeare Mach 1 XT
    En İyi Avı:
    Küçük beyaz; 7 cm. Kuzey batı Antartika Sığlıkları..
  8. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Makinen örgü misina kullanmak için uygun değil, düzgün sarmıyor.

Eğer makarası uca doğru genişleyen şekilde konik bir makina kullanırsan, bu sorun yaşanmaz.

Düğümden kopuyor demişsiniz. Senelerdir sadece örgü misina kullanırım, koptuğunu pek görmedim. Bazen fırdöndü dibe takılır vs. olur, zorlaya zorlaya ancak koparırım ki, bu da zaten misinanın çekebileceğini aşmakla mümkün olur.

Savagegear Adrenaline tamam, örgü ama, PE' diyerek kesmiş olayı. PE'nin bin çeşidi var. Poşet yapılan HDPE ve LDPE gibi mesela. Ama dyneema'da bir PE, UHMWPE oluyor kendisi. Buradan bir kafa karışıklığı kastedilmiş sanıyorum, PE diyerek dyneema ile karıştırılsın gibisinden.

UHMWPE (dyneema) haricindeki PE'ler, genellikle dayanıksızdır. Hele düğümlere vs. pek dayanamaz. PE yerine PET tercih edilmelidir en azından. Piyasada Dacron diye anılan misinalar PET, yani polyester olur ve nispeten sağlamdır. Ama dyneema (yada spectra) ile boy ölçüşemez.

Dyneema ise patentli bir ürün, aynısını zaten yapamaz.

Kısaca, siz örgü diyerek örgü almışsınız ama, sağlam misina almamışsınız. Heleki birde incesini almışsınız ki, doğal olarak pıtır pıtır kopacaktır. Tavsiyem, %100 dyneema, bilhassa SK65, SK71 türü bir misina edinmenizdir.

Elbette düğümünüz de önemli. Bu PE'ler uzamaz, böyle olunca darbeyi yumuşatacak bir durum olmaz. Sonuçta böyle kopmalar yaşanır sıkça.

9. jigging

jigging Caner

Favori Kamış:
    Penn spinfisher surf & Lineaeffe sorrento & Lucky Craft ESG II
    Favori Makine:
    Penn Surfmaster 750 & Shimano Ultegra XTB & Exage 4000fa & shimano twinpower 4000xg
    En İyi Avı:
    seni meraklı, hadi ordan... nazar değdireceksin..
    Kullandığınız klips daha önce suya girdi mi? yeni bir klips ise, metal yüzeyi kontrol edin.... bazıları keskin kenarları yüzünden bu tür durumlara sebep olabiliyor...

Çünkü örgüyü bağladığınız esnada sıkarken, klipsin metal yüzeyi örgüyü ciddi anlamda aşındırıyor...

Tam emin olmak için, örgüyü, normal bir naylon misinayla birbirine bağlayıp aynı işlemi deneyin.... bağlarken her ikisinin de düğüm olacak kısımlarını önceden tükürükleyerek yapın.... eğer kopmuyorsa, problem klipstedir...

Kopuyorsa, geriye tek ihtimal kalıyor....... siz düğümü doğru yapamıyorsunuz ..

Muhtemelen naylon misinayı bağlarken kullandığınız kalınlıkla, örgüde kalınlık aynı değil.... bu yüzden düğüm kötü yapılmış olsa bile bir şekilde tutar...

Demek istediğim 020 naylon ile 013 örgüye atacağınız düğümün mukavameti aynı olmaz... düğümü misinayı aşındırmayacak şekilde atacaksınız ki sorun yaşanmasın....

Örgüde problem olacağını sanmıyorum... genelde kullanıcı hatasıdır bu tür şeyler ve düğümden kaynaklanır....

