Merhabalar sizlere bir konuda danışmak istiyorum.Geçen hafta arkadaşımdan bir tekne satın aldım.Tekne 4.30m ve 6 hp motoru var.Teknenin sahiplik belgesi satan arkadaşın üzerinde şu an.Bundan sonrası için tekneyi kendi üzerime almak ve ötbsini çıkarmak için ne yapmalıyım.Ötb çıkarmak için önce arkadaş mı ötb sini kendi üzerine çıkarıp sonra mı devir almalıyım?Sahiplik belgesini noterden kendi üzerime alıp daha sonra ötbsini çıkarabilirmiyim?
Merhaba, öncelikle hayırlı uğurlu olsun kazasız belasız kullanın inşallah. Sorduğunuz konuda size en faydalı cevabı tekneyi kaydetmek istediğiniz liman başkanlığı verecektir. Elinizdeki evraklar ile birlikte teknenin bulunduğu yere en yakın liman başkanlığına müracat etmenizi öneririm.
Elinizdeki sahiplik belgesinin bir benzerini muhtardan kendi adınıza düzenleteceksiniz. Ancak belgede 2 şahidin de onayı olacak. Onun akabinde Bu belgeyle birlikte bir dilekçe yazarak en yakın liman başkanlığına başvuracaksınız. Ancak bu sahiplik belgesiyle ÖTB çıkartma süresi yıl sonunda doluyor haberiniz olsun. Liman başkanlığı teknenin bulunduğu sınırlar dahilindeki liman başkanlığıdır. Aldığınız kişinin sahiplik belgesi sizin hiçbir şekilde işinize yaramaz. Noterden devri yapılamaz. Yapılsa bile geçerli değil.
Artık ÖTB devirleri noterden yapılamıyor 1 hzırandan ıtıbaren Liman başkanlıklrınca devir işlemi yapılıyor. Alıcı ve satıcının liman başkanlığına ötb+borcu yokturu ıle gitmesi yeterli. devir işlemi liman bşk da yapılıyor. sevgiler. HJiç ÖTB yoksa alınmamaışsa sahiplik belgesi 2 şahit balıkçı kooperatifleri onaylayabılır yada ilgili mahalle muhtarları. onayıyla muraccaat edıyorsunuz. ilk sahıbı olan kişi zaten vergiden muaf olacak Nakıl vasıtalarıdan işlem yapmaya gerek yok. zxaten sizi surveyler yonlendırecekler. eskı otb çıkaracak arkadaş için geçerli bu işlem ondan ya devir alacaksınız yada aynı sahıplış işlemını kendınız yapıp müracaat edeceksınız.
Bir düzeltme 4.30 teknenin harcı yok.. 5.99 cm ye kadar olan teknelerin harcı yok. 6.00 üstünde 200TL harç var Ayrıca arkadaşın teknesinin zaten ÖTB si hiç yok.
evet kaptan haklısın 4,30 muaf ben hala eskı sıstemde kalmışım 5-9 a kadar olması lazım. özür dilerim yanlış bilgi metre konusunda oda muaf ötb yoksa mecbur sahiplik olacak. yada eskı arkadaş kayıt açıp size devir yapacak.
ötb Arkadaşlar herkese teşekkürler yorumları için.Daha da aydınlatıcı olması için bir kaç şey sorcam. Şimdi tekneyi alacağım arkadaşın ötbsi yok sadece sahiplik belgesi var. Benim ötb çıkarmama gerek varmı?sadece kendim muhtardan sahiplik belgesimi çıkarcam? Arkadaşın sahiplik belgesini kendime devralamıyorum sanırım yeniden bir tane kendi adıma düzenliycem.
arkadaşım sen direkt sahıplık belgenı kendın al daha oncekı arkadaşı hiç karıştırma ilk muracaat edıyormuş gibi git kaydını yaptır. diğer arkadaşın sahıplık belgesine ıhtıyacın yok kendı adınabelge duzenlettır. Nasıl olsa kaydı yoktur dıyorsun en mantıklısı bu.
ötb Tamam dostum anladım.Ben kendi sahiplik belgemle liman başkanlığına başvurup ötb mi alıcam dimi? Bunun için neler gerekli peki?
