Örgü misina ile at-çek yapılabilir mi?

Konu, 'Misinalar' kısmında araştırıcı tarafından paylaşıldı.

1. araştırıcı

araştırıcı Levent Bekir

En İyi Avı:
    akya
    Merhaba Arkadaşlar;
    Örgü misinalarla ilgili sitemizde kıymetli fikirlerini bizimle paylaşan arkadaşlarımın yazılarını okudum...
    Tatlısuda, denizde sarkıtma ile, kıyıdan atıp bekleme yöntemiyle ve tekneden sırtı ile avlanan arkadaşlarımın yorumlarını okudum..
    BU KONUDA DENEYİMİ OLAN ARKADAŞLARIM VARSA: AT-ÇEK YÖNTEMİ İÇİN "ÖRGÜ İP" NASILDIR? Gam yapma, dolaşma vs sorunlar yaşanır mı?
    Misina olarak 0.30 kullanıyorum...
    Kıyıdan atıp sarıyorum...
    her avda yaklaşık 400-500 atış yapıyorum..
    15-35 gr sahte balık kullanıyorum...
    Misina (naylon yada monoflament vs) kırışıyor, atarken sahte kırılıp denize uçuyor.... Çok üzülüyorum..
    Son üç haftada 4 güzide sahte balığımı kaybettim... YASTAYIM....

KIYMETLİ; TECRÜBE VE BİLGİLERİNİZİ PAYLAŞIRSANIZ SEVİNİRİM...

Aşağıda link verdiğim ürünleri uygun görürseniz kullanabilirim.. Yada sizin önerilerinizi dikkate alabilirim...
    http://www.cabelas.com/cabelas/en/t...parentType=index&indexId=cat600395&hasJS=true

http://www.cabelas.com/cabelas/en/t...parentType=index&indexId=cat600395&hasJS=true

Katkısı olan herkese TEŞEKKÜR EDERİM..
    RASTGELE

Son düzenleme: 24 Ekim 2007
  2. hauki

hauki mustafa cecen

Favori Kamış:
    olta ve zipkin
    En İyi Avı:
    görup de tutamadigim balikti
    ben rapalanin titanium braid urununu kullaniyorum..atcek icin uygun ve guzel ve fiyatida vermis oldugunuz linke göre cok uygun...0,14mm 6.4kg 0,15mm 6.8 kg cekerli...buda ince misine kullanarak daha uzun atislar ve daha iyi yapmanizi saglar..ayrica dip baliklarindada kullanilabilir sargoz,karagöz,mercan vs.ama levrek icin denemedim,levrek cekinebilir görunurlugu fazla oldugu icin..bu bahsettigim misine eger kamisiniz iyi ise ve halkalar kolay kolay yipranmaz ve zedelenmez...esneme yok denecek kadar az..bu misine iki kat alt katta bir tur fiber iplik ve ustunde kaygan bir kaplama var..uzun sureli kullanimlarda bu ust yuzey zedelenebilir veya siyrilabilir ama kolay kolay kopmaz cunku asil guclu kisin alt kisim oldugu icin...

Son düzenleme: 24 Ekim 2007
  3. araştırıcı

araştırıcı Levent Bekir

En İyi Avı:
    akya
    Sağol Mustafa Kardeş;
    bakalım kullanan başka arkadaşların değerli yorumları nasıl olacak....? Merakla bekliyorum... Levrek avı için öngörün benide düşündürdü ama önüce FC düşünebilirim..:)
    Teşekkür ederim..

4. yaban-cı

yaban-cı Koray

Favori Kamış:
    D.A.M E-MOTION 270
    Favori Makine:
    SHİMANO SEİDO 4000 FA
    En İyi Avı:
    sabır...
    ben hem tatlısuda hemde denizde at-çek için örgü misina kullanıyorum. kulandığım marka raptor. 0.22 mm kullandığım misina yani 9" civarında 30 lb yani yaklaşık 14.5 kg çekeri var. çok araştırdım çok okudum almaktan vazgeçtim bir süre çok gam yaptığı yazıyor birçok yerde ama şimdiye kadar bana hiç denk gelmedi. özellikle jig gibi ağır yemle at-çek yaparken misinayı tuttuğun parmağına yarabandı yapıştır önceden yoksa sonradan yapıştırmak zorunda kalabilirsin. çünki parmağa oturuyor ve oldukça can yakıyor. örgü misinaların bir dez avantajı daha (tabi bunu avantaja çevirebilirsin) monoflament misinaların örneğin 0.20 si ile örgümisinaların 0.20 si arasında kalınlık farkı var bence. örgü misina daha kalın görünüyor. esneme payı nerdeyse hiç yok bu nedenle tasmalama olayı monoflament misinalara göre daha erken yapabilirsin. umarım yardımcı olabilmişimdir. kolay gelsin.

