Merhabalar, sizlere kendi surf kamışıma göre hazırladığım bir dip oltası düzeneğini anlatmaya çalışacağım umarım yararlı bir anlatım olur. Bu düzeneği bir yerden görmüş ya da öğrenmiş değilim düşünerek ve bir kaç gözlem yaparak bulduğum bir düzenektir ancak benden öncede bir başkası düşünmüş, kullanmış olabilir o yuzden yontem bana ait diyemiyorum. Bu yöntem daha çok surf ya da refleksi düşük kamışlar için uygun aynı zamanda kıyıdan yemli çipura avı içinde idealdir. Bildiğiniz gibi çipura - mercan türü balıkların genelde bulunduğu ortam derin yerlerdir, sığ sularda bulunmazlar ve bu balıklar için genelde hassas kamışlar ön görülür. Yeme vurduğunda yakaladığınızı sanıp boş iğne çektirecek kadar hareketli olan bu balıkları gergin bir misinaya bağlı sabit bir iğne ile avlayamayacağımızı düşünüyorum ve benimle aynı fikirde olan çoğu balıkcı kurşun dibe ulaştıkdan sonra yarım metre misina suya salar ki misina gergin olmasın. "İğnenin sabitliği ile ne alaka?" diyebilirsiniz, ancak bir gözlemimi sizlere aktarayım; balıklar diğer canlılar gibi yeme gitmez aksine yemi ağızlarını açarak olusturdukları su sirkülasyonu sayesinde agızlarına çekerler gergin bir misinadaki sabit iğne bu sirkülasyondan etkilenmez balığın yemi dolayısıyla iğneyi yutmasını engeller. İşte bu yuzden yem balığın çekip alabileceği bir serbestlikte olmalıdır. Ben bu sirkülasyonun sağlanabilmesi adına kurşunu misinamın sonuna değil fırdondunun arkasında hareketli şekilde bırakırım bu sayede kursun misinanın gerilmesini, iğnelerin sabitlenmesini engeller ayrıca fırdöndüyü geçip iğnelere kadar inmez ancak yemi dibe kadar indirir. Düzeneğin daha iyi anlaşılması için resimli anlatım ekledim resimden daha net şekilde anlarsınız sanırım. Surf bir kamışınız varsa yem dibe indikden sonra misinayı hemen makaranın biraz üstünden tutarak balıkların yeme vuruşunu hissedebilirsiniz zaten yarım metre miktarında serbest bıraktığınız misinanız balık yakalandığında ya da ufak vuruşlar yaptığında bile gerilip tekrar bollaşacaktır. Inanın bu şekilde yeme vuran tüm balıkları tutabileceksiniz. :thumb: Rast gele...
Bu sistemi kullandınmı bilmiyorum fakat çipura avlayan biri olarak pek iş yapmayacağını düşünüyorum. Fırdöndüden sonra 3 iğne atarken birbirine dolaşır. Dolaşmasa bile birine balık yakalandığında serseri bir şekilde sağa sola takılıp takımını ve yakaladığın balığı kaybetmene yol açar. Tek iğneği bir düzenek daha avcı olacaktır. Ayrıca gezer kurşunun fazla gezmemesi için fırdöndüden 30 cm kadar yukarı bir fırdöndü daha takman daha uygun olabilir gibi. Kurşunun en altta olduğu normal 3 lü dip oltasıyla avlanıyorum. Taze yem, doğru zaman, doğru yer ve en önemlisi doğru iğne seçimi ile(505 kod olan iğneler) çipura avlamaman imkansız. Rastgelsin.
Tek iğneli daha iyi olabilir karışma konusunda haklı olabilirsin abi yorumun için teşekkür ederim... 505 iğne derken ne demek istedin kısa pala olanlar mı?
http://www.avmarketi.com/asp/product/11558/Mariner-50500-Olta-Ignesi-1-6-No-Arasi Mesela bunun gibi. Farklı markalarda farklı kodu olabilir. Kısa pala, bronz ve çapraz uçlu. Ben en çok bu iğne ile sonuç aldım.
merhaba kardeşim. Düzenlediğin takım daha çok mırmırda işe yarar gibi geliyor. Zira mırmır kumluk alanda eşelenerek yemlenir. Fakat çipura ve karagöz kaya , taş , mercan vs. yerlerde daha sıklıkla avlanmayı sever. Oralardada senin takım çalışmaz
Ben sadece düşünerek hazırladığım bir takımı paylaştım ama simdi anlıyorum ki deneyimler mantıkdan daha önemli, bahsi geçen balıkların derinde yaşadığını biliyordum ama kayalık ve taşlık meralarda yaşadığını şimdi öğrendim buda benim düzeneği iğnelerin taşlara takılma konusunda sınıfta bıraktı. Neyse yorumun için çok teşekkür ederim abi...