Sevgili arkadaşlar.. O kadar uğraştırdılar, Özel tekne belgesi çıkarttırmak için insanları koşturdular, şimdi ise yeni bir sisteme geçip herkese araba ruhsatı şeklinde yeniden işlem yapma mecburiyeti getirmişler..Sistem şöyle; ÖTB denilen özel tekne belgeleride artık iptal edildi.. yerine araba ruhsatı gibi ruhsat veriyorlar.. ÖTB var diye satışa gidenleri büyük sürpriz bekliyor.. Önce bağlama kütüğü kaydı yaptırmanızı istiyorlar.. Bunun için internetten www.denizcilik.gov.tr adresinden teknenizin ismini aratıyorsunuz.. eğer o isimde bir tekne varsa ya yeni bir isim seçiyor onun kontorlünü yapıyorsunuz yada ismin başına sonuna bişey ekleyip onu kaydettişriyorsunuz.. Örnek olarak benim aldığım teknenin ismi "mert" fakata bağlama kütüğünde bir başka mert olduğundan tescilini " mert 1 " olarak yaptırdık. internetten bu isim tescilini yaptıktan sonra o belgenin ve eklerinin çıktısınız alıyorsunuz ve vergi dairesine gidip teknenin boyuna göre olan harcını yatırıyorsunuz.. tüm bu evrakları liman başkanlığına teslim ettikten sonra size arada sırada ara işlem biştince gelir ruhsatını alırsın diyorlar.. Ve bu süre bitiminde ruhsta çıktıktan sonra ancak bir başkasına devr edebiliyorsunuz..
Bunların işi gücü yok nelerle uğraşıyorlar. ne bu ben anlamadım şahsen bir de 30/12/2009 son gün deniyor.
Evet ali ayrıntıları ile vermişsin bu topikte.. Hemde çok ayrıntılı şekilde, eline sağlık..Benim dikkatimi çekmemişti ..
Konu ile alakalı olarak Amatör Denizcilik Federasyonu ve kendi teknemin bağlı bulunduğu liman başkanlığı ile görüştüm. Malesef doğru haber. Elinde ÖTB olanlarıda ilave işler bekliyor. Öncelikle tekne ismini biran önce internet ortamında kendi adına rezerve ederek 2 ay içerisinde liman başkanlığına şahsen ( yada vekalet verilmiş birisi ile ) müracat etmek gerekiyor. Boyu 5 m' ye kadar olan teknelerde fazla sorun yok. Eğer kendi kullandığı isim henüz başkası tarafından kapılmamışsa sadece dilekçe ile gidilip ( dilekçe isim başvurusu sırasında çıktı alınabiliyor ) yeni ruhsat alınıyor. Eğer teknenin boyu 5 m. ve üzeri ise boya göre hesaplanan harcın ödenmesi gerekiyor. Eğerki kullandığınız isim bir başkası tarafından rezerve edilmiş ise size yeni bir isim aramak yada kullandığınız ismin sonuna ( 1 ), ( 2 ) gibi bir rakam koymaktan başka çare kalmıyor. Bu durumda yeniden teknenin 3 yönden çekilmiş resimlerini ( yeni isim yazılı olarak ) liman başkanlığına vermek durumundasınız.
Eh sen birde kalmışsın sevgili Mert.Benimkine Merve 37 onaylattırdım. Birde şu noktayı belirtmekte fayda var.Eskiden motor gücüne göre vergi alınırdı Şimdi ise tekne boyuna göre.4,99 'a kadar muaf sonrasında 200 TL.den başlayıp kademeli olarak artıyor vede her sene vize ve ödeme tekrarlanıyor. Sevgiler
Ben bu işi hallettim, teknemin ismi Calypso 2 oldu, fena da olmadı 96-99 seneleri arasında kullandığım Calypso isimli bir teknem vardı bu da devamı gibi oldu.Yalnız teknenin 3 yönden yeni isimlerle fotoğrafları çektim bastırıp dilekçe ile birlikte limana gittim, fotoğraflara gerek yok dediler ve almadılar.Yanınızda giderken mevcut ötb nizi de götürün onu alıyorlar, ayrıca yeni ruhsatı çıkarırken ötb ye bakarak bilgileri yazıyorlar..
Erdek liman başkanlığı resim olmadan işlem yapmıyor, bizzat gördüm. Farklılık memurların uygulama farkından kaynaklanıyor sanırım. Bu durumda Liman Başkanlığına gitmeden önce telefon ile sormak gerekecek demektir.