http://www.wwf.org.tr/page.php?ID=488 Orkinos, Akdenizin en değerli balığı olan mavi yüzgeçli orkinos popülasyonlarının alarm veriyor. Mavi yüzgeçli orkinosların yaklaşık % 80i kontrolsüz, aşırı ve yasadışı balıkçılık yüzünden denizlerimizden tamamen yok olmak üzere. Türün devamlılığının sağlanabilmesi için uluslararası izleme, koruma ve balıkçılık yönetimi konularına acilen öncelik verilmesi gerekiyor. Bu değerli türün neslinin devamlılığını sağlamak için bir sonraki ICCAT toplantısında tarafların daha cesur kararlar üzerinde uzlaşması ve uygulamaya koyması kritik düzeyde önemli. Mavi yüzgeçli orkinos hakkında: Mavi yüzgeçli orkinoslar dört metre uzunluğa ve ortalama 250 kg ağırlığa ulaşabilir. Göçmen bir tür olan bu balıklar, Kuzey Atlantik denizinden, Afrikanın güney batısına, Norveçin doğusuna kadar dağılım gösterirler ve üremek için Meksika körfezine ve Akdenize geri dönerler. Atlantik Okyanusu'nu 60 günden daha kısa bir sürede yüzebilen bu türler genelde saatte 2.8 7.4 km/saat hızla yüzerler, avını kovalarken 70 km ve hatta 100 km/saat hıza çıkabilir. Binlerce yıldan beri Akdenize üremek için gelen bu türün nesli son on yılda aşırı avlanma sebebiyle tükenme tehdidiyle karşı karşıya. Arkadaşlar sırf kendi keyfimiz için paha biçilemez doğamızdaki güzellikleri yok etmeyelim. Bu konuyu da burda paylaşmak istedim. Lütfen doğamızın kıymetini bilelim, bilmeyenleri uyaralım...
ICCAT ve Avrupa birliğine üye ülkeler bu konuyu çok iyi biliyor. Önlerine bilimsel veriler ve neslin devamı için ..... miktar, popilasyonunun artması içinse ..... miktar avlanması uygun olur diye raporlar sunuluyor sonuç ise hiç biri dikkate alınmadan talep edilen miktarın 2-3 katına izin veriliyor. Hatta 2011 yılından itibaren bazı bölgelerde özellikle üreme bölgelerinde avının tamamen yasaklanması beklenirken, verilen avlanma tonajları ise insanı düşündürüyor.
Turkiye'deki toplanti basarisiz oldu malesef Mavi Yuzgecli Orkinosu Koruma Hayali Baska Bahara Kaldi http://www.wwf.org.tr/page.php?ID=488 İstanbul'da Gerçekleştirilen 22. ICCAT Toplantısından Mavi Yüzgeçli Orkinosu Korumak İçin Yine Bağlayıcı Bir Karar Çıkmadı... Spor olsun, sanat olsun, kongre olsun, her organizasyona baliklama atlariz, tanitim olsun diye ustleniriz... fakat organizasyonun oncesinde dersimizi iyi calismayiz, organizasyon sirasinda yasanan sikintilari da gostermelik tedbirlerle gecistiriveririz, cunku zahmetli isleri sevmeyiz... neticede organizasyon fiyasko ile sonuclanir, bir de utanmadan cikip "cok basarili bir organizasyon oldu, tum dunya bizi alkisladi" deriz, kompleksimizi tatmin ederiz... olan yine guzelim orkinosa, denizlere oluyor iste...
Orkinosu kurtarmak çok zor maalesef, orkinos demek nakit para demek. Japonları sushi yemekten vazgecirebilirsek o zaman belki kurtarabiliriz.
o bahsett,ğiniz orkinoslar bizim denizlere geliyorlarmı yaw. çok büyük onlar. yoksa yavruyken mi yakalıyorlar onu. internetten baktım bir sürü orkinos çeşidi olmalı. bu türle ilgili daha fazla detay var mı?
Mavi yüzgeçli orkinos hakkında: Mavi yüzgeçli orkinoslar dört metre uzunluğa ve ortalama 250 kg ağırlığa ulaşabilir. Göçmen bir tür olan bu balıklar, Kuzey Atlantik denizinden, Afrikanın güney batısına, Norveçin doğusuna kadar dağılım gösterirler ve üremek için Meksika körfezine ve Akdenize geri dönerler. Atlantik Okyanusu'nu 60 günden daha kısa bir sürede yüzebilen bu türler genelde saatte 2.8 7.4 km/saat hızla yüzerler, avını kovalarken 70 km ve hatta 100 km/saat hıza çıkabilir. Binlerce yıldan beri Akdenize üremek için gelen bu türün nesli son on yılda aşırı avlanma sebebiyle tükenme tehdidiyle karşı karşıya.