Maşallah!!! Allah Bereket Versin Osmanlım..! Emirgan Kıyısında 15.000 Balık !!! Vira Bismillah!!! Kaynak: www.barbaros.biz
o zamanlar istanbulun nüfüsü 100 bin felandır. ee o zamanda istanbul dısına balık ticareti yapılamadıgından .yani tutulan balıklar sirküye felan uymasa bile olur.ki ahilik teskilati oldugundan öyle kafana göre herkes balıkçı olamıyordur. o dönemlere eldeki malzemelerle bi zaman yolculuguna çıksak herhalde zevkten 4 köşe olur bi daha gelmezdik geriye...
Hep düşünmüşümdür, yıl 1945 ben boğazda şimdiki takımlarımla at-çek yapıyorum. Artık orkinos mu gelir kılıç mı peçuta mı düşünmesi bile güzel.
kanunsuz oldugunu düşünmüyorum .şimdi her sokakta bir sürü haksız rekabet eden esnaf var. o zamanlarda ahilikte biri önce çırak olur sonra kalfa törenle en son usta ve dükkan açılacakken hangi semtte hangi mesafede dükkan açılacagına karar verilir. ahiler aralarında yeni ustayı destekler gözetirler el birligi ile dükkanını açarlarmış felan. yani en azından bu düzen bir dönem işlemiştir. her usturayı alan dükkan açamazmış. ama insanın oldugu yerde düzende olur sonradan düzensizlikte. geçmişe dönüp küfür etmekte kötü geçmişi yere göge sıgdıramamakta. tarih dersi bizde yok ögretilmiyor merak edern. halil inalcıkk okur ilber ortaylı okur..
Keşke ahilik düzeni veya benzeri bir düzen sistem şu an olsa, acaba, ahilik teşkilatına üye olan esnaf sınıfı, böyle rahat at koşturabilirlermiydi. Ama tabii birşeyleri bilebilmek içinde okumak, araştırmak gerekiyor, merak edenler için okadar çok okunacak şey var ama, okuma, araştırma şevk ve heyecanı olan bir nesil maalesef artık yok..!
O günlerle bu günler bir değil.... Mahir babanın dediği gibi o zamanlarda balığı yok edecek teknoloji yoktu.... Bizler yok ettik ve halen etmeye devam ediyoruz.... O yüzden tuttuğunuz kupes, istavrit demeden fotoğrafını çekin ki torunlarınıza hatıra olarak gösterirsiniz..
Heralde kanun olan halidir, yasalara görede davranıyorlardır, balık neslini bizim gibi yok etmediklerine göre, şimdi sözüm ona yasalarımız çok iyide ne oldu, 40 senede balık neslini kuruma noktasına getirdik, sizin yaşınız yetersiz, 1970 den önceki yıllarda, gölcük, ereğli taraflarına gelebilseydiniz, yine balıkçı tekneleri vardı ereğlide halada var, ama o zaman körfezde gece balık tutulur, sabah pırıl pırıl gölcüğe, gelirdi sokaklarda satılırdı, torikler, kuruklarına bir ip parmağa takılıp sallaya sallaya eve gelirdi, eee ne oldu o balıklara, buharlaşmadılar heralde, 1970 le beraber, yani sizin doğum yılınız itibariyle, körfeze medeniyet geldi, kıyılar fabrikaların istilasına uğradı, belediyeler saldım çayıra, mevlam kayıra, saldılar evsel atıkları, fabrikalar fabrika atıklarını, gel şimdi bul o balıkları, ereğlide uskumru, iplerde çiroz olmayı beklerdi, sağa sola asılarak, şimdi arda bulasın, bazı gençlere soruyorum çiroz salatasını, nedir o diyorlar, eskiyi mumla arar olduk, dediğiniz gibi o zaman yasa olmasada, böyle yasalı olmaktan bence daha iyidir, hiç olmassa herşey daha tabii, temiz, insanlar birbirine saygılı, komşuluk ilişkileri ölmemiş güzel günlerdi o günler, tabii siz yaşamadığınız, tatmadığınız için bilmemenizde normaldir, boşuna dememiş Büyük şair Mehmet AKİF sanki bugünleri görürcesine, MEDENİYET DEDİĞİN, TEK DİŞİ KALMIŞ CANAVAR diye, nur içinde yatsın......
Demekki hatayı osmanlı zamanında değilde sizin neslinizin yetiştiği dönemde aramamız gerekecek Yanılıyormuyum
Evet doğru, hata dediğiniz gibi, osmanlı zamanında değil, daha gerilere gitmek gerek yanlışı bulmak için, çünkü bahse konu sistem benim neslim zamanında kurulmadı daha eskilere gidersek belki bulabiliriz, acaba şöyle desek daha doğru olmazmı, hata nesilde değilde, bu nesli böyle yetiştiren sistem ve bu sistemi ikame edenlerde, ve bu sistem hala devam ediyor ve bu sistemin yetiştirdiği insanlar, maalesef hiçbir derde çare olamıyor, olamadığınıda 80 yıllık devlet yapımızda bu güne kadar, yaşayarak gördük, vede sistem işleyişine böyle devam ettikçede, maalesef görmeye devam edeceğiz, rüzgar eken fırtına biçermiş, atalarımız öyle söylüyo...
Resim çok güzelmiş.. Osmanlı sayesinde bu boğazda yaşadığımızı düşünürsek denizdeki balığı onların kurutup kurutmadığı çokta önemli değil her ne kadar balığı onların kurutmadığı kabak gibi ortada olsa da..
osmanlıcı değilim. yada bir ideoloji tutkunu da değilim. sezarın hakkını sezara vermek lazım. o resmin çekildigi yıllarda birde dünyadaki manzaraya bakmak lazım. insanlar balinaların neslini tüketiyordu.amerikada toplu katliam görmemiş bufalolar kürkü için avlanıyordu. hayvanları birakın emparyalist zihniyet insanları da avlıyordu.kafa derisi hikayesi kızılderili efsanesi degil beyaz adamın tane başına 1 dolar aldıgı asimilasyon simgesi idi.osmanlının denizdi 150 binlik istanbula balık yetistirmeye calisması ile tuttugu yada katlettigi balık ne kadar komik sayıda kacar allah bilir.kuslar icin vakif kuran o dönemde başka bir devlet varmıydı acaba??? amerikanın avrupalılarca istilasından sonra geriye ne kadar kızılderili kaldı?? bazan emperyalistce düşündügümde.1453 te rumların biten egemenligi ile 5oo yıllık osmanlı egemenligi keske bir rumu bir bulgari bitiriverseydi.aemrikaya hesap soramayanlar o dönemdede osmanlıya hesa soramazlardı.viyanaya kadar türkleştirmek osmanlıda politika olsaydı şu anki tablo daha farklı olabilridi. yanlış anlaşılmasın keske bu yapılsaydı demiyorum.böyle birşey söylenmemelide.bu forumlarda siyaset ve ideoloji tartışılmaz ama eleştirileri kendi zamanlarında o zamanki dünya değerleri ile yapmak lazım... Vesselam o dönemdeki balıkçılara özeniyorum .o zamanki balık pazarlarını gezsek yeterdi sanırım....
bu arada aykut arkadasımız alınganlık göstermesin. insan haklarını ve sömürüyü reddeden che saygı duydugum örnek biridir.rahat bir doktorluk hayatı sürüp yaşamak varken bu uğurda yaşayıp ölmek her babayiğidin harcı değildir... zatını rahmetle anıyoruz. (anlatmak isteidigim partizanlık yada aşırı tarafgirlik herzaman başa bela örnek bakınız günümüz türkiyesi...) herkese rasgele...
Kusura bakmayın ama, acizane bir şeyi hatırlatmadan geçemiyeceğim, malum RAHMET sadace Müslüman olduğunu bildiğimiz insanlar için dilenir, CHE bildiğim kadarıyla müslüman biri değildi, yanlış bilmiyorsam, bu hataya tv haberlerinde, değişik ortamlarda son zamanlarda çok rastlıyorum, sadece hatırlatmak içindi...Saygılarımla...