5. yaban-cı

yaban-cı Koray

Favori Kamış:
    D.A.M E-MOTION 270
    Favori Makine:
    SHİMANO SEİDO 4000 FA
    En İyi Avı:
    sabır...

işte bahsettiğim misinam bu.

6. Benim kişisel görüşüm Örgü misinalar at-çek için pek uygun olmadıkları yönünde..Böyle düşünmeme sebep olan ise örgü misinaların ilk kullanımdan sonra Tuzlu deniz suyunu emmeleri ve kuruduktan sonra tuzun kalması nedeniyle 2. avda genelde atış esnasında rulo halınde makaradan çıkmaları ve karışmaları..Ayrıca bazı örgü misinalar suyu emerek ağırlaşmakta ve atış mesafesini oldukça kısaltmakta..at-çek te örgü yerine kaliteli nylon yada hybrid misinalar bence daha kullanışlı..Örgü misinalar su içinde çokdaha kalın görünür.

7. carpe

carpe

Favori Kamış:
    olta, zıpkın
    En İyi Avı:
    3.7kg levrek 8kg sazan
    Ben örgü misinayı sadece tekneden avlanırken kullanıyorum..

Buyuk balıklara tasmalamaya birebir..

Ama kıyı konusunda aynen Erdal a katılıyorum..;)

8. mufi

mufi Muvaffak İŞMEN

Favori Kamış:
    kıyı balıkçılıgı standart malzeme oltakamışı ve makine
    Favori Makine:
    Daiwa GS 9
    En İyi Avı:
    her av iyidir yeterki usule uygun olsun
    Erdal kardeşim ile aynı fikirdeyim ayrıcada çok düşünür ve araştırırım:)
    örgü/ip misina yı surf makinalarda bile %100 kullanmazlar ..
    -balıkçlıkta önemli konu az görüntü vermek ..su üsttü avcılıklarda ışık faktörü herşeyi çok net gösterir..yemin düştüğü noktanın size dogru gerisinde balık varsa bu suya düşen ipi görüp huylanabilir ve kaçabilir..
    -ancak derin su / çıkrık olayında dipte agır balık için kullanmalı..
    Derim...:)

9. mallaca

mallaca Halil Barış Şengül

Favori Kamış:
    Makinalı kamış olta,her türlü el oltası,rapala
    En İyi Avı:
    Kiloluk mırmır,Kiloluk iskorpit
    Tecrübeli arkadaşlarıma katılmamak elde değil.Önemsiz de olsa bir ekleme de ben yapayım.Örgü misinanın ucuna at çek için naylon misinadan beden takarsanız yemli takımlarda bedeni kopartıyorsunuz.Atarken örgü misina naylon bedeni çoğu zaman kopartıyor.

10. araştırıcı

araştırıcı Levent Bekir

En İyi Avı:
    akya
    "Çok okumak ve araştırma yapmak" bana Power pro braid kazandırdı.... At çek yaparken kesinlikle braid kullanıyorum... Yakaladığım balık sayısı arttı ve kaybettiğim sahte balık sayısı hemen hemen sıfırlandı. Kıyıdan at-çek yaparkende "Braid süperlines" doğru tercih.....

Herkese tavsiye ederim...

Çok okuyan ve araştıranlar bu yorumu dikkate alsın...:)

Konuya ilgi gösteren arkadaşlarıma teşekkür ederim...

Saygılarımla...

11. cakometti

cakometti ersan

Favori Kamış:
    century TTR 14 ft - daiwa prime caster surf 450
    Favori Makine:
    abu chrome rocket 6500 CT - Abu Ambassadeur 7000I C3 CT Mag
    2. avda ilk atışlarda misinanın kuru olması sakıncalı bir durumdur, bu doğrudur, o sebepten ilk atıştan önce makinadaki dynemanızı ıslatmanızı öneririm, tecrübeyle sabittir. Ayrıca Berkley in yeni jenerasyonu olan fireline crystal ise su tutmaz ( atçek için en uygun dynema şimdilik bildiğim fireline crystal dir, ilk atışınızda sahteniz koptu gidiyor sanırsınız), kısaca dnemalar da markalara göre farklı yetenek ve yeteneksizliklere sahipler, hepsini aynı grupta toplamak yanıltıcı olabilir, belki de çok keyif alabileceğiniz bir avdan mahrum kalabilirsiniz.

Örgü misinaları monoflament misinalara bağlamanın en sağlam ve geçerli yolu -albright knot- tur, bu bağlama şekli bilinen, benim de kullandığım ve en iyi sonucu aldığım bağlama şeklidir, denemenizi öneririm.