10. atakule team

atakule team hüseyin

Favori Kamış:
    Bass Pro Shops® extrime xps Mitchell Elite Spin DAIWA EXCELER, EXSF662MHFS 1.98
    Favori Makine:
    shimano sustain 2500 fg shimano exsence 3000cı4
    En İyi Avı:
    hedefim 120 cm
  11. araştırıcı

araştırıcı Levent Bekir

En İyi Avı:
    akya
    geçen hafta seavegear adrenaline 0.22 örgü ip bende aldım...

Malesef beklentilerime ulaşamadım... henüz birkaç atış yaptım ki iki kez koptu... ilkinde malzeme floating olduğu için yüzeyde kaldı ve yardım istedim, onu kurtardım... ikinci koptuğunda malzemeden de oldum... ne düğümden nede ek yerinden... ortadan koptu... bende anlamadım... daha fazla malzeme kaybetmemek için Hata bendedir diyerek üzerinde adrenaline sarılı makarayı makineden çıkarıp daha önce kullandığım makarayı taktım...

USA dan aldığım örgü ip sarılı makarayı taktım ve sonraki atışlarımda hiçbir sorun yaşamadım... Benimde kafam karıştı... örgü ip mi? sorunlu,... Yoksa benim atış tekniğimi mi gözden geçirmeliyim... ?

12. jigging

jigging Caner

Favori Kamış:
    Penn spinfisher surf & Lineaeffe sorrento & Lucky Craft ESG II
    Favori Makine:
    Penn Surfmaster 750 & Shimano Ultegra XTB & Exage 4000fa & shimano twinpower 4000xg
    En İyi Avı:
    seni meraklı, hadi ordan... nazar değdireceksin..
    Levent bey katılımınız için teşekkürler....

Sizinkisi daha garip bir durum...

Düğümden değilde bedenden kopması bana iki şeyi düşündürdü...

Atış sırasında klepe teleninin beklenmedik şekilde kapanarak buna sebep olması...

Veya parmağınızı geç bırakmayla birlikte o arada oluşan kuvvetin ip çekerini aşarak kopmaya neden olması.....

Sahte ile örgü arasına şok bağlamayı denediniz mi?

Bu sorununuzu çözecektir yüksek ihtimal...

13. araştırıcı

araştırıcı Levent Bekir

En İyi Avı:
    akya
    Merhaba Caner Bey...

Cevabınız ve öngörüleriniz için teşekkür ederim...

Tüm avlarımda örgü ip ve shock leader kullanıyorum... yaklaşık 5 yıldır mono kullanmadım... birdönem Power pro örgü ip kullanırken soğuk havalarda (-3,5 gibi) makara üzerinde donduğu için iç kısımdan kopma olurdu.... şimdi yine USA dan aldığım başka bir örgü kullanıyorum ki son üç yıldır makinem ve yem hiç patlamadı... Şükür bu sorunu unutmuştum.. Hatta arkadaşlar arasında geçen haftasonlarında bir konuşmada "şükür malzemeleri denize bırakmaz olduk" demiştik... :eek:

içimizdeki "hep daha uzakta balığı bulma ve kendimizi aşma arzusu" yok mu.... aaaaahhhh aaahh.. daha ince örgü ip alayımda atış mesafem biraz daha uzasın demiştim ve telefonla bayilerle görüşüp fikir almıştım... sonra fiyat performans kıyaslayıp adrenaline karar vermiştim...

işte benim öyküm böyle...:)

en güzel dileklerimle...

14. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Cevabı bir önceki sayfada verdik.

Örgü misina, bir takım lifler alınmış ve saç örer gibi örülmüş misina demek. Pamuktan da örgü misina yapabilirsiniz. Yani, örgü denince iyi sanmayın.

Bugün örgü misinaları süper misina olarak meşhur eden, dyneema denen şey. Bunun aynısı, spectra var. Bu ikisi, bilinen en sağlam iplik malzemesi. Ötesi yok.

Birde dacron var. Onlar dyneema'nın yarısı kadar filandır kalite olarak. Bu bildiğimiz polyester ipliğin biraz kalite versiyonudur. Yerine manifaturacıdan alacağınız kalite bir polyester iplik kullanabilirsiniz.

