Orkinoslar 345 Kg'a kadar

Konu, 'Denizlerimizden Güncel Av Raporları' kısmında ALİCO tarafından paylaşıldı.

1. ALİCO

ALİCO AliCo

Favori Kamış:
    D.A.M El oltası
    Favori Makine:
    0,33 beden FC
    En İyi Avı:
    Herhalde Toriklerdir. Kofanalarda olabilir.ispendek 13,8 kg, Kırlangıçlar.vs.vs.
    Değerli arkadaşlar Marmara bölgesinde Ufak kayıklarla ve takımlarla Orkinos tutulurmu? evet tutulur. tutulduda ama 1986 yılından sonrası hiç tutulmadı.
    O günler güzel ama çok güzel günler olsa gerek Rasgelemediğimiz. geçen gün bir mevzuda sen balık tutarmısın şöylemi böylemi Abimiz çıkardı faturaları gözümüzün içine içine soktu alın bakalım dedi ki bu insanlarla oturup konuşmakta balık ile ilgili birşeyler öğrenmekte ayrı bir tat doğrusu.

Bu aşağıda resimlerini vereceğim Faturalardaki Ağırlıklardaki balıklar Olta ile tutulmuştur. Değerli Ustam bizi balıkların kiloları ile dövdü adeta. bunlar gibi bi 20 tane kadar da var elimde

Tarihler ve kilolar Teknoloji yok balığın balık zamanında BALIKÇILIK var

Keşke o günlerde bu zevki tadabilseydik. Avın Profesyonel olmasından ziyadesi KG ları müthiş... Palavrası malavrası yok ortaya dökmüş abimiz olayı Reislik Böyle bir şey demekki. 7 Metrelik kayıklarla gerçekleştirilen av İnanması bile güç ama böyle işte.

Buyrunuz sizlere takdim edeyim.....

1982-1986 Dönemlerinde sadece bir kaç tanesini Üstadın iznine binaen ekliyorum. Ellerin dert görmesin Ustam İyiki varsınız

Uploaded with ImageShack.us

2. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Maksat gıcıklık olsun hihi

Ya mesela 345 kg tek balık değilde, 345 kg gelen 20 kasa orkinos ise?

Sanmam, zira küçükler o zamanda, tombik denir, yazılı denir, başka adlarla anılırdı. Orkinso'ta zaten oldu mu kafadan 200kg olur haliyle.

345 kg orkinos yakalanmayacak şey değildi. Gayette sıradandı, '80 - '86 arası. Ha, sıradan dediysem, yem olarak torik bulmanız, onu özenle kesip içine iğneyi (kasap kancasından büyük bir şeyden bahsediyoruz) yerleştirip özenle dikmeniz vs. gerekiyordu, baya baya bir ustalık lazımdı yani. Öyle malzemeciden bir takım kapıp tutuluveren şey değildi bunlar.

Ustalık her zaman önemli. Benim kanaatim, bugün ustayız diye gezen pek çoğu, orkinos tutamaz, büyük ihtimalle orkinos onları tutar hatta.

3. ALİCO

ALİCO AliCo

Favori Kamış:
    D.A.M El oltası
    Favori Makine:
    0,33 beden FC
    En İyi Avı:
    Herhalde Toriklerdir. Kofanalarda olabilir.ispendek 13,8 kg, Kırlangıçlar.vs.vs.
    gıcıklık etme gerçekten adamın boyle bi sürü evrak var elinde ben korktum alırken hatta zıpkınıda sana hediye edeceğim dedi arkasındanda. tamam dedik bizde o zaman bereketli ve güzel senelermiş süper ötesi. resimleri yakalayabilirsem o zamantamamdır

