Değerli Forum üyeleri Sormak istediğim Örgü Misinalarda ki örgü stili bütün markalarda aynımıdır.Sizin gözünüze hangisi daha hoş geliyor Marka olarak, şimdiden vereceğiniz bilgiler için teşekkür ederim.
Merhaba;Uzun süredir örgü misina kullanıcısıyım.Bu süre zarfında bir çok örgü misina çeşitlerini inceleme ve kullanma fırsatım oldu.Her markanın farklı farklı örgü sitili olsa dahi,tek markanın da farklı çeşitlilikte örgü stilleri kullanım alanına göre değişebiliyor.Tabii bu çeşitlilik durumu değişen ve gelişen teknoloji ile bağıntılı olduğu da belki düşünülebilir.Örneğin;Berkley firmasının Whiplash serilerinin pro yada crystal yelpazesi şeklinde ya da yine Berkley firmasının FireLine serisinin kendi içinde yarattığı türler gibi.Şu an yapmış olduğum avlarımda Berkley whiplash Crystal kullanıyorum ve gayette memnunum.Diğer forum üyesi arkadaşlarımızında konuyla ilgili düşüncelerini almanızda fayda var kanaatindeyim.
Merhaba arkadaşım ben power - pro yeşil renk kullanıorum 3-4 senedir ve gerçekten çok memnunum. uzun ömürlü - pürüssüz -dacron sarım deforme olma şansı % 89 daha az üstü mumlu super braıd lıne kesinlikle tawsiye ederım. yanlız yeşil rengini tercih edersen daha iyi olur çünkü en iyi kalitesi olan rengi yeşil renktir ben 0.30mm yeşil renk kullanıorum dikkat edersen sate avrupa ve yarışmalarda en çok kullanılan marka power pro'dur. Feytah ali arkadasımın tavsiye ettiği mberkley whıpslah da güzel ama benim bildiğim kadarıyla tatlı su için tasarlanmış ip misinalardır. Saygılar...........
atilla merhaba...braid örgü demektir...tüm markalarda sistem sabittir...sadece çeker güçleri farklıdır...yani açıklamak gerekirse a firmasına ait 0.16 mm kalınlığında ki bir örme misina 9 liko çekerken b firmasının aynı kalınlıkta ki misinası 11 kilo c firmasının ki 17 kilo çekebilir... örme misinalar genellikle 4 kat fiber liften meydana gelmektedir...dynema misinalar da yine örme misinadır...ancak fiber lifleri kevlar lifleri ile güçlendirilmiştir...buda daha fazla çeker güç sağlamakta... bazı markalarda 4 kat örgü yerine 8 kat örgü kullanılmakta...buda elbette beraberinde daha fazla çekiş gücünü getirmekte... benim favorilerim aşırı sağlamlığı bakımından spiderwire stealth ve ultra cast...ve birde varivas avani sea bass...bu markalar sağlamlık ve kalite bakımından bilinen bir çok markanın önündedir... bunun dışında şu an kullandığım DF bojin 0.16 hem çok ucuz fiyatı hemde sağlamlığı ile amatörlere has bir misina...(bu kendi düşüncem)... ama esas dikkat edilmesi gereken konu bu tip misinalar da kullanılan hem su tutmayı önleyen hemde misina klavuzlarına aşınmayı engelleyen reçine kaplaması...en çok dikkat edilmesi gereken konu bu...sonra ise marka...
Ayrıca ufak bir anekdot. İp kalınlıklarını diametre ile ölçersen hayal kırıklığına uğrayabilirsin. Kaliteli markalar da dahil olmak üzere iplerin tamamının kesiti yazandan oldukça kalındır. Bunun için birkaç yaygın açıklama olsa da çok da makul oldukları söylenemez. Mesela yazan kalınlığın ipin ıslak ve yük altındayken kesitinin ölçümüyle elde edildiği. Topyekün safsatadır. Bu halde bile ipler nerdeyse iki misli kalın çıkarlar. Bana mantıklı gelen açıklama ise yazan kalınlığın, örgünün içinde kalan ve asıl sağlamlığı veren liflerin kalınlığı olduğudur. İnternette biraz araştırırsan ipleri ölçüp kgerçek kalınlığını veren birkaç site bulablirsin. Her halükarda en kötü ip en iyi mono misinadan daha iyidir.
