Buradaki örnek davranış ve hassasiyet için çok teşekkürler. http://www.balikavi.tv/video/798/KARAMAN-SAZAN-AVI-EYUP-REİS
Teşekkürler Metin. Yavru balıkları salmak güzel, daha güzeli de saatlerce kova içerisinde bekletmeksizin hememcecik salmak olsa gerek. Bir de hatırlatma; bu denli yoğun yavru balığın geldiği avlağı mümkünse terkedelim, hiç olmazsa başka bir noktasına olta atalım.
güzel vede olması gereken bir davranış ama: bu arkadaşta ilk ava başladığı dönemlerde eminim bu balıkları evine götürüyordu...nedeni ise büyük balık yakalamayı bilmemesi yani acemi olması...şimdi bu arkadaşa gitsem desemki ,ben yeni ve acemiyim ,bu işin tüyoları nelerdir .... büyük ihtimalle ilgilenmez....av yapanlara gittiğimde böyle davranıyorlar çünki...videoda dediği gibi :''böle balıkları avlayanlara neredeyse küfredecem'' demek biraz ayıp vede en hafif tabiriyle dangalaklıktır....bizlerle ilgilenilmezse 10 saatin sonunda bu büyüklükte yakaladığımız 3-5 parça balığı atmak inanın bizim için çok zor...umarım derdimi anlatabilmişimdir...saygılarımla
Bende 30 yaşımdayım, bende çocukluktan balıkçıyım, çocuk yaşlarda bende oltaya takılan her balığı alırdım büyük küçük demeden. Sonra amatör balıkçı belgesinden bahsetti bir arkadaşım. gittik aradık bulduk yerini, aldım belgemi (Yaşım 23 idi) o belgeyle birlikte birde avlanma sirküleri verdiler, limitleri anlattılar, neden uymam gerektiğini sürdürülebilir balıkçılığı vs. Chasse & peche diye bir kanal bulduk uyduda, adam çıkartıyor 20 kilo sazanı, geri salıyor. Biz başlıyoruz küfretmeye. Sonra baktık ki adam geri saldığı için sazan 20 kilo oluyor. Tırıvırıyı bende kullandım. Altınparkta gezerken konuşan iki arkadaştan duyup yanlarına gittim hiç unutmuyorum. Nasıldır, ne şekilde kullanılır orda öğrendim. Ama sonra Gölbaşında bir tabela gördüm, tırıvırı kullanmak kesinlikle yasaktır diye, araştırdım baktım ki gerçekten zararlı. Vatandaş kulaktan dolma bilgilerle balıkçılık yapıyor. Emin olun biz bu platformda olmasak yarımızdan fazlası da böyle avlanmaya devam edecekti. Bu da bizim şansımız. Göller, kıyı şeridi, akarsular.. herkesin avlandığı yerler belli. Buralara asılacak birer bilgilendirme tabelası jandarma kontrolünden bile etkili olabilir aslında. bilmeyene birşey denemez elbette. Ama birinin de çıkıp medeni cesaret gösterip bu yaptığın yanlıştır arkadaş diyebilmeli. Anadoluda yaşayan, belirli bir yaşında üstünde olup da bu bilince sahip olan videodaki bu abimizin önünde saygıyla eğiliyorum. Yaban tv de dünyanın balığı isimli bir program var. Program hep aynı cümleyle bitiyor. "Yakala - bırak balıkçılığı amatör balıkçılık yapan herkesin görevi. Başarılı bir şekilde iade edilen her balık bir fark yaratır. Böylece vaktimizin çoğunu balık aramakla değil, balık yakalamakla geçiririz." kelimeler birebir aynı olmayabilir, ama bu cümle balıkçılık hayatına gerçekten bir anlam yüklüyor. Reklamını yapmak istemem ama Ankaralı bir haber spikeri arkadaşımın söylediğine göre yaban tv ratinglerde büyük kanalları bile korkutacak ratinglere ulaşmış. Gün geçtikçe iletişimin başarısı gerek internette gerekse tv de avcıları bilinçlendirecektir.