4. YEKTA

YEKTA YEKTA

En İyi Avı:
    2,5 kırlangıç
    çocukluğumda her hafta babam götürürdü beni balıkhaneye bir gün unutmuyorum bir orkinosu station krem renk bir renoya koymuşlardı reno baş kaldırmıştı

hey gidi günler galata köprüsünün altında yuvarlak delikler vardı yüz üstü uzanıp o deliklerden ne balıklar tutardık bir an geçmişe gittim faturaları görünce

5. ALİCO

ALİCO AliCo

Favori Kamış:
    D.A.M El oltası
    Favori Makine:
    0,33 beden FC
    En İyi Avı:
    Benim canlı gördüğüm orkinos adedi 4 Beykoz Dalyanda çok ufaktım Şahinden büyüktü balıklar unutamıyorum ama işte o zamanlar ne fotoğraf makinası ne kamerası yoktu işte yoktu....

6. katsumoto

katsumoto Hasan

Favori Kamış:
    Shimano STELLA-----Lesath Spinning Shore Game
    En İyi Avı:
    1.150 gr Lüfer 2.5 kg Turna
    Biz büyüdük ve kirlendi dünya!!!
    O günler bi daha geri gelmez artık öyle değil mi ??
    Kılıç balıgı yakalandıgını beykoz acıklarında duymustum..Osmanlı zamanında sarayburnunda surların duvarına balına ıskeletı asıldıgınıda duymustum...
    Güzel paylaşım...

7. ALİCO

ALİCO AliCo

Favori Kamış:
    D.A.M El oltası
    Favori Makine:
    0,33 beden FC
    En İyi Avı:
    Evet Hasan Tamamen haklısın Kirlettik bitirdik kısaca tükettik

Kılıç Balığını Beykozda 4,5 metre bir botum vardı zamanında ilk okul zamanlarında Senatoryumun açığında canlı olarak denizden 1 -1,5 metre yukarı fırladığını gördüm 1 defa gördüm ama o tarihten sonrada bir daha denk gelmedi ama çok iri bir balıktı....

8. Balikci34

Balikci34 selim

Favori Kamış:
    Sportex,Shimano
    Favori Makine:
    Shimano,Daiwa,Dam,Abu
    En İyi Avı:
    Turna
    Alico kardes,bu abimiz zipkinlami tutmus orkinoslari,hani su bildigimiz zipkin degilmi?,öyle ise balik bayagi bir gezdirmistir bogazda abimizi:D ...

9. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    '83 ve müteakip yıllarda, babamla istanbul'a gelişlerimizde, balıkçı arkadaşları bizi orkinosa götürürlerdi. Hayırsız adanın arkası orkinos tarlasıydı. Orada tek başıma veya grup olarak 7-8 orkinos tutmuşluğum vardır.

Ege'de, hafta sonları tekne ile orkinosa giderdik. Her hafta garanti bir tane yedeğe alır sürür gelirdik. Satıp okul masrafımızı çıkardık onlardan bir hayli.

Ama ne olduysa oldu, 86 yılında tükendi, resmen bitti denizden, kazındı gittiler.

10. ALİCO

ALİCO AliCo

Favori Kamış:
    D.A.M El oltası
    Favori Makine:
    0,33 beden FC
    En İyi Avı:
    Selim Ağabey

Olta ile son hamle su üstünde iken zıpkın tam galsema altına vuruyorlar zıpkın el zıpkını Zaten eski teknelerde Kılıç balığı tutacaklarken teknenşn önünden suyla beraber bir çıkıntı üstünden zıpkın atarlarmış balığa. ve evet çok meşakkatli iş epeyce bir yol istiyormuş tabiiki balık.

Benimde ilk sorduğum çelik ip bitince roda roda ekliyorlarmış 200 mt 200 t üstüne üstüne sonrasında oturak tahtasına bağlı eeeee ondan sonrası kafa basa basa çekıyormuş kayığı her kafada tekne zangır zangır tıtremeye devam tabii..