En iyi markalarda bile ipler aşınabilir. Ancak bunun sebebi %99 kullanılan kamışlardaki klavuzların kalitesizliğinden ve makina klavuzunun yapıldığı metalin aşınmasından kaynaklanır. İp kalitesiz klavuzlarda zamanla oluk açar ve açılan oluk da ipi yıpratır. Reçineli olanlar biraz daha az yıpratsada sonuçta sadece süre farkedecektir. Makina ve kamışınızın kaliteli olması halinde vasat bir ipin ömrü bile makinanızı eskitmeye fazlasıyla yetebilir.
yücelabi çok iç acıtıcı bir hoktaya değinmişsin. En üst kaliteli bir makina ve kamışa sahip birisi neden dynema kullanırki diye kendimce dşünür dururdum bu çok acıbirşey okadar para verip aldığınız kaliteli bir takımı üst segmet kamış ve makinaya bir okadar para verip kamışın yüzüklerini ve makara ağızı başta olmak üzere misina toplayan oluğuklu bilyayı deforme etmek nekadar göze alına bilirki. Tabi bunların hepsini hayallerdeki takımı oluşturup en iyi balığı yakalamak için yapılan masrafın karşılığımı? Bu konuda çok çelişiyorum kendimle.Ama bende cüzzi bir fiyata kurulmuş kamış ve makinaya ikisinin maliyetinin toplamı kadar hatta daha fazla para verip Berkley Whiplas Crystal dynema misina aldım 2-2,5 senedir yaz ayları sürekli olmak üzere kış aylarında mümkün olduğunca 15 gün kadar izinlerde kaçamak yapıp avlanma şansı bula bildiğimde kullanıyorum. Bu süre içerisinde gözlemlediğim kadarıyla öyle aman aman bir hasar yaratmıyor hatta hiçbir şey farketmiyor.Tabi bu kamış ve makinaını kendi ekonomik ömrünü tamalyıp yüzükler ve makinın makara dudakları ve misina kılavuzunun hasarları haricinde hangisi daha önce pes edicek bunu merak ediyorum. Belki misina eskitmeden Başka yerlerinde arıza çıkartıp kendi ömrünü tamamlaya bilir. Yücel abi senden bir açıklık getirmeni istediğim bir konu mesela twinpower yada sustayn makina alıp onada aynı klasda bir spin kamış alıp üzerine avrivas yada akla gelecek üst segment berkley olsun spiderwire bunların dynemalarını kullandığımızda makina ve kamış için iyimi yapmış oluruz, yoksa kötümü yapmış oluruz Cevabını çok merak ediyorum . Bende bir mizansen katayım. Sar gitsin en pahalı en kaliteli dynemayı avın keyfine bak makinaya kamışa bişey olmasz.
Gerçekten çok faydalı ve güzel bilgiler verilmiş Cevap yazan Değerli forum üyelerine Teşekkür ediyorum Konu hakkında görüşlerini yazmak isteyenler Lütfen devam etsinler benim ve diğer üyeler için faydalı olacağına inanıyorum
Neden saroz başka yer olasa olamazmı ben soruyu ciddi anlamda sormuştum ama espiri yaptysanız anlamadım.
