Osmanlida Dalgiçlik

Konu, 'Zıpkınla Balık Avcılığı' kısmında trefli tarafından paylaşıldı.

  1. trefli

    trefli semih sözer

    Mesajlar:
    272
    Şehir:
    bandırma
    Favori Kamış:
    seac-sub xfire 85 zıpkın posedion ultımade olta
    En İyi Avı:
    hala denizde duruyor
    Abdullah Frères (Abdullah Biraderler) olarak tanınan Kevork, Hovsep ve Viken adındaki üç Ermeni kardeş, 1858'de kurdukları fotoğraf stüdyosu ile Osmanlı İmparatorluğu'nun resmi fotoğrafçısı olarak binlerce fotoğraf çektiler. İlk olarak Sultan Abdülaziz'in resmi fotoğrafçısı olarak seçilen kardeşler görevlerini Abdülhamid devrinde de sürdürdüler. Abdullah Biraderler, Osmanlı donanmasındaki Tersane-i Amire dalgıçlarının resimlerini de çektiler. 126 yıl önce çekilen bu resimlerde bahriye erlerinin Karadeniz'deki, Riva kıyılarında yaptıkları çalışmalar tek tek fotoğraflanmış. II Abdülhamid devrine kadar askeri fabrikalarda yapılan dalgıç tulumbaları ile denize inen dalgıçlar ancak 5-6 kulaç derinliklere dalabiliyorlardı.

    ilk dalgıçlarımız

    Abdülaziz devrinin sonlarına doğru Osmanlı donanmasında çok sayıda tecrübeli dalgıç yetişmiş. Avrupa'daki askeri gelişmeleri yakından takip eden Abdülaziz, denizaltı ve dalgıçlılık teknolojilerini gönderdiği elçiler aracılığı ile Osmanlı topraklarına da getirtmişti. Abdülaziz döneminde dışarıdan ithal edilen dalgıç malzemeleri, II Abdülhamid devrinden sonra kendi askeri fabrikalarımızda üretilmiş. Sultan Abdülhamid ise Türk kara sularında ilk defa dolaşan denizaltıyı getirtmiş. O tartihte boğaza inen dalgıçlar tulumbaların çok fazla hava basamaması nedeni ile deniz altında ancak 10-15 dakika kalabiliyorlardı. Dalgıçların dalma bölgeleri daha çok boğazın akıntısız ve dalgasız bölümleri ile Karadeniz'in Riva kıyıları idi. Tersane-i Amire dalgıçları ile birlikte bahriyeliler Şile kıyılarında kurtarma filikaları ile kurtarma tatbikatları yaparlardı. Boğazın girişinde bulunan Riva ve Şile'deki kurtarma ekipleri fırtınalarda batan ticaret gemilerini kurtarırdı.



    Dalgıçlara tazminat

    II. Abdülhamid döneminde İngiltere'den ve Almanya'dan satın alınan tulumbalar ile daha derinlere inme ve su altında daha çok kalma imkanı elde edilmiş. Türkiye'de 1850'lerde başlayan dalgıçlık faaliyetleri, Osmanlı sonrasında 1925'te Azapkapı'da bir dalgıç grubu ile devam etmiş. Cumhuriyet döneminde donanmanın riskli kısımlarında olan dalgıçlar için ek tazminatlar çıkarılmış. Boğulan veya sakat kalan askerler için dalgıç tazminatı maddesi eklenmesi ile mağdur olan ailelere destek verilmiş. Erlerin sakatlanma sebebiyle ordudan ayrılmak zorunda kalması halinde 'Albay maaşının yedi katı tazminat ödenir' maddesi kanunlara bu dönemde eklenmiş.

    Dalgıç okulu zamanla genişletilerek 1956 yılında Anadolu yakasında Hidiv köşkünün bahçesinde 'Türkiye Bahriyesi Dalgıç Takımı ve Okulu Kumandanlığı' adı ile büyütüldü.

    Gelenek sürüyor

    1949 yılında ABD'den askeri yardım alınarak ilerleme sağlanan dalgıçlıkta, bir rekor kırıldı. Denizde 420 ayak derinliğe kadar inildi. Günümüzde, Çubuklu'daki İstanbul Çubuklu Kurtarma ve Sualtı Okulu 1880'den beri gelen bu geleneği devam ettiriyor.


    İlk Denizaltımızın adı Abdülhamid idi


    1886 ve 1887 yıllarında İngiltere'den alınıp Haliç'te monte edilerek denize indirilen denizaltılara Abdülhamid ve Abdülmecid isimleri verilmişti. Ancak Abdülmecid monte edilemediği için göreve başlayamadı. Abdülhamid denizaltısı ise İzmit körfezinde gece ve gündüz hücum talimleri ve torpido atış eğitimleri yaptı. Aynı denizaltı, 1888 yılında, Sarayburnu önlerinden dalarak akıntıya karşı Üsküdar önlerinde demirlemiş boş bir gemiye yaklaştı ve torpidosunu atıp gemiyi batırararak yabancı devlet temsilcilerine çok hoş bir gösteri yaptı. Bu olay dünya denizaltıcılık tarihinde bir ilkti. Çünkü bir denizaltıdan seyyar torpido atılarak bir suüstü gemisinin ilk kez batırılıyordu. Bu başarı üzerine denizciler padişah II. Abdülhamid'den taltif beklerken denizaltılarının Haliç'e çekilme emrini aldılar. Abdülhamid denizaltısı bir daha Haliç'ten dışarı çıkarılmadı.