11. merkury33

merkury33 HASAN

Favori Kamış:
    tahta, el oltası
    Favori Makine:
    mercury90
    bende dev gibi bir cam göz görmüştüm çocukkene. ağzını açsa ham yutardı valla hiç unutmuyorum. ama bunların fotolarını çekemdik sadece kafamızda kaldi gitti o anılar. orkinosa gelince mersinde hiç orkinosa rastlamadım. istanbulun suyunda bileme altın varmış yav!

12. adalı balıkçı

adalı balıkçı Berkan

Favori Kamış:
    Lineaeffe Surf Mill 4.20 & Spirit Surf 3.90 - ProCatch Carbospin Pro 2.70
    Favori Makine:
    Okuma Avenger Av 65b
    En İyi Avı:
    Her yeni gün daha iyisi için bir fırsattır..
    Rahmetli, dedem ve eniştem eskiden Marmara denizinde zıpkınla kılıç avlardı.. annem ve babam anlatırdı; ahşap teknelerinin önüne çaktıkları kalasların en ucuna oturarak ve denize düşmeden ellerindeki zıpkınlarla suyun yüzeyineçıkan kılıçları avlarlarmış eskiden.. hatta bu konuyu işleyen başrolünde Tarık Akan'ın da oynadığı her yaz gittiğim Marmara Adasında çekilen bir film bile vardı, hatırlıyorum.. balıkçılık o zamanlar varmış zaten.. eniştemin 26 metrelik teknesiyle (bir zamanlar marmara denizinin en büyük teknelerinden biriymiş) ne avlara gitmiştik, uskumrular denize dökülürdü kenarlardan.. o zamanlar çocuktum, olan biteni kaptan köşkünden izlememe izin verilirdi sadece, hey gidi günler :)
    Annemler bazen yemeklik ayırdıkları kılıçlardan şiş yaparlarmış, sabah kahvaltısında bile kılıç şiş yedikleri olurmuş, ben daha tadına bile bakamadım, yetişemedik o günlere idk

13. ALİCO

ALİCO AliCo

Favori Kamış:
    D.A.M El oltası
    Favori Makine:
    0,33 beden FC
    En İyi Avı:
    Zamanı gelince bizim ufaklıklarda ilerde bir zamanlar ne lüferler ne palamutlar tutardık ne günlerdi be demesinlerde tek korkum bundandır.

14. Balikci34

Balikci34 selim

Favori Kamış:
    Sportex,Shimano
    Favori Makine:
    Shimano,Daiwa,Dam,Abu
    En İyi Avı:
    Turna
    Biliyorum alico kardes:) sadece saka olsun diye yazdim,düsünsene balikci zipkinla vuruyor orkinosu,suyun altinda bir bogaz turu:Dbirde bu olayin cekimi filan yapilsa,al sana catlayana kadar gülebilecegin bir clip olurdu,neyse senin konuyu dagitmayalim...

15. ALİCO

ALİCO AliCo

Favori Kamış:
    D.A.M El oltası
    Favori Makine:
    0,33 beden FC
    En İyi Avı:
    Ağabey
    Orkinosa tasma attığını zannedip 9 saat balığın arkasından gezip arkasından köpekbalığını görünce 400 Kılo kadar takımıda bırakamayan abimizde var bunların arasında sorma

Zaten düşünürsek o zamanda tekne sayısıda gemi geçişide kısace herşey avcılığa müsaitmiş yoksa bugğn balığa tasma atsak Muhakakki balık sürekli kanala basacak geminin ortasından geçirir bizi arkasından çıkartır herhalde

Güzel günlermiş güzel....

16. katsumoto

katsumoto Hasan

Favori Kamış:
    Shimano STELLA-----Lesath Spinning Shore Game
    En İyi Avı:
    1.150 gr Lüfer 2.5 kg Turna
    Eski zamanlarda İstanbul Fatih'ti Rahmetli babam mertere bıldırcın avlamaya giderdi..herhalde simdilerde ancak çatalca taraflarında bulunur bıldırcın..şehir buyudu nufus coğaldı..Bugunlerde balık yok az dır dıyoruzya Ali abi torunların dıyeceklerki 50 sene sonra benim dedem boğazda oltayla bi gunde 20-30 parca lüfer yakalardı..vayy be diyecekler..bu gidişle bu gunlerde mazide kalacak gibi abi..