Gördüğüm ve bildiğim kadarıyla, Spectra diyerek naylon veya polyester örgü misinalar satılabiliyor. Adam yazmış, dyneema dacron filan falan. Bunlara itibar etmeyin.

Bunun dışında, eğer malum kaliteli örgü misinayı arıyorsanız, bakmanız gereken şey, %100 dyneema ibaresi. En azından dyneema ibaresi olması lazım. O zaman makul bir ip misina aldığınızdan emin olabilirsiniz bir hayli.

Dyneema'nın da çeşitleri var. SK61, SK65, SK70, SK71 vs. vs. Genel olarak sayı büyüdükçe, sağlamlık artar. Hangi dyneema'dan yapıldığını pek çok üretici söylemez. Bu yüzden her dyneema, aynı çapta aynı çekeri veremez. Ama en kötüsü bile burada sayılan atarken kopuverme vs. gibi sorunları pek yaşatmaz.

Ama şunuda belirteyim, bu örgü misinalar hafısaz, kaygan, hafif vs. olduğu için, her makine bunları doğru düzgün işleyemez. En kötü sorun, makaradan boşalıp gitmesidir. Ama dahası, adi bir makine ise, onu kolayca hırpalayabilir kısa sürede. Sarma yüzüğünü keser, milini eğer, burç, dişli vs. zorlar, kırar..

15. araştırıcı

araştırıcı Levent Bekir

En İyi Avı:
    akya

Verdiğiniz değerli bilgi ve öneriler için çok teşekkür ederim Serdar Bey... Her ne kadar mütevazi davransanızda Birçok kişiye verdiğiniz bilgi ve deneyimle "benim için Üstad" sınız....

önceki ve şimdiki yazınızı keyifle okudum... okurken gözbebeklerim büyüdü :) ...

aceba hangi örgü ipin üzerinde serdar beyin yazdığı sk... kodu vardı diyede düşünmeye başladım...

Saygıdeğer üstadım; sizin için mahsuru yoksa bu ibarelerin geçerli olduğu gerek uluslararsı gerekse Türkiye de satılan örgü ip önerebilirmisiniz?

en güzel dileklerimle...

Bu arada makinem Shimano PA spinpower.. inşaallah örgü ip kaynaklı bir sorun olmaz... :)

16. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Bu SK65 vs. ibaresi, genellikle uzak doğulu üreticilerin mallarında bulunur.

Şimdi olayı ikiye ayırmak lazım. Bir ip misina yada moda deyimel örgü misina alıyoruz. Ya nitelikleri bilinen bir mamül alırız. Kullanmışızdır, görmüşüzdür. Yada bir yerde bilinmedik, tanınmadık bir mamül bulmuşuzdur.

İlki için sorun yok. Ama durum ikincisi ise, o zaman nesine bakacağız? En garanti olan, sizi tufaya getirmeyecek olan şey, %100 dyneema veya muadili bir şey yazması.

Şimdi bakalım. Alışveriş yapacağız. giriyoruz internete. Aha bir misina:

0.20 Captain DYNEEMA DACRON BOBİN MİSİNA 1000mt

Şimdi bu dyneema'mı, dacron mu? Bu ikisi bir araya gelmez. Neyse, resmine bakalım:

Etiketinde dyneema veya dacron olduğuna dair bir şey yok :(

Ya nerde bulduk bunu? Örgü misinalar kategorisinde.

Evet, teknik olarak bu bir örgü misina. Ama ip misina, örgü misina dediğimiz, sağlamılığıyla vs. bildiğimiz örgü misina, dyneema'dan yapılan örgü misina. Yani bu misina bizim aradığımız misina gibi durmuyor. Ben güvenip buna para vermem. Belki iyidir, aslen dyneema'dır vs. ama buradan bakınca öyle olduğuna dair bir gösterge yok.