Her malzeme artıları ve eksileri ile size hizmet eder, aslında örgü misinaların tek kötü yanları, özene bezene onlarca para vererek aldığınız kamışlarınızın porselenlerini kesmesidir. Örgülerin artılarını ve eksilerini bertaraf etmenin illaki bir yolunu bulursunuz fakat porselen kesmesini önlemenin imkanı yok, en azından ben bulamadım... Herkeze rasgelsin:)

Not: Dynema misinalarınızı ilk aldığınızda teflon spray uygularsanız su tutmasını ve atışlardaki birden boşalmayı önleyebiliyorsunuz ( gevşek sarmadıysanız tabi )....

Son düzenleme: 17 Haziran 2008
  12. araştırıcı

araştırıcı Levent Bekir

En İyi Avı:
    akya
    Çok Teşekkür ederim Ersan Bey;

yazdıklarınız çok yerinde ve anlamlı... bende değişik marka örgü misineleri tecrübe ettim.... Ayrıca sizin yazınızın her kelimesine katılıyorum... Power pro Superlines örgü ipleri kullanan ve deneyecek arkadaşlarımın sizin ve benim memnuniyetimize yakın bir memnuniyet göstereceği kanısındayım.. :) Kötü demekle yetinmemeli, biraz daha okuyup araştırmalı;)

En güzel dileklerimle...

Selamlar..

13. yaban-cı

yaban-cı Koray

Favori Kamış:
    D.A.M E-MOTION 270
    Favori Makine:
    SHİMANO SEİDO 4000 FA
    En İyi Avı:
    sabır...
    su içerisinde monoflament misina eşdeğerine göre kalın göründüğü bir gerçek ancak şunuda unutmamak gerekir örgü misinalar monoflament misinaların 3 hatta 4 katı daha dayanıklı (çekerini kastettim) sizin kullandığınız örgü misina hangisi bilmiyorum ama uzun zamandır raptor kullanıyorum ve yukarıda saydığınız sıkıntıları henüz yaşamadım. belki bunun sebebi avdan sonra makina kafasını çıkarıp bir süre tatlısuda bekletmemdir bilemiyorum. cokometi üstadımın dediği gibi ava başlarken mutlaka misinayı ıslatırım ama yine tatlısu ile tabi. umarım siz değerli üstadımın yaşadığı sıkıntıları yaşamam verdiğiniz bilgilerden dolayı teşekkür ediyorum.

14. araştırıcı

araştırıcı Levent Bekir

En İyi Avı:
    akya
    Merhaba Namık Bey...
    Surf makinamda 30 lb test (8 diameter) braid, hafif takım olarak adlandırdığım makinamda 20 lb test 6 (dm) braid kullanıyorum...

Yaban-cı arkadaşımın yazdıkları oldukça doğru... Onun yazdığı gibi elinizdeki braid in özelliğine göre ve onun en iyi performansı sergileyeceği şartlarda kullanırsanız eminim beklentileriniz karşılanacaktır.

Bu kış (şükürler olsun:)) 3.800 lük kofanalar, 3.600 lük akyaları bu malzeme ile aldım... ve performansından da oldukça memnunum... Yaban-cı arkadaşımında benimle aynı yörelerde avlandığını varsayarak bu tür malzemelerle ilgili tecrübe ve yorumların diğer arkadaşlarıma yararlı olacağını düşünüyorum...

En güzel dileklerimle...

Selamlar..

15. onurnl

onurnl ....

Favori Kamış:
    karbon kamis,shimano makara,fireline craystal misina
    En İyi Avı:
    turna 115cm,59cm capak,54cm tatlisu kefali,78cm kocaagiz,66cm sazan,82cm Sudak,39cm Levrek
    http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=2101
    arkadaslar burdan bakabilirsiniz daha once actigim bir konu.benim kullandigim ipler ise fire line kiristal,whiplash pro ve spider wire kullaniyorum aralarin cekeri en kuvvetlisi whiplas pro 0,09mm 10kg idi sanirim yanlis hatirlamiyorsam.naylon atcek olayinda en iyisidir ama acemi isen ve risk almak istemiyorsan(bir yere takilip kopmasi,baligin iriligine dayanamyip kopmasi vs,...)tabiki orme olanlar daha iyidir.fire line kiristal 4-5 metreden sonra gorunmezlik ozelligi var eger balik urker derseniz bu en iyisi .yok saglam olsun derseniz whiplash pro derim.denizede onermem naylondan baska kullanmayin.