17. roy

roy roy

Favori Kamış:
    Ron Thompson heavy telecoast, daiwa crossfire,lineaeffe extreme,Pezon&Michel Rafale pro pike
    Favori Makine:
    Daiwa tournement entoh 5500, Mitchell compact gold 7000 , Okuma Razor 65, Daiwa procaster A 4000
    Birazdan bu haftasonu aslinda bir orkinos tutabiliriz ugrasirsak diyecek Serdar abi :D
    Espri abi espri :) ama es kaza orkinos marmaraya girse ilk Serdar abi tutar :)

18. ALİCO

ALİCO AliCo

Favori Kamış:
    D.A.M El oltası
    Favori Makine:
    0,33 beden FC
    En İyi Avı:
    Tüh keşke açmaz olaydık konuyu valla dermi der birazdan bekle sen

19. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Bunun zıpkını başka türlü bir şey.

Bazı variyetli teknelerde bunun kocaman bir top gibi, teknenin burnuna takılan sabit versiyonu da bulunabilir. Ama o daha çok saros vs. civarında kılıç avlarken kullanılır. Orkinos bu zıpkınla alınır.

Bunun esprisi şöyledir. Orkinos eğer iğneyi damaktan yerse, kolay yorulur, 1 saat filan ancak sürer, bitkin halde tekneye yaklaşır. Ağzından bir demir parçası ile sağlam bir tel geçirilip solungacından çıkarır, hemen tekneye bordalarsın. Birde kuyruğundan bağlayıp yedekleyerek, sevinç içinde kıyıya dönersin.

Ama eğer orkinos iğneyi damak değilde, yanlardan, yan dudaktan yemişse, saatlerce uğraştırır. 2-3 saatte ancak çıkar teknenin yanına Eğer tekne çok yakınsa, fişekler, baştan başlamak gerekir kavgaya. İşte bu yüzden, balık ilk çıktığı ve henüz biraz sersem olup karnını gösterdiği sırada, yanındaki eleman bu zıpkınlardan alır, balığı beyaz yerinden, yani karın altından vurur. Bu çift uçludur. Balık gened eölmez, gene fişekler amabirisi zıpkın ipinden birisi kanca ile ağızndan çekince 5-10 dk içinde yorulur ve tekneye aynı şekilde bordalanır.

20. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Teknem olsa, lüfere filan gezersem şey olayım...

Olay şu. Eskiden bu orkinosları millet kıyıdan tutardı. Bir halata öyle bir zıpkın takar, arnavutköy'de, akıntı burnunda dikilir beklerlerdi. Orkinos orada akıntıdan yüzeye çıkar, ama açıktan geçer genede. Zıpkınıc yada mızrakcı desek daha doğru olur, elindeki zıpkını ustaca atar, sudaki ve uzaktaki orkinosu vurur, sonra da çekeceğim diye baya bir güreş tutardı. Bizde oturur izlerdik, gayette kanıksanmış bir şeydi.

Orkinosun bu kadar bol olduğu bir havzada'bugün hiç kalmamış olması pek mümkün değil. Vardır gene ama, çok, çok az.

Bir kaç sene önce sarayburnunda dalgıcın biri bir telaş denizden çıktı. Panik içinde koştu gitti. Bilen bilir, orada heykelin altında bir iğde ağacı ve duvar vardır. Oraya koştu. Nefes nefese kalmış, bağırıyor, sesi zor çıkıyor: "Mannnnnnnda gibi abeyy, mannnda gibi..."

Orkinos sürüsüne raslamış besbelli. Ödü şeyine karışmış, bir daha girersem bilmemne olayım filan diyordu..