Bilhassa alışveriş ederken, listede yazandan ziyade, bunun gibi etiketin üzerinde yazana bakın. Mesela gene aynı siteden:

Şimdi açıkca diyor işte, %100 dyneema. Buna güvenebiliriz. Gene üçkağıda gelir miyiz? Belki, ama en azından göz göre göre değil. Alırız, bakarız dyneema değil ne idiği belirsiz bir şey çıkarsa, itiraz edebiliriz. Zira üzerinde %100 dyneema yazıp başka şey çıkarsa, bu açıkca sahtekarlıktır, tüketiciyi koruma değil, ceza kanununa göre muamele yapılır.

Şimdi üzerinde dyneema yazmıyor ama aslı öyle filan.. Elbette, olur böyle şeyler. ama bunu biz bilemeyiz.

BU dyneema, %100.. Hatta iyi cins bir dyneema. Ama farklı bir kaynaktan gelen Spectra türünü kullanıyor. Fakat kutuda orjinal honeywell spectra olduğuna dair bir şeyler görünmüyor. Ben tecrübemle bunun gayet iyi olduğunu biliyorum. Ama eğer bu misinayı tanımıyor olsaydım, bu misinayı almaktan imtna ederdim, şüphe içinde olurdum. Ta ki, birilerinin elinde görene, bir rafta vs. denk gelip iyicie bir inceleyene kadar en zaından.

Kısaca, aranacak şey %100 dyneema ibaresi. Bu sizi tufaya getirme ihtimali en az olan ürün olacaktır. Belki daha iyi olup böyle yazmayan olabilir. Ama bunu bilme şansımız yok.

Bugün büyük markaların hemen hepsi Türkiye'de var. P-Line, Berkley (Whiplash, fireline vs.), Spiderwire, Stren, Sufix, DAM vs. vs. Bunların misinaları da raflarda bulunabiliyor. sorun biraz pahalı olması.

Makul kalteye sahip, dyneema misinalar bunların çok çok altında fiyatlara bulunabiliyor. Mesela EF-FE Dyneema'lar var örneğin. Yeterince iyiler ve pek ucuzlar.

17. zeppelin

zeppelin Bülent

Açıklayıcı bilgiler için teşekkürler. Resimdeki Angel Kiss'in 0,18 mm'sini yeni sipariş ettim. Umarım doğru tercih yapmışımdır.

18. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Bende umarım ki, makine alırken doğru tercih yapmışsındır... Yoksa çok saç baş yolabilirsin.

Kestirme yoldan, makinen uygun değilse, makaraya tersine konik olacak şekilde elle biraz misina sar. Ön tarafta, yani ileriye doğru daha fazla, aşağıya doğru ise biraz daha az olsun yani. Makine öyle saramaz, elle sarman lazım..

19. anathema

anathema ersen

Favori Kamış:
    Shimano Catana BX 2.40
    Favori Makine:
    Okuma Trio 30 S
    En İyi Avı:
    LeVreK
    Tekrardan selam arkadaşlar,
    Konuya göstermiş olduğunuz ilgiye ve değerli tavsiyelerinize çok teşekkür ederim. Bugün misinayı aldığım markete tekrar gittim. En iyi düğüm yapan arkadaş hanginizse bu misinayla bi klips bağlayın dedim. Eleman bağladı ve ben yine klipsten asılınca aynen bende olduğu gibi tamda klips üzerindeki düğüm koptu. Sonrasında ohoo o kadar çekersen kopar tabi falan muhabbetleri yaptı. Satıcının tezine göre benim yaptığım asılma misinanın çekerinden daha fazlaymış. Ben bu arada aynı düğümü aynı klips üzerinde 0.25 lik nylon misina ilede denedim fakat asıldığımda kopmadı. Sonuçta Satıcı misinayı geri almaya yanaşmadı benimde kafamda bi dolu şüphe kaldı. Birde yazdıklarınızı okuyunca yarın gece gideceğim balık avında sahte kaybetmemek adına bu misinayı kullanmama kararı aldım. Olan 45 TL ye oldu.
    :mad: :mad: :mad:

