Özür dileyerek sardalya hakkında sorum olacak..

Konu, 'Kıyıdan Balık Avcılığı' kısmında msakturk tarafından paylaşıldı.

1. msakturk

msakturk mustafa

biz babamla kışın sardalya aldık bir kaç kilo ve bu sardalyaları fleto şeklinde açıp tuzladık ve dondurucuda yaz için beklettik şimdi ise o sardalyakarı kullanmaya karar verdik fakat sardalyalara hiç bir şekilde balık vumuyor ve oltaları çektiğimizde boş geliyor.yemler suya düşünce dağılıyor sanırım.siz üstadlarımdan ricam bu yemleri nasıl kurtarabilirim yoksa kızartıp kızartıp yicem :D

bu konunun defalarca açıldığını ve tartışıldığının farkındayım ama ben böyle bi yöntem uyguladım ve başım dertte yardımlarınızı bekliyorum laf kalabalığı için özür dilerim....

Son düzenleme: 9 Eylül 2008
  2. crazy_fısher

crazy_fısher burak sökmen

Favori Kamış:
    zıpkın,olta,
    En İyi Avı:
    5kg levrek:)3,5 kilo beyaz laos(kum gridası)
    Sanırım küçük balıkların olduğu bir merada avlanıyorsun.Oltaların boş gelme sebebi bu olabilir.Yemler dursun avlağı değiştir;)

3. ozan

ozan Ozan

yeterince tuzlamamış olabilirsin. yem sardalya tuzlanacak derken yenecek gibi bi tuzlama değil balığı resmen tuza gömmek gerekir. kuruyan ve sertleşen balık oltada daha rahat durur.

4. ayastafanos Balıkçısı

ayastafanos Balıkçısı İbrahim Şevki Karanlık

Favori Kamış:
    Kamış ve makina
    En İyi Avı:
    İskorpit(20cm)-sarıkanat(22cm)-gelincik(27cm)-zargana (52cm). istavrit,ispari,izmarit,kupes,kalamar.
    Kızart ye onları sen...

5. turan

turan Turan

Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    oğlum 3,700 kg - 52 cm
    tuzlama ile sardalyadaki fazla suyu alıyorsunuz aslında. etın sertlesmesı ıcındekı su kaybından dolayı oluyor. sanırım sız sardalyaları tuzlayıp hemen dolaba kaldırdınız.
    sıze tavsıyem 3-4 kat gazete kagıdı uzerınde bolca tuzlamanız.uzerıne tekrar gazete kagıdı ıle örtüp 3-4 saat buzdolabının altında bekletmenız.daha sonra ıslanan gazete kagıtlarını degıstırıp aynı ıslemı tekrar yapın.2. kez 3-4 saat bekledıkten sonrayine temız gazete kagıdı arasına koyun sardalyalar gateye su vermeyecek derecede tuzu yemiş olmaloıdır ki sertleşsin ve suya düşmesin.
    ancak sız bu yemlerı 1 sene sonra kullanmayı dusunuyorsunuz. dondurucuda hiç saklamadım. ama kısısel tahmınım kuru ve buyuk buzdolabı poesıtene gazete kagıtları ıle bırlıkte sardalyaları koyup agzını ıyıce kapayarak saklamak olabılır.
    2. tavsıyem ise taze aldıgınız sardalyeyı hıc bır ıslem yapmadan 10'lu partıler halınde dırek olarak dondurmanız. ava gıdecegınız gunden 1 gun once yukarıda anlattgıım sekılde tuzlayın. su salmayacak duruma geldıgınde fletoyu cıkarın.
    kolay gelsın

6. msakturk

msakturk mustafa

abilerim çok saolun üstadlarım. turan abi senin dediğin gibi yaptım yemler sertleşti fakat gene tık yok avlağı değiştiricem sanırım.mersin pozcu sahilinde avlanıyordum bi abi söylemişti sahil şeridinde çok fazla salyangoz varmış yemleri onlar ve yengeçler yiyor dedi.oltaları ne zaman çeksem misina hep zedelenmiş oluyo sanırım yengeçlerle başımız dertte. bilgileriniz için saolun.

redkid abi gel ramazandan sora senle sardalya partisi verek :D sütü senden olsun :p

7. ayastafanos Balıkçısı

Favori Kamış:
    Kamış ve makina
    En İyi Avı:
    İskorpit(20cm)-sarıkanat(22cm)-gelincik(27cm)-zargana (52cm). istavrit,ispari,izmarit,kupes,kalamar.
    oooooooooooooooo,Mustafada sütçü çıktı. yarasıııııııııııın...:D :D :D

8. ACARALPER

ACARALPER ALPER ACAR

Favori Kamış:
    KASNAK OLTA
    En İyi Avı:
    500 gr ÇİPURA
    Avlandığın alanda aynı gün başka yem kullandın mı? Ne yem kullandın ve hangi balık vurdu?

9. Vedat Abayoğlu

Vedat Abayoğlu Vedat Abayoglu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Delikanlı fileto yapman olayı doğurmuştur.Keşke yapmadan tuzlayıp kaldırsaydın

10. msakturk

msakturk mustafa

valla abi avlandığım bölgede birçok insan avlanıyor.herkes değişik yem kullanabilir.ben 3 çeşit denedim sardalya,kurt ve karides.karideste muhteşem vuruyor.akşam saatlerinde avladım karagöz , teke ve vatoz yakaladım tabi vatoz küçüktü bıraktım.sora kurtla avlandım kancam körelmiş çok güzel vuruyodu onlada yılan ve karagöz yakaladım.ama sardalyaya gelince tık yok.geçen sene sardalya ile avlandığımızda çok güzel çıplak , istavrit , karagöz yakalıyorduk.ama bu sene nedense olmuyor.

