Aşağıdaki fotoda gördüğümüz , 9.9 yamaha motorun kuyruk kısmıdır , motordan alınan güç , dikey şaft yoluyla , kuyruktaki dişlilere ve 90 derecelik dik bir açıyla , pervane mili dolayısı ile pervaneye iletilir. Kuyruk kısmı bu dişlileri ve ''yağı içinde muhafaza eder. Kuyrukta görüldüğü üzere ''Yağ değişimi için iki adet ,civata bulunmaktadır , Bu civatalardan , üstte bulunan civatanın , üstünde ''Oil level'' yazmaktadır , altaki ise pervane hizasında bulunan civatadır. Bu üst tapa ''Oil level'' yazan. Bu da , alt tapa ,pervane hizasındaki !! Alttaki fotoda gördüğümüz ise , piyasada satılan , bir şanzuman yağı tüpüdür , tüpün ucu ,slikon tüplerinin ucu gibi sivri bir şekildedir , kullanılacağı zaman ucu kesilerek açılır. Yağ değiştirme: Motor dikey durumdayken , her iki tapada sökülerek ,akan yağın damlaması kesilinceye kadar beklenir , çıkan yağ , Boza rengi gibiyse yağa su karışmış demektir , veya hiç yağ çıkmaz ise ,bu şartlarda contalarda problem olduğu anlaşılır ve contaların değişimi gerekir !!!. Motor dikey durumdayken (aparata bağlı vaziyette) , yağ tüpünün başı 2-3 mm kesilir , ucu ''alttaki tapanın deliğinden içeri iyice sokulur !!.(bu esnada üstteki tapada açıktır !!) Yağ tüpü , yavaş yavaş , (sıkılan yer , diş macunu tüpü gibi ''katlanaraktan,) sıkılır ve katlama işlemine devam edilir , ''dikkat edilecek husus sabırla ve yavaş , yavaş sıkmak ve katlamaktır. Bir süre sonra ''üst tapanın deliğinden yağ çıkmaya başlayınca , biraz beklenir (15-20 saniye sonra tekrar ve yavaş , yavaş sıkmaya devam edilir , bu esnada hava kabarcıklarının çıktığı gözlenir !! ve sıkmaya yavaş , yavaş devam edilir, Sıkma işlemi devam ederken üst tapa deliğinden akan yağ ,delikten devamlı sızmaya başlayınca !! , '' kuyruğun içinde hava kalmadığı anlaşılır ve sıkma işlemi durdurulur , alttaki yağ tüpü çıkarılmadan , üst tapa yerine takılır. Daha sonra , tüp çekildiği an , hemen alt tapa takılır ve her iki tapa sıkılarak kontrol edilir...
Alp abicim eline emeğine sağlık. Çok güzel olmuş. Rodaj sonu bakımını kesin kendim yapmaya karar verdim. Dusuk beygirler içinde(5HP) mantık aynıdır sanırım değilmi? Birde motor yağı değişimini de gosterebilirseniz cok sevinirim. Tesekkurler..
muhtesem faydali bir paylasim !! sezon sonu bakimi için 2 sene önce 150 dolar isteyen yamaha servisi bilirim....servisine göre 100 tl, ve en nihayetinde sokak aralarinda denize merakli bisiklet-motosiklet tamircilerinden denize merakli olanlardan soyunanlar oldu bu ise, onlar bedava sayilirdi; 50 tl.... yamahanin orijinal kuyruk yagi 15 dolar falandi yanlis hatirlamiyorsam, bu servislerinde sezon sonu bakimi diye yaptiklari zaten motorun tatli suyunu yapmak vede kuyruk yagini degistirmek (genelde) ....bide motor 4 zamanli ise motor yagi ve yag filtresi....acaba orijinal ürünlerimi kullaniyolar bilemeyiz, onlarca motorun çalistigi tatli su havuzunda ne kadar saglikli olur motorun tuzundan arinmasi.... fiyat olayi zaten ortada, sonuçta motorumuza daha iyi bir bakimi çok daha ucuza kendimiz yapiyoruz vede motorumuzuda tanimis oluyoruz; bundan iyisi samda kayisi
Evet mantık aynı, önemli olan kuyruk içinde hava kalmaması ve yağın tam doldurulması !! yalnız !! motor servis kapsamındaysa , yaptığımız en küçük bir işlemden dolayı , ''servis dışı kalabilir''!! Dört zamanlılarda yağ değişimi , şanzuman yağı değişiminden daha kolaydır, yine , iki tapa ,fakat bu sefer tam tersi !! üstteki doldurma , alttaki boşaltma tapaları.(Kullanma klavuzlarından bu bilgilere ulaşılabilir)
Bencede ,servis ve tamir için fahiş fiatlar isteniyor ve parçalarda ateş pahası ! Motor tamircilerinin , motoru çalıştırdıkları , su havuzları , benimde dikkatimi çekti !! Yani çamur havuzu desek pek abartılı olmayacak , İçinde Küf,yağ ,pislik tortuları ne ararsanız mevcut !!.
Merhaba 2 zamanlı 5 HP yamaha aldım 2. el. Bunun bakımları nelerdir. Motora bakım yaptırmak istiyorum. 2 zamanlı motorlarda nerelere bakım yapılıyor paylaşabilir misiniz? Kuyruk yağı değişimini çok güzel anlatmışsınız teşekkürler. Çok fazla anlamam fakat 2 zamanlıda yanılmıyosam ancak bide karbüratör temizlenebilir buji yenilenebilir vs... Servis çok tuzlu olur diye daha görüşmedim. Kuyruk yağını kendim değiştirsem mi diye düşünüyorum.
İki zamanlı motorlarda , karbüratör , buji , devirdaim , kuyruk yağı, pervane , gresleme ve motor içine komple korucu sıkmak ,gibi bakımlar yapılıyor. Eliniz yatkınsa kendinizde yapabilirsiniz.
Alp bey yazdıklarıma hep güzel yorumlar yapıyorsunuz bunun için teşekkürler Daha önce karbüratör temizledim, buji temizledim fakat devirdaim ve kuyruk yağına hiç bakmadım. Kuyruk yağı değişimini çok güzel bir şekilde anlatmışsınız teşekkürler bunu değiştirebilirim. Devirdaim ise yanılmıyosam kuyrukta bulunuyor ufak bir pervanesi var kanal yardımıyla suyu motora çıkarıyor ve dışarı atıyor geçenlerde video izliyordum orda görmüştüm. Devir daimi görmek için pervaneyi söküp kuyruğu açmak lazım sanırım. Dün servis ile görüştüm yağlarla 100 TL olur dediler. Bunun içinde hepsi dağildir sanırım. Bide gresleme için gresörlükler mevcut gördüm fakat ne kadar gresleme yapmak lazım. Gres yağıda marin olması lazım sanırım.
Bende ilginize teşekkür ederim, amacımız bu hobimizle ilgili bilgi paylaşımı değil mi ? Bildiklerimizi paylaşıyor , bilmediklerimizi öğreniyoruz. Gres ''marin alacak tabiyki , bildiğim kadarı ile glasörlükten basarken, yağlanan parçadan , ilk önce kirli gresi atacak ,basmaya devam edin , temiz gresi görünce basma işlemini sonlandırın . Bana sorarsanız , 100 tl , çok bir para değil , bırakın servis yapsın çünkü deniz motoru , hayati önem taşıyor.