Yücel usta, ip kalınlıklarının ölçüsü yurtdışında genellikle lb cinsinden veriliyor. mm karşılığı olarak farklı kalınlıklar çıkıyor. Benim de yurtdışından aldığım 15lb ölçüsünde bir örgü misinam var. Dediğiniz gibi mm karşılığı verilen 0.203mm den daha kalın olduğunu ölçmeden de görebiliyorum. Hal böyle iken bazı ince mono misinaların nasıl olup da örgüden daha fazla çeker değeri taşıdığını anlamadım. lb mm tablolarında normal misina için 15lb 0.38mm ye denk geliyor gösteriliyor. Ancak kalınlığı 0.35mm olup 16-17kg değer yazılmış marka model var. 0.08 - 0.06mm değerli örgü misinalar da çok kullanılıyor. Yani bu değer şimdi içindeki liflerin kalınlığı ise toplam çeker değeri x4 falan olması gerekmez mi?
Yekta, iki tip ölçümleme metodu var. Markaların %95 i kendi işlerine gelen, düğümsüz bir metre uzunluğunda misinayla yapılan test ölçümlerinin verdiği değerleri yazarlar. Ancak bu pratikte mümkün olmadığından, düğüm ve misinaya göre farklı olmakla beraber fabrika çıkış çeker değerleri en az%35, en çok %80 kaybedilir. Fabrika testlerinde misinada düğüm olmadığından misina uzayarak kopar, bu da paketlere çeker değeri olarak yazılır. Oysa kullanım esnasında misinalar %99.99 düğümden ezilerek veya kesilerek kopar. Bu yüzden de diyorum ki vasat bir ip bile en iyi mono misinadan daha iyidir. İkincil olarak da eklemek istediğim. Piyasada satılan iplerde iki aksam var. Biri iç kısımda yükü taşıyan kısım, ikincisi de taşıyıcı lifleri korumak için üzerine sarılan örgü kısım. Koruyucu kısım ipin toplam kesitini kalınlaştırmakla beraber çeker değerine(net olarak bilmiyorum) çok da fazla bir katkısı olduğunu zannetmiyorum. Yani ipleri tek tip hammaddeden üretmiyorlar. Lifleri ayrıştırıp siz de farklı hammaddeleri görebilirsiniz. Üçüncü eklemek istediğim ise, yakında iplerin yerini alabilecek yeni bir hammadde piyasaya gelecek. Çeker değeri çok yüksek, ve normal iplerden çok daha ince, sürtünmesi ise yok denecek kadar az. Hatta bu malzemeyi dün gördüm. İncecik (0.04mm kadardı) life düz düğüm atıp kopartamadım. Düğüm bile bu lifi zayıflatmaya yetmedi. Bu malzeme piyasaya çıkarsa uygun fiyatlı olması halinde kesinlikle piyasadaki tüm ipleri ve monoları piyasadan silcektir. Maalesef getirecek vatandaşlar, örneği ben dışardayken göstermek için bırakmışlar. Bu yüzden teknik ayrıntılarına vakıf değilim. Öğrendiğim anda sizlerle paylaşacağım.
Herkeze selamlar, spin takımda 0,25 Ez Braid in ucuna 0,06 crystal i eklesem (55 mt kadar) atarken sorun olurmu acaba. Bana yardımcı olursanız sevinirim...
dyneema işi biraz ayrıntılı iştir.. kullanım amacı ve yerine göre değişir.. ayrıca şunuda belirtmekte fayda var 20 lb iplerde 2 ayrı kalınlık değeri gözlenebilir üretici kalitesine göre 4 iplik veya 8 iplik sarımı kullanarak size kullanacağınız ipinizi üretir.. sağlamlık ve incelik aşınma direnci bunlara göre değişir... bundan ötürü 4 iplik varivas 40 $ iken ,8 ip varivas 70 dolardır.. hatta dahada ince yapılarla üretilen daiwa ipler 150 $ civarı uçuk rakkamlardadır.. tabiki profesyonel kullanıcılar farkı anlayabilir ve faydalanabilir. yoksa orta kalite power pro yada fire line berkly gibi markalarda hayli hayli işinizi görür... çok ucuz bir ip almak ise size ancak dert sahibi yapar.. bence ekonomik olması ve performansı acısından power pro kullanılır.. birde spider ware invisi braid varki power prodan ve berkly den daha yumuşak yapıya sahiptir.. tavsiye ederim..