20. TarikC

TarikC Tarik

SKoylu arkadaşımızın yaptığı açıklamalar çok doğru bilgiler içeriyor.
    Bu ip misina, Dyneema vb. konusunda üretici, satıcı ve Alıcı arasında çeşitli söylemler, yaklaşımlar yapılmakta. En önemli konu bence Alıcı (yani Bizlerin)ne almak istediğimizi bilmemiz ve bilinçli karar verebilmemizdir. Bu konuda çok iyi bir bilgi paylaşım Forumuna sahibiz bütün arkadaşlar tecrübelerini ticari kaygı gütmeden paylaşmakta, Ama satıcılarda bu iş ticari söylemler şeklindedir.

Orjinal Dyneema ürünler üzerinde Aşagıdaki gibi açıklamalar bulunabilir.
    Yapıldığı ülkeye göre İngilizce, İtalyanca vb. Ama ürün ön yüzünde Made with Dyneema yada % 100 Dyneema yazan ürünler biraz daha güven veriyor.
    " Utilizzando solo Dyneema
    originale al 100%, Lineaeffe S.p.a. è autorizzata dalla DSM N.V - HOLLAND ad utilizzare il nome Dyneema"
    "as it only makes use of 100% original Dyneema
    fiber lineaeffe S.p.a. is authorised by royal dSM n.V - Holland to use the brand Dyneema"

Bu yukarıda yazan İngilizce - İtalyanca açıklama orta düzey bir Dyneema misinaya aittir.

Esas sorunun şu olması gerekli bence, Benim gerçekten bir Dyneema tarzı misinaya ihtiyacım varmı ( Bence bu tarz ürünler kullanmak çok avantaj sağlıyor.), Eğer EVET benim bu tarz bir ürüne ihtiyacım var derseniz, O zaman İyi bir ürün seçmekle başlamalıyız - Beklenen performans - Kalite ilk öncelik ama Fiyat ta unutulmamalı, Bazen çok makul rakamlar ile çok iyi işimizi fazlasıyla görecek ürünler alabiliyoruz. ( Kullanıcıların tavsiyeleri, tecrübeleri burada önem kazanıyor). İkinci klasman ise alınan ürüne uygun ekipman kullanmak ve uygun şartlarda ürünü kullanmak. Mesela Dyneema ürünler için her MAkina uygun değildir. Basitçe anlatmak gerekirse bir çok probleminizi çözecek olarak düşündüğünüz ve bir çok bedel ödeyerek aldığınız ürün, iyi ve bilinçli bir seçim yapılmadan alınıp, kullanılmaya çalışılırsa daha zafla problem yaşatabilir. Bilinçli tercih yapmak çok öenmlidir.
    Ben de uzun zamandır, Dyneema tarzı misinalar kullanıyorum ve çok rahatım hiç atarken Kopma yaşamıyorum, Dibe taktığında bile çok sağlam olduğundan Dipten takım-Midyeleri falan söküp aldıgım çok oluyor, ama dikkat edilmesi gereken diger bir konu bu misinalar sağlam da makinalar sağlam mı o kadar ( genelde hayır ) ve bu yükü makineye direk bindirip çakmeye çalışırsanız makineniz kısa zamanda bozulacaktır. Yaşadığım bir olay , genelde kıyıdan geçen teknlerden hepimiz şikayetçiyiz, bir gün benim misinaya da taktı bir tanesi ve aldı götürüyor ama misina kopmuyor, Makina kalamasında kendi sürekli bıraktığından altaki dolgu misinaya kadar gitti ve misina ile bağlantı düğümünden nihayet koptu kamışı kurtardık. AMAN DİKKAT böyle durumlarda Dyneema Misinaları Elle tutmayın Elinizi kesip koparabilir ( DİKKAT) Çok zor durumda Bİr bıçak - Makas atın kesin gitsin .
    Herkeze güzel Avlar...