Utku. 1- Sahiplik belgesi düzenle.... 2- bu sahıplik belgesini tanıdığın bir balıkçı koop onaylat (Zorunlu değil) ma garantı iş 3-Muhtardan teknenın sana ait olduğuna dair bu evrekın üzerine şerh düşüp imza attır. 4-Sahiplik belgesi ve >Nüfus cuzdan sureti le beraber. (TC Numarası teyid İÇin) Liman Başkanlığına müracaat et oradakı sorvey arkadaş tan tekneye bakması için gun al. o gunu aldıktan sonra sana mtv si açıkmı dıye soracak sende MTV ye tabı değil zaten dıyeceksın. ve benım bu mukellefıyetım yok dıyeceksın. 2 gun sora gidip ötb nı alacaksın........ tamam.
arkadaslar liman baskanliklari su an sahiplik belgesi ile ötb cikartmiyor diye biliyorum resmi gazete de henüz kanun ayinlanmadi en azindan bizim izmir limani su an ötb ile ilgili hic bir islem yapmiyoruz diyor bende 5.30 70Hp teknemi karada cürütüp duruyorum
devir işlemlerini 10 ağustostan sonra yapmaya başlıyacaklarmış yönetmelik hazırlanıyormuş. ancak şu an sahiplik belgesi ile ötb çıkarılıyor ben 2 gün önce çıkardım.
benimde aklımda birkaç soru var ötb için. şu an 4metre fiber teknem var bahce duvarına yaslı duruyor komple elden geçiricem işlerim müsade ettiği zaman. şu anki rengi beyaz. ve motor daha uyduramadım. komşunun eski motorunu ödünç alsam liman başkanlığına gidip desemki bu benim teknem motoruda bu ötb çıkartmak istiyorum bir sorun çıkmadan ötbyi çıkartabilicem. fakat sonrasında üzerindeki motoru komşuya iade edip ikince el bulduğum bir motoru alsam liman başkanlığına gitsem ötbsini yeniden çıkartmammı gerekir yoksa belge üzerinde değişiklik yapılırmı? ve beyaz olarak kaydedilen teknemin komple rengini değiştirip lacivert yapsam artı kamara eklesem tekneme buda belge üzerinde değişikliğe uğrarmı yoksa işlemleri sıfırdanmı yapmam gerekir. şundan soruyorum dediğim gibi motorum yok ve teknemi baştan aşağı yenilemeyi üzerinde epeyce değişiklik yapmayı planlıyorum zaman içinde. ve teknemin faturası yok büyük ihtimal üzerine takacağım motorunda faturası olmayacak. ve çıkan af aralık sonuna kadar geçerli ben bu süre zarfında ötbyi alıp yapıcağım yeniliklileri ise zaman içinde uygulamayı planlıyorum. affın bitiminden sonra ötbsi olan tekneye takılan motorun faturasız olması ötb'ye işlenirmi ve teknedeki değişiklikleri (4 adet fotoğraf deniliyor fotoğraflarını yeniden çekip götürmemle) mevcut ötb'me yansıtabilirmiyim? affın bitiminden sonra faturasız bir motoru mevcut ötb'ye sahiplik belgesi ile işletebilirmiyim? bilgi ve fikir verebileceklere teşekkür ederim. aslında derdimi liman başkanlığına anlatmam en doğrusu olucaktır ve sorduğumdada burdan paylaşırım.
resmi gazetede http://www.denizcilik.gov.tr/tr/BK/kanun.htm coktan yayinlanmis ve izmr limani halen hic bir islem yapmiyor sinir oldum niye gerek cesme gerek ise izmir bu belgeyi cikartmiyor
evet ama hiçbir noterde devir işlemı yapmıyor 1 hazırandan uygulaması gelmedığınden 15 gun sonra uygulanacakmış durum istanbuldada boyle....
hocam tamam da yani benm teknem 5.30 simdi p.tesi gidersem benden harc v.s istemeyecekler öyle degilmi? ki izmir limani su an islem yapmiyor deli olcam
ötb belgesi hakkında yardım Değerli arkadaşlar; 2008 yılında almış olduğum sahiplik belgesi ile 6.3 mt. 9 hp lombardini motorlu teknemi 31.12.2009 tarihine kadar limana kayıt yaptırmamıştım.Şimdi kayıt yaptırabilirmiyim?Gecikme cezası ne kadardır? Teşekkürler