16. Sanırım konu biraz merkezden kaymış..Ancak Benim verdiğim cevaplar soruya verilen spesifik cevaplardır..Bilindiği üzere örgü (braided) misinalar kendi aralarında da yapısal varklılıklar göstermektedir..Bazı örgü misinalarda kullanılan malzemeler su geçirmediğinden ve tutmadığından batmazken bazılarında su tutan ve kullanılan malzemeden dolayı batan örgü misinalar vardır..Örgü misina yada yabacı adıyla braided misinalarda 2den çok lif ile örülerek elde edilir.Bazıları ise lifler biraraya sıkıştırılmak suretiyle elde edilir.Bu türler genelde yuvarlak yapıya yakın ve hafızaları yüksek olanlardır ve henüz farklı bir isimle anılmamaktadırlar.Ancak bu tür misinalara coated fishing lines olarak rastlamaktayız...Braided misinada ise misina gözle görülür yassılık dikkati çeker..:)

Balıktan geldiğinizde Tatlısu ile makarayı yıkamak tuzdan arındırmak için yetersiz bir uygulamadır..Mkaradan 50 metre misnayı bir kurşun yardımı ile boşaltıp araya su emen bir kağıt koyup üzerine sarın ve makarayı suda yıkayın..Tekrar bakın Kağıdın ıslanmadığını göreceksiniz:) Bu demek oluyorki tuzlu su üzerinde kalmakta ve kurumakta:) Kağıt ıslanmazken tuzlu suyun ve tuzun gitmesi için epey durulama yapılası gerektiğini unutmamak gerekir..

17. yaban-cı

yaban-cı Koray

Favori Kamış:
    D.A.M E-MOTION 270
    Favori Makine:
    SHİMANO SEİDO 4000 FA
    En İyi Avı:
    sabır...
    aslında benimkine tam olarak yıkamak denemez. belli bir miktar tatlısuyun içerisinde birkaç saat bekletiyorum.

değerli bilgilerinizden dolayı teşekkürlerimi sunarım.

18. araştırıcı

araştırıcı Levent Bekir

En İyi Avı:
    akya

Merhaba Namık Bey...

Ben kıyıdan 5gr ile 45 gr hatta 60 gr arası değişik özellikte yapay balıkları at-çek yapıyorum... Atıyorum ve hiç beklemeden sarıyorum...
    Nedir bu at-çek malzemelerim;

1)rapala, yozuri, Tsunami, River2sea vs yüzen-dalan ve popper yapay balıklarım,
    2) Launcer (2 0z) şanamdıra
    3) metal kaşıklar vs

Sizinle benzer yöntemleri kullandığımızı tahmin ettiğim için bu açıklamayı yapma gereği duydum... :) Siz, Erdal Bey ve diğer değerli yorumlarıyla katkı sunan arkadaşlarım benim gibi avlanıyorlar... (yada ben öyle tahmin ediyorum:)) Bu örgü iplerle avlanmada özellikle çok küçük yapay balıkları (5-15 gr) uzak atmak sorun gibi görünsede siz ustalarıma bu işi anlatacak değilim:) Haddimi de bilirim... :) Lakin bu tür örgü iplerle de at çek yapılabileceğini deneyimlediğim ve verim aldığım için bu konu üzerinde durma gereği duyuyorum....

Bir yapay balığın fiyatı çoğu zaman bir misineden pahalı oluyor:)

En güzel dileklerimle...

19. Taylan

Taylan

Favori Kamış:
    Her türlü sahte, 0,18 ip misina, Alba orient 210 kamış, Pasha 35 makina
    En İyi Avı:
    53 cm Turna
    Selamlar ben yaklaşık 2 senedir tatlısuda turna avlarımda ip kullanıyorum. İlk başlarda alışana kadar bir kaç kere misinayı topak yaptım (bu noktada misinalara göre karıştığı zaman çözmenin çok çok zor olduğunu belirteyim). Fakat alışınca hiç bir peoblem çekmiyorsunuz.
    Evet 0.25 ip 0.25 misinadan daha kalın ancak çekeri düşünüldüğünde ben 0.18 den kalın ip kullanmadım bu zamana kadar ve görünürlüğü kötü yönde etkilediğini düşünmüyorum (tatlı su için)

Bende genelde metal kaşık ve silikon balık kullanıyorum bu zamana kadar sorun yaşamadım.

20. ooztekin

ooztekin Özgür

Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    Kefal &tesadüfen Akya....ama tartmadım..
    BEnde alttaki ürünün 0.10 luğu (gri renk) ve

015 lik yeşil renkte yine aynı markanın

ürününden var arkalarında su emmez deforme olmaz diyor ama forumdaki görüşleri okuyunca biraz moralim bozuldu çünkü ben de bunları sahte ile kıyıdan at çek için almıştım..Bu ürünlerden kullanan var mı ? deforme olma durumu nedir ?