11. ayastafanos Balıkçısı

Favori Kamış:
    Kamış ve makina
    En İyi Avı:
    Mustafa,etrafındakileri gözlemle. ne yem kullanıyorlar,netakım atıyorlar ve ne tutuyorlar. sardalya ya takılıp kalma...

12. gozutok

gozutok

sn. msakturk,
    Tuzlanmış sardalye oltadan kendiliğinden çıkmaz. Aşağıda güzel bir hayvan var onu beslemektesiniz. Büyük ihtimal levrek tabii. Vurmaz kurnazdır, yüklenmezde. ufak tıklar duyabilirsiniz ama onu kıstırmak zordur. Aynen kefal gibi yemi emer, duyulan tık onun emmesine aittir. Ustam hep bana "çırptırıvecen argideş" derdi. Çırptırıvermeyi öğrenene kadar yedirdiğim sardalyenin,tirsinin hesabı yapılamaz.
    ( Tuzlanmış sardalye iyi yem değildir. Balık nazlı değilse iş yapar ancak. Çünkü balığın onu alması zordur. Yem balığın kolay alacağı yem olacak ki vursun balık. 2 kilo tirsi bir ava, idi hesabım. Onlar buzlukta 2 li paketlerde gazeteye sarılı dondurulur, balığa gittiğinizde çözüldükçe yumuşar. Lokum tabir ederiz iğneye takılan parçaya. İğneye takar ve avuç içimiz ile atarız suya. Onu yedirdikçe de keyfimiz artar. Balık aşağıdadır. Bir avuç daha lokum yaparız hemen atarız boş olarak... maz moz yani. mesele aşağıyı boşlatmamak... Yeterki yesin o yemleri ama olaki bir kere bana çırptırma fırsatı versin yetecektir. Şaka değil aşağıda yeminizi alan hayvan 3-5 kiloluk bir canavar olaya böyle bakın.)
    Hoşçakalın.

13. gozutok

gozutok

Tuzlanmış sardalye iyi yem değildir diye yazmışım. Genelleme pek iyi bir yöntem değil.
    Sene 1980 lerin başları. Sığacık türbe önü ile bir adım ilerisinde altınkum plajı levrek ve cipura yatağı. Türbenin tam karşısı mezarlık altıda öyle. Limanın dibinde de istemediğin kadar mamun o yıllarda. Altınkumu geç çamların içindeki orman kampından in aşağı ve deniz kenarındasın Teos da. Tam taş limanın solunda bir azmak var kara tarafında, bir adım genişliğinde bir kanal ile denizle birleşmekte. Altınkumun sağındaki salaş motelden başka tek bina yok Teosa kadar olan yörede. Her taraf bakir ve her taraf balık dolu. Oltayı denize atmana da gerek yok salla azmağa kaba lidakinin bini bi para desen olacak. Serde gençlik var bi de tek başına avlanmak hastalığı var. Zaman iyi. Gece yarısı atla arabana git korkmadan sabaha kadar avlan gel. Oranın bir başka meraklısı daha var. Sol üst tepeden eşeği ile çıkageliveren Seferihisarlı köylü amca. Eşeğini bağlar ağaca, bir kıl heybesi var onu alır omzuna ve gelir azmağın yanına çömelir. Selamünaleyküm evladım rastgelsin der ve heybesini başlar kurcalamaya. İki takım çıkarır. Mantar alacak paramı var amcada, yumuşak bir ağaçtan ( büyük ihtimal ıhlamurdan) yaptığı takoza sarılı düğüm içindeki misinalar ve bir torba sardalye kurusu. Takımlarında, kadidi misali bağlanmış, kurşun uçta iki kösteğe bağlı paslı iki iğne. Yemler nerede ise kuru yaprak haline gelmiş sardalye parçaları. Oğlum derdi, tratalardan dökülen sardalyeleri alıp tuzluyorum böyle yengen balık canım istiyor deyince, gün ağarması ile beraber biniyom eşeğime yavaş yavaş 1 saatte geliyorum buraya.
    Çok uzatmayarak sadede gelir isem o amcam, 2 saatte o heybesini yiyeceği kadar lidaki ile doldurur ve eşeğine biner giderdi. Yaptığı ise, o tahta gibi sardalye parçalarından minik yemleri ( küçük parmak boğumundan ufak) oltalara takmak ve azmağa uzattığı oltayı bir el ayasının yarısı kadar taşa bağlayıp beklemek idi. Balık yapışınca hemen almaz ikincisi de takılsın öyle alayım oğlum derdi.
    Sardalyenin tuzlusu da iş yapar ama yerinde tabii.
    Hoşçakalın.

14. msakturk

msakturk mustafa

abilerim çok teşekkür ederim bilgileriniz ve tecrübeleriniz için.ben mersindeyim burada yem bulmak çok zor ama buldukça karidesle gitmeye başladım.sonunda senenin siftahını yapmaya başladım.