    ABD'de 51 albüm var

    II. Abdülhamid, 1893'te ABD'deki Kongre Kütüphanesi'ne Osmanlı'yı tanıtan 51 albüm göndermişti. Albümlerdeki fotoğrafların büyük bir kısmını Viken Abdullah çekmişti.

    Şu anda ABD kongre kütüphanesinde bulunan Osmanlı albümlerinde, dalgıçların eğitim faaliyetlerine ait kareler de yer alıyor. Bu fotoğraflar 1880 yılında çekilmişti.


    ARAŞTIRMA: BAKİ GÜNAY
     
  2. gülbaharlar

    gülbaharlar gulbaharlar

    Yaş:
    54
    Mesajlar:
    4.214
    Şehir:
    manisa
    Favori Kamış:
    el oltası, kamış
    En İyi Avı:
    13 kilo aynalı sazan
    vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkürler
     
  3. oz0735

    oz0735 Özkan

    Yaş:
    40
    Mesajlar:
    732
    Şehir:
    ankara/yenimahalle
    Favori Kamış:
    olta ve zıpkın
    En İyi Avı:
    28.2 kg sarıkuyruk(kuzu);4.7 kg levrek;1.5kg kofana;4.5 kg deniz turnası;2cm gümüş(alanya)
    çok güzel bilgiler ..ellerinize sağlık..
     
  4. murat41

    murat41

    Mesajlar:
    1.231
    Şehir:
    kocaeli-izmit
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    vatoz 46,7 kg
    paylaşımınız için teşekürler:)
     
  5. Huseyin Alp Arslan

    Huseyin Alp Arslan Huseyin Alp Arslan

    Yaş:
    57
    Mesajlar:
    3.370
    Şehir:
    Auckland/Yeni Zealanda
    Favori Kamış:
    olta ve oltadan baska hic bir sey
    En İyi Avı:
    22 kg Kingfish
    Cok ilginc ve cok nadir bulunabilecek bilgiler.Paylasiminiz icin cok cok tesekkurler ederim.Mukemmel.
     
  6. geneben

    geneben Aşkın

    Yaş:
    49
    Mesajlar:
    3.702
    Şehir:
    İzmir/Bornova
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    Deniz turnası 70 cm 900 gr.
    Gerçekten çok nadir bulunan bilgiler teşekkürler .ABDULLAH FRERES, OSMANLI SARAYININ FOTOĞRAFÇILARI isimli kitaplarınıda denk gelirsem incelemk isterim.
     
  7. point.shot

    point.shot rıfat kayar

    Yaş:
    48
    Mesajlar:
    1.377
    Şehir:
    Kayseri
    Favori Kamış:
    Spro Precision Hot Spin 210 cm 5-15 gr
    Favori Makine:
    Shimano Stradic 3000FI
    En İyi Avı:
    Anadolu Alası Gökkuşağı 63cm
    Gerçekten keyifle okuduğum ve ilk defa öğrendiğim bilgilerden. Ellerinize sağlık. Ama keşke resimleri bizde olsaydı Amerika'da olacağına. Bizim tarihimizin parçalarına biz sahip çıkabilseydik ve keşke şimdi yazınızın altında bu resimler de olsaydı...
     
  8. trefli

    trefli semih sözer

    Mesajlar:
    272
    Şehir:
    bandırma
    Favori Kamış:
    seac-sub xfire 85 zıpkın posedion ultımade olta
    En İyi Avı:
    hala denizde duruyor
    o kadar istedimki resimleride bulup yayınlamayı bilemessiniz ama ulasamadım.Bulursam hemen yayınlayacagım yada bulan arkadaslar hemen yayınlarlar insallah
     
  9. smyrna

    smyrna Sevil Kurtoğlu

    Yaş:
    58
    Mesajlar:
    7.772
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    olacak inşallah
    Çok güzel bir bilgi paylaşımı. Okurken oldukça keyif aldım, hakikaten resimler de olsa tam olacakmış ama, buna da şükür :) Paylaşım için çok çok teşekkür ederim :)
     
  10. egeli

    egeli

    Mesajlar:
    73
    Şehir:
    balıkesir
    Favori Kamış:
    olta.zıpkın
    En İyi Avı:
    sabırla bekliyor
    teşekkürler emeğinize sağlık
     
  11. deePblue

    deePblue na

    Mesajlar:
    1.573
    Şehir:
    aa
    gerçekten çok değişik ve güzel bir konu..bahriyemizin tarhine de kısmen ışık tutmuş oldunuz..
    hep bahriyeli olmak istemişimdir :rolleyes: :rolleyes: :